גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקרב על המילקי לא נגמר: YOLO של תנובה נושף בעורפו?

4 חודשים אחרי השקת מעדן YOLO, עם 40% מהמכירות של מילקי, בתנובה בטוחים שהם תפסו את שטראוס לא מוכנים ■ מדוע במעדן מוו של טרה YOLO לא פגע? ■ וכיצד תגיב שטראוס כדי למנוע מהפך בשוק המעדנים?

מילקי יולו / איור: יהונתן קינן
מילקי יולו / איור: יהונתן קינן

ב-4 החודשים שבין פברואר למאי השנה הוציא הצרכן הישראלי 28 מיליון שקל על מעדן השוקולד YOLO של תנובה. על מילקי של שטראוס הוא הוציא באותה התקופה 71 מיליון שקל - פי שניים וחצי.

מילקי ממשיך, אם כך, לשמור על מעמדו כמעדן הנמכר בישראל, אבל לראשונה ואחרי שנים של ניסיונות, נולד מעדן שמצליח בתוך 4 חודשים בלבד להגיע ל-40% מהמכירות של מילקי.

יתרה מכך, YOLO מצליח לגרום לצרכן לפתוח את הארנק, בתקופה שבה הלקוחות עושים מאמצים לשמור אותו סגור - מחירו של מעדן YOLO נע מאז השקתו בטווח הגבוה של 3.83-4.93 שקלים ליחידה.

אז האם תנובה הצליחה לפצח את קוד הכניסה לשכבת הקצפת של שוק המעדנים, שעד כה הייתה נחלתה הבלעדית של שטראוס? והאם ההשקה הזאת תפסה את שטראוס לא מוכנה?

אם לשפוט לפי דבריו של מנכ"ל קבוצת תנובה, אריק שור, התשובה לשתי השאלות חיובית: "באנו עם שוקולד אמיתי, ולשטראוס אין תשובה לזה", הוא אומר. "חד-משמעית - פיצחנו את הקוד לקטגוריית הפרימיום של שוק המעדנים".

לערער את ההגמוניה

שוק מעדני החלב, הנחשב לשוק רווחי במיוחד, סובל בשנים האחרונות משחיקה. כשמכירות השוק בירידה, כולם משלמים את המחיר - מי יותר ומי פחות. זו הסיבה שלאורך השנים נעשו נסיונות מצד כל השחקנים להעיר את המכירות וגם לערער על ההגמוניה של שטראוס בשוק.

ביולי 2010 השיקה טרה את מעדן מוו כמתחרה ישיר למילקי, בהשקעה של 2 מיליון שקל. מילקי לבדו היה אחראי אז לעיקר מכירות המעדנים, וטרה כיוונה בדיוק לשם.

ההשקה של מוו הגיעה לאחר כישלונה של טרה עם מותג מעדן השוקולד והקצפת GOOD כ-3 שנים קודם לכן, שהורד מהמדף ערב ההשקה של מוו. בספטמבר 2014 ביצעה טרה מהלך נוסף, כשאיחדה את כלל פעילות המעדנים שלה תחת המותג מוו. השנה היא גם מתחה את המותג לשוקו מוו, המבוסס על ממתיק הסטיביה.

מהלך מרכזי אחר בשוק המעדנים היה של שטראוס. בספטמבר 2013 היא השיקה את JOY, שהחליף שני מעדנים אחרים, מעדן הגולן ותענוג, בהשקעה של 8 מיליון שקל. במקור אמור היה JOY להחליף גם את המותג דניאלה, אך כעבור זמן החליטה שטראוס לא למחוק את המותג דניאלה בגלל קהל היעד המבודל שלו, שכולל ילדים בלבד.

אולם המהלך המשמעותי ביותר בשוק התרחש בפברואר השנה: תנובה השיקה את YOLO, מעדן שוקולד העשוי משוקולד אמיתי, בהשקה עתירת תקציב - 20 מיליון שקל, עד סוף השנה. קדמה לכך השקעה של 40 מיליון שקל בציוד ובטכנולוגיה, שנדרשו לייצור המעדן החדש.

מבוגרים הם הילדים החדשים

תנובה אמנם הצהירה כי המעדן החדש YOLO פונה למבוגרים, ובידלה אותו לא רק ברמת המוצר אלא גם באריזה ובשפה התקשורתית שליוותה אותו. אלא שמי שמכיר היטב את שוק המעדנים, יודע שהחלוקה הזאת בין ילדים למבוגרים אינה חד-משמעית.

ענת גרוס, סמנכ"לית השיווק בתשלובת החלב של תנובה, אומרת: "היה לנו ברור שאם אנחנו רוצים ליצור מהפכה בשוק המעדנים, אנחנו צריכים להביא ערך שונה ואמיתי דווקא לקהל הבוגר. קהל היעד הוגדר כצרכנים מעל גיל 18. זה לא שחשבנו שילדים לא יצרכו את המותג, אבל לא כיוונו אליהם".

גם בשטראוס יודעים שהחלוקה בין מבוגרים לילדים בשוק המעדנים נזילה למדי. בהקשר זה נציין כי לפי הערכות, קרוב ל-40% מצרכני המילקי הם בני הגילאים 18-35. היתר - בגילאים נמוכים יותר.

בנוסף, המותג JOY של שטראוס כיוון, למשל, לכל בני המשפחה, כלומר גם למבוגרים. הנתונים האלה לבדם היו אמורים לאותת לשטראוס שהמהלך של YOLO עלול לפגוע בה.

בשטראוס - בין אם העריכו נכון את הפגיעה האפשרית ובין אם לאו - בחרו לא להגיב להשקה והשאירו ל-YOLO את הבמה. גרוס חושבת שזה לא היה מקרי. לדבריה, "שטראוס לא הגיבה, כי היא לא נערכה להשקה של YOLO, וזה אומר הכול".

התוצאה של ההשקה לא איחרה לבוא: YOLO הפך למעדן השני הנמכר בשוק, עם נתח שוק כספי של 16.3%, ולראשונה צמח שוק המעדנים כולו ב-17.6%. נתח השוק של תנובה עלה בתקופה זו מ-21.1% ל-31.9%, אם כי מכירות קרלו ובאדי, שני מותגים אחרים של תנובה, ירדו ב-8% וב-11% בהתאמה.

בגזרת שטראוס, המכירות של מילקי לבדו לא נפגעו, אבל המותג איבד נתח שוק, וכך גם שטראוס שנתח השוק שלה ירד מ-66.8% ל-55.2%. את הפגיעה הקשה ספגה שטראוס במותג JOY, שמכירותיו צנחו מאז השקת YOLO ב-40.2%, והוא איבד מכירות של 7 מיליון שקל בתוך 4 חודשים בלבד. המותג דני, לעומתו, לא נפגע.

YOLO לא פגע במעדן מוו של טרה, שמכירותיו עלו בתקופה זו ב-64.2% לעומת התקופה המקבילה אשתקד. מכירות מוו הסתכמו ב-16 מיליון שקל, שהם אמנם 22% ממכירות מילקי ופחות מ-60% ממכירות YOLO, אך מוו ביסס את מקומו כמעדן הרביעי הנמכר בשוק.

מנכ"ל טרה, ארן אלסנר, מרוצה מההתקדמות של מוו. "מעדן מוו פונה בעיקר לילדים ובני-נוער", הוא אומר. "הקו שלנו הוא לתת קו מוצרים של בריא-טעים - יותר בריא זה יותר טעים. צמצמנו אחוזי שומן במעדנים, וצמצמנו כמה שניתן את הסוכר. YOLO בעיניי הוא בדיוק הקצה השני. הוא מחפש את שיא הטעם ושיא החטא, לפי הסלוגן שלהם".

- יכול להיות שבחיפוש אחר תענוג, הצרכן מתנהג אחרת?

אלסנר: "מוקדם מדי למדוד את YOLO. אנחנו שומרים על האסטרטגיה של הבריאות, ולכן לא נוציא מוצרים עם ערכים גבוהים של סוכר, פחמימות וקלוריות".

בקרב המתחרים יש גם מי שמותח ביקורת על תנובה, כי המהלך של YOLO - מוצר עתיר סוכר - סותר את האסטרטגיה של החברה, שהשיקה את המצפן התזונתי והכריזה על הפחתת המלח והסוכר במוצריה.

על כך אומרת גרוס: "תנובה נותנת מענה למגוון הצרכנים והצרכים בשוק. עבור צרכני הבריאות השקנו את המצפן התזונתי, שבמסגרתו הפחתנו סוכר ומלח במוצרים הבסיסיים והיסודיים. עבור הצרכנים שמחפשים פינוק אמיתי, השקנו את YOLO".

"הציבור מוכן לשלם"

שאלת המפתח היא מה יקרה ל-YOLO מכאן ואילך, והאם הוא יהיה הפתח שדרכו תצליח תנובה לבסס מעמד חזק יותר בשוק המעדנים. שאלה אחרת, וחשובה לא פחות עבור החברה, היא מתי המותג יחזיר את ההשקעה האדירה בו.

בתנובה השיקו לפני ימים אחדים מעדן שכבות תחת YOLO, ומבטיחים להמשיך להפתיע.

"YOLO הצליח לעשות מהפכה שרבים לפניו לא הצליחו לעשות", טוענת גרוס. "מותג כזה נבנה לאורך זמן. אני לא זוכרת אף מעדן שהצליח ב-4 חודשים לגרום לצרכן להוציא 28 מיליון שקל מהכיס, למרות שמוו ו-JOY ניסו בעבר ולא הצליחו. אני גם לא מכירה עוד מעדן בשוק שהצליח להביא כזה ערך לצרכן וגם לגבות עליו פרמיה. הצרכן מוכן לשלם במקום שבו הוא מקבל ערך אמיתי. הוא משלם על YOLO, כמו שהוא מוכן לשלם על גלידת מגנום 10 שקלים".

- עד כמה YOLO רווחי, ומתי הוא יחזיר את ההשקעה בו?

"ההשקעה תחזיר את עצמה, נקודה".

- תוך כמה שנים?

"בתוך שנים מעטות".

לפני שהסדק יהפוך לבור

בינתיים בשורת השוקולד האמיתי גלשה למוצרים נוספים. שטראוס השיקה תחת המותג יטבתה משקה חלב עם שוקולד מריר ומשקה חלב עם שוקולד מריר וקפה. גרוס בטוחה שיש קשר בין ההשקה הזאת להשקה של YOLO" :YOLO הוביל מהפכה בשוק, עם הפנייה שלו לקהל הבוגרים, ובעקבותיו אנחנו עדים למהלכים דומים של מתחרים שמנסים לראשונה לפנות לקהל הבוגר".

בשטראוס עושים עכשיו את החשבון. שם סבורים כי תגובה במבצעי מחיר להשקת YOLO לא הייתה מניבה את התוצאות, אלא פוגעת בכיס שלהם עצמם בצורה יותר עמוקה. אבל גם בשטראוס מבינים שאם ימשיכו לנוח על זרי הדפנה, הסדק שפתח YOLO עלול להפוך לבור עמוק.

לפיכך, התגובה של שטראוס צפויה להגיע ממש בקרוב - עם השקת מוצרים חדשים. מה שטרם ידוע הוא האם שטראוס תבחר לחזק כעת את מילקי - המותג שעליו היא הקפידה תמיד לשמור מכל משמר - או דווקא את JOY שהולך ומאבד את ההישגים שלו.

יולו נגד מילקי

מכירות מעדנים 2015

עוד כתבות

השופט דוד מינץ / צילום: שלומי יוסף

בג"ץ נגד המוסכים: "מרוויחים על חשבון המבוטחים"

בג"ץ דחה את עתירת המוסכים לחייב את חברות הביטוח לשלם על חלקי החילוף לפי מחירון של חברות יבוא חלקי החילוף לרכב (חלפים) - שגבוה במאות אחוזים ולפעמים יותר מ"מחיר השוק" ● השופטים תקפו את משרד התחבורה: "כשל שוק. מצב מעוות"

בבנק ההשקעות גולדמן זאקס מהמרים נגד השקל / צילום: Shutterstock

מה יקרה לשקל עד סוף השנה? בשוק לא קונים את התחזיות הקשות

לנוכח הסיכונים הגיאופוליטיים והלחץ על מניות הטכנולוגיה, בבנק ההשקעות מעריכים שהשקל בתמחור יתר של 13% וממליצים על פוזיציית שורט ● מנגד, כלכלנים מקומיים מעריכים שהירידה ברמת הסיכון והגאות בהייטק ובתעשיות הביטחוניות יתמכו בהמשך התחזקות המטבע

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: מירי שמעונוביץ

סמוטריץ׳ חתם על צו חדש: פטור ממע״מ עד 130 דולר בייבוא אישי

סמוטריץ' חתם על הצו לאחר פקיעתו של הצו הקודם שכלל פטור לחבילות עד 150 דולר בעקבות פסילתו על ידי הצבעה בכנסת אמש ● הכניסה לתוקף: מהלילה בחצות ● סמוטריץ': "לא אתן לקומץ קומוניסטים בליכוד ולאופוזיציה חסרת אחריות שנלחמת באזרחי ישראל - לנצח"

פאנלים סולאריים מעל שדה חקלאי / צילום: אמיר טרקל

האיום החדש על שדות סולאריים חקלאיים עוד לפני שהוקמו

בדיון בכנסת התגלה שהקמת פאנלים סולאריים מעל שטחים חקלאיים יגרור חיוב בהיטל השבחה, מכיוון שבוטלה הדרישה בהליך תכנוני חדש לשדות ● משרדי הממשלה חלוקים, והחקלאים חושבים מחדש אם הפרויקט משתלם

רעיה שטראוס בן דרור / צילום: תומס סולינסקי

שתי ההשקעות שסידרו לרעיה שטראוס 350 מיליון שקל

עסקת הרכישה של קבוצת אקרו והנפקתה הצפויה של ב.ס.ר הנדסה, מניבות ערך נאה עבור המשקיעה הוותיקה בחברות הנדל"ן, שמימשה את מניותיה בקבוצת שטראוס לפני כשני עשורים ● אותן מניות שמכרה שטראוס בן דרור בקבוצת המזון, שוות כיום קרוב ל–2 מיליארד שקל

עבודה מהבית / צילום: Shutterstock

עדכון המס שיכול לשים סוף לכדאיות הרילוקשיין

ה־OECD אישר לאחרונה עדכון לאמנת המס הקובע מתי עבודה מרחוק במדינה זרה עלולה לחשוף חברות לחיוב במס ● לפי ההחלטה, אם העובד עובד למעלה מ־50% מזמן מהבית, והעבודה במדינה הזרה חיונית לפעילות העסקית - התאגיד ישלם מס של עשרות ואף מאות מיליוני דולרים

וול סטריט / צילום: ap, M. Spencer Green

הדוח האפוקליפטי שהפחיד את המשקיעים בוול סטריט

דוח ויראלי של חברת המחקר Citrini Research הצית גל ירידות חריג בוול סטריט והעמיק את חשש המשקיעים כי האצה חדה בהתפתחות הטכנולוגיה והבינה המלאכותית עלולה לערער את השוק

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

נגיד בנק ישראל מגיב לסמוטריץ': "אני לא קם בבוקר, פותח חלון ומחליט מה גובה הריבית"

אמיר ירון התייחס בראיון לגלובס להחלטה להשאיר את הריבית ללא שינוי על רמה של 4%, וכך לקטוע רצף של שתי הפחתות ● הוא התייחס למצב הכלכלה ול"רוחות המלחמה" שהיוו שיקול מרכזי בהחלטת הוועדה, הגיב בתקיפות לדרישתו של שר האוצר בצלאל סמוטריץ' לחזור בו מהחלטתו, וגם סיפר איפה הוא מוכן להתגמש בדיונים בכנסת על רפורמת הבנקים הקטנים

הסופרקמפיוטר של חברת סריבראס בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

יצרנית השבבים שרוצה להתחרות באנבידיה לוקחת צעד דרמטי

שלושה חודשים לאחר שדווח כי בכוונתה להגיש תשקיף, יצרנית שבבי ה־AI סריבארס הגישה מסמכים חסויים ל־SEC ומקדמת פגישות עם משקיעים ● במקביל, שווי החברה קפץ דרמטית ל-23 מיליארד דולר, ועסקת ענק עם OpenAI משנה את תמונת הסיכון

כותרות העיתונים בעולם

המדינה שבה הנשיא וראש הממשלה בעימות בגלל ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: האם איראן מוכנה למלחמה, מה עומד מאחורי האסטרטגיה של ארה"ב מול טהרן, וראש ממשלת קרואטיה והנשיא נמצאים בעימות בשל שת"פ עם ישראל • כותרות העיתונים בעולם

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

ההערכה בישראל: תקיפה אמריקנית באיראן - בלתי נמנעת

הבית הלבן: "דיפלומטיה היא תמיד האפשרות הראשונה, אבל טראמפ מוכן גם להשתמש בכוח קטלני", שר ההגנה האיראני: לא מחפשים מלחמה ● דיווח: ארה"ב תוכל לתקוף באיראן רק 5-4 ימים ברצף; טהראן מאיימת: "תיזהרו מטעות בחישוב". דיווח: ישראל איימה על לבנון - "נתקוף בעוצמה אם חיזבאללה יתערב", שר החוץ הלבנוני התריע: "חוששים מתקיפות ישראליות, שואפים לפעול דיפלומטית"● דיווחים שוטפים

לורד פיטר מנדלסון / צילום: ap, Ben Birchall

פרשת אפשטיין בבריטניה מסתעפת: גם השגריר לשעבר בארה"ב נעצר

לורד פיטר מנדלסון, לשעבר שגריר בריטניה בארה"ב, נעצר בחשד שהדליף לג'פרי אפשטיין פרטים על המדיניות הכלכלית של בריטניה ● פיטר מנדלסון הוא אחת הדמויות הבכירות ביותר במפלגת הלייבור ● במסגרת חקירת הפרשה, בשבוע שעבר נעצר בממלכה הנסיך לשעבר אנדרו

אפי מלכין, הממונה על השכר באוצר / צילום: דוברות משרד האוצר

הבשורה שיקבלו בקרוב 700 אלף עובדים

לראשונה מאז הקורונה: משרד האוצר מסדיר את העבודה מהבית במגזר הציבורי ● לגלובס נודע כי הפיילוט הופך לקבוע ומתרחב ● המתווה ליום עבודה אחד בשבוע מהבית, שמגבש הממונה על השכר, יחול על המגזר הציבורי הרחב שכולל כ-700 אלף עובדים

בניינים בראשון לציון / צילום: Shutterstock

המכרז המדובר בראשל"צ נסגר: שווקו שטחים ב-1.4 מיליארד שקל

לאחר התמודדות של שחקניות מרכזיות בענף, נסגר המכרז לשטח הבסיס המתפנה בראשון לציון ● מדובר במהלך פתיחה לפרויקט שיכלול כ־10,000 יחידות דיור חדשות בדרום העיר

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות עקב מכסי טראמפ; מניות התוכנה והבנקים נפלו

וול סטריט הגיבה לראשונה להעלאת המכסים הגלובליים של טראמפ מ-10% ל-15% ● ה-S&P 500 ירד בכ-1% ● מחירי המתכות היקרות עלו, תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב ירדו ● נובו נורדיסק צללה במעל 15%, לאחר שדיווחה על תוצאות מאכזבות בניסוי של זריקת הרזיה חדשה שלה ● הביטקוין ירד ונסחר סביב רף ה-64 אלף דולר

ספינה של צים / צילום: Lior Patel/jצים

הקלה בשביתה בעקבות מכירת צים: ועד העובדים עובר לעיצומים

יו"ר ועד עובדי צים, אורן כספי, אמר לגלובס כי המנכ"ל אלי גליקמן קיבל מהרוכשת הפג-לויד את המנדט לנהל מו"מ עם העובדים: "לא רצינו למוטט את החברה – זו לא המטרה שלנו" ● בוועד פרסמו הבהרה ולפיה בחברת "צים החדשה" שתהיה בבעלות קרן פימי ייקלטו קרוב ל-100 עובדים - "גם הם ללא כל ביטחון תעסוקתי אמיתי"

סדרת הדרמה ''הבת'' / צילום: אוהד רומנו

לראשונה: קשת מוכרת סדרת מקור לאפל טיוי

פלטפורמת הסטרימינג אפל טיוי רכשה לשידור את סדרת הדרמה "הבת" של קשת 12, בעסקה שהוגדרה מהגדולות שביצעה זרוע ההפצה של הקבוצה • דורון שליט יעמוד בראש השלוחה הישראלית של חברת התרופות באייר ● ומינויים חדשים בלי קופר וב-PTC ● אירועים ומינויים

קניות באינטרנט / אילוסטרציה: Shutterstock

"אנשים גילו בבוקר שהם צריכים לשלם מס שלא לקחו בחשבון"

הכנסת הצליחה לבטל הלילה את הצו של שר האוצר סמוטריץ' להרחבת הפטור ממע"מ ביבוא אישי ל-150 דולר ● מה קורה עם חבילות שכבר הוזמנו, איך נדע אם דרוש חיוב נוסף, ומהי תקרת הפטור עכשיו? ● גלובס עושה סדר

מחנה ''מטווח 24'' / צילום: חורחה נובומינסקי

נסגר מכרז ל-1,100 דירות ב"שדה דב" של ראשון לציון

שבעת המכרזים הראשונים על הקרקעות ב"מטווח 24" במערב ראשון לציון נמכרו בסך כולל של 1.4 מיליארד שקל ● ענקית הטכנולוגיה אפלייד מטיריאלס חנכה ברחובות מרכז מו"פ חדש, וחברת המינרלים ICL חנכה את בניין המטה החדש שלה בבאר שבע

טדי שגיא / צילום: יונתן בלום

טדי שגיא חוזר לבורסה בת"א: אולטרייד מיחזור הנפיקה לפי שווי של 300 מיליון שקל

חברת מיחזור האלקטרוניקה של טדי שגיא ועודד רייכמן גייסה 150 מיליון שקל בהנפקה ראשונית, ומניות החברה יחלו להיסחר בת"א בימים הקרובים ● כספי הגיוס ישמשו לפריעת הלוואה מבנק ולהקמה ובנייה של מפעלי מיחזור