גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נוקפים אצבע: האם הליכה ממושכת בכפכפים עלולה להזיק?

כפכפי אצבע הם מצרך מבוקש בישראל, והצרכנים מוצפים בשלל מותגים, צבעים וצורות ■ הודות ליבוא מקביל המחירים הולכים ויורדים - אך מה באשר לפן הבריאותי?

כפכפים / צילום: שאטרסטוק
כפכפים / צילום: שאטרסטוק

כפכפים בכל מיני צורות, צבעים וסוגים הם מראה שכיח המייצג יותר מכל את הקיץ הישראלי המהביל, ממש סמל הישראליות הנוכחי במקומו של כובע הטמבל. ולא רק בים - הישראלים נועלים כפכפים בכל מקום.

"כפכפי אצבע הפכו לנעליים לגיטימיות גם למקום עבודה ואפילו לחתונה", אומר ג'וני אלבז, בעלי חברת קפלה, יבואנית מותגי הכפכפים Ipanema ו-rider מברזיל.

אלבז מייבא כפכפים כבר 20 שנה, אך לדבריו, ב-5 השנים האחרונות הביקוש נסק. "בעבר ייבאנו כפכפים פשוטים ששימשו בעיקר לים ולבריכה. אנשים נעלו בעיקר סנדלים, דוגמת סנדלים תנ"כיים. היום זה הפוך. כפכפי האצבע שולטים ברגל רמה. כולם הולכים איתם, צעירים ומבוגרים כאחד. את המהפך המשמעותי הם עשו בעיקר ב-5 השנים האחרונות. כפכפי אצבע הפכו לטרנד מטורף".

אלבז מעריך כי כ-10-12 מיליון זוגות כפכפי אצבע, ממותגים ולא ממותגים, נמכרים מדי שנה בישראל, במחיר ממוצע של כ-20-30 שקל לכפכף לא ממותג וכ-70-150 שקל לכפכף ממותג, ואף יותר מזה. "ישנם כפכפים ממותגים שנמכרים גם ב-300 וב-500 שקל לזוג", הוא אומר.

את הכפכפים שאלבז מייבא הוא מוכר, לדבריו, בכ-60-170 שקל בממוצע לכפכפי Ipanema ובכ-70-160 שקל לכפכפי rider.

מני מורנו - מנהל השיווק של חברת דיפרנט, היבואנית הרשמית של המותג havaianas הנחשב למותג הברזילאי הכי ישראלי כיום בשוק - מספר כי המותג, המיובא ארצה כבר 13 שנים, החל את דרכו בארץ הקודש בעצלתיים.

"היום נשים וגברים הולכים איתם לעבודה בהיי-טק, עם הילדים לגינה או לים, לשתות בירה בערב וגם לחתונה. המותג נהנה ממוניטין ומאיכות. הכפכפים האלה מחזיקים מעמד גם אחרי שימוש מאסיבי וממושך", הוא אומר.

היבואנים המקבילים, שראו כי טוב, החלו לייבא את המותג ביבוא מקביל - והובילו להורדת מחירים. "אם בעבר havaianas נמכרו בטווח של 150-800 שקל לזוג - היום מנעד המחירים נמוך בהרבה ונע בין 50-300 שקל, ולרוב בין 80 ל-90 שקל לזוג. בהערכה גסה, כ-3 מיליון זוגות havaianas נמכרים כאן בשנה".

על גידול במכירות כפכפים מדווחת גם לימור אלפסי, מנהלת השיווק של רשת חנויות CROCS & MORE - יבואנית קרוקס. לאחרונה הוכנסו לרשת כ-15 מותגים חדשים בינלאומיים שבאים לתת מענה לביקוש ההולך ועולה לכפכפים מעוצבים וממותגים כמו SCHOLL, DESIGUAL ,COBIAN ,BUMPERS הנמכרים בטווח מחירים של 200-350 שקל לקרוקס ו-100-140 שקל לבאמפרס.

בריא זה לא

אלא שלצד אמירה אופנתית ואוורור אולטימטיבי שהכפכפים מספקים לכפות-הרגליים המתהלכות בלבנט, נשאלת השאלה אם הם טומנים בחובם נזקים בריאותיים.

כבר שנים טוענים חוקרים ורופאים בעולם כי שימוש ממושך בכפכפי אצבע עלול להזיק לבריאות. ב-2008, למשל, פרסמו חוקרים באוניברסיטת אובורן בארה"ב תוצאות מחקר שלפיהן נעילת כפכפים משנה את הדרך שבו צועד המשתמש, והשינויים עלולים לגרום לבעיות בעקבים ובקרסוליים. את ממצאיהם הם הציגו אז בכנס השנתי של המכללה האמריקאית לרפואת ספורט.

החוקרים צילמו בווידיאו 39 מתנדבים שנעלו כפכפי אצבע במשך קיץ שלם, והבחינו שהם דוחסים את בהונות הרגליים כדי למנוע מהכפכפים להחליק החוצה מהרגל, תוך שהם מרימים את העקב באוויר. תנועה זו יצרה מתיחה לאורך החלק התחתון של כף-הרגל, והתוצאה הייתה דלקות, כאבים, רגליים עייפות ולפעמים דורבנות העקב.

בנוסף, הצעדים של הנדגמים הפכו קצרים יותר, וקרסוליהם קיבלו הטיה מסוימת, ככל הנראה כדרך לשמור על הכפכפים שלהם מליפול. להערכת החוקרים, ההליכה שהשתנתה עלולה לגרום לבעיות קרסול וירך לטווח ארוך.

בארץ נשמעים כמה קולות בנושא - חלקם נחרצים, וחלקם פחות: "יש יותר תלונות על כאבים בכף-הרגל ודלקות בגידים בכף-הרגל בחודשי הקיץ, בין היתר בשל הליכה ממושכת בכפכפים", אומר ד"ר גילי גנוט, אורתופד במחלקה האורתופדית בבית-החולים אסף הרופא ובסניף שירותי בריאות כללית בכפר-סבא.

לדבריו, אדם דורך על כפות-רגליו כ-4 שעות בממוצע ביום ועושה 8,000-10,000 צעדים ביממה, כך שהעומס המצטבר על כף-הרגל יכול להגיע למשקל לא מבוטל.

"כל זה מצריך מערכת שרירית, גידית וגרמית (עצמות) תקינה. כף-הרגל שלנו היא איבר חשוב שנועד לתמוך במשקל גופנו, להוות בולם זעזועים ולעזור לנו לשמור על איזון כשאנחנו צועדים. האדם הקדמון הלך יחף, אבל אנחנו, בגלל החיים המודרניים, הולכים עם נעליים, והנעל צריכה להיות כזו שתתמוך בצורה אידיאלית בכף-הרגל: עם סולייה עבה ועם מדרס כזה שייתן תמיכה טובה ויחלק נכון את העומס, כך שלא ייוצרו נקודות לחץ וכשל על כף-הרגל כתוצאה מחלוקת עומסים לא נכונה.

"כפכפים לא מספקים את זה, ואז חשים בסוף היום כאבים - מצב שעלול להוביל גם לדלקות ונזק לגידים, ליבלות או לנקודות לחץ עם עור מוקשה. לכן לא מומלץ ללכת עם כפכפים באופן קבוע וממושך. אפשר חצי שעה פה ושם, לא יותר מזה".

ד"ר קובי לידור, מומחה בכירורגיה אורתופדית ובמחלות כף-רגל וקרסול במכבי שירותי בריאות, סבור כי כאשר מדובר באנשים מבוגרים, הכול עניין של מינון: "הליכה ממושכת בכפכפים, הכרוכה במאמץ של להחזיק את הרגל בתוך הנעל, עלולה להזיק לשרירים או לגידים ואף לפתח דלקות בכף-הרגל. יחד עם זאת, קשה לקבוע חד-משמעית שהליכה ממושכת עם כפכפים מזיקה לנו, כי זה עניין מאוד אינדיבידואלי שעשוי להשפיע אחרת על כל אדם ואדם.

"אם שואלים את עצתי, אני תמיד אומר שאפשר ללכת עם כפכפים - אבל במינון הנכון שמתאים לכל אחת ואחד מאיתנו, כמו עם נעלי עקב. עקרונית, נעלי עקב הן לא בריאות, אבל זה לא אומר שאי-אפשר ללכת עליהן. אם הולכים עליהן במינון לא מתאים, אז כן עלולים להיווצר כאבים, דלקות ואפילו שברי מאמץ. מידתיות זה שם המשחק".

עם זאת, המלצתו בנוגע לילדים היא חד-משמעית - לא לקנות להם כפכפי אצבע: "ילדים עלולים למעוד בגללן ולהיפצע בין האצבעות. ילדים צריכים נעליים עם הגנה. אני לא רואה שום היגיון בילד עם כפכפי אצבע. בכלל עדיף שילד ילך יחף, אבל מאחר שזה לא מקובל, עדיף שינעל סנדלים תומכים ומגינים".

בהקשר זה, ד"ר גנוט סבור ההיפך: "על ילדים קטנים שזה עתה החלו ללכת וללמד את מערכת הגידים והשרירים כיצד ללכת, זה פחות משפיע מאשר על מבוגרים, בשל יכולת התאמה גבוהה יותר. זה מזיק להם פחות", הוא אומר.

לעומת שניהם, ד"ר אלישע אופירם, מנתח עמוד שדרה בבית-החולים אסותא ויועץ לקופת-חולים לאומית, פחות נחרץ: "ידוע שנעל עם אימום נכון ותמיכה טובה לקשת הפנימית של כף-הרגל מומלצת יותר, אך אני לא בטוח שכפכפים גורמים לנו נזק או להשפעה כלשהי על בריאותנו".

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

הבשורה מאמריקה שהקפיצה את מניות הקנאביס, גם בת"א

ממשל ביידן הודיע כי הוא בוחן הקלות במגבלות על סם הקנאביס, ושלח את מניות החברות הגדולות בענף לזינוק של עשרות אחוזים בוול סטריט

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

"חוק מסוכן שאין לאשרו": ארגוני סביבה ומחקר נגד חוק חבל התקומה

שורה של ארגונים הגישו הסתייגויות לחוק, וכולם מתנגדים לוועדת התכנון האזורית שאמורה לקום עבור החבל: "מגרש משחקים לממשלה" ● חדשות הנדל"ן

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה