גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אילו שינויים צפויים למשק הגז לאחר אישור המתווה החדש?

החשש מאובדן עסקאות הגז הלחיץ את נתניהו לא פחות מכפי שהלחיץ את שותפיו למו"מ. העובדה הזו החלישה ללא ספק את עמדת המיקוח של המדינה מול חברות הגז

אסדת קידוח אסדה נפט גז אנרגיה / צלם: טינקסטוק
אסדת קידוח אסדה נפט גז אנרגיה / צלם: טינקסטוק

אם השם יוניון פנוסה נשמע לכם מוכר, אתם כנראה די לבד. 99.9% מהישראלים לא שמעו את השם הזה מעולם וכנראה שגם לא להבא. אבל בדפי ההיסטוריה של משק הגז תירשם יוניון פנוסה כמי שהשפיעה בקיץ 2015 על תהליכי קבלת ההחלטות במדינה. לכן כדאי להקדיש לה עוד משפט וחצי מזמנכם היקר.

יוניון פנוסה (UFG) היא חברת אנרגיה ספרדית שמחזיקה במתקן להנזלת גז טבעי במצרים. ב-1 במאי 2014 סיכמו יוניון פנוסה ושותפויות "תמר" על מכירת כחמישית מהגז במאגר למתקן ההנזלה במצרים, בעסקה שהיקפה הכספי מוערך ב-20 מיליארד דולר. מאז התנהל בין הצדדים מו"מ אינטנסיבי, עד שבאה פרשת הממונה על ההגבלים העסקיים, דייויד גילה, והכל נעצר. לאחרונה העבירו נציגי החברה לישראל מסר חד: אם לא נקבל אור ירוק עקרוני עד סוף יולי - נמשיך הלאה. לישראל יש אינטרס שעסקת יוניון פנוסה תצא לפועל, מכיוון שבנוסף לצינור למצרים מתכוונת "תמר" לממן באמצעות העסקה הנחת צינור שני לחוף הישראלי. הצינור הנוסף יספק למשק עוד גז ויגדיל את אמינות האספקה, שנשענת היום על צינור אחד בלבד. בדרך זו יוכל תמר לספק לבדו את צריכת המשק בשנים הבאות - עד שמאגר "לוויתן" יפותח.

המסר של UFG נקלט היטב בלשכת ראש הממשלה והיה גורם מרכזי (גם אם לא יחיד) להנחיה שהעביר נתניהו לפקידיו לסיים בתוך חודש את הכנת המתווה למשק הגז.

המו"מ בין המדינה לדלק ונובל נוהל, אם כן, תחת הלחץ והדד-ליין הספרדי של חתימת העסקה עם UFG.

עסקה נוספת עמדה בחלל האוויר - עסקת ענק למכירת גז מ"לווייתן" לבריטיש גז, אבל העסקה הזו נראית די אבודה. העסקה השלישית היא עם חברת החשמל הירדנית - מבין השלוש זו היחידה שיש לישראל אינטרס מדיני-בטחוני מובהק בקיומה, בתוספת לא מעט לחץ של הממשל האמריקאי.

החשש מאובדן עסקאות הגז הלחיץ את נתניהו לא פחות מכפי שהלחיץ את שותפיו למו"מ. העובדה הזו החלישה ללא ספק את עמדת המיקוח של המדינה מול חברות הגז. עם זאת, יאמרו במדינה שללא הדד-ליין ואווירת המשבר - לא הייתה שום דרך לכנס את כל הרגולטורים שמעורבים במשק הגז ולשכנע אותם להתפשר ו"לסגור עניין". פרופ' גילה הרי בזבז שנים בהתלבטויותיו סביב מונופול הגז. רק בהתנהלות משברית אפשר כנראה להעביר היום החלטות רב-מערכתיות במדינה.

הסכם המתווה הוא לפיכך פשרה. הוא איננו פתרון מושלם, אך הוא עדיף על פתרונות שהוצעו בעבר וככל הנראה גם על האלטרנטיבה. המדינה מקבלת הרבה יותר מכפי שביקשה בהסכם הפשרה המקורי של גילה והרבה פחות מכפי שהייתה צריכה לקבל לפי התכנית המקורית של הממונה העוד-מעט-לשעבר על ההגבלים העסקיים. כזכור ב-2011 גילה אמר שמטרתו היא לשים קץ לאחזקות הצולבות של דלק ונובל ב"תמר" ו"לוויתן". במתווה זה הצליח עם קבוצת דלק. עם נובל קצת פחות. החברה האמריקאית תישאר הגורם היחיד שאחראי כלפי המדינה על הפעלת שני מאגרי הגז "תמר" ו"לוויתן", שמחזיקים בתוכם 90% מהגז שלנו. האם זו תוצאה טובה למשק, לציבור, לצרכן?

איום כלכלי או שלטוני?

בחלקים המתלהמים של כלי התקשורת מכנים את סוגיית מונופול הגז "איום על הדמוקרטיה". בטווח הארוך המצב בו אין תחרות של ממש בשוק ספקי הגז ונובל שולטת בשני המאגרים הגדולים - הוא אכן בעיה. כמונופול, תשמור נובל בידיה את הכוח להשפיע על מחירי הגז, בין אם במישרין ובין בעקיפין - נניח באמצעות הקטנת התפוקה. אבל בואו לא ניסחף. היכולת להשפיע על מחיר הגז או אפילו על כמות הגז לא מסכנת את המוסדות הדמוקרטיים ולא מאיימת על חירויות הפרט. היא בהחלט מאיימת על כיסו של הצרכן.

למחירי הגז יש השפעה על מחירי החשמל ביחס גס של 1 ל-4 (כל עלייה של 10% במחיר הגז תגרור עלייה של 2.5% במחיר החשמל) - ובעתיד כשהשימוש בגז לייצור חשמל ילך ויגדל - עשוי היחס להגיע ל-1 ל-3. גם התעשייה צורכת גז כדלק לתהליכי ייצור ובעתיד ישמש הגז להנעת כלי רכב ולחימום וקירור בתים פרטיים. פיקוח מחירים הוא הדרך המקובלת להתמודד עם איום כזה. מה חושבת על כך המדינה?

במסגרת המתווה תופעל "תקרת מחירים", שהיא מעין פיקוח רך - בנקודה הזו כדאי להפנות שאלות לצוות קנדל. מדוע הועדפה תקרת המחירים על פני פיקוח? ועדת המחירים של האוצר הרי ישבה על המדוכה שלוש שנים - מה היו מסקנותיה? מדוע לא דיווחה עד היום לציבור על תוצאות עבודתה? האם העובדה שהאוצר מסרב לנטוש את חלום התחרות הביאה לסירוס הפיקוח?

לשקול להעביר את השליטה למדינה

מעבר לסוגיית המחיר, עשוייה שליטתה של נובל המאגרים לעורר בהמשך הדרך הפתעות לא נעימות. למשל בסוגיית השליטה: נובל היא חברה שאין לה בעל שליטה, ולא מן הנמנע שבעתיד ינסו להשתלט עליה גורמים בעלי אג'נדה לא נוחה לאינטרס הישראלי.

לכן, בטווח הארוך יש בהחלט מקום לשקול מצב שבו ניהול המאגרים יעבור במלואו או בחלקו לידי המדינה. לחברות הפרטיות יש יתרון אדיר על-פני המדינה בחיפושי נפט וגז, בפיתוח המאגרים, בחתימת הסכמים עם לקוחות. גם המדינה הרוויחה לא מעט מהשילוב המוצלח בין היכולות ההנדסיות יוצאות הדופן של נובל והיכולות העסקיות המרשימות של דלק. אבל אחרי שהמאגר מגיע לבגרות ומתחיל בהזרמת הגז - שוב אין יתרון מובהק בכך שהשליטה בו תישאר בידיים פרטיות תאבות רווח. דווקא המדינה, בניהול נכון ואחראי, יכולה לדאוג לתשתיות הגז יותר טוב מיזם פרטי. זו לא תהיה חברת חשמל שנייה, אלא משהו דומה לנתג"ז, החברה הממשלתית הרזה והיעילה שמפעילה את צנרת הגז הלאומית.

אבל המתווה שהכינה המדינה אינו מספק פתרון לטווח ארוך למשק הגז. הוא אינו עוסק בדרכים להגברת הביקוש המקומי לגז, למרות שזו הדרך הטובה ביותר לפתח את משק הגז. כמו תמיד הממשלה מצליחה לא רע בכיבוי שריפות, אך מתקשה בגיבוש אסטרטגיה שהייתה אולי מונעת את פריצתן.

קצת אובייקטיביות

המאבק על המתווה ייצא בקרוב לשימוע ויגיע לדיון בכנסת לפני שיאושר סופית בממשלה. זו עומדת להיות התקופה הרועשת ביותר בתולדותיו הקצרים של משק הגז, שלא ידע שנה אחת של שקט מאז תגלית "תמר". מצד אחד, ההתלהמות של "לשבור את הכלים" ו"להציל את הדמוקרטיה" ומהצד השני הסיסמאות והספינים על "הסכנה האיראנית", "הגז יישאר באדמה" ו"הנזק בעיכוב לוויתן יעלה על 20 מיליארד שקל".

אז הנה כמה אמירות אובייקטיביות לפני שמתחיל כל הבלגן. ישראל אינה תלויה בפיתוח מאגר "לוויתן" כשם שהייתה תלויה בפיתוח מאגר "תמר". כפי שתיארנו קודם, תמר ביחד עם תנין וכריש יכולים לספק את צריכת המשק ללא בעיה. לוויתן זה למתקדמים. אם עסקת הענק עם בריטיש גז לא תצא לפועל - פיתוח המאגר יידחה, עם המתווה או בלעדיו. כדי לממן את השקעות העתק הנדרשות לפיתוח "לוויתן" ייאלצו היזמים לחפש קונים והשפל במחירי הגז בשוק העולמי אינו מבשר להם טובות.

איש העסקים חיים לייבוביץ', שהיה שותף בקידוח הגז הכושל "שמן", נהג לומר שלוויתן לא יפותח כי הוא גדול מדי על ישראל. ב-2011 דבריו נשמעו כמו הלצה, אבל מי שידע להקשיב לליבוביץ' לא הצטער על כך. עובדה שאת אחזקותיו ב"שמן" לייבוביץ' ידע למכור בדיוק רגע לפני שהתחילה הקריסה הגדולה.

סאגה / צילום: איתי בנית

עוד כתבות

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?