גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הברווז הצולע הפך לנץ

אמריקה הופכת לליברלית יותר ויותר. הרפובליקנים צריכים להתמודד עם זה

ברק אובמה / צילום: רויטרס
ברק אובמה / צילום: רויטרס

כמעט לא ייאמן כמה אקסיומות התנפצו תוך ימים ספורים. כמה אמיתות מקובלות של מומחים למדע-המדינה, פוליטיקאים ובל נשכח - פרשנים בתקשורת, התהפכו. ייאמר לזכותם של כל המומחים שעשרת הימים האחרונים היו דרמטיים. אין מילה אחרת. ואפילו מילה זו ממעיטה בחשיבות האירועים, בהשפעתם האדירה לטווח הארוך.

כל אמריקנולוג היה מסביר, ובצדק, שהמילה "ליברל" היא בית-קברות פוליטי, שזיהוי אדם כליברלי משמעותה חיסולו. שערכי הדרום השמרניים בלתי ניתנים למחיקה. שבית-המשפט בעל הרוב הרפובליקני-שמרני, אמנם הדחוק, ימשיך להגן על ערכי המשפחה השמרנים, ואולי ינחית את מכת-המוות החוקתית על רפורמת הבריאות, האובמה-קייר המפורסמת. וכמעט שכחתי - שהנשיא ברק אובמה הוא ברווז צולע, הקריירה שלו גמורה, הוא נלחם על פיסות מורשת מרוטה. הדמוקרטים עצמם מחפשים איך להינתק מהאיש, הנשיא השוקע, בעל שיעורי התמיכה הצונחים.

הכול נכון. אבל, איך אמר בית-המשפט העליון בישראל - זו הייתה אמת לשעתה.

והשעה השתנתה. ואיך השתנתה.

ארבע מהלומות ניחתו תוך עשרה ימים. שלוש מהן מהלומות על ראשו של המחנה השמרני; רביעית אמנם בתמיכת הרפובליקנים בקונגרס, אבל הם תמכו בנושא שקידם הנשיא אובמה, ושיהיה מזוהה איתו, כלומר אפילו כאן לא בדיוק ניצחון.

אז נעשה סדר: בית-המשפט העליון בארצות-הברית אישר ברוב של 6 נגד 3, סעיפים קריטיים ברפורמת הבריאות של אובמה. למרות המאמצים העזים של מתנגדי החוק, הוא יישאר. אותו בית-משפט אישר, אמנם ברוב דחוק של 5 נגד 4, גם את החוק הכופה על כל מדינות ארצות-הברית להכיר בנישואים של הקהילה הגאה. וזאת במדינה השמרנית ביותר, הדתית ביותר בעולם הדמוקרטי. ועוד, הקונגרס העביר את הסכם הסחר עם מדינות האוקיינוס השקט, נושא אסטרטגי קריטי לארצות-הברית ולאובמה אישית. אגב, החוק הועבר למרות מרד במפלגה הדמוקרטית, לפחות באגף השמאלי שלה.

המהלומה הרביעית באה ממקום אחר לחלוטין - גזען לבן ביצע רצח המוני מזעזע בכנסייה שחורה בעיר צ'רלסטון בקרוליינה-הדרומית. תשעה בני-אדם, בהם הכומר, נרצחו. ומה שלא הצליחו לעשות אברהם לינקולן, פרנקלין ד. רוזוולט, ג'ון קנדי, מרטין לותר קינג, וברק אובמה, הצליח לעשות המעשה הנתעב - האדם שהתעטף בדגל הקרב של הקונפדרציה, הדגל המזוהה עם הדרום, עם העבדות, עם האפליה, הצליח להרוס את הלגיטימיות המפוקפקת של הדגל. רשתות סירס, וול-מארט, אי-ביי, הודיעו שיפסיקו למכור אותו וחפצים המזוהים איתו, יש תנועה להורדת הדגל הממשיך להתנפנף ברחבי הדרום, תזכורת מתמדת שמלחמת-האזרחים לא תמה.

ושוב, לא כל זאת קרה בגלל אובמה: הנשיא אף התנגד בשעתו לנישואים חד-מיניים. אבל זה היה מזמן, ב-2008. אז רוב אזרחי ארצות-הברית התנגדו לנישואים חד-מיניים. היום, רובם תומכים בהם. וזו נקודה חשובה אולי יותר מכול: רוח-הזמן המשתנה. ההופכת לליברלית יותר, לפתוחה יותר. וזה הנושא המכניס לצרה-צרורה את המועמדים הרפובליקנים לנשיאות.

ברמת המדינה או המחוז, מצבם טוב: מועמד רפובליקני באלבאמה או מיסיסיפי בדרום ארה"ב, למשל, ייבחר בקלות על מצע של יראת אלוהים מול הליברלים האלה, האתאיסטים, אלה המנסים לכפות על האזרחים הטובים של אלבאמה נישואים שאינם בין גבר לאישה.

אבל מה עושים כשצריך להיבחר לנשיאות? כשבשלב ראשון צריך להיבחר במפלגה, שבה יש כעת 12 מועמדים רשמיים לנשיאות? צריך לגייס את ההון הגדול ותמיכת השטח של מסיבת-התה, למשל. להתקבל עליהם. אבל יש בעיה. כי אחר-כך צריך לשבור פנייה חדה למרכז. והאמירות מוקלטות מצולמות ומתועדות. האם, כמו מייק האקבי, מועמדים אחרים יודיעו שינסו לשנות את החוקה כדי לעקוף את בית-המשפט העליון? זה אפשרי. אמנם חסר סיכוי למעשה, אבל אפשרי. האם יילכו עד הקצה השמרני-ימני? אז ינצחו אולי בפריימריז, אבל יובסו בבחירות עצמן.

הילארי קלינטון בנאום ההכרזה הרשמי שלה על ריצתה לבית הלבן, לא ברחה מהזיהוי עם אובמה. היא הודיעה בגאווה שהיא ממשיכה את מורשתו, כמו גם את מורשת רוזוולט, וקלינטון. גם בגלל חוסר ברירה, שהרי יריביה היו מדביקים לה את המורשת הזו. אלא שכעת מתברר שרפורמת הבריאות יכולה להיות ברכה. וככל שיעבור הזמן ויותר אמריקנים יהיו מכוסים בביטוח בריאות, הברכה, גם האלקטורלית, אמורה להיראות יותר, ולסייע לה יותר. וכך לגבי הסכם הסחר, וכן שוויון הזכויות לקהילה הגאה. כל אלה נושאים שהילארי קלינטון יכולה להתגאות בהם, להזדהות איתם.

ויש השלכות נוספות - הסנאטורים הדמוקרטים, המחוקקים שנמלטו מאובמה כמו מאש בבחירות הקודמות, שבהן הרפובליקנים זכו ברוב בסנאט, שהצטרף לרוב בבית-הנבחרים שהיה להם קודם. אבל יש נושאים שבהם יש צורך ברוב מיוחס. היום מעמד הנשיא, מורשת הנשיא אובמה לפתע נראים קוסמים הרבה יותר, פלטפורמה טובה בהרבה כדי להיבחר מחדש, תמיד שיקול לפוליטיקאים.

נכון, אולי לא בדרום העמוק, אבל לבטח במקומות אחרים. והדמוקרטים מתחילים לחוש שאולי יוכלו לכבוש מחדש את הקונגרס, לפחות את הסנאט. קשה, אבל לא בלתי אפשרי. ואולי-אולי ניתן אף לשחוט עוד פרה קדושה ולהעביר רפורמה אמיתית בנושא הבעלות על נשק חם. הרי השבוע האחרון הוכיח שהכול כמעט אפשרי.

אובמה הוכיח השבוע שיש לו מורשת. בראי ההיסטוריה הוא ייראה טוב בהרבה מאשר בראי פרשנות רשת פוקס. הצלת הכלכלה, רפורמת בריאות, שוויון זכויות לקהילה הגאה במשמורת שלו. לא מעט.

הרפובליקנים הם אלה שצריכים כעת להתמודד עם כמה שאלות. פוליטיות, אבל גם ערכיות. האם הם המפלגה של לינקולן, טדי רוזוולט, אייזנהואר, רייגן, או שהם המפלגה של מפלגת-התה והאחים קוך? כרגע נראה שהתשובה השנייה היא הנכונה. אם הרפובליקנים לא ישכילו להמציא את עצמם מחדש בהנהגת נניח מרקו רוביו, בובי ג'ינדאל או ג'ב בוש - ומידת הנכונות של השלושה האלה להשתנות עדיין צריכה להיבדק - הם יישארו המפלגה הזועמת הלבנה, המזדקנת, הדתית, השמרנית באמריקה.

אמריקה - ההופכת במהירות לרב-תרבותית, רב-גזעית, רב-דתית, ולרב-דורית; מידת החיבור לאמריקה הזו, תקבע את עתיד המדינה, כלכלית, פוליטית, תרבותית, וגם את זהות האדם שיישב בבית הלבן בעוד שנה וחצי.

הכותב הוא עורך חדשות החוץ, ערוץ 1

עוד כתבות

עסקים סגורים בקניון ערים כפר סבא בזמן מבצע ''עם כלביא'' / צילום: רמי זרנגר

"לעג לרש": ביקורת חריפה במשק על מתווה הפיצויים לעסקים

במשק טוענים כי המתווה שפורסם לא יספק מענה לנזקים האמיתיים שנגרמו לעסקים כתוצאה ממלחמת "עם כלביא" - ובמיוחד לעסקים הקטנים והזעירים ● "גם אם הפיצוי יגיע, עבור עסקים קטנים וזעירים ככל הנראה זה יהיה מעט מדי ומאוחר מדי"

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

ניצחה את הגרמנים והצרפתים: רפאל זכתה בעסקת ענק

לפי דיווחים שפורסמו, המערכת שרפאל צפויה לספק לרומניה בעסקת הענק היא ספיידר, המספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, אל מול מגוון איומים ● ככל שתיחתם, תהיה זו העסקה השנייה בגודלה אי פעם של מדינת ישראל, לאחר מכירת מערכת חץ 3 לגרמניה, תמורת כ-3.5 מיליארד דולר

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג / צילום: ap, Nic Coury

האם זו החברה הראשונה בוול סטריט שתגיע לשווי שוק של 6 טריליון דולר

58 מתוך 66 האנליסטים שמסקרים את מניית אנבידיה בוול סטריט ממליצים לרכוש אותה, ואנליסט אחד אף צופה שהיא תזנק עד למחיר של 250 דולר, כ-60% מעל מחירה כעת ● "אנחנו בנקודה שבה אנבידיה מתחילה להגדיל את ייצור שבבי ה-Blackwell"

מבנה נטוש בחיפה / צילום: תמר מצפי

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים. לעירייה יש יוזמה להשמיש אותם

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים, הגורעים מהכנסות הארנונה כ־33 מיליון שקל בשנה ● כעת בעירייה נוקטים במספר צעדים להילחם בתופעה, בין היתר בעירייה יסייעו בקידום תוכניות או היתרי בנייה, כמו גם קידום חקיקה על פיה יחויבו בעלי הנכסים לשלם עליהם ארנונה לאחר 3 שנים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בת"א לאחר יום מסחר תנודתי; מדד הביומד ירד בכ-2%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.4% ● החשב הכללי: "השפעת המלחמה על הגירעון מתונה" ● פרמיית הסיכון של ישראל ממשיכה לרדת ● בעקבות פרישת המנכ"לים בנופר אנרג'י, בקשה לתביעה ייצוגית נגד החברה ● במיטב מצביעים על חולשה של הכלכלה בארה"ב ● למרות שהיא בשיאה, בוול סטריט אופטימיים לגבי אנבידיה: "תגיע לשווי שוק של 6 טריליון דולר"

הוספת מיגון ליצירת ''חדר מוגן''. הביקוש עלה מאוד בשבועות האחרונים / צילום: אורטק

איך למגן חדר קיים במקרה שאי אפשר להוסיף ממ"ד

בעקבות מתקפת הטילים מאיראן ושיעורם הנמוך של דירות ובניינים ממוגנים, ישראלים רבים נמצאים בחיפוש אחר מרחב מוגן תקני ● חברות שונות מציעות פתרונות מיגון מעבר לממ"דים ולמקלטים, אולם פיקוד העורף אישר רק חלק מהשיטות ● גלובס עושה סדר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית בבורסת תל אביב; חברה לישראל ותמר פטרוליום עולות בכ-3%

חצי שנה פנומנלית בבורסה בת"א: 28 שיאי כל הזמנים, 9 הנפקות ראשוניות, ושני מדדים שכיכבו מעל כולם ● השקל יציב הבוקר, הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים ● S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות ● גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

מטוס F-15 של חיל האוויר האמריקאי / צילום: Reuters, Mark Cosgrove

המערכת הישראלית שתשמש את חיל האוויר האמריקאי לבניית בנק מטרות

לגלובס נודע כי מערכת Earth Solver, אותה מפתחת חברת TSG הישראלית, תוטמע בחיל האוויר האמריקאי, כחלק מעסקה בגובה מאות אלפי דולרים ● המערכת מאפשרת הפקת נקודות ציון תלת־ממדיות מדויקות - יכולת קריטית לשימוש במערכות חימוש מונחות

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

רגב הורתה להחרים את הדיונים על הקמת שדה תעופה בעמק יזרעאל

שרת התחבורה הורתה שלא לקדם את הקמתו של השדה הצפוני עד להצגת חלופות לשדה הדרומי לראש הממשלה ● בכך מצטרפת רגב לקריאתו של ח"כ אלמוג כהן שלא לקדם בינתיים את השדה

פעילות קרקעית של צה''ל ברצועת עזה / צילום: ap

צה"ל: יותר מ-140 מטרות טרור הותקפו ביממה האחרונה ברצועת עזה

איראן: מתקני הגרעין שלנו ניזוקו בצורה קשה, אין לפי שעה תאריך לחידוש שיחות הגרעין ● שרי החוץ של מדינות ה-G7: יש לפעול לחידוש המו"מ עם איראן על הסכם הגרעין ● נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הסיר את הסנקציות מהמשטר בסוריה ● דיווחים ערביים: כוחות צה"ל פועלים באזור שכם ● עדכונים שוטפים

נשיא אזרבייג'ן אילהם אלייב (מימין) עם נשיא איראן מסעוד פזשכיאן / צילום: ap

המל"ט שחשף ידידה ותיקה של ישראל להאשמות איראניות

על רקע קשריה ההדוקים עם ישראל, מוצאת את עצמה אזרבייג'ן מטרה לחשדות של טהרן בשיתופי-פעולה ביטחוניים עם ישראל בזמן המלחמה, לרבות תנועות של מל"טים על גבול איראן ● באקו מכחישה, אבל המשטר האיראני דורש הסברים - והמתיחות האזורית מתגברת

"כיפת סייבר": הפרויקט של ישראל עם בעלת הברית הקרובה באירופה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: קרן הפנסיה הנורבגית הודיעה כי לא תשקיע עוד בחברות טינסקרופ ואושקוש, פרטים חדשים על חיסול מדעני הגרעין האיראנים, וגרמניה מקימה עם ישראל "כיפת סייבר" ● כותרות העיתונים בעולם

נשיא ומנכ''ל חברת טבע, ריצ'רד פרנסיס / צילום: אלעד מלכה

השקעה של עשרות מיליוני דולרים: תוכנית החדשנות שמשיקה טבע

ענקית התרופות טבע משיקה תוכנית חדשנות לסטארט-אפים, במסגרתה יושקו אתגרים פעמיים בשנה, שיעסקו בשילוב חדשנות בתחומי הפעילות של החברה ● דוגמה לאתגר: טכנולוגיות משלימות או חלופיות לניסויים בבעלי חיים

ג'רמי בלנק, מבעלי יעז / צילום: תמר מצפי

ג'רמי בלנק פועל להביא את חברת ההתחדשות העירונית יעז להנפקה

יעז התחדשות עירונית, שבבעלות משפחת יקואל רייפמן וקרן קומיוניטי של בלנק, שואפת לגייס 65 מיליון שקל בהנפקה בתל אביב ● החברה, שבונה עשרות פרויקטים בת"א, סיימה את השנה החולפת עם מכירות של מעל 200 מיליון שקל ● השווי המתוכנן אינו מהווה הצפת ערך משמעותית

בינה מלאכותית ציבורית בסין / צילום: Shutterstock

מודל AI חדש הושק היום. מה תהיה ההשפעה שלו על התחום החם בוול סטריט?

חברת באידו הסינית הכריזה על הפיכת מודל השפה של לקוד פתוח, שניתן להשתמש בו באופן עצמאי ובחינם ● מדובר על בשורה מרעישה בתחום הבינה המלאכותית, אך יש מי שלא ממהר להתרגש: "קוד פתוח אינו בהכרח שקול לשקיפות מלאה", מסבירים אנליסטים

מטוס של איזי ג'ט / צילום: Shutterstock

באופן חריג, חברות התעופה הזרות והישראליות מתאגדות. מה הן דורשות?

בחברות התעופה הישראליות והזרות מאחדים כוחות ומבקשים הקלות בחוק שמחייב אותם לפצות נוסעים שבוטלה טיסתם ● החוק כבר תוקן לפני מספר חודשים כדי לתת מענה לחברות תעופה בזמן חירום, וכעת החברות מבקשות שהמדינה תספוג את הנזק במקומן ● "אנחנו נמצאים בזמן קריטי בו חברות התעופה בוחנות האם יחזרו לארץ"

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

לידר מעריכים: הריבית עשויה לרדת כבר בשבוע הבא

לפני פריצת המערכה מול איראן, השוק בישראל העריך כי הבנק המרכזי יוריד את הריבית במשק בהחלטת הריבית בספטמבר ● כעת יש מי שמעריכים בהסתברות של 50% כי הפחתת הריבית תוקדם כבר לחודש אוגוסט

מבנה בית המשפט העליון / צילום: Shutterstock

העליון בפסק דין תקדימי: גם נכסים מלפני הנישואים עשויים להתחלק שווה בשווה בגירושים

בפסק דין תקדימי, נקבע כי הזכויות בחלקת קרקע שקיבלה האישה במתנה לפני הנישואים יחולקו בינה לבין בן זוגה ● שופטת העליון יעל וילנר קבעה כי התנהגות הזוג לאורך השנים מלמדת על הסכמה ביניהם לשתף גם את הנכס שהיה רשום רק על שם האישה

חיילי צה''ל בגבול עם עזה / צילום: ap, AMIR COHEN

חריגה של 25 מיליארד שקל, לפחות: באוצר תוקפים את התנהלות צה"ל

באוצר טוענים כי משרד הביטחון קובע עובדות בשטח, והם נאלצים לאשר הוצאות בדיעבד ● אם לא יחול שינוי, הם מזהירים כי לא יהיה מנוס מהטלת גזרות חדשות על הציבור בתקציב 2026 ● מנכ"ל משרד הביטחון, אלוף (מיל') אמיר ברעם: "אני מקווה שמשרד האוצר לא שכח שאנו במלחמה"

תשואות קרנות הפנסיה והגמל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

זו הייתה מחצית פנומנלית לחוסכים לפנסיה, חוץ ממסלול אחד

למרות המכסים, המלחמות, הנפט והיחלשות הדולר - הקפיצה של הבורסה המקומית סידרה לחוסכים תשואות נאות מאוד ● גם הקאמבק של וול סטריט מהשפל של תחילת אפריל סייעה ● היחלשות הדולר פגעה בכולם אך בפרט במסלולים מחקי מדד ה-S&P 500