גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בתי ההשקעות הגדולים מנהלים יותר משלושת רבעי טריליון שקל

עפ"י דירוג גלובס DUN'S 100, פסגות מוביל עם 193 מיליארד שקל, ואחריו מיטב דש ואקסלנס ■ אלטשולר שחם טיפס למקום הרביעי

בורסה / צילום: תמר מצפי
בורסה / צילום: תמר מצפי

כון לסוף שנת 2014 ניהלו 17 בתי ההשקעות הגדולים בשוק ההון המקומי למעלה משלושת רבעי טריליון שקל (766 מיליארד שקל) - גידול של כ-9.7% ביחס לסך הנכסים שנוהלו באותם גופים בסוף 2013. כך על פי דירוג גלובס DUN'S 100. מאז סיום 2014 ועד לסוף הרבעון הראשון השנה היקף הנכסים המנוהל בגופים אלה גדל אף יותר.

נתוני גלובס DUN'S 100 לענף בתי ההשקעות ממחישים עד כמה הפכו בתי ההשקעות לנדבך מרכזי בעולם הפיננסים המקומי. לפני שנים לא רבות בתי ההשקעות היו פעילויות חדשות וקטנות שנגסו במערכת הבנקאית, והתאפיינו בקהל לקוחות מצומצם למדי. ברבות השנים צמחו בתי ההשקעות וכבשו לעצמם נתחי שוק חדשים - תוך יצירת מוניטין.

הנסיקה הגדולה של ענף בתי ההשקעות התרחשה בעשור שעבר, עם הוצאת קרנות נאמנות, קרנות השתלמות וקופות גמל מהמערכת הבנקאית, בד בבד עם הגידול בפעילויות הפיננסים במשק, תוך יצירת כלי השקעה חדשים, כגון תעודות סל.

כיום מדובר בגופי ענק שמנהלים נתח משמעותי מנכסי הציבור, הגם שהם עדיין קטנים ביחס למתחרים המרכזיים מענף הביטוח, ומעולם הבנקאות. בתי ההשקעות פועלים בשורה של פעילויות, שהראשיות שבהן הן ניהול תיקי השקעה, ניהול קרנות נאמנות, ניהול גמל והשתלמות, ניהול תעודות סל (רק בארבעה גופים), ניהול קרנות פנסיה וביטוח וברוקראז'.

נכון לסוף 2014 ניהלו 17 הגופים הגדולים שנכללו בדירוג גלובס DUN'S 100 סך של כ-215 מיליארד שקל בתיקי השקעות מנוהלים, כ-243 מיליארד שקל בקרנות נאמנות, כ-210 מיליארד שקל בגמל והשתלמות ו-132 מיליארד שקל בתעודות סל וקרנות פנסיה (כולל פנסיה ותיקה בפסגות).

השחקן הגדול ביותר בשוק בתי ההשקעות המקומי הוא בית ההשקעות פסגות, שבניהול חגי בדש ובבעלות קרן אייפקס שבהובלת זהבית כהן. נכון לסוף 2014 היו בו 817 מועסקים, והוא ניהל נכסים בהיקף כולל של כ-193 מיליארד שקל.

פסגות נמצא בימים אלה בצומת דרכים מעניינת. מפאת גודלו ומרכזיותו, וגם משום הצורך של בעלת הבית לקדם "אקזיט" להחזקותיה בו, עליו לפעול בשלל תחומי השירותים הפיננסיים והחיסכון, לטווח קצר ולטווח ארוך, גם מול קבוצות הביטוח הגדולות והמבוססות.

במקום השני בדירוג גלובס DUN'S 100 לבתי ההשקעות ניצב בית ההשקעות מיטב דש, בניהול אילן רביב ובשליטת משפחת סטפק ואלי ברקת. בית ההשקעות כבש את מקומו המכובד בצמרת הדירוג לאחר שורה ארוכה של מיזוגים ורכישות, שהאחרון והגדול שבהם היה בין מיטב לדש איפקס. בדומה לפסגות, גם מיטב דש מתחרה בכל תחומי הפיננסים והחיסכון, אך בשונה מבית ההשקעות הגדול ממנו, הוא לא הקים חברת ביטוח.

במקום השלישי במונחי גודל ניצב בית ההשקעות אקסלנס, בניהול עוזי דנינו ובשליטת קבוצת הביטוח הפניקס. כתוצאה ממבנה הבעלות, אקסלנס לא פועל ישירות בתחום הביטוח והפנסיה - שמרוכזים בחברה האם - והוא נמצא היום בעיצומה של עסקת ענק להעברת השליטה בקבוצה לידי קבוצת פוסון הסינית (מידי קבוצת דלק). חלק ניכר מעוצמתה של אקסלנס, ודאי במונחי רווח, מגיע מפעילויות תעודות הסל והגמל.

הראל פיננסים ירד למקום 5

במקום הרביעי בשוק נמצא בית ההשקעות אלטשולר שחם, בניהול גילעד אלטשולר ורן שחם, שמציג תוצאות חזקות כבר כמה שנים, ושבשל כך נהנה מצמיחה ניכרת בעסקיו.

ב-2013 היה אלטשולר שחם במקום החמישי בדירוג, והשנה הוא עקף את הראל פיננסים, שבניהול סמי בבקוב ושבשליטת קבוצת הראל, שנמצא השנה במקום החמישי. אלטשולר שחם ניהל נכון לסוף 2014 נכסים בהיקף כולל של כ-63 מיליארד שקל, ולאחרונה הוא אף הקים חברת ביטוח שמתווספת לפעילויות קיימות גם בתחומי הפנסיה, ובוודאי שבתחומי החיסכון לטווח קצר.

במקום השישי נמצא הכוכב הגדול השני של שוק בתי ההשקעות בשנים האחרונות, לצד אלטשולר שחם: ילין לפידות. בית ההשקעות, שמחצית ממניותיו בידי המייסדים והמנהלים יאיר לפידות ודב ילין, והמחצית השנייה בידי לידר, מציג הצלחות רבות בשנים האחרונות, וכבר מנהל יותר מ-44 מיליארד שקל.

את העשירייה הראשונה סוגרים בסדר יורד אי.בי.אי הוותיק והטוב, שבולט מאוד בפעילות התיקים המנוהלים שלו - למוסדיים וללקוחות פרטיים; מגדל שוקי הון, שבניהול יוסי בן ברוך, ששייך לקבוצת הביטוח מגדל שבשליטת שלמה אליהו; אינפיניטי, של היו"ר אמיר איל ובניהול בני איל, שמנהל גם את הפנסיה של חברת החשמל, ובסך הכול אחראי על נכסים בהיקף כולל של יותר מ-34 מיליארד שקל; ופעילים - חברת ניהול התיקים של בנק הפועלים, שזוכה למוניטין טוב ולגב אדיר מהחברה האם.

יתר בתי ההשקעות הגדולים שבולטים בצמרת הדירוג של גלובס DUN'S 100 לשנת 2015 הם בית ההשקעות מנורה מבטחים פיננסים, שבבעלות קבוצת הביטוח מנורה מבטחים; הלמן אלדובי, שהנו תוצר של מיזוגים של כמה בתי השקעות; אנליסט הוותיק, שבניהול איציק שנידובסקי; איילון בית השקעות, שבשליטת קבוצת הביטוח איילון ובניהול נועם ברורמן; אפסילון של שמואל פרנקל; מור, שעשה קפיצת מדרגה ניכרת לפני שנים אחדות; ותפנית - פעילות ניהול התיקים של בנק דיסקונט.

דירוג בתי השקעות

עוד כתבות

iRobot. חשש ביחס לתפעול האפליקציה / צילום: Reuters, St Petersburg Times

המתחרות, המכסים וחבל ההצלה שנלקח: קריסת שואב האבק שחולל מהפכה בשוק

זה היה סיפור הצלחה קלאסי: שוק חדש, חברה שייסדו חוקרים מ-MIT, הצלחה בנאסד"ק ומכירות של עשרות מיליוני מכשירים בעולם ● אבל iRobot לא הצליחה לעמוד מול השטף מסין ולא התאוששה מביטול הרכישה של אמזון. המכסים המוגדלים שהטילה ארה"ב היו הקש האחרון

חיסכון בגמל / צילום: Shutterstock

התקרה בגמל להשקעה מתעדכנת: כמה ניתן יהיה להפקיד בשנה הבאה?

בקופות הגמל להשקעה ניתן כיום להפקיד סכום של עד 81.7 אלף שקל בשנה וליהנות מהטבת מס משמעותית ● החל מ-1 בינואר התקרה מתעדכנת בהתאם לאינפלציה

ראשת ממשלת יפן סנאה טקאיצ'י בפרלמנט. האישה הראשונה בתפקיד / צילום: ap, Eugene Hoshiko

התיירות הישראלית ליפן קפצה ב־88% מהשנה שעברה. זו הסיבה האמיתית

הציבור המזדקן, התוצר המתכווץ והיחלשות המטבע הכניסו את הכלכלה הרביעית בגודלה לסחרור, וחבילת תמריצים ממשלתית כבר יצאה לדרך ● אבל כשהשמיים מתקדרים מעל ארץ השמש העולה, נדמה שדווקא לישראלים נוצרות הזדמנויות יוצאות דופן - מההייטק והביטחון ועד החופשה שהוזלה

גם זה קרה פה / צילום: Shutterstock

שכירים? גם בשנה הבאה קרן ההשתלמות שלכם תהיה שווה פחות

ההטבה הכי גדולה של השכירים מתכווצת ● ומכסת הגיוס היא רק המלצה ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

זום גלובלי / צילום: AP

קרב אגרופים בפרלמנט הבולגרי ו"סדר חדש" בבוליביה

מנהל נאס"א הנבחר ובעל בריתו של אילון מאסק גורם לחשש בארה"ב ● בעקבות ירידה בילודה, בסין מטילים מס חדש על האוכלוסייה ● ובצד השני של העולם - ממשלת בוליביה מפסיקה לסבסד את הדלק אחרי 20 שנה ● זום גלובלי, מדור חדש 

עבודות על המטרו בשכונת כפר גנים בפתח תקווה / צילום: דרור מרמור

פרויקט הענק עובר לשלב הביצוע: הונחה אבן הפינה להקמת המטרו בגוש דן

בטקס רשמי שנערך הבוקר, הפרויקט שאמור לשנות את מפת התחבורה במרכז הארץ עובר משלב התכנון לשלב ביצועי ראשון ● רשת המטרו צפויה לכלול 3 קווים שיחברו בין 24 רשויות לאורך 300 ק"מ של מנהרות ● עם זאת, המטרו עדיין ניצב בפני שורה ארוכה של אתגרים - תכנוניים, ניהוליים ותפעוליים

הפגנת בעלי העסקים הקטנים / צילום: פרטי

"הקרחון מתקרב, וסמוטריץ' לא רואה אותו": מחאת הקמעונאים על העלאת הפטור ממע"מ

בעלי העסקים שיצאו להפגין מבקשים לבטל את הרפורמה של שר האוצר בטענה כי זו תפגע דרמטית בעסקים שלהם ● הרפורמה, שצפויה להיכנס לתוקף בשבוע הבא, תעלה את תקרת הפטור ממע"מ על יבוא משלוחים מחו"ל עד לגובה של 150 דולר

רומן אברמוביץ' / צילום: ap, Martin Meissner

ממשלת בריטניה לוחצת על רומן אברמוביץ' להעביר 2.5 מיליארד ליש"ט לטובת אוקראינה

עם פתיחת המלחמה באוקראינה, ממשלת בריטניה הטילה סנקציות על אברמוביץ', בעליו של מועדון הכדורגל צ'לסי, הנחשב למקורב לנשיא רוסיה ולדימיר פוטין ● הוחלט לאפשר לו למכור את הקבוצה, בתנאי שכספי המכירה לא ילכו לכיסו אלא למטרות צדקה ● אלא שמאז הכספים מוקפאים ● ראש ממשלת בריטניה: "המסר שלי לאברמוביץ' הוא זה: השעון מתקתק"

אלון שטאובר / צילום: אפרת קופר

"יש תחושה של הזדמנויות בשוק": המנכ"ל שקנה חברת נדל"ן ותיקה בראיון

אלון שטאובר, מנכ"ל ושותף בקבוצת מסד עוז, נכנס לאחרונה גם לתפקיד מנכ"ל משותף בחברת אמריקה ישראל לאחר השלמה של מיזוג בין החברות, וכעת נערך להנפקה בשנתיים הקרובות ● מסד עוז מנהלת כיום פרויקטים בהיקף של 40 מיליארד שקל, ומה שחסר לה זה רק מהנדסים

משרדי EY בתל אביב / צילום: יח''צ EY

המשרדים שהושכרו ומסעירים את הרוחות בין ועד העובדים להנהלת EY

מתיחות בפירמת EY בין מתמחים ורואי חשבון צעירים לבין ההנהלה ● ועד העובדים מלין על שחיקה מתמשכת בשכר העובדים ובמקביל יוצא נגד החלטת ההנהלה לצמצם שטחי משרדים ● ברקע: טענות דומות גם בשאר הענף ומגעים להסכם קיבוצי חדש ● מ־EY נמסר: הטענות לא נכונות

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

הבורסה בת"א ננעלה בעליות, מניות האנרגיה זינקו

ת"א 35 עלה בכ-0.7% לשיא ה-59 שלו השנה ● השקל תנודתי לאחר פרסום נתוני האינפלציה בארה"ב ● מניות התקשורת יורדות ומעיבות על השוק, מנגד אישור עסקת הגז תומכת בשוק ● אפקון גייסה 74 מיליון שקל ממשקיעים מוסדיים, מור תהפוך לבעלת עניין ● ה-ECB הותיר את הריבית ללא שינוי, בבריטניה הריבית ירדה ברבע אחוז כצפוי

רשות המסים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי; צילומים: איל יצהר, shutterstock

חשד: מנהלים בחברת יזמות הגישו תביעה כוזבת לקרן הפיצויים בסך 40 מיליון שקל

שני המנהלים טענו כי למבנה בת"א נגרמו נזקים בהיקף 40 מיליון שקל כתוצאה מהדף של טיל איראני שנפל באזור - אך מהחקירה עולה חשד כי מאז 2021 המבנה מוכר ע"י העירייה כלא ראוי למגורים ● השניים חשודים בקבלת דבר במרמה, לאחר שקיבלו מהמדינה כ-2 מיליון שקל על בסיס התביעה ● לבקשת החשודים, שמם נאסר בשלב זה לפרסום

אביגדור וילנץ / צילום: אינטל

זנדסק מגיעה לישראל: רוכשת את אנליש בכ-40-50 מיליון דולר

הרכישה תאפשר לחברת התוכנה האמריקאית לפתוח לראשונה מרכז פיתוח בישראל ● בין המשקיעים המוקדמים בחברת ה-AI הקטנה: קרן TLV Partners, אביגדור וילנץ, בני שניידר ואריק קליינשטיין מקרן גלילות

גיא נתן / צילום: תומר שלום

בגיל 27 הוא מנהל קרן גידור ויש לו 100 אלף עוקבים: "אנחנו נוביל את התעשייה. הבמה כבר לא שמורה רק למוסדיים"

חמוש בטריקו ושרשרת עם שור מזהב, הפך גיא נתן לגורו של משקיעי ריטייל, עם למעלה מ־100 אלף עוקבים באינסטגרם, פודקאסט מצליח וקרן גידור ● בראיון לגלובס הוא מספר איך פציעה בצבא שינתה לו את המסלול, מה מנהלי השקעות מסורתיים מפספסים: "כבר אין מנטליות של קח את הכסף וזהו", וממה הוא חושש: "אנשים יאבדו הרבה מאוד כסף וילמדו את השיעור הכי קשה של החיים"

בלי להיות כמעט באוויר: מי הגיעו לצמרת דירוג הזכורות והאהובות, ואיך זה קרה

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לדיסקונט והאהובה ביותר לביטוח 9, כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● סטטיק ושלישיית מה קשור מובילים את פרטנר למקום השני באהדה, וההשקעה הגדולה ביותר לפי נתוני יפעת שייכת ל–freesbe

כך טיפס מיקי פדרמן לצמרת  עשירי ישראל / צילום: AI

כך טיפס מיקי פדרמן לצמרת עשירי ישראל

בעשור האחרון קפץ שוויו של איש העסקים מיקי פדרמן מ-6 מיליארד שקל ל-35 מיליארד ● המלונאי שנכנס בעסקת מיזוג לתעשייה הביטחונית, כמעט במקרה, רכב על מרוץ החימוש הגלובלי - והתברג לצמרת הישראלים העשירים בעולם ● מיהו הטייקון המסתורי שמתעקש להישאר מתחת לרדאר?

הקמפוס של אנבידיה שצפוי לקום בקריית טבעון (בעיגול: ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה) / צילום: באדיבות אנבידיה

הארנונה שתגיע לקריית טבעון והמועצה שתקבל פרס ניחומים: 5 הערות על הקמפוס החדש של אנבידיה

מהארנונה, דרך המפסידה הגדולה ועד הקיבוץ הקטן שמרוויח בעקיפין: פרטים חדשים על העסקה של אנבידיה בקריית טבעון שמתקדמת בצעדי ענק

טארטלט לימון שומשום / צילום: הילה אבידן

אפייה משובחת וביסטרו חכם: "זיגו" מכניס דם חדש לזכרון יעקב

מי שהתגעגע ליד של גיא רוזמרין ישמח לבקר בבית האוכל שמציע בבוקר מאפים, בצהריים אוכל מקומי חם וערב אחד בשבוע – מתפרע

בחזית המדע. FOFO / צילום: Shutterstock

נמנעים מבדיקות? אולי יש לכם FOFO

אחרי ה־FOMO, הכירו את ה־FOFO, תופעה שמתארת את הפחד לדעת (Fear of finding out) ● פרופ' יניב שני חוקר בשנים האחרונות מה גורם לנו להימנע ממידע חשוב כמו תוצאות בדיקות או מבחנים, אבל גם מה מביא אותנו לחפש מידע חסר תועלת ● בראיון לגלובס הוא טוען: "אנחנו לא מחפשים מידע כדי לקבל החלטות, אלא לשם ויסות רגשי"

KGM טורס הייבריד / צילום: יח''צ

עם מנוע מסין והחל מ-180 אלף שקל: הקוריאנית החדשה שתתחרה ביונדאי וטויוטה

היצרנית הקוריאנית חדורת המוטיבציה נכנסת לפלח ההיברידי באמצעות "קיצור דרך": KGM טורס הייבריד כולל מערכת הנעה מוכחת מתוצרת BYD ● העיצוב קשוח, צריכת הדלק נמוכה יחסית ורמת האבזור מכובדת ביחס למחיר, אבל השכנים מקוריאה מציבים תחרות קשה