גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"המודל לעיתונות - תשלום תקופתי לכל פלטפורמות התוכן"

העורך בפועל של מגזין הטכנולוגיה "Wired", גרג וויליאמס, חושב שהעיתונות הכתובה "עדייו חזקה בתחומים מסוימים ולא נעלמת" ■ ראיון ל"גלובס" לקראת ועידת MAD

העיתונות הכתובה עומדת בפני האתגר הגדול ביותר מאז שהגיעה לעולם - הפלטפורמות הדיגיטליות נוגסות בה, והיא מחפשת דרכים להישאר רלוונטית עבור הצרכנים. גרג וויליאמס חי בעצמו את הקונפליקט בין הפרינט לדיגיטל - הוא כותב ועורך ב-6 השנים האחרונות במגזין הטכנולוגיה הבריטי "Wired", אשר קיים גם בגרסה מודפסת. וויליאמס אחראי על מהדורת הדפוס והדיגיטל של המגזין. בנוסף, הוא גם פעיל באתר האינטרנט, הוועידות ושירותי הייעוץ של "Wired".

"העיתונות הכתובה הבינה, שהיא לא נמצאת באותו המקום שבו הייתה בעבר, אבל היא לא נעלמת, היא עדיין חזקה בתחומים מסוימים", אומר וויליאמס, שיגיע החודש לישראל כדי להשתתף בוועידת MAD של "גלובס" בשיתוף Orange, ויישא דברים תחת הכותרת "האתגרים של אנשי השיווק והמדיה".

לדבריו, "מערכת עיתונות מודרנית צריכה להבין, שהיא צריכה לפעול בדרכים שונות בשביל לחשוף את המידע שלה לקוראים, וכל אחת מהדרכים תורמת לבניית המותג של אותה מערכת. יש צרכנים שעדיין ירצו לקרוא תוכן מודפס על נייר, ויש כאלה שירצו לקרוא את המגזין בגרסה דיגיטלית בטאבלט. כל מערכות התוכן צריכות לדעת להתמודד עם המובייל, כי זו הדרך שהצרכנים קוראים וצורכים את התוכן שלהם. העלייה של פלטפורמות שונות כמו סנפצ'ט או אינסטגרם, מוכיחה שהזמן שיש לאנשים למדיה המסורתית יורד".

המודל העסקי שהעיתונות הכתובה צריכה ללכת אליו, לדעת וויליאמס, הוא תשלום חודשי או שנתי לכל פלטפורמות התוכן של המותג, בין אם מדובר באתר אינטרנט, מגזין בטאבלט או אפליקציה בסלולר. מערכות כמו "Wired" ו"פייננשל טיימס" כבר עובדות בשיטה הזו.

"בצורה הזו אנחנו נותנים לקוראים גישה מהירה לתוכן שלנו, בכל מקום ובכל דרך שמתאימה לו. למשל, חוויה של קריאת עיתון כתוב בסוף-שבוע, קריאה זריזה של החדשות באמצעות הסמארטפון בזמן שנמצאים ברכבת התחתית בדרך לעבודה, ואפילו האזנה לפודקאסט בזמן שהם נוהגים ברכב", מסביר וויליאמס.

העתיד של העיתונות הכתובה לא נראה קודר, מבחינת וויליאמס, אבל הוא מתנה את זה בצורת החשיבה של אותה מערכת עיתונות. "אם מדובר במותג מוכר, המספק תוכן איכותי ויודע לחשוב כל הזמן איך לגוון את הדרך שבה הוא מספק את התוכן לקוראים שלו, והוא יודע איך לייצר הכנסות - אני חושב שמצבו טוב, לעומת מותג עיתונות כתובה, שלא חושב על דרכים אחרות לפעול מלבד העיתון המודפס".

דיאלוג קשה מול החברות

אפל, גוגל ומיקרוסופט הן חברות הטכנולוגיה השולטות בתעשייה, ומספקות את עיקר המוצרים הממוחשבים שהצרכנים משתמשים בהם ביומיום. הצרכנים, מצדם, רוצים לקרוא על המוצרים הבאים שלהם, עוד לפני שהם הושקו, ולדעת מה הן מתכננות במרכזי המחקר והפיתוח הסודיים שלהן.

מצד שני, העיתונות לא תמיד נהנית משיתוף פעולה מצד החברות הללו. "בהמון מקרים, חברות הטכנולוגיה הגדולות הן סודיות, והן לא רוצות לחלוק מידע עם העיתונות, ולכן קשה מאוד לקיים איתן דיאלוג. החברות הללו משפיעות מאוד על אורח החיים שלנו, לכן אנחנו רוצים לכתוב עליהן. אנחנו ב-'Wired' מעוניינים לכתוב לא רק על המוצרים שלהן, אלא גם על הדרך שבאמצעותה הן משנות את ההתנהגות של האנשים. ישנה גם זווית של התשלום, שהצרכן משלם על השירותים הללו. אני לא מדבר בהכרח רק על כסף, אלא גם על הפרטיות של המשתמשים. זו העבודה שלנו בתור עיתונאים - לשאול שאלות ולהישאר אובייקטייביים וסקרנים, ולחשוב על הקוראים שלנו במקום הראשון".

ווילאמס מעלה את הנקודה של חדירה לפרטיות, שהיא סוג של תשלום שהצרכן משלם עבור השימוש בשירותים חינמיים ברשת או עבור שיפור המוצרים של חברות הטכנולוגיה, על-מנת שהן ידעו להתאים את עצמן למשתמש. "נושא הפרטיות חשוב מאוד לאנשים. אנחנו רואים הבדלים בחשיבה בין מבוגרים לצעירים בתפיסה שלהם לנושא הפרטיות. צעירים פחות מודאגים מהנושא הזה, לעומת אנשים מבוגרים יותר, שרואים איך מידע אישי שלהם מגיע לחברות. לכן, אנחנו צריכים לבדוק כמה מידע נאסף עלינו, איך משתמשים בו ולמי הוא נמכר? אלה נושאים שכנראה צריכים להיות תחת רגולציה".

איך מייצרים מגזין רלוונטי?

תעשיית הטכנולוגיה זוכה לסיקור נרחב בתקשורת העולמית. כך למשל, הכרזה על האייפון הבא או על סמארטפון הדגל של סמארטפון הדגל של סמסונג, יכולה להגיע בקלות לכותרת ראשית באתרי האינטרנט העוסקים בתחום. העיתונות הכתובה מנסה כל הזמן לשמור על הקצב ולמצוא דרכים לסקר את האירועים והחדשות של התעשייה הזו, באופן שהקורא יקבל ערך מוסף, כאשר הוא קורא אותן על גבי נייר כתוב. בעוד העיתונות היומית צריכה לשמור על רלוונטיות מול אתרי האינטרנט, המגזינים המודפסים, שיוצאים פעם בחודשיים, שלא לדבר על כאלה שיוצאים פעם ברבעון - מצאו את עצמם מאחור בעשורים האחרונים.

"כאשר אנחנו מייצרים תוכן עבור המגזין שלנו, הוא לא יגיע למדפי החנויות בחודשיים-שלושה הקרובים.

"לכן, יש הבדל בתוכן שאנחנו מייצרים לדיגיטל, אשר מיועד לפרסום באותו יום או למחרת, לעומת כתבה למגזין", אומר וויליאמס. "מדובר בכתבות שהן לא רגישות למועד הפרסום שלהן והן דורשות המון עבודת מחקר. אלה כתבות שדורשות המון זמן. כידוע, זמן הוא לא דבר שתמיד יש לכתבות שמיועדות לדיגיטל, וצריכות לעלות באופן מיידי לאונליין. כאשר אנחנו יושבים לכתוב כתבה, אנחנו מנסים להחליט לאיזו מדיה היא מתאימה. למשל, כתבה של 4,000-5,000 מילה, לא בהכרח מתאימה לפרסום באתר האינטרנט שלנו".

המגמה: איחוד בין חברות שירותים ללקוח

בוועידת MAD של "גלובס" וויליאמס ידבר, בין היתר, על עלייתה של הכלכלה המתנהלת על-פי דרישה (OnDemand). "מדובר בכלכלה, המשפיעה על העבודה שלנו מול שירותים שונים", הוא אומר, "זוהי תופעה חדשה. דוגמה לכך היא חברת Uber (שירות להזמנת מוניות דרך אפליקציה). זה טרנד מיוחד, כי הוא מתבסס על טכנולוגיה, על נותן השירות, וגם על כך שלמשתמש הסופי תהיה גישה לממשק דיגיטלי, שבו הוא יכול להגיב בזמן אמת. מדובר בדרך עבודה שלא הייתה קיימת בעבר. הדרך הזה מסירה את האמצעים הקודמים לתשלום והזמנה של מונית". ההרצאה של ווילאמס תדון בחשיבות של חברות מהסוג הזה, ועל האופן שבו הן משנות את הציפיות של הלקוח.

וויליאמס מספר: "ראיינתי לפני כמה שנים אדם מרשת הסופרמרקטים הענקית טסקו. אותו אדם היה חלק מצוות ההשקה של אמזון באנגליה. הראיון עסק בהבדלים ברכישה בחנות פיזית לעומת רכישת אונליין. לדבריו, בעת ההשקה של אמזון בשנת 1998 באנגליה, אנשים היו מרוצים מאוד מהשירות, עד שהם שלחו מכתבים המציינים עד כמה נוח להיכנס לאתר אינטרנט, לרכוש ספר ולאחר כמה ימים לקבל אותו בדואר. היום הוא מספר, שהוא מקבל תלונות על רכישות מטסקו המאחרות בכמה דקות. הנקודה שאני מנסה להבהיר, היא שחוויות הרכישה שלנו השתנו, ואנחנו מצפים לדברים אחרים מהעסקים שאיתם אנחנו עובדים. הציפייה היום של לקוחות משירותים, היא ברמה אחרת מזו שהייתה לפני 10 שנים. עסקים שלא יתפתחו ויתאימו את עצמם לשינויים שעברה התעשייה, יאבדו את נתח השוק שלהן".

לדברי וויליאמס, העתיד של השירותים הממוקדים ללקוח הולך דווקא לקראת איחוד ביניהם. רק בשנה האחרונה הושקו שירותים רבים, המתמקדים בלקוח, ומציעים לו שליחויות של מזון, שירותי ניקיון, מסאז' וכושר. "אני חושב שיהיה איחוד בשירותים הללו, כך שהחברות הגדולות ירכשו את החברות הקטנות יותר או שהן יתמזגו. למשל, בניו-יורק יש חברה, שמוכרת מזון שהיא מגדלת, ישר ללקוח. אני חושב שבסוף רשת סופרמרקטים תקנה אותה, כדי שיהיה לה קשר ישיר לא רק מול הלקוחות שלה כיום, אלא גם מול לקוחות שרוצים לקנות ישר מהחקלאים".

גרג וויליאמס

תפקיד: עורך בכיר ב-"Wired Mazgazine"

רזומה: שימש כמייסד ושותף בפלטפורמה הדיגיטלית MyLondonStory, יועץ חדשנות ודיגיטל למותגים בתחומים שונים ופרסם מספר ספרים. הרומן החמישי שלו, "The Nero Decree", יצא לאור בנובמבר 2013

עוד כתבות

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת בוול סטריט; נאסד"ק מאבד 2.2%, נטפליקס יורדת בכ-9%

הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ● בורסות אירופה ננעלו במגמה מעורבת

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות