גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הבשורה האופטימית של החברה שנאבקת בדיכאון

ד"ר ג'ונתן ג'אוויט ואחיו דניאל מקימים בישראל חברה שבוחנת טיפול פורץ דרך לדיכאון קשה ■ בשיחה עם "גלובס" מדבר ג'ונתן על היחסים עם אלי הורביץ, על החבר הקרוב שהתאבד ועל השימוש המהפכני בקטמין

ד"ר ג'ונתן ג'אביט / צילום: אלון רון
ד"ר ג'ונתן ג'אביט / צילום: אלון רון

סוף השבוע החולף פרסמה אוניברסיטת קולומביה בארה"ב נתונים אודות ניסוי שנערך בקרב שמונה חולים שסבלו מדיכאון קליני אשר עמיד בפני תרופות.

התקשורת העולמית התייחסה בהרחבה לניסוי, אם כי ברגשות מעורבים - היו מי שדיברו על פוטנציאל לפריצת דרך בתחום הדיכאון ולעומתם נשמעו קולות שטענו שמדובר בניסוי קטן מדי והשמחה מוקדמת. כך או כך, כתבי עת מקצועיים וגם עיתונות המיינסטרים בחרו לעסוק בסיפור בעיקר משום שבמרכזו נמצא החומר קטמין. החומר הזה יכול לשמש בעזרת שילוב עם תרופות אחרות כאחד הפתרונות המבטיחים בתחום הטיפול בדיכאון.

שילוב של שלוש תרופות שונות

הניסוי כלל שילוב של מספר תרופות: קטמין, שמוכר כסם מסיבות וכחומר הרדמה שמשמש בעיקר וטרינרים; תרופה ותיקה וכבר לא נפוצה לשחפת ותרופה אנטי פסיכוטית.

הניסוי אמנם נערך באופן עצמאי על ידי אוניברסיטת קולומביה, אולם השילוב בין שלושת החומרים הוא פטנט מוגן של חברת NeuroRX, חברה שהוקמה לאחרונה על ידי האחים ג'ונתן ודניאל ג'רביט. בשלב הראשון החברה הוקמה בדלוור וכיום החברה האם מוקמת בישראל.

למרות שהניסוי בוצע כאמור במסגרת אקדמית, מבלי שהאחים היו מעורבים בו, הוא מהווה למעשה הוכחת היתכנות טכנולוגית לתרופה של החברה. הוא עשוי להוביל את החברה לניסוי רחב יותר (שלב IIb), שייערך במסלול מקוצר של ה-FDA , המיועד לרישום שילובים חדשים בין תרופות קיימות.

אם הכל יצליח, אומר ג'ונתן ג'אוויט בראיון ל"גלובס", המוצר עשוי להגיע לשוק תוך ארבע עד חמש שנים.

ג'ונתן משלים בימים אלה עלייה לישראל ומצטרף לאחיו שעבר תהליך דומה לפני מספר שנים. ג'ונתן הוא יועץ מומחה למדיניות בריאות עבור מוסדות ציבור וחברות תרופות, וכן מייסד של מספר חברות בתחום המידע הרפואי שנמכרו לגופים כמו חברת המכשור הרפואי סימנס וחברות הביטוח אתנה ויונייטד. הוא משמש גם כ-Venture partner, כלומר שותף מומחה במשרה חלקית, בקרן ההון סיכון הישראלית פונטיפקס.

לפני מספר שנים, אחד מחבריו הקרובים של ג'אוויט התאבד כתוצאה ישירה ממחלת המאניה דפרסיה שבה לקה (מאניה דפרסיה, או דיכאון בי פולארי, היא הפרעה המאופיינת בתנודה קיצונית בין מצבי רוח טובים באופן קיצוני עד אובדן קשר עם המציאות, לבין דיכאון תהומי - ג.ו).

"המקרה שלו הוא קלאסי", אומר ג'ארביט. "הוא סבל מדיכאון עמוק ומחשבות אובדניות. חולי דיכאון רבים סובלים ממחשבות אובדניות אבל גם מאינרציה, כלומר הם אינם מסוגלים לאסוף את האנרגיה אפילו להוציא לפועל את תוכנית ההתאבדות שלהם. לפעמים, כשהם מטופלים תרופתית, הצד של האנרגיה והמוטיבציה 'מטופל' לפני שנעלמות המחשבות השליליות והאובדניות. לכן התרופות הללו עלולות להגביר את הסיכון להתאבדות.

"זה בדיוק מה שקרה לחבר היקר שלי - הוא חזר לרופא ואמר שהזולופט לא עובד, שהמחשבות עדיין שליליות. אז שילשו לו את המינון וזה מה שנתן לו את האנרגיה להוציא לפועל את תוכנית ההתאבדות שלו".

ג'אוויט מציין כי האירוע סימן מהפך בתפיסה שלו עצמו את הדיכאון. "אם בעבר חשבתי שהאנשים הללו יכלו לקבל החלטה שונה בחייהם, הרי שכעת הבנתי שזה פשוט לא כך".

התקפים פסיכוטיים

כמה עשורים לפני כן, בשנות ה-80, האח דניאל ג'אוויט התחיל לחקור את ההשפעה של סם בשם אנג'ל דאסט (PCP) על המוח.

בית החולים שבו עבד, אלברט אינשטיין בפילדלפיה, היה בדיוק באזור שבו התופעה התפרצה ורבים הגיעו לטיפולו של הרופא הצעיר עם התקפים פסיכוטיים שנמשכו חודשים רבים, זמן רב אחרי שהתרופה עצמה סולקה מן הגוף.

המנחה של דניאל ג'אוויט הציע לו לחקור מה בדיוק הסם הזה עושה למוח, וכך היה ג'ארביט שותף לגילוי רצפטור ה-NMDA במוח, שככל הנראה חיוני לשליטה במצבי רוח ובדפוסי מחשבה, הן אצל חולי דיכאון לסוגיהם והן אצל אנשים בריאים.

במשך שנים חקר דניאל ג'אוויט דרכים שונות להפעיל ולמנוע הפעלה של קולטני ה-NMDA במוח ואת השפעותיהם, והמשיך זאת גם כחוקר באוניברסיטת קולומביה.

לאחר שחברו של ג'ונתן ג'אוויט נפטר, הוא פנה לאחיו ואמר לו שהגיע הזמן להוציא את התוכנית לפועל. דניאל ג'ארביט הציע להקים חברה שתבחן שילוב בין שלוש התרופות (אף אחת מהן אינה הסם הפסיכוטי אנג'ל דאסט, למרות שהוא היה הבסיס לגילוי).

הראשונה היא כאמור קטמין, אשר חוסמת את הקולטן ויוצרת הפוגה מיידית מן הדיכאון, אך ההשפעה שלה שורדת 4-7 ימים בלבד, ועלולים להתלוות לכך התקפים פסיכוטיים; D-Cycloserin, זו התרופה לשחפת אשר מסתבר כי גם היא חוסמת את קולטן ה-NMDA.

היא מתחילה לפעול קצת יותר מאוחר אך חוסמת את הקולטן לזמן ארוך יותר בלי התקפים פסיכוטיים ובלי סיוטי לילה וכן Lurasidone אשר פועלת על קולטן אחר, מפחיתה התקפים פסיכוטיים וככל הנראה תורמת לפעילות של הציקלוסרין (התרופה לשחפת).

ג'ונתן ג'אוויט מציין כי אחד האתגרים הבאים יהיה מציאת המינון הנכון של הציקלוסרין לניסוי, שכן במינון נמוך הוא דווקא מעודד את פעילות ה-NMDA (ולכן עלול אף להחמיר את הדיכאון), ורק במינונים גבוהים יותר הוא חוסם אותו - דרך פעילות שלא קל להוכיח אותה בניסוי קליני.

התוצאה בניסוי הקטן שנערך בקולומביה - ב-8 מטופלים עם הפרעה בי פולארית - הראתה 50% הפוגה בדיכאון ו-75% במחשבות האובדניות. התוצאות הטובות הופיעו תוך כמה שעות ונשמרו כמה שבועות. בניסוי לא הייתה קבוצת ביקורת.

התקווה הגדולה

הסיבה שהטיפול של החברה עורר כל כך הרבה הדים היא כנראה השימוש בקטמין, שנחשב היום לתקווה הגדולה בטיפול בדיכאון וכן בהפרעה בי פולארית. חברת ג'ונסון אנד ג'ונסון פיתחה תרופת קטמין נשאפת, שמטרתה לאפשר הפוגה מיידית (אך זמנית) בדיכאון. לדברי החברה, ההפוגה עשויה להזכיר לחולי הדיכאון מה פירוש להרגיש טוב, לתת להם תקווה ולעזור להם להתמיד בטיפול ארוך טווח יותר, שלוקח זמן להתאים אותו למטופל ועוד כמה שבועות עד שהוא פועל.

חברה נוספת בשם Naurex פיתחה מולקולה דומה לקטמין, שגם היא פועלת על גבי קולטן ה-NMDA.

"הם מנסים לעשות 'קטמין נחמד יותר', אבל הם במסלול ארוך של פיתוח תרופות. המשמעות היא שיידרשו להם כנראה 8-9 שנים, לו"ז שונה לגמרי משלנו", אומר ג'ונתן ג'ארביט.

Naurex גייסה לאחרונה 80 מיליון דולר על בסיס תוצאות שלב II שלה. חברות גדולות כמו אסטרהזנקה וכן חברות צעירות יותר ביצעו ניסויים (שנכשלו) עם נגזרות של קטמין.

NeuroRX אינה חושפת עדיין כמה גייסה אולם לגברי ג'ונתן ג'ארביט: "יש לנו את כל כספי הסיד שאנחנו צריכים". החברה גייסה כסף מאנשי ביומד בהם חיים הורביץ, בנו של מנכ"ל טבע המיתולוגי אלי הורביץ ז"ל, אשר רשום כאחד ממייסדי החברה.

ג'ונתן ג'ארביט: "אלי הורביץ היה חבר קרוב שלי, אחת החברויות הגדולות של החיים שלי. כך הגעתי גם להשקעה בקרן פונטיפקס". ג'אוויט מוסיף כי: "הבאתי לחברה את המשקיעים הכי טובים שאני מכיר ובינתיים, אף אחד לא אמר לי לא".

הסטטיסטיקה העצובה של הדיכאון

עוד כתבות

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם