גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בחזרה ל-67?

ליברמן יתמוך בתקציב של כחלון בתמורה לתקציבים למגזר הרוסי

אביגדור ליברמן ומשה כחלון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות ואיל יצהר
אביגדור ליברמן ומשה כחלון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות ואיל יצהר

בשבוע הבא, כשענני הגז יתפוגגו, יגלה ראש הממשלה שלתמלוגים אולי נמצא פתרון, אבל להעברת תקציב המדינה בממשלת 61 עדיין לא. בימים האחרונים, בעוד ריח הגז אופף את שולחן הממשלה ונתניהו שקוע כולו באישור המתווה, מדווחת התקשורת הרוסית על פגישה בין שר האוצר משה כחלון ליו"ר ישראל ביתנו, אביגדור ליברמן. לפי הכתובים, השניים, ששומרים על קשר טוב עוד מתקופת הבחירות, מדברים על הסכמות לאישור התקציב. כחלון מודאג. הוא לא מבזבז זמן. התקציב מן הסתם יאושר בממשלה אבל המבחן האמיתי שלו יהיה בכנסת ולכן מרוכז שר האוצר בגיוס תמיכה מהאופוזיציה ולהגדיל לפחות על הנייר את הממשלה ל-67.

פגישת ראשי כולנו וישראל ביתנו הולידה הקמת ועדה שקטה שתדון בתקציבים שיוכל ליברמן לחלק למגזר הרוסי, כך נטען בעיתונות המגזרית. הוועדה, שחברים בה שני נציגי אוצר ושני נציגים ממפלגתו של ליברמן, מוכנה עם האצבע על הארנק למקרה של בלגן עם אורן חזן ושות', או כל ח"כ אחר שיחטוף את הג'ננה. ליברמן בתמורה לסיוע תקציבי למגזר שלו ישקול להעניק את שש אצבעותיו לתקציב של כחלון. כרגע המו"מ מתנהל, כלום לא סגור, אבל האפשרויות נבחנות. האם מדובר באורנים קטן שיתחיל בתמיכה מהאופוזיציה ויסתיים באורנים גדול שבמסגרתו יחליק ליברמן חזרה למשרד החוץ? אם שואלים את ליברמן, הוא לא פנוי להובלות. על פי סקרים שמסתובבים ברחוב הרוסי, החלטתו של ליברמן להישאר מחוץ לממשלה השתלמה והקנתה לו עוד 3 מנדטים פלוס-מינוס למפלגה.

גם בצד השני מסתבר אין פרטנר. נתניהו, אומרים גורמים ששוחחו עימו, מעדיף להישאר עם 61 מנדטים מאשר לצרף את ליברמן. הסטירה שחטף ראש הממשלה מאיווט כשבחר בספסלי האופוזיציה עדיין מהדהדת. לאחר האמירה של ליברמן בשבוע שעבר שייכנס לממשלה אם תחודש הבניה בשטחים, נעשו גישושים באמצעות איילת שקד ויריב לוין, אולם נתניהו מעדיף כרגע להסתדר לבד. לפי שעה גם הופסקו המגעים עם המחנה הציוני וגם עם לפיד לא מתקיים שום שיח בנושא. נתניהו שקוע במצולות תמר ולוויתן, ולפיד בכלל נהנה באופוזיציה לראות את היריב שלו נחלש. היריב הוא הרצוג, לא נתניהו.

אביגדור ליברמן / צילום: יואב דודקביץ'
פנוי להובלות? ליברמן.

אבל זה רק עניין של זמן עד שהרגל תלחץ על דוושת הגז והשליחים ומפרקי המפלגות יצוו לצאת לדרך שוב. לא יקח הרבה זמן עד שנתניהו ישתגע. בליץ הרפורמות שכחלון מעביר בחודש האחרון מעורר דאגה אצל ראש הממשלה. זה מנוגד לתוכניות המקורית שלו שכחלון באוצר אמור להיכשל ולא להצליח. זה הסיוט של נתניהו - שהרפורמות יבשילו וכחלון יהיה מלך ישראל.

הפעלתנות הכחלונית מגבירה את החשדנות של נתניהו כלפי שר האוצר. נתניהו חושש שכשכחלון ישיג את שלו, הוא ינטוש את הספינה ויפליג לדרכו. נתניהו לא רוצה לידו שר אוצר מצליח. כשלפיד נתקע על המע"מ אפס, רה"מ היה רגוע. כשכחלון מעביר כל שעתיים רפורמה, נתניהו מתחיל להזיע. אחרי שהביא 30 מנדטים וניצח את מרכז הליכוד רה"מ נמצא בתחושה של ביבי קינג אבל הוא יעשה הכל כדי שלא יצמח לו שום נסיך יורש עצר, לכן מאחורי הקלעים מתקיים מאבק איתנים על תקציב תלת שנתי.

בטענות להגברת היציבות והמשילות נתניהו מפעיל לחצים כבדים על האוצר והשותפות הקואליציוניות לאשר תקציב תלת שנתי. בתרגום לביבית - מדובר בפרנויה הבסיסית ביותר, חשש להפלת הממשלה כבר בתקציב הבא בעוד שנה וחצי. מנגד, כחלון נעמד על רגליו האחוריות. אם יסכים למתווה שנתניהו מציע, הוא יכהן בשנתיים הבאות כגזבר שמחזיק חומת גומי, לא כשר אוצר. שר אוצר ללא תקציב כמוהו כנתניהו ללא שרה, כש"ס ללא המר"ן, כתשובה ללא תמר.

נתניהו כמובן מפרש זאת אחרת לגמרי ובטוח שכחלון ינסה להפיל אותו מתישהו. בכירים ששוחחו עם נתניהו התרשמו שהוא משתעשע בהקדמת הבחירות לפברואר אם לא יצליח להכניס מרכיב קואליציוני נוסף שיאפשר לו לנטרל את הכוח של כחלון. ככל שכחלון יתחזק בסקרים , אזרחי ישראל יתקרבו לקלפי. נתניהו אוהב את שותפיו ויריבו קטנים, חלשים, כנועים, ובעיקר - לא בכיסא המתאים להם.

משה כחלון / צילום: תמר מצפי
הפחד של נתניהו. כחלון

אופוזיציה בע"מ

חקיקה פרטית היא נקודת התורפה של ממשלת 61. די בשני ח"כים שיצאו לשירותים במהלך הצבעה או שיתבלבלו בהצבעה האלקטרונית, כדי שהעסק יתמוטט כמו נברשת בחתונה. הקואליציה צריכה לשחק עם כל הכוח על המגרש ולשמור שהחיילים לא יצאו מהקווים. מבחינת האופוזיציה שם המשחק הוא כמויות: ככל שיובאו יותר הצעות חוק שיביכו את הקואליציה, כך יגדלו סיכוייה של מלחמת ההתשה להצליח.

בשבוע שעבר החליטה האופוזיציה להביא רק שתי הצעות חוק שיגרמו לכל חיילי הקואליציה להתגייס כדי להצביע נגדן. השבוע עמד המספר על 6. מדובר בעליה, אבל מי שרוצה לנצח בקרב, לא יכול להסתפק בשישיה. הצעות חוק הן אמצעי עבור האופוזיציה, לא מטרה, האופוזיציה צריכה לעבוד כגוף, ולהעלות הצעות חוק כדי לרשום ניצחון מורלי. הבעיה היא שהעבודה מתבצעת שם בבודדת, אין שם נבחרת. אין קפטן מוסכם ואין מנהיגות. ליברמן הוא שחקן עצמאי שכאמור יתמוך בתקציב הממשלתי, הרצוג ולפיד נלחמים זה בזה על הקולות שאין להם במרכז במקום להיאבק בקואליציה, ואמש זהבה גלאון הודיעה שהיא לא משחקת עם המחנה הציוני, ויחד עם הערבים מרצ מחרימה עד להודעה חדשה את ישיבות האופוזיציה. שלושה חודשים מאז הבחירות והאופוזיציה עוד לא הצליחה לייצר סדר יום אלטרנטיבי מול הממשלה. אופוזיציה בעירבון מוגבל. מצד שני, גם בקואליציה אין דבק אמיתי, לכן הנאמנויות משתנות כל הזמן.

אישור העלאת מס הרכישה השבוע הוא המחשה מצוינת. כחלון, שגילה שיו"ר ועדת הכספים מפר את הסיכום עימו ודוחה את אישור החוק בארבעה ימים תוך שהוא מביע התנגדות וגם דורש להגיע להסכמות עם האופוזיציה, כמעט דרש מנתניהו את פיטוריו של גפני. יו"ר ועדת הכספים יכול לרשום לעצמו הישג: קשה להוציא את כחלון מהכלים. בסוף השבוע שר האוצר רתח. יו"ר כולנו לא מת על ביטול השוויון בנטל. הוא היה מעדיף שתהיה תחבורה ציבורית בשבת והיה שמח לראות זוגות חד מיניים מתחתנים, אבל במהלך המו"מ הקואליציוני הוא הסכים להתפשר על הקווים הקואליציוניים כדי לאפשר את ישיבת החרדים בממשלה וגם לוותר על ועדת הכספים שדרש למפלגתו. ובכל זאת, גפני שהיה בן בריתו, התעקש לעשות כמה כותרות לפני שאישר את החוק. מעכשיו ינסה כחלון לעבוד בערוצים אחרים לאישור הרפורמות שלו.

בסביבתו של גפני מסבירים שיו"ר הוועדה לא הלך ראש בראש עם שר האוצר, אבל גם לא יד ביד. גפני לדבריהם הצליח להוכיח שהוא לא חותמת גומי של האוצר אך מצד שני יכול להוביל לפשרות עם האופוזיציה שיספקו את כולם.

סיבוב נוסף בין גפני לכחלון יכול להתפתח כשיגיע החוק הנורווגי לאישור הכנסת. החוק, שמאפשר לשר להתפטר מחברותו בכנסת כדי להכניס את הבא ברשימה למשכן, נמצא בעבודה מתקדמת מאוד במשרד המשפטים וצפוי להגיע בקרוב לאישור שרי הממשלה. בבית היהודי צפויה איילת שקד לוותר על מקומה בכנסת כדי לפנות מקום לשולי מועלם, ובכולנו ככל הנראה יהיה זה שר האוצר עצמו שיתן דוגמה אישית ויפנה את מקומו לטובת הבא בתור ברשימה. לפני הבחירות שובץ שי באבד למקום ה-11 ברשימה. כיום באבד משמש מנכ"ל האוצר. מעניין אם יעזוב את תפקידו כדי להיכנס למשכן. ההתנגשות עם גפני עלולה להיות על רקע התנגדות האוצר לניסיון של יהדות התורה להכניס לחבילת המתפטרים גם סגני שרים, במטרה לאפשר לליצמן להתפטר ולהכניס במקומו את ח"כ לשעבר יעקב אשר, שנותר בקדנציה הזו, בינתיים, בחוץ.

גפני, דרך אגב, הצליח השבוע לקומם לא רק את כחלון אלא גם חלק מהציבור החרדי כשבדיון על הגז הצמיד תארים לחנין ויחימוביץ'. "האדמו"ר שלי בנושאים סביבתיים הוא דב חנין והאדמו"רית בנושא הגז היא יחימוביץ". השם אדמו"ר ניתן בציבור החרדי למנהיגים רוחניים שמאחוריהם קהילות של אלפי איש. עבור הציבור החרדי מדובר בזילות השימוש בתואר. אבל גפני כבר הוכיח מזמן שהוא מדבר וחושב ישראלית, ולא דווקא חרדית.

עוד כתבות

נאוויטס פטרוליום / צילום: נאוויטס פטרוליום

עם הנפט ממפרץ מקסיקו גם המזומנים יזרמו? רגע האמת של נאוויטס מגיע

לאחר שסיפקה למשקיעים תשואה פנומנלית של יותר מ-1,500% מאז ההנפקה, שותפות האנרגיה בראשות גדעון תדמור משאירה מאחור את שלב פיתוח המאגרים עתיר המזומנים, ונכנסת להפקה מאסיבית ויצירת תזרים חופשי ● האם מחירי הנפט מותירים למניה עוד אפסייד? ● מדור חדש

תחנת גלי צה''ל ביפו / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky

בממשלה הצביעו בעד סגירת תחנת הרדיו הצבאית גלי צה"ל. מה צפוי עכשיו?

הממשלה קיבלה החלטה דרמטית לסגירה סופית של גל"צ, וזאת בניגוד לחוות הדעת של היועצת המשפטית ● שר הביטחון הורה על הפסקת המיונים לתחנה, שיבוץ מחדש של חייליה, וסיום העסקת האזרחים עובדי צה"ל ● במקביל, שורה של גופים הודיעו כי יעתרו לבג"ץ

מאגר הגז לוויתן / צילום: אלבטרוס

ניו-מד מחפשת גז בשווי עשרות מיליארדי דולרים ועשויה להפוך לספק מרכזי באירופה

ניו-מד הישראלית החלה בקידוח אקספלורציה בשני מאגרי גז פוטנציאליים בבולגריה, בשווי פוטנציאלי של עשרות מיליארדי דולרים ● במקרה שיימצא שם גז, מעבר להשפעה הכלכלית עבור החברה שעשויה להפוך לספקית משמעותית בשוק האירופי היקר, עשויה להיות לכך גם השפעה גאו-פוליטית

ביל אקמן ואילון מאסק / צילום: Richard Brian, Evan Vucci

ביל אקמן מציע לאילון מאסק להנפיק יחד את SpaceX בדרך לא שגרתית

מייסד קרן הגידור פרשינג סקוור מציע לאיש העשיר בעולם לצרף את חברת החלל שלו לבורסה במודל ייחודי - SPARC ● המודל, לפי אקמן, כולל מיזוג לחברה ציבורית ללא עלויות חתמים או תיווך, ועם תגמול למשקיעי טסלה ● וגם: המיליארדר היהודי שהגיב לאקמן: "תעמוד בתור"

מירי מיכאלי, מגישת המהדורה המרכזית ב-i24news / צילום: צילום מסך מערוץ i24news

הבלגן ב־i24NEWS: זעם בעלי המניות, קיצוצי התקציב וחוסר הוודאות באולפנים

ההודעה על העברת הבעלות ב־i24NEWS מחברת אלטיס ארה"ב לידיים הפרטיות של משפחת דרהי הכניסה את עובדי ומנהלי ערוץ החדשות לבלבול רב ● הסערות בחודשים האחרונים סביב החברה־האם, כולל תביעה מול JP מורגן, עשויות ללמד מה עומד מאחורי המהלך

קניון הזהב בראשון לציון / הדמיה: ולדי קובליוב

אחרי רכישת השליטה בידי מליסרון: קניון הזהב עובר שיפוץ ב-180 מיליון שקל

במקביל להקמת קומה חדשה, גם האגף הוותיק של קניון הזהב עובר חידוש, ובנוסף מתבצע שיפוץ מקיף של כלל חזיתות הקניון ● בהודעת הקניון צוין כי המהלך נועד לשמר ולחזק את מעמדו ולהתאים אותו למציאות הקמעונאית המשתנה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי; חומרים: shutterstock

דוח חדש חושף: שיא כל הזמנים להיקף הגיוסים בדיפנס טק הישראלי

היקף ההשקעות והאקזיטים עלה ב-2025, אך מספר סבבי הגיוס ירד, וההון מתרכז בעסקאות גדולות בתחומי הסייבר וה-AI ● גם בנטרול סבבי ענק, היקף הגיוסים בסייבר בשנה החולפת גבוה מזה של 2021

עופר ינאי, בעלי נופר אנרג'י / צילום: נועם גלאי

חוסר היציבות בנופר נמשך: סמנכ"ל הכספים עוזב אחרי חודשיים וחצי

שרשרת העזיבות והשינויים בצמרת חברת האנרגיה המתחדשת של עופר ינאי נמשכת ● את מקומו של ניר פלג המתפטר יחליף אברהם גולדה, ששימש עד לאחרונה כסמנכ"ל הכספים של שיכון ובינוי

חדשות הביומד / צילום: Shutterstock

גלולת ההרזיה החדשה שמגיעה לישראל בשבוע הבא

סטארט־אפ ישראלי צעיר נחשף עם גיוס חריג של 165 מיליון דולר לפיתוח תרופות פסיכיאטריות ● אינסייטק מפצלת פעילות ומעבירה פיתוח לחברה חדשה שתנסה להקל על תרופות לחדור למוח ● אפיטומי פותחת את השלב המסחרי בישראל עם גלולת הרזיה שתגיע לחנויות בשבוע הבא ● סטארט־אפ קטן מדווח על תוצאות מעודדות לאפליקציה שעוזרת לנפגעי טראומה לישון טוב יותר ● וגם: חילופי ההנהלה בסיסרם מדיקל ● השבוע בביומד

טעינת רכב חשמלי / צילום: Shutterstock

מי ימצמץ ראשון? המאבק על מס הקנייה שעלול לעלות ביוקר לבעלי הרכב הצמוד

המחלוקת בנוגע למס הקנייה על רכב חשמלי ושווי השימוש נמשכת ● ועדת הכספים והאוצר מתבצרים בעמדתם, מה שעלול להביא לכך שלמעלה מ-150 אלף עובדים ישלמו החל מינואר 500-1,500 שקל יותר על שווי השימוש החודשי

איל אפרת / צילום: אורן דאי

לאומי מקים מרכז AI ומקדם את ראש החטיבה הטכנולוגיות איל אפרת לתפקיד מפתח

איל אפרת, המכהן כסמנכ"ל בכיר וראש חטיבת הטכנולוגיות של בנק לאומי, ימונה לראש החטיבה הבנקאית של הבנק ויחליף את אייל בן-חיים ● הבנק הודיע היום על סדרה של מינויי בכירים נוספים הנוגעים למשרות בתחומי הטכנולוגיה וה-AI

הסופרקמפיוטר של חברת סריבראס בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

שווי של כ־8 מיליארד דולר: יצרנית השבבים שמאתגרת את אנבידה נערכת להנפקה

לפי רויטרס, חברת סריבראס, המפתחת מעבדים למודלים גדולים של בינה מלאכותית ופועלת בשוק שנשלט בידי אנבידיה, נערכת להגשת תשקיף לקראת הנפקה ראשונית בוול סטריט ברבעון השני של 2026 ● הנפקה קודמת שתוכננה ב-2024 ירדה מהפרק בשל השקעת מיעוט של קבוצת G42 מאבו דאבי, אולם זו נעדרת מהתשקיף החדש

מכלית נפט בחופי ונצואלה / צילום: Reuters, Humberto Matheus/Sipa USA

טראמפ מאיים להרוס את "צי הצללים" של ונצואלה, ו־8 מיליארד דולר בסכנה

העימות בין ונצואלה לארה"ב מסלים לאחר שהכוחות האמריקאים מנעו ממכליות נפט להמשיך בדרכן, כחלק מהמצור שהטיל טראמפ ● כלכלנים מזהירים: אכיפה מחמירה תגביר את המחסור במזון ובדלק במדינה ותגרום להחרפת האינפלציה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי; צילומים: תמר מצפי, Shutterstock

פילאטיס, מענקי הישארות וימים קצרים: משרדי עריכת הדין במרוץ על המתמחים

עונת ראיונות העבודה למתמחים החדשים מתקרבת, ובעוד השכר דומה ברוב המשרדים - ההבדלים בהטבות המוצעות מגיעים לאלפי שקלים ● מענקים גבוהים, הכנה למבחני הלשכה, סבסוד ארוחות וגמישות בזמן העבודה - כך מנסים המשרדים הגדולים למשוך את דור המתמחים הבא

שמואל אלפסי, מנכ''ל אמנת / צילום: יח''צ

המניה שקפצה 50% בחודש והרווח של יורשי המייסד

מנייתה של אמנת, חברת ניהול הפרויקטים וה־IT, נסקה בכמעט 50% בחודש האחרון ● אשתקד, לפני הקפיצה הגדולה, רכש המייסד אברהם (לולו) אסף ז"ל מניות משותפו תמורת 22 מיליון שקל

יו''ר ההסתדרות, ארנון בר-דוד / צילום: דוברות ההסתדרות, שלומי יוסף

ביהמ"ש קיבל את בקשת המשטרה: ארנון בר-דוד יורחק מההסתדרות עד מרץ 2026

לטענת המשטרה, ארנון בר-דוד רקם מנגנון שוחדי שמטרתו לעשות במשאבי ההסתדרות כבשלו ● השופטת דורית סבן-נוי קבעה כי החזרתו לתפקידו כיו"ר ההסתדרות תקל עליו לבצע עבירה דומה, ויהיה בה כדי לאפשר השפעה על עדים ושיבוש של החקירה ● בנוסף, ביהמ"ש האריך ב-90 יום גם את ההגבלות על עזרא גבאי, החשוד המרכזי הנוסף בפרשה

מירי מיכאלי, מגישת המהדורה המרכזית ב-i24news / צילום: צילום מסך מערוץ i24news

מענק של עד 20 אלף שקל: תוכנית הפרישה מרצון של i24NEWS נחשפת

בהנהלת i24NEWS מציעים תוכנית פרישה מרצון לעובדים ● עובדים בעלי ותק של בין ארבעה חודשים לשנה, יקבלו 10 אלף שקל אם יחליטו לפרוש; עובדים בעלי ותק של מעל לשנתיים, יקבלו 20 אלף שקלים ● בוועד העובדים ציינו כי "למרות שמדובר בפעולה מאוד לא טבעית בעבורנו, אנו מציעים לכם לשקול בחיוב אופציה להיעתר להצעת ההנהלה"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א לחברות הציבוריות: כך תוכלו לממש את הפוטנציאל של מסחר בשישי

לקראת המעבר לימי מסחר גלובליים בתחילת ינואר, הבורסה בת"א פנתה למנכ"לי החברות הציבוריות במטרה לנצל את השינוי ולהגדיל את חשיפתן למשקיעים זרים ● בין ההמלצות: לחזק פעילות באנגלית, להעמיק קשרי משקיעים בינלאומיים וליישר קו עם סטנדרט הדיווח המקובל בעולם

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters

המכס האמריקאי על ישראל יישאר 15%: "זה האפס החדש"

גובה המכס הכללי שיוטל על סחורות מישראל לא ישתנה לעומת השלב הקודם של תוכנית המכסים האמריקאית ● החידוש בהכרזה צפוי להיות בהחרגות ובהקלות שיינתנו למוצרים מענפים מסוימים - כגון תעשיות ביטחוניות ויהלומים ● בכירה במשרד הכלכלה: "ישראל כבר הלכה כברת דרך גדולה לכיוון האמריקאים; מקווה שנצליח להשיג הקלות נוספות"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסה; ת"א 35 שבר שיא בן 33 שנה

מדד ת"א 35 שבר שיא בפעם ה-60 השנה - היקף שלא נראה מאז 1992 ● מדד הבנקים ירד לאחר שהצוות הבין-משרדי לבחינת הטלת מס מיוחד על הבנקים פרסם את הדוח הסופי ובו המליץ על הטלת מיסוי ● ארית דיווחה כי רשף בדרך להשלמת גיוס פרטי של כ-550 מיליון שקל, לפי שווי מוערך של כ-3.75 מיליארד שקל ● ריטיילורס נפלה לאחר שנייקי פרסמה דוחות מאכזבים