גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"המודל לעיתונות - תשלום תקופתי לכל פלטפורמות התוכן"

העורך בפועל של מגזין הטכנולוגיה "Wired", גרג וויליאמס, חושב שהעיתונות הכתובה "עדייו חזקה בתחומים מסוימים ולא נעלמת" ■ ראיון ל"גלובס" לקראת ועידת MAD

העיתונות הכתובה עומדת בפני האתגר הגדול ביותר מאז שהגיעה לעולם - הפלטפורמות הדיגיטליות נוגסות בה, והיא מחפשת דרכים להישאר רלוונטית עבור הצרכנים. גרג וויליאמס חי בעצמו את הקונפליקט בין הפרינט לדיגיטל - הוא כותב ועורך ב-6 השנים האחרונות במגזין הטכנולוגיה הבריטי "Wired", אשר קיים גם בגרסה מודפסת. וויליאמס אחראי על מהדורת הדפוס והדיגיטל של המגזין. בנוסף, הוא גם פעיל באתר האינטרנט, הוועידות ושירותי הייעוץ של "Wired".

"העיתונות הכתובה הבינה, שהיא לא נמצאת באותו המקום שבו הייתה בעבר, אבל היא לא נעלמת, היא עדיין חזקה בתחומים מסוימים", אומר וויליאמס, שיגיע החודש לישראל כדי להשתתף בוועידת MAD של "גלובס" בשיתוף Orange, ויישא דברים תחת הכותרת "האתגרים של אנשי השיווק והמדיה".

לדבריו, "מערכת עיתונות מודרנית צריכה להבין, שהיא צריכה לפעול בדרכים שונות בשביל לחשוף את המידע שלה לקוראים, וכל אחת מהדרכים תורמת לבניית המותג של אותה מערכת. יש צרכנים שעדיין ירצו לקרוא תוכן מודפס על נייר, ויש כאלה שירצו לקרוא את המגזין בגרסה דיגיטלית בטאבלט. כל מערכות התוכן צריכות לדעת להתמודד עם המובייל, כי זו הדרך שהצרכנים קוראים וצורכים את התוכן שלהם. העלייה של פלטפורמות שונות כמו סנפצ'ט או אינסטגרם, מוכיחה שהזמן שיש לאנשים למדיה המסורתית יורד".

המודל העסקי שהעיתונות הכתובה צריכה ללכת אליו, לדעת וויליאמס, הוא תשלום חודשי או שנתי לכל פלטפורמות התוכן של המותג, בין אם מדובר באתר אינטרנט, מגזין בטאבלט או אפליקציה בסלולר. מערכות כמו "Wired" ו"פייננשל טיימס" כבר עובדות בשיטה הזו.

"בצורה הזו אנחנו נותנים לקוראים גישה מהירה לתוכן שלנו, בכל מקום ובכל דרך שמתאימה לו. למשל, חוויה של קריאת עיתון כתוב בסוף-שבוע, קריאה זריזה של החדשות באמצעות הסמארטפון בזמן שנמצאים ברכבת התחתית בדרך לעבודה, ואפילו האזנה לפודקאסט בזמן שהם נוהגים ברכב", מסביר וויליאמס.

העתיד של העיתונות הכתובה לא נראה קודר, מבחינת וויליאמס, אבל הוא מתנה את זה בצורת החשיבה של אותה מערכת עיתונות. "אם מדובר במותג מוכר, המספק תוכן איכותי ויודע לחשוב כל הזמן איך לגוון את הדרך שבה הוא מספק את התוכן לקוראים שלו, והוא יודע איך לייצר הכנסות - אני חושב שמצבו טוב, לעומת מותג עיתונות כתובה, שלא חושב על דרכים אחרות לפעול מלבד העיתון המודפס".

דיאלוג קשה מול החברות

אפל, גוגל ומיקרוסופט הן חברות הטכנולוגיה השולטות בתעשייה, ומספקות את עיקר המוצרים הממוחשבים שהצרכנים משתמשים בהם ביומיום. הצרכנים, מצדם, רוצים לקרוא על המוצרים הבאים שלהם, עוד לפני שהם הושקו, ולדעת מה הן מתכננות במרכזי המחקר והפיתוח הסודיים שלהן.

מצד שני, העיתונות לא תמיד נהנית משיתוף פעולה מצד החברות הללו. "בהמון מקרים, חברות הטכנולוגיה הגדולות הן סודיות, והן לא רוצות לחלוק מידע עם העיתונות, ולכן קשה מאוד לקיים איתן דיאלוג. החברות הללו משפיעות מאוד על אורח החיים שלנו, לכן אנחנו רוצים לכתוב עליהן. אנחנו ב-'Wired' מעוניינים לכתוב לא רק על המוצרים שלהן, אלא גם על הדרך שבאמצעותה הן משנות את ההתנהגות של האנשים. ישנה גם זווית של התשלום, שהצרכן משלם על השירותים הללו. אני לא מדבר בהכרח רק על כסף, אלא גם על הפרטיות של המשתמשים. זו העבודה שלנו בתור עיתונאים - לשאול שאלות ולהישאר אובייקטייביים וסקרנים, ולחשוב על הקוראים שלנו במקום הראשון".

ווילאמס מעלה את הנקודה של חדירה לפרטיות, שהיא סוג של תשלום שהצרכן משלם עבור השימוש בשירותים חינמיים ברשת או עבור שיפור המוצרים של חברות הטכנולוגיה, על-מנת שהן ידעו להתאים את עצמן למשתמש. "נושא הפרטיות חשוב מאוד לאנשים. אנחנו רואים הבדלים בחשיבה בין מבוגרים לצעירים בתפיסה שלהם לנושא הפרטיות. צעירים פחות מודאגים מהנושא הזה, לעומת אנשים מבוגרים יותר, שרואים איך מידע אישי שלהם מגיע לחברות. לכן, אנחנו צריכים לבדוק כמה מידע נאסף עלינו, איך משתמשים בו ולמי הוא נמכר? אלה נושאים שכנראה צריכים להיות תחת רגולציה".

איך מייצרים מגזין רלוונטי?

תעשיית הטכנולוגיה זוכה לסיקור נרחב בתקשורת העולמית. כך למשל, הכרזה על האייפון הבא או על סמארטפון הדגל של סמארטפון הדגל של סמסונג, יכולה להגיע בקלות לכותרת ראשית באתרי האינטרנט העוסקים בתחום. העיתונות הכתובה מנסה כל הזמן לשמור על הקצב ולמצוא דרכים לסקר את האירועים והחדשות של התעשייה הזו, באופן שהקורא יקבל ערך מוסף, כאשר הוא קורא אותן על גבי נייר כתוב. בעוד העיתונות היומית צריכה לשמור על רלוונטיות מול אתרי האינטרנט, המגזינים המודפסים, שיוצאים פעם בחודשיים, שלא לדבר על כאלה שיוצאים פעם ברבעון - מצאו את עצמם מאחור בעשורים האחרונים.

"כאשר אנחנו מייצרים תוכן עבור המגזין שלנו, הוא לא יגיע למדפי החנויות בחודשיים-שלושה הקרובים.

"לכן, יש הבדל בתוכן שאנחנו מייצרים לדיגיטל, אשר מיועד לפרסום באותו יום או למחרת, לעומת כתבה למגזין", אומר וויליאמס. "מדובר בכתבות שהן לא רגישות למועד הפרסום שלהן והן דורשות המון עבודת מחקר. אלה כתבות שדורשות המון זמן. כידוע, זמן הוא לא דבר שתמיד יש לכתבות שמיועדות לדיגיטל, וצריכות לעלות באופן מיידי לאונליין. כאשר אנחנו יושבים לכתוב כתבה, אנחנו מנסים להחליט לאיזו מדיה היא מתאימה. למשל, כתבה של 4,000-5,000 מילה, לא בהכרח מתאימה לפרסום באתר האינטרנט שלנו".

המגמה: איחוד בין חברות שירותים ללקוח

בוועידת MAD של "גלובס" וויליאמס ידבר, בין היתר, על עלייתה של הכלכלה המתנהלת על-פי דרישה (OnDemand). "מדובר בכלכלה, המשפיעה על העבודה שלנו מול שירותים שונים", הוא אומר, "זוהי תופעה חדשה. דוגמה לכך היא חברת Uber (שירות להזמנת מוניות דרך אפליקציה). זה טרנד מיוחד, כי הוא מתבסס על טכנולוגיה, על נותן השירות, וגם על כך שלמשתמש הסופי תהיה גישה לממשק דיגיטלי, שבו הוא יכול להגיב בזמן אמת. מדובר בדרך עבודה שלא הייתה קיימת בעבר. הדרך הזה מסירה את האמצעים הקודמים לתשלום והזמנה של מונית". ההרצאה של ווילאמס תדון בחשיבות של חברות מהסוג הזה, ועל האופן שבו הן משנות את הציפיות של הלקוח.

וויליאמס מספר: "ראיינתי לפני כמה שנים אדם מרשת הסופרמרקטים הענקית טסקו. אותו אדם היה חלק מצוות ההשקה של אמזון באנגליה. הראיון עסק בהבדלים ברכישה בחנות פיזית לעומת רכישת אונליין. לדבריו, בעת ההשקה של אמזון בשנת 1998 באנגליה, אנשים היו מרוצים מאוד מהשירות, עד שהם שלחו מכתבים המציינים עד כמה נוח להיכנס לאתר אינטרנט, לרכוש ספר ולאחר כמה ימים לקבל אותו בדואר. היום הוא מספר, שהוא מקבל תלונות על רכישות מטסקו המאחרות בכמה דקות. הנקודה שאני מנסה להבהיר, היא שחוויות הרכישה שלנו השתנו, ואנחנו מצפים לדברים אחרים מהעסקים שאיתם אנחנו עובדים. הציפייה היום של לקוחות משירותים, היא ברמה אחרת מזו שהייתה לפני 10 שנים. עסקים שלא יתפתחו ויתאימו את עצמם לשינויים שעברה התעשייה, יאבדו את נתח השוק שלהן".

לדברי וויליאמס, העתיד של השירותים הממוקדים ללקוח הולך דווקא לקראת איחוד ביניהם. רק בשנה האחרונה הושקו שירותים רבים, המתמקדים בלקוח, ומציעים לו שליחויות של מזון, שירותי ניקיון, מסאז' וכושר. "אני חושב שיהיה איחוד בשירותים הללו, כך שהחברות הגדולות ירכשו את החברות הקטנות יותר או שהן יתמזגו. למשל, בניו-יורק יש חברה, שמוכרת מזון שהיא מגדלת, ישר ללקוח. אני חושב שבסוף רשת סופרמרקטים תקנה אותה, כדי שיהיה לה קשר ישיר לא רק מול הלקוחות שלה כיום, אלא גם מול לקוחות שרוצים לקנות ישר מהחקלאים".

גרג וויליאמס

תפקיד: עורך בכיר ב-"Wired Mazgazine"

רזומה: שימש כמייסד ושותף בפלטפורמה הדיגיטלית MyLondonStory, יועץ חדשנות ודיגיטל למותגים בתחומים שונים ופרסם מספר ספרים. הרומן החמישי שלו, "The Nero Decree", יצא לאור בנובמבר 2013

עוד כתבות

גלולות סטייל מטריקס. רעיון שמציע שחרור / צילום: Shutterstock

איך הפכנו לחובבי קונספירציות ומה הקשר למזג האוויר

השבוע מזג האוויר קיבל תיאוריות קונספירציה משלו: האובך אינו תופעה טבעית אלא "מבצע לעמעום השמש" ● זה נשמע מופרך, אבל גם מוכר למדי. הוליווד לימדה אותנו לחשוד בגרסה הרשמית ולהאמין שלכל תופעה יש יד מכוונת

משמרות המהפכה באיראן / צילום: ap, Vahid Salemi

נשיא איראן במסר למעצמות: "לא נרכין ראש בפניהן"

דיווח: מדינות המפרץ נערכות לעימות צבאי באיראן ● עוד מדינה אירופית קוראת לאזרחיה לעזוב את איראן ● מטוסי קרב של חיל האוויר תקפו אמש מפקדות של ארגון הטרור חיזבאללה במרחב בעלבכ שבעומק לבנון - על פי דיווחים לבנוניים, בהפצצות נרשמו נפגעים רבים ● דובר צה"ל: "עוקבים אחרי ההתפתחויות וערים לשיח הציבורי על איראן" • המשחתת האמריקנית "מהן" מקבוצת התקיפה של פורד נכנסה לאזור ● עדכונים שוטפים

רשת הקשרים של ג'פרי אפשטיין במוקדי הכוח של אירופה / צילום: ap

סדקים בכתר ובקבינט: רשת הקשרים של ג'פרי אפשטיין במוקדי הכוח של אירופה

"אתה אדם טוב בצורה יוצאת דופן", כתב דיפלומט נורבגי בכיר לאפשטיין, והוא לא לבד ● ממסדרונות השלטון בפריז ועד למעצרו ההיסטורי של הנסיך הבריטי לשעבר: השערוריות המביכות בצמרת הופכות לחשד לפלילים ● המחיר הוא פגיעה אנושה באמון הציבור במוסדות היבשת

קיה ספורטאז' ''לונג'' הייבריד / צילום: יח''צ

החל מ-190 אלף שקל: הרכב שלא מפסיק להשתדרג

הספורטאג' הוותיק, קיה ספורטאז' "לונג" הייבריד, מקבל חיים חדשים בזכות עיצוב עדכני ● הוא משמר את מערכת ההנעה ההיברידית החסכונית שלו ויש לו תא נוסעים שלא נופל מזה של מותגי פרימיום. לא בטוח שזה יעזור מול הסיניות בטווח הארוך

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

תיאבון שלא נגמר: למה חברה עם 19 אלף דירות בצנרת צריכה עוד 10,000?

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר

אייפון 17 פרו מקס / צילום: יחצ

כך תאריכו את חיי הסוללה באייפון שלכם

עדכוני גרסה באייפונים מובילים לעתים לכך שהסוללה דווקא מתרוקנת מהר יותר, ובעוד באפל מבהירים שמדובר במצב זמני - יש כמה שיטות להתגבר על כך ● מבהירות המסך דרך שימוש ב–wifi ועד הטענה של פחות מ–80%

הגפנים. המשפחה היא הציר של הסיפור / צילום: ענת אגמון

אורנה לב נותנת שיעור בהתמדה, דיוק ותשוקה לעשייה

הקצינה ב–8200 שיצאה לגמלאות ממש לא פנטזה על ייננות, ורק לפני כעשור נטעה משפחת לב את הגפנים ברמת צבאים ● מדי שנה מייצרת לב ביקב אדם 4,000 בקבוקים בסך הכול, שבהם טמונים הקשר שלה לאדמה, ההיכרות עם הכרם ועבודת הכפיים

לא נסוג ולא התנצל. באד באני מופיע בסופרבול השבוע / צילום: Reuters, Imagn Images

הכינוי של הזמר באד באני ניתן לו לאחר אירוע שחווה. מהו?

איזה שחקן NBA הפך לאחר פרישתו להיסטוריון וסופר, בכמה נמכר השבוע קלף פוקימון נדיר, ואיזה שיר הלחין מתי כספי לסרט "חגיגה בסנוקר"? ● הטריוויה השבועית

מערכת של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

התעשייה האווירית יוצאת למכרז לרכישת 2,500 מכוניות. ומי לא יוכל להשתתף?

בצל עבודת מטה במערכת הביטחון לבחינת סיכוני מידע ברכבים חכמים, הועברה לספקיות הליסינג המשתתפות במכרז של התעשייה האווירית הנחיה לא רשמית להימנע מהצעת דגמים מתוצרת סין ● המשמעות: סינון רוב דגמי הפלאג־אין והחשמליות בקבוצות המחיר הרלוונטיות והסטת הביקוש להיברידיות יפניות וקוריאניות ● במקביל, באירופה מקודמת רגולציה להוצאת "ספקים בסיכון גבוה" משרשראות האספקה • השבוע בענף הרכב

פטריק דרהי / אילוסטרציה: נוצר באמצעות AI

עם חובות של עשרות מיליארדים פטריק דרהי מנסה להחזיק את הראש מעל למים

דיווחים בתקשורת הזרה ושיחות עם שורה של גורמים משרטטים את דמותו של המיליארדר ואיל התקשורת פטריק דרהי, שבנה אימפריה על הלוואות בעידן של כסף זול, מתמודד מול חובות של עשרות מיליארדים וכעת רוצה גם לרכוש את רשת 13

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Evan Vucci

בזמן שהוא מתלבט בנוגע לאיראן, טראמפ חטף מכה בגובה 175 מיליארד דולר. לפחות

175 מיליארד דולר הוא הסכום המוערך שגבה ממשל טראמפ מיבואנים בגין תוכנית המכסים שבוטלה על ידי בית המשפט ● האם הממשל יידרש להחזירם?

משרדי גוגל בארה''ב / צילום: ap, Jeff Chiu

מצבא איראן לחברת ענק: פרשת ריגול חמורה נחשפת

כתב אישום הוגש בסוף השבוע, נגד שלושה איראנים שחיו בעמק הסיליקון, עבדו בחברות ענק והדליפו על פי החשד סודות לאיראן ● התובעים טוענים כי שלושת הנאשמים ניצלו את תפקידיהם בחברות טכנולוגיה מובילות המפתחות מעבדי מחשב ניידים כדי להשיג מאות קבצים סודיים, כולל חומרים הקשורים לאבטחת מעבדים וקריפטוגרפיה

בודקים את המיתוס. עכבר וגבינה / צילום: Shutterstock

אל תציעו לחתול ולעכבר חלב ומוצריו

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: הדימוי של התזונה המועדפת על היריבים המרים נוצר מתנאי החקלאות והאחסון של ימים עבר

מצב השווקים השבוע

היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT • יו"ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם ● מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?

צפרדע חץ / צילום: Shutterstock

יותר מתוחכם ויותר אכזרי: הצפרדע שחיסלה את נבלני הייתה פעם תקוותו של עולם המדע

הכותרות דיווחו כי בגופו של מנהיג האופוזיציה הרוסי נמצאו עקבות אפיבטידין – רעלן קטלני שמקורו בצפרדעי חץ זעירות מאקוודור ● בעבר מדענים קיוו שזו תהיה תרופת הפלא של המאה ה-21, אך גילו שהמרחק בין מינון מרפא לקטלני הוא זעיר באופן מסוכן

נושאת המטוסים האמריקאית אברהם לינקולן / צילום: ap, Brian M. Wilbur

דריכות למתקפה: עוד משחתת אמריקאית נכנסת לאזור

טראמפ נתן אתמול דדליין לאיראן: 10 ימים או 15 ימים • דובר צה"ל אפי דפרין: "אנחנו עוקבים אחר ההתפתחויות האזוריות וערים לשיח הציבורי בנושא איראן" ● טראמפ בהצגת מועצת השלום: "אסור שיהיה לאיראן נשק גרעיני" • איראן במכתב למזכ"ל האו"ם: אם נותקף - נגיב נגד בסיסים אמריקניים באזור ● עדכונים שוטפים

עופר זרף, מבעלי חברת יסודות איתנים / צילום: אולפני חובב

יזם הנדל"ן שמספר בגילוי לב: "לקוחות באים ובאים, ולא סוגרים"

עופר זרף, יו"ר דירקטוריון חברת יסודות איתנים הבונה פרויקטים רבים בצפון, מספר על המציאות הנוכחית בגבול עם לבנון: "חזרנו לבנות מיד עם הפסקת האש, אבל יש קשיים לא קטנים והכול לוקח יותר זמן" ● הוא דורש מהמדינה להתערב ומצהיר: "אין לי שום כוונה לשלם פיצוי לדיירים על איחורים"

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירת 5 חדרים באחת השכונות המבוקשות בגבעתיים?

דירת 5 חדרים בשטח של 133 מ"ר עם מרפסת בשטח של כ־12 מ"ר, חניה ומחסן בגבעתיים נמכרה תמורת 4.9 מיליון שקל ● "שכונת בורוכוב בגבעתיים נחשבת לאחת השכונות המבוקשות והיוקרתיות ביותר בעיר" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

קריסת אגרסקו: נדחתה תביעת המיליונים נגד פירמת EY

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל, שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011, נגד רואי החשבון ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר"