גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הבוס התעמר בכם בעבודה? ייתכן שתקבלו עד 120 אלף שקל

הצעת החוק למניעת התעמרות במקום העבודה, שיזמה ח"כ מרב מיכאלי, עברה היום בכנסת בקריאה טרומית

הטרדה מינית / צילום: פוטוס טו גו
הטרדה מינית / צילום: פוטוס טו גו

כנסת ישראל מחוקקת מדי שנה חוקים חשובים ועקרוניים, אבל רק מעטים מהם משפיעים על המציאות היומיומית של כל אחד מאיתנו. כזה היה, למשל, החוק למניעת הטרדה מינית שהתקבל ב-1998 והביא לשינוי מהותי, תרבותי כמעט, באופן שבו גברים מתייחסים אל נשים בעבודה ובמקומות אחרים.

היום (ד') עברה בקריאה טרומית הצעת חוק שעשויה אף היא לחולל שינוי כזה - "הצעת החוק למניעת התעמרות בעבודה", שיזמה ומקדמת ח"כ מרב מיכאלי (המחנה הציוני). מי שסייעה בניסוח החוק היא פרופ' אורית קמיר, שניסחה גם את החוק למניעת הטרדה מינית.

מחקר שערך באחרונה משרד הכלכלה מצא כי תופעת ההתעמרות בעובדים רווחת למדי: כל עובד שני בארץ סובל ממנה. אצל מחציתם חלה ירידה במוטיבציה בעקבות זאת, וב-11% מהם גרמה ההתעמרות לחוסר תפקוד מוחלט. לפי אותו מחקר, ההפסד הכלכלי שנגרם למשק עקב התעמרות בעבודה מגיע ל-1.5 מיליארד שקל.

החוק החדש, שזוכה לתמיכת שר הכלכלה אריה דרעי, נועד להתמודד עם התופעה והשלכותיה.

הצעת החוק, המושפעת במידה רבה מהחוק למניעת הטרדה מינית, אוסרת על מעסיק, מנהל, עמית לעבודה וכל אדם להתעמר בזולתו במסגרת העבודה; וקובעת פיצוי של עד 120 אלף שקל ללא הוכחת נזק למי שהתעמרו בו.

ההצעה גם מחייבת מעסיק לנקוט אמצעים סבירים כדי למנוע התעמרות בעבודה על-ידי עובד, ממונה, ספק או לקוח.

מקום עבודה המעסיק יותר מ-25 עובדים יחויב בין היתר לקבוע תקנון שבו יובאו עיקרי החוק. כמו כן נקבע כי לבתי הדין לעבודה תהיה סמכות ייחודית לדון בתביעות (האזרחיות) מכוח חוק זה.

הצעת החוק מגדירה "התעמרות" כך: "התנהגות חוזרת ונשנית כלפי אדם, במספר אירועים נפרדים, שיש בה כדי ליצור עבורו סביבה עוינת במסגרת עבודה".

החוק גם מפרט רשימה לא סגורה של 7 התנהגויות שייחשבו התעמרות בעבודה: התייחסות מבזה או משפילה הכוללת צעקות, קללות והאשמות-שווא; שיבוש יכולתו של אדם לבצע את תפקידו, לרבות באמצעות הצבת דרישות בלתי סבירות או בלתי ענייניות; הטלת משימות שמטרתן מילוי צרכיו האישיים של אחר ואינן נוגעות לתפקידו של העובד; הכפפתו של אדם לאווירה של פחד ואיומים; ייחוס עבודתו, הישגיו או כישלונותיו של אדם לאדם אחר; ונקיטת פעולות שיש בהן כדי להוביל לבידוד או לפגוע באופן בלתי סביר בפרטיותו".

"התערבות בלתי סבירה"

קשה להתווכח על מטרות החוק, אבל יש מי שמוצא בו כשלים לא מעטים. עו"ד גלית גולן-רתם, שותפה במשרד תמר גולן ושות' המייצגת בעיקר מעסיקים, סבורה כי הצעת החוק היא רחבה יתר על המידה, ויש בה כמה בעיות. אחת מהן היא, לטענתה, שגם התנהגות שגרתית והגיונית נחשבת לפי החוק "התעמרות בעבודה".

לדבריה, "במערכות יחסים בין עובדים עמיתים ובין עובד לספק/לקוח, סיטואציות בלתי רצויות של קללות, האשמות-שווא והפצת שמועות מזיקות הן יומיומיות ואפשריות. רצון המחוקק להתערב בהתרחשויות כאלה הוא התערבות בלתי סבירה במערכת החיים השגרתית בעבודה".

גולן-רתם מותחת ביקורת גם על הסעיף הקובע כי "הצבת דרישות בלתי סבירות" במסגרת העבודה, "שליטה הדוקה באופן בלתי סביר על פעילות העובד במסגרת העבודה" או "הצרה של סמכויות בעבודה" ייחשבו התעמרות.

"לטעמי זו הגדרה רחבה מדי, שתפגע בפועל ביכולת של מנהלים לנהל את עובדיהם ותיצור חשש בלתי הגיוני של מנהלים מפני תביעות וטענות להתעמרות", היא אומרת.

- אבל החוק מסייג וקובע כי ההתנהגויות האלה ייחשבו התעמרות רק אם ייעשו "מטעמים בלתי ענייניים, וכשביצוע העבודה אינו מחייב זאת".

"אתה צודק, אבל מדובר בהגדרה הנתונה לפרשנות ועלולה לחשוף מנהלים ומעבידים לתביעות ולתלונות-שווא".

גם הדרישה שמעביד לטפל ולבדוק כל מקרה של התעמרות שנודע לו עליו (אף אם לא התקבלה תלונה בעניין) אינה סבירה בעיני גולן-רתם.

"הדרישה הזאת תחייב את המעביד להקצות משאבים בלתי סבירים כדי לברר מחלוקות יומיומיות", היא אומרת, ומוסיפה כי כבר היום הדין והפסיקה בישראל מתמודדים עם מקרים של התעמרות והתנכלות, ולכן הצעת החוק היא מיותרת.

"החקיקה הקיימת מגנה מפני התנכלות לעובדים שהגישו תלונה על הטרדה מינית או פגיעה בחוקי השוויון, וכן לעובדים שסייעו להגשה תלונה כזו. חוק איסור לשון הרע מגבש עילת תביעה נגד אמירות משפילות ומבזות, לרבות במסגרת יחסי העבודה; חוק הגנת הפרטיות מקנה הגנה מפני פגיעה בפרטיות ועוד", היא מסבירה.

"שינוי בנורמות"

פרופ' אורית קמיר, שסייעה בניסוח הצעת החוק, שוללת את הטענות של גולן מכל וכל. "אין בהצעה שום התנהגות שמוגדרת 'התעמרות', והאדם הנורמלי ברחוב לא יחשוב שהיא בושה וחרפה", היא אומרת היום ל"גלובס".

לדבריה, מה שגרם לה לכתוב את הצעת החוק היה הדוח שהוציא משרד הכלכלה, ולפיו אחד משני עובדים בארץ סובל מהתעמרות. "בעיניי זה נתון לא נתפס", היא אומרת. "הפגיעה בכבוד האדם היא גדולה, וגם ההוצאות למשק הן אדירות. ההערכה של 1.5 מיליארד שקל היא מינורית. אם יש מעסיק שחושב שהוא מרוויח מזה שהוא מתעמר בעובדיו, אז הוא פשוט טועה, ואני רוצה לראות מעסיק שיתנגד ויגיד שהוא מתנהג בצורות כאלה לעובדיו".

פרופ' קמיר מדגישה כי בניגוד לחוק מניעת הטרדה מינית (שחל גם בעבודה וגם מחוצה לה) - החוק למניעת התעמרות בעבודה אינו פלילי. "מטרת החוק איננה להביא אנשים לבתי הדין לעבודה, אלא להצהיר נורמטיבית שאסור להתעמר בעובדים במקום העבודה. בשנת 2015 זה כבר היה אמור להיות מובן מאליו, אבל זה לא".

ניסיון העבר אכן מלמד כי חקיקה חדשה וספציפית מסוגלת לא רק להביא מזור לבעיות קיימות, אלא גם לחנך ציבורים שלמים להתנהגות אחרת (שוב, ע"ע החוק למניעת הטרדה מינית).

בכנס שקיימה ח"כ מיכאלי בשבוע שעבר בנושא, היא שרטטה את החזון שלה ביחס לחוק: "בעצם את רוב החיים שלנו אנחנו מבלים במקום העבודה. אני רוצה שהזמן הזה יהיה זמן מעצים ולא זמן משפיל, מדכא, מצמצם ומתסכל, שבסוף גורם להפסדים מכל הכיוונים".

התעמרות בעבודה לפי ההצעה

■ התייחסות מבזה או משפילה הכוללת צעקות, קללות והאשמות-שווא

■ פגיעה ביכולתו של אדם לבצע את תפקידו, בין השאר באמצעות הצבת דרישות בלתי סבירות או בלתי ענייניות

■ הטלת משימות שמטרתן מילוי צרכיו האישיים של אדם אחר ואינן נוגעות לתפקידו של העובד

■ עבודה באווירה של פחד ואיומים

■ ייחוס עבודתו, הישגיו או כישלונותיו של אדם לאדם אחר

■ נקיטת פעולות שיש בהן כדי להוביל לבידוד של אדם

■ פגיעה לא סבירה בפרטיות

עוד כתבות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בתל אביב: מדד ת"א בנקים 5 זינק בכ-4%

מדד ת"א 35 קפץ ב-1.1% ות"א 90 הוסיף לערכו כ-1.4% ● הדולר חצה רף של 3.8 שקלים ונחלש חזרה בסוף השבוע ● S&P הודיעו על הורדת הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● הסיכויים להפחתת ריבית בישראל וארה"ב הולכים ומתרחקים ● בעוד שבישראל יתקיים שבוע מסחר מקוצר לרגל החג, בוול סטריט יפרסמו דוחות כמה מענקיות הטכנולוגיה המשתייכות לשבע המופלאות

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

עלי חמינאי נפגש עם משפחות הבכירים שחוסלו בסוריה, אפריל 2024 / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

החישוב הגרעיני של איראן נעשה כעת מסוכן יותר

המנהיג העליון חמינאי בוודאי תוהה אם מצבה של הרפובליקה האסלאמית היה טוב יותר לו כבר היה ברשותה נשק גרעיני ● המערב אינו צריך להמעיט בצורך של חמינאי להשאיר מורשת מפוארת

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

הבורסה בפרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית באירופה; מדד פוטסי חצה את שיא כל הזמנים לאחר 4 ימים רצופים של עליות

נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● עליות קלות על חוזים העתידיים בוול סטריט ● עליות במחירי הנפט ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1.5% ● הערב אחרי נעילת המסחר בוול סטריט יפורסמו דוחות טסלה ואלפאבית (גוגל)

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

רס''ן דור זימל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: מת מפצעיו רס"ן במיל' דור זימל, שנפצע מכטב"ם הנפץ בצפון

דור זימל שנפצע אנושות מהתפוצצות הכטב"ם בערב אל-עראמשה מת מפצעיו ● ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למבוי הסתום בסוגית העסקה לשחרור חטופים ● השר בני גנץ תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והתייחס בדבריו לציוץ שלו שלשום ● חיל האוויר תקף יעדי טרור של חיזבאללה, מחבל חוסל ומבנים צבאיים הושמדו ● הקונגרס אישר חבילת סיוע של מיליארדי דולרים לישראל, גלנט בירך ● עדכונים שוטפים

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

היחסים עם ישראל ישתנו ללא היכר? ארה"ב צפויה לאמץ צעד דרמטי ואלה המשמעויות

בית הנבחרים האמריקאי אישר אתמול סיוע צבאי עצום ממדים לישראל, אך במקביל ארה"ב עשויה גם להעניש את ישראל ● ההחלה הממשמשת ובאה של 'חוק לייהי' על פעולות צבאיות של ישראל נגד אוכלוסייה פלסטינית שקולה כנגד הפחתה של דירוג האשראי המוסרי ● בינואר, הסנאט דחה את עצם הרעיון להעמיד את ישראל למבחן זכויות אדם ● עכשיו היא עומדת להיענש על פגיעה בהן

10 המניות היקרות ביותר בוול סטריט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

אלה הן 10 המניות הכי יקרות בוול סטריט

הן נחשבות למניות לוהטות במיוחד, אבל האם הן התחממו מדי? ● לאחרונה הצביע מגזין ביזנס אינסיידר על עשר חברות בשווי 10 מיליארד דולר לפחות הנסחרות בתמחור יקר במיוחד ביחס להכנסותיהן ● לרשימה נכנסו אנבידיה, מיקרוסטרטג'י ומניות טכנולוגיה נוספות, אבל גם רשת מזון מהיר ● לאחרונה, כשמשקיעים הופכים סלקטיביים יותר ואנליסטים חוששים מבועה חדשה, גם המניות היקרות חוטפות

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

המפקח על הביטוח עושה סדר וקובע כללים ברורים לבעלי שליטה לקבלת היתר אחזקה

עמית גל, ממלא מקום הממונה על שוק ההון, מציג מתווה שיאפשר לקרנות הזרות ששולטות בחברת הביטוח הפניקס למכור את השליטה בה בחלקים ● הקרנות סנטרברידג וגלאטין רכשו את אחזקותיהן בחברה ב-2019, ומאז הוכפל שווי הקבוצה

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

יו"ר מועצת זכויות האדם באו"ם: "מבועת מההרס שבוצע בבתי החולים ברצועת עזה"

בכיר במערך ההגנה האווירית של חיזבאללה חוסל בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● צה"ל תקף מבנה צבאי של ארגון הטרור במרחב יארון שבדרום לבנון ● ארבע רקטות שוגרו לאזור שדרות, מחסן עלה באש בעקבות נפילת רסיסי מיירט ● כל העדכונים

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לתובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים