גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דיני עבודה: מהם התנאים לקיומם של יחסי עובד-מעביד?

סוגיית קיומם או היעדרם של יחסי עבודה מעסיקה זה שנים את בתי הדין לעבודה בארץ

קריירה  / צילום: thinkstock
קריירה / צילום: thinkstock

ביום חמישי האחרון קבע נציב העבודה בקליפורניה כי נהגת של חברת אובר היא עובדת של החברה ודחה את הטענות שהיא מועסקת כעובדת קבלן או כפרילאנס - טענות שהועלו על-ידי החברה בין היתר כדי להימנע מתשלומי ביטוח ומתן זכויות נוספות השמורות רק לעובדי החברה.

סוגיית קיומם או היעדרם של יחסי עבודה מעסיקה זה שנים את בתי הדין לעבודה בארץ, משום שיש להם משמעות רבה - חוקי המגן בתחום העבודה והזכויות הסוציאליות שהם מקנים, כגון פנסיה, חופשה, הבראה, פיצויי פיטורים ועוד, חלים על עובדים בלבד. בעבר העריך בית הדין הארצי לעבודה ששוויין הכספי של זכויות אלה הוא תוספת לשכר בשיעור של 25%-50%.

בתי הדין לעבודה קבעו לאורך השנים כמה מבחנים בשאלה מיהו עובד. עד 1996, המבחן המרכזי היה "מבחן ההשתלבות", שלפיו עובד נחשב מי שמשולב במפעל או בחברה ואין לו עסק פרטי משלו שמשרת את המפעל. ב-1996, בבג"ץ מור, שינו השופטים את ההלכה והנהיגו את "המבחן המעורב", הכולל כמה מבחנים לצד "מבחן ההשתלבות", כמו מבחן הקשר האישי בין המעסיק למועסק, אופן הצגת ההתקשרות בפני צדדים שלישיים, לרבות למוסד לביטוח לאומי ולמס הכנסה, בלעדיות וסדירות הקשר, התמשכותו ורציפותו, אופן ביצוע התשלום, זהות מספק כלי העבודה, התלות הכלכלית במעסיק, הסכמת הצדדים על אופן ההעסקה ועוד. בג"ץ פסק כי אף לא אחד מהמבחנים מכריע לבדו.

כך, ב-2012 למשל הכיר בית הדין לעבודה בתל-אביב בשני סוכני תיווך שהועסקו בסוכנות הנדל"ן רימקס כעובדים, אף שבהסכם ההעסקה שלהם נקבע כי יפעלו כקבלנים עצמאים של הסוכנות. השופטת לאה גליקסמן קבעה כי "ההסכם איפשר למעסיקה להפעיל משרד באמצעות הסוכנים, לנהל את פעילותם ולהפיק ממנה רווחים כמעט ללא עלות, שכן היא לא שילמה לסוכנים שכר בעד עבודתם אלא עמלה בלבד מהעסקאות שהצליחו להביא לחתימתן". זאת, לדבריה, "למרות שבמסגרת עבודתם הקדישו חלק מזמנם לקידום פעילותו הכוללת של המשרד... לעומת זאת, כאשר פעילותם של הסוכנים נכשלת, הסוכנים נושאים בהפסד הכרוך בכך, שכן הם נשאו בהוצאות הפרסום ולא קיבלו שכר בעד עבודתם".

לעומת זאת, בפסיקה קודמת, מ-2010, פסק בית הדין לעבודה בתל-אביב לראשונה שמשרד עורכי דין לא יכול להיחשב עובד של לקוח, גם אם הוא מייצג אותו באופן קבוע ובמשך שנים. "עורכי הדין הם נותני שירותים קלאסיים ותו לא", כתבה השופטת אריאלה גילצר-כץ. "משרד שבוחר להתבסס על לקוח מרכזי, אין לו אלא להלין על עצמו, בדיוק כפי שמפעל יצרני שמייצר עבור לקוח אחד גדול ומרכזי לא יתבע בעתיד בתביעה על-פי יחסי עובד ומעביד בין המפעל לבין לקוח, עם ניתוק הקשר ביניהם".

מבחינת בתי הדין לעבודה, "עובד" הוא בבחינת "סטטוס", כלומר עניין שלא ניתן להתנותו בהסכם התקשרות בין הצדדים. לכן מעסיק שחותם על הסכם מזמין-קבלן יהיה חשוף לתביעה מצד מועסק, גם אם בכותרת הסכם העבודה הראשוני ניתן ליחסים שם אחר.

כדי להתגונן מפני תביעות עתידיות כאלה, מעסיקים נהגו להכניס לחוזי עבודה "סעיפי גדרון" (על שם פסק דין מ-1987 שדן בתביעת בנימין גדרון להכיר בו כעובד שכיר ונתן תוקף לסעיפים הללו) - שבהם מוסכם שבמקרה של תביעה עתידית שבה יזכה העובד בזכויות סוציאליות, הוא יידרש להשיב כל סכום שקיבל מעל התמורה הנמוכה הקבועה בהסכם.

בשנים האחרונות חלה שחיקה בהלכת גדרון, ונגרע חלק משמעותי מתוקף הסעיף ומההגנה שסיפק למעסיקים, אבל דווקא פסק דין שניתן בפברואר האחרון בעניינה של עוזרת הבמאי ענת טמיר עשוי להחזיר עטרה ליושנה: נשיא בית הדין הארצי לעבודה יגאל פליטמן פירש בצמצום את זכויות עובדי הפרילאנס וקבע כי בניגוד להלכה קודמת, אין הכרח שהמשכורת של עובד פרילאנס תהיה גבוהה בפחות מ-50% מהמשכורת שהייתה משולמת לו כשכיר כדי שיוגדר כשכיר בעת פיטוריו. לפי ההלכה החדשה שנקבעה, אם התמורה שקיבל המועסק כפרילאנס היא מוגדלת בהשוואה למשכורת שהייתה משולמת לו כעובד שכיר, באופן שהיא כבר כוללת את הזכויות הסוציאליות המגיעות לו - אין מקום לחייב את המעסיק לשלם לו סכומים נוספים כאילו היה שכיר.

בעיית חברות הארנק

כיום סוגיה שמטרידה מאוד את האוצר ואת רשות המסים היא זו של "חברות הארנק" - חברות פיקטיביות שלא מתקיימת בהן פעילות והן הוקמו על-ידי שכירים המרוויחים סכומים גדולים כדי להימנע מתשלום מסים בשיעור גבוה. מעבר לבעיית המס, מתעוררת כאן שאלת קיומם של יחסי עובד-מעביד.

בנובמבר 2014 יצא פסק דין חשוב בעניין זה. שופטת בית המשפט המחוזי בתל-אביב, מיכל אגמון-גונן, קבעה בעניינם של קרן תל-אביב לפיתוח ואברהם בן-שושן, לשעבר מפקד חיל הים, כי אף שההתקשרות בין החברה לבן-שושן הייתה באמצעות תשלום שירותי ניהול לחברת ארנק שבבעלותו, מכלול האינדיקציות הרלוונטיות מצביעות על כך שמדובר ביחסי עובד-מעביד לכל דבר ועניין.

אגמון-גונן פסקה כי ההסכם בין החברה לבן-שושן הוא פיקציה ולא הסכם אמיתי למתן שירותי ניהול, ולכן לכוונת הצדדים בסיווג ההסכם כמתן שירותי ייעוץ אין משמעות וההכנסה תסווג כהכנסה מעבודה.

עם זאת, הפסיקה הזאת, כפי שציינה אגמון-גונן עצמה, אינה גורפת לכל התקשרות עם מחזיק בחברת ארנק וכל מקרה יצטרך לעמוד לבחינה בפני עצמו.

מבחן יחסי עובד-מעביד

■ האם העובד משולב בחברה ואין לו עסק פרטי משלו שמשרת אותה

■ מהו אופי הקשר האישי בין המעסיק למועסק

■ כיצד ההתקשרות בין העובד למעסיק מוצגת בפני צדדים שלישיים (למשל ביטוח לאומי ומס הכנסה)

■ האם מדובר בהתקשרות בלעדית וסדירה

■ כיצד מתבצע התשלום

■ מי מספק את כלי העבודה

■ עד כמה העובד תלוי במעסיק

■ מה הוסכם בין העובד למעסיק בעניין אופן ההעסקה

עוד כתבות

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא התחתית" ו-"שנת הסטארט-אפ": באינטל רוצים ש-2024 כבר תסתיים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים