גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הריבית האפסית והפנסיה שלכם: למה האוצר מחכה?

למרות תמימות הדעים הקיימת בענף בצורך הדחוף הזה - שפירושו הפחתת הקצבה ליוצאים לגמלאות - באוצר נמנעים מכך מסיבות תדמיתיות, וכך נמשך, ומחריף, סבסוד הגמלאים על חשבון החוסכים

דורית סלינגר / צילום: תמר מצפי
דורית סלינגר / צילום: תמר מצפי

הממונה על שוק ההון באוצר דורית סלינגר מוציאה הרבה הנחיות חדשות, חלקן משמעותיות ומשנות תפיסה - בעיקר בהיבט הצרכני, והיא אינה חוששת מעימותים שנלווים לכך. אבל, יש נושא משמעותי ובעייתי שהיא והאוצר לא מקדמים כבר תקופה ארוכה, אפילו שיש לו השפעה שלילית ניכרת בשוק הפנסיה.

מדובר בבעיית הריבית התחשיבית בפנסיה, שמנותקת מהריבית ה"אמיתית", ובשל כך היא גורמת לסבסוד בעייתי בקרנות הפנסיה - לטובת המבוגרים שיוצאים לגמלאות, ועל חשבון החוסכים הצעירים יותר. שר האוצר הקודם נמנע מלטפל בסוגיה, מחשש להצטייר כפוגע באוכלוסיית היוצאים לפנסיה. אבל הסוגיה רלבנטית מאוד לכל החוסכים לפנסיה - לפני שנתיים וגם היום.

בגלל הירידה הנמשכת של הריבית, האפסית כיום, מדובר על צורך בהפחתה בסדר גודל של כ-33% בקצבת הזקנה הפוטנציאלית שמי שיוצא עכשיו לגמלאות אמור לקבל ביחס למה שהוא מקבל בפועל כיום - ללא התאמת הריבית התחשיבית - וזה לא קורה. לכאורה, ההימנעות מההתאמה טובה, ומונעת פגיעה בגמלאים החדשים. אבל יש גם צד שני למשוואה: מי שמשלם את הפער על העודף שמקבל הפורש ביחס למה שהוא אמור לקבל הוא החוסך בקרן.

מהיכן נובעת הבעיה? את קצבת הזקנה החודשית מקרן הפנסיה מחשבים כנגזרת מהחיסכון הכספי שהצטבר, לפי מה שקרוי מקדם המרה או מקדם קצבה. מקדם ההמרה מחושב בין היתר לפי ריבית היוון, המבוססת על תשואת הקרן הצפויה (3.5% נטו ו-4% ברוטו), שאותה קובע האוצר - ושיש לעדכן אותה עתה. זאת משום הריביות הנמוכות הנמשכות, והצפי להמשך סביבת ריביות נמוכות. כלומר, בגלל הריבית האפסית, הסכום הצבור אמור להניב לאחר השינוי קצבה חודשית נמוכה יותר בהשוואה למה שהיה מניב לפני ההפחתה של הריבית התחשיבית.

מודעים לבעיה אך דבר לא קרה

למעשה, הבעיה קיימת כבר כמה שנים. רק באוגוסט 2013 התייחס לזה האוצר לראשונה בפומבי, כשהמפקח על הביטוח דאז, פרופ' עודד שריג, פרסם "נייר התייעצות בנוגע לשינוי הנחת הריבית במוצרי חיסכון פנסיוני", והבהיר את חשיבות הסוגיה והצורך לטפל בה, תוך שהציע לפתור אותה באמצעות הנמכת הנחות התשואה.

באוצר הסבירו אז ש"בשנים הקרובות צפוי גידול חד במספר הפורשים. לפיכך, העיוות שיוצר הפער בין הנחת הריבית בחישוב הקצבאות לבין הריבית בפועל יגדל אף הוא באופן חד בשנים הקרובות, לכן יש לטפל בו בהקדם". הם אף הוסיפו שהדבר יוצר סבסוד ש"חורג מעיקרון הערבות ההדדית העומד בבסיס פעילותה של קרן פנסיה".

פחות משנה לאחר מכן, ביוני 2014, אמרה מחליפתו של שריג, סלינגר, כי "אנחנו משקיעים בזה הרבה מאוד משאבים, ואני מקווה שנסיים את זה בשבועות הקרובים... סביבת הריבית המאוד נמוכה שקיימת כבר פרק זמן לא קצר - וגם אין ודאות מתי סביבת הריבית הזאת עומדת להשתנות - מהווה אתגר מאוד גדול והיא יוצרת עיוות... יש לזה משמעות מאוד גדולה... קרן פנסיה היא ערבות הדדית, היא לא סבסוד. ולכן אנחנו חייבים להפסיק את המצב שבו עמיתים פעילים מסבסדים את הפנסיונרים, ואנחנו נפסיק את זה".

אבל דיבורים לחוד ו(חוסר)מעשים לחוד. עד כה האוצר לא נקט צעד כלשהו במטרה לפתור את הבעיה בשוק הפנסיה החדשה המקיפה. למה? באוצר ספגו אש על כך שהם יקצצו כ-10% (נכון לאז. מאז שיעור הקיטון הנדרש גדל משמעותית) מהקצבאות שיקבלו הפורשים. בעקבות זאת באוצר בחרו - בלחץ הדרג הפוליטי (שר האוצר הקודם יאיר לפיד, שככל הידוע חשש להיתפס בציבור כ"חותך קצבאות") ובהרכנת ראש של הדרג המקצועי - שלא לעשות דבר, ולחכות שהבעיה תיפתר מעצמה.

הבלאגן בשוק גדול, והאוצר תקוע

זה רחוק מלקרות. "הדרג המקצועי מבין את הסוגיה, אבל הוא תקוע. מי יכול לבוא ולומר לאנשים שמגיע להם שליש פחות?", אומר לנו גורם בכיר בשוק הפנסיוני, שמעריך נוסף על כך כי "לאוצר אין פתרון, כי אין פתרון שלא יגרום להקטנת הפנסיה של העמיתים שפורשים, והם חוששים מזה". עוד לדבריו, "מבחינת האוצר, כל עוד בעיית הסבסוד שפוגעת בחוסכים הצעירים היא לא במספרים גדולים ברמת המאקרו, אז עדיף להמשיך עם המציאות הבעייתית ולא להעיר שדים מרבצם".

לפיכך, מעריכים גם גורמים בכירים אחרים בשוק הפנסיוני, "באוצר מחכים ולא מקבלים החלטות, ומקווים שהמציאות תשתנה". הבעיה היא שהמציאות אינה צפויה להשתנות ובכך ולייתר את פתרון הבעיה בקרוב, מה גם שלדברי גורם בכיר אחר, "זו צריכה להיות המשימה הראשונה במעלה של האוצר. אבל זה לא קורה".

כך, הבעיה הקיימת והמעמיקה שהאוצר נמנע מלטפל בה גוררת גירעון אקטוארי בקרנות הפנסיה החדשות המקיפות, שמושת על החוסכים שהצבירה שלהם קטנה בשיעור התשלום העודף שניתן לפורשים. עם זאת, אומר גורם בשוק, "כמות היוצאים לפנסיה נמוכה, הקצבה שלהם נמוכה וההון הצבור בקרנות גדול, כך שבהכללה לגבי כל השוק - וזה נכון גם לגבי הקרנות הגדולות - עדיין לא מזהים תזוזה משמעותית בצבירה של כלל החוסכים".

כלומר, בגלל מאפייני השוק כאמור, נכון להיום הפגיעה היא עדיין בחלקי אחוז ביחס לכל חוסך וחוסך - השפעה פחותה מהשפעת התזוזה הניכרת שקרתה בשוק האג"ח. אבל בכל זאת מדובר בנזק של עשרות מיליוני שקלים לשנה, על פי הערכות, לנכסים של החוסכים. ככל שהריבית תיוותר כה נמוכה המספרים הללו יגדלו, משום שמספר הפורשים מהקרנות צפוי לגדול משמעותית בשנים הקרובות.

אבל הבעייתיות במצב הקיים לא מסתכמת "רק" בסבסוד על חשבון החוסכים. ההימנעות של האוצר מטיפול בסוגיה יוצרת קושי לאלו שמבקשים לבצע פרישה מוקדמת, ולכאלה שמבקשים לצאת לגמלאות ולקבל את הקצבה מקרן פנסיה. למעשה, עמית בקופת גמל צריך להעביר את כספו לקרן פנסיה (או לחברת ביטוח) כדי לקבל קצבת זקנה מינימלית. אבל קרנות הפנסיה מסרבות לקבל הפקדה חד-פעמית לפנסיה סמוך לפרישה, לבני 60 ומעלה, מאחר שלקוח כזה יקבל פנסיה הגבוהה ממה שמגיע לו, וזה יבוא על חשבון שאר החוסכים בקרן.

"כל לקוח שכזה יוצר כיום גירעון מיידי, שהחוסכים הצעירים מממנים", מסבירים בשוק, ומוסיפים ש"זה יוצר בלאגן בשוק לגבי בני 60 ומעלה. מי שרוצה בגיל מבוגר להפקיד כסף כדי לקבל קצבה מתקשה למצוא כיום פתרון".

גורמים באוצר אומרים בתגובה שהם מכירים את הנושא ובוחנים כיצד לפתור את הסוגיה.

עוד כתבות

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

ח'ליל אל-חיה, בכיר בזרוע המדינית של חמאס שלקח חלק במשא ומתן לעסקה, במהלך ראיון לסוכנות הידיעות AP / צילום: Associated Press, Khalil Hamra

בכיר חמאס ל-AP: חמאס תניח את נשקה אם תקום מדינה פלסטינית

חבר הזרוע המדינית של חמאס, ח'ליל אל-חיה, קרא להקים מדינה פלסטינית בגבולות 67 • דיווח: צה"ל תקף בעומק השטח הלבנוני בבעלבכ • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • עדכונים בולטים

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; בשוק ממתינים לפרסום התחזיות להמשך

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● המשקיעים ממתינים לפרסום התחזיות להמשך שיתפרסמו היום בשעה 16:00 ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

מגמה מעורבת באירופה; מניית יוניליוור מטפסת לאחר הדוחות

ההנג סנג עולה ב-0.2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר