גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פשוט זה לחלשים

בדבר אחד המדינה עקבית: ההתעקשות לסמן V על כל הטעויות בספר

א. שלוש מחאות לא זהות על סוגיות לא קשורות טרדו את מנוחתנו השבוע: הצפיפות בכיתות המכונה מחאת הסרדינים; הדיון על מתווה הגז המכונה שוד הגז והפיילוט על המאגר הביומטרי, שאף אחד לא טרח להמציא לו כינוי. הסוגיות (כולן חשובות, כולן מעניינות ולכולן נגיעה ישירה לחיינו) אמנם לא קשורות, והמחאות אכן לא זהות, ובכל זאת: מאחר שכולן מתרחשות תחת אותה שמש ארצישראלית קופחת, נידונות באותה שפת קודש מתחדשת ומוכרעות באותו בית נבחרים מפואר, לא צריך להגביה עוף יותר ממטר ושמונים ושניים סנטימטרים מעל האדמה (גובהי ללא עקבים) כדי לראות בבירור שרב הדומה על השונה. בסופו של דבר, לא משנה על מה מדברים: חינוך, אנרגיה או פרטיות - יותר חשוב מי מדבר ואיך.

שלושת הנושאים נידונים במשרדים שונים על-ידי שרים שונים, אבל בכולם ניתן לראות את אותה התנהלות גחמנית ולא עקבית הנוטה להתעלם מהמציאות, מהחלטות שנלקחו ומחוות דעת מקצועיות. אותה הסחבת נסחבת.

ב. הכי קל לראות את זה במאגר הביומטרי. לפני שבע שנים ורבעון, במארס 2008, אישרה הממשלה הצעת חוק הקוראת ליצירה של מאגר ביומטרי לכל אזרחי ישראל, שבמסגרתו נחויב למסור תמונה וטביעת אצבע. לקח הרף עין של שנה וחצי, ובדצמבר 2009 אושר החוק. לא הספקתם למצמץ יותר מארבע-עשרה מיליון ושש מאות אלף מצמוצים (לפי ממוצע של עשרת אלפים מצמוצים ביום לאדם) וביולי 2013 החל בשעה טובה הפיילוט לבדיקת המאגר שאמור היה להימשך שנתיים - עד השבוע.

מה קרה השבוע? השבוע החליט שר הפנים סילבן שלום להאריך את הפיילוט בתשעה חודשים נוספים כדי לאפשר לחברי ועדות הכנסת ללמוד את הנושא לעומקו בטרם יגבשו עמדה. למה צריך כל-כך הרבה חודשים? לא ברור.

במהלך הפיילוט התבררו כמה דברים. מבקר המדינה בדק ומצא שורה של עיכובים, כשלים וקלקולים. מיליוני שקלים שאבדו, ציוד שהוזמן והושלך, מחקרים שלא נעשו, חלופות שלא נבדקו וכך הלאה. מלבד זאת, לא מעט אנשי מקצוע מובילים התריעו חזור והתרע על הסכנות שצופן בחובו תרחיש לא דמיוני במיוחד של דליפת המאגר. בדרך התחלפו שרים, כנהוג, ואלה החליפו את אנשי המקצוע, כמקובל, ואלה בתורם השליכו את העבודה של קודמיהם לאן שהשליכו ונפנו להמציא את הגלגל מחדש כנהוג במקומותינו.

לא אדפוק את ראשי בעובי הקורה, אבל יש טיעונים טובים בעד מאגר (תעודות הזהות ישנות וקל לזייף אותן, העולם מתקדם לביומטרי וכך הלאה), יש טיעונים טובים נגד (דליפה שלו מהווה סכנה, טעויות תמיד קורות וכו'), ויש שלל חלופות לא רעות - ממאגר חלקי שלא כולל טביעות אצבע ועד יצירת תעודות שקשה לזייף אותן.

העניין הוא לא דעתי, העניין הוא הדינמיקה. וזו חוזרת על עצמה כאותם פרקטלים המוכרים מתיאוריית הכאוס, שמשכפלים את עצמם בכל פעם בקנה מידה קטן יותר, עד אין-קץ. גם מצד הממשל וגם מצד המתנגדים למאגר, אלה וגם אלה פנו מיד לשלל תרחישי אימה מזוויעים במקום לדבר לעניין. אלה אמרו שטרוריסטים יוכלו להיכנס לישראל ואלה אמרו שפושעים יוכלו להשתיל מידע ביומטרי של חפים מפשע בזירות רצח. הדיבור הענייני, והיה כזה, נבלע בקקפוניה הנהדרת של חיינו.

ג. אותה דינמיקה מופיעה גם בנושא מספר הילדים בכיתה. צפוף בכיתות בבתי הספר היסודיים בישראל, על כך אין חולק. הנתונים אף יודעים להצביע שאסיר בבית כלא נהנה מבערך פי שלוש מרחב מתלמיד בית ספר.

לפני שבע שנים, ב-2008, הציבה הממשלה יעד וגיבשה תוכנית אב להקטנת מספר התלמידים בכיתות ל-32. התוכנית יושמה בחלקה. משרד החינוך - שמאז גובשה תוכנית האב חלפו בו לא פחות מחמישה שרים, שכל אחד מהם הזדרז, כקודמיו, להמציא מחדש את החינוך ולצאת במגוון מהמם של רפורמות שרובן מעלות אבק על מדפים - השקיע למעלה מחצי מיליארד שקלים, בלי להתקרב ליעד שהציב לעצמו. אבל הכיוון היה נכון.

יחד עם זאת, היה מאוד לא מפתיע לגלות שלמרות החלטת הממשלה, שנה אחר כך (ב-2009) יצא חוזר מנכ"ל - שכידוע חזק יותר מכל שר - ולפיו התקן למספר תלמידים מקסימלי בכיתה הוא 40 ילדה וילד. הפער הזה לא הוסבר מעולם, ולמה שיוסבר? יד שמאל מעולם לא ידעה מה מעוללת יד ימין וליד ימין מצידה אף פעם לא היה אכפת ממה שקורה בשמאל.

מה שקרה מאז ועד היום גם הוא קלאסיקה ישראלית: משרד החינוך עצם עיניים ואפשר לרשויות לפעול במתכונת של כיתות לא תקניות. רשויות חזקות בנו לעצמן כיתות נוספות כדי לצמצם את מספר התלמידים. החזק נהנה והחלש סובל - מה עוד חדש?

לאחרונה נפל דבר ומשרד החינוך הוציא הוראה שלפיה יש לעצור לאלתר את הטריק של כיתות לא תקניות, וזאת כדי למנוע אי שוויון בין רשויות שאין להן לאלה שיש להן. שוויון הוא ערך נעלה, אין ספק, אבל במקום לפעול בהתאם להחלטת הממשלה, בחר משרד החינוך לעבוד לפי אותו חוזר מנכ"ל. רוצה לומר: במקום להעלות את רף השוויון כלפי מעלה ולפעול למען הרשויות החלשות, בחר המשרד ברף התחתון של 40 תלמידים בכיתה.

ארגוני ההורים יצאו למאבק. גם אם אתם בעד הורדת מספר התלמידים בכיתה, הרי שהפעם לבש המאבק פנים מכוערות למדי, והחזקים נלחמו במשרד החינוך שיאפשר להם להמשיך בדרך הלא תקנית במקום להתייצב לצד החלשים ולפעול להחלת תוכנית האב. עצוב.

המאבק, כמו מאבקים אזרחיים רבים, יצא לדרך מאוחר מדי, עשה מעט מדי ונגוז כלא היה עם תחילת החופש הגדול. בשנה הבאה הכול ימשיך אותו הדבר. ואולי, רק אולי, יבוא שר חדש והכול יתחיל שוב מהתחלה.

גם כאן אין לי עניין בלפרוש את דעתי, ובכל זאת משהו קטן: בעיניי מדובר במאבק על השוליים הפחות חשובים. אין לו דבר עם פדגוגיה או עם חינוך. במקום להיאבק למען חינוך טוב יותר, נאבקים למען נוחות. יש חלופות טובות, חלקן נוסו: למידה במשמרות, הוספת מורים לכיתות ועוד.

פשוט זה לחלשים/ איור : תמיר שפר

ד. וכמובן, הגז. גם כאן אעשה עמכם חסד ולא אפרט את עמדתי. אני איפשהו באמצע בין משרת נרצע של טייקונים לשמאלן קיצוני, בולשביק ואנטי ציוני. לאלה וגם לאלה טענות טובות ונימוקים חזקים.

בכל מקרה, הדבר החשוב הוא שממשלת ישראל נהגה כדרכה מימים ימימה, עברה פחות או יותר על כל הטעויות בספר וסימנה בחריצות V ליד כל אחת. מעצלות מחשבתית ועד קופצנות היסטרית, מגחמנות לא ברורה ועד לעקביות תמוהה, מחשאיות לא מוצדקת ועד שינויים בדיעבד חוזרים ונשנים של חוקים והחלטות. שרים באו, שרים הלכו, ממונים מונו, ממונים התפטרו, ועדות, עוד ועדות, צוות גובש, צוות פוזר, מתווה כזה, מתווה אחר, איומים ריקים מתוכן והבטחות ללא כיסוי. כזה הוא ראש ממשלתנו, בהתחלה הוא אדיש ובסוף כשהוא מתעורר, הוא אוהב לעשות את הדברים בצורה הכי מסובכת שאפשר. הראו לו את הדלת ותנו לו את המפתח והוא יעדיף לבלוע אותו ולדפוק את הראש בקיר שלידה. אם רק היה מפרסם את המתווה ופותח דיון בזמן, הכול יכול היה להיות יותר פשוט, אבל פשוט זה לחלשים.

אחרי ווג'ראס שלא מהעולם הזה פורסם המתווה. אני מודה שהייתי בהלם גמור מהעובדה שהוא לא מושלם. כל-כך ציפיתי למשהו מושלם - מושלם כמו המאגר הביומטרי, מושלם כמו מדיניות משרד החינוך בנוגע למספר התלמידים בכיתות, כמו הרפורמה ברשות השידור, כמו הטיפול במחירי הדיור, כמו מדיניות ההסברה, כמו הטיפול במפוני גוש קטיף, מושלם כמו כל הדברים המתרחשים תחת אותה שמש ארצישראלית קופחת, נידונים באותה שפת קודש מתחדשת ומוכרעים באותו בית נבחרים מפואר. אולי בפעם הבאה.

דרור פויר

עוד כתבות

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

העליות בוול סטריט הזניקו את הטבת האופציות לעובדים בהייטק הישראלי לכ־2 מיליארד דולר

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

מספר 2 ברמ"י על התוכניות לקרקעות באזורי הביקוש: "אני באמת מקווה שהקריה תתפנה"

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת