גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נשים מנהלות: תקרת זכוכית או רצפה דביקה?

אולי זו לא תקרת הזכוכית שמונעת מנשים להגיע לתפקידים הבכירים ביותר, אולי זו דווקא הרצפה הדביקה שנשים חוששות להשתחרר ממנה?

סנדרה דיי אוקונור / צילום: רויטרס
סנדרה דיי אוקונור / צילום: רויטרס

נתחיל בסיפור. לפני שנים רבות עבדתי מול מנהל בחוף המערבי של ארה"ב. הוא חשב שהוא עושה לי טובה כשהיה קובע את השיחות בינינו לשבע בבוקר על פי שעונו, חמש אחר הצהריים אצלנו. אני תמיד דחיתי אותן לשעה מאוחרת הרבה יותר. הילדים היו אז קטנים והעדפתי לפנות את השעות האלה לבית ולקיים פגישות מאוחר, אחרי שהלכו לישון. יום אחד התקשר וסיפר שאחת המנהלות בארגון שלו התפטרה מאחר שהיא מתכננת להקים משפחה. רק מתכננת, וכבר הייתה צריכה להפסיק לעבוד מאחר שלא ראתה איך ניתן לשלב עבודה עם הורות. ואז אמר לי בהתייחסו לשעות המאוחרות של השיחות שלנו: "עכשיו אני מבין מה את עושה".

נזכרתי בסיפור הזה השבוע, כשעמית סיפר לי על מה שהגדיר בעיה - חוסר רצון של נשים בכירות ומצליחות להמשיך להתקדם בסולם הדרגות והתפקידים. הבטן הגיבה מיד: אם כבר יש לך נשים בכירות, מדוע שלא ירצו להתקדם? איך נדבר על שוויון בשוק העבודה?

מחקר מרתק של Center for Talent Innovation בחן את השאלה מה רוצות נשים בעולם העבודה וסימן חמישה דברים עיקריים. על פי המחקר, נשים רוצות קודם כול לפרוח, לשלוט בחייהן, להרגיש טוב. אחר כך, הן רוצות את התנאים להצליח, לפחות כמו אלה שיש לגברים. במקום השלישי עמד הרצון שתהיה לעבודה משמעות. אחר כך נשים חיפשו העצמה אישית אבל גם יכולת להעצים אחרים, ובמקום החמישי עמד הרצון להרוויח היטב.

המחקר בדק את הפער בין השאיפות למציאות ומצא שאף שהנשים הבכירות מעידות על עצמן כעל שאפתניות, הן אינן מחפשות קידום ואינן מעוניינות במשרות הבכירות ביותר. מדוע? בגלל התפיסה שהכוח מביא איתו מעמסה, מאבק, הקרבה.

הממצא הזה אינו מפתיע מאוד אם חושבים על כך שרוב הסיפורים ששמענו על נשים בעמדות בכירות הם על הקושי ולא על הסיפוק, על ההקרבה ורגשות האשם ולא על ההצלחות וההעצמה שמגיעות עם הכוח והמעמד. המחקר מצא שנשים רוצות כוח כדי לעשות משהו עבור אחרים, וכשהן מגיעות לרמה מספקת כדי לעשות זאת הן מאבדות את השאיפה לכוח רב יותר. הן אומרות לעצמן, "הגעתי לאן שרציתי, עשיתי מה שהייתי צריכה, עכשיו אני יכולה להירגע".

אז אולי זו לא תקרת הזכוכית שמונעת מנשים להגיע לתפקידים הבכירים ביותר, אולי זו דווקא הרצפה הדביקה שנשים חוששות להשתחרר ממנה?

לכולנו יש גרף קריירה. הוא אינו לינארי - יש בו עליות ומורדות שהן תוצאה של גורמים רבים, חיצוניים ופנימיים, כולל החלטות קריירה שקיבלנו לאורך חיינו. כמעט בכל הגרפים שתמצאו ברשת אפשר לראות בבירור שבקריירה של נשים חלה האטה בשנים המקבילות בדרך כלל להרחבת המשפחה. רוב הנשים העובדות יודעות שיש תקופות בחיי העבודה שלהן שבהן הן נדרשות להפנות משאבי זמן ואנרגיה לבית, למשפחה, לילדים. ולפני שתציפו אותי בתגובות, כן, יש גם גברים שיגידו אותו דבר, ובכל זאת, כפי שמראה מחקר שפורסם בדצמבר 2014 בירחון Harvard Business Review ובדק את המצב בקרב בוגרי ובוגרות הרווארד לאורך עשרות שנים, הקריירה של גבר עומדת לפני זו של בת זוגו, ורוב הטיפול בילדים עדיין נופל על האישה.

איך זה קשור לגרף הקריירה? קודם כול, עלינו להבין שלאורך עשרות רבות של שנות קריירה, יש תקופות שבהן נשים מגדירות "הצלחה" באופן אחר מקידום ומעמד. במאמר ל"ניו יורק טיימס" מ-2007, תחת הכותרת The Opt-Out Revolution, הגדירה ליסה בלקין את הבחירה הזאת של נשים בכירות על סף ניהול בכיר מאוד שלא להמשיך להתקדם. כך היא כותבת:

"לנשים היום יש זכות שווה לבחור כפי שגברים בחרו לאורך מאות שנים - להקדיש פחות זמן למשפחותיהן כדי לרדוף אחר ההצלחה. במקום זאת, נשים מגדירות מחדש 'הצלחה', ובכך הן גם מגדירות מחדש 'עבודה'. 'הצלחה' הייתה ההגדרה של גברים לכסף וכוח. אין דבר רע בכסף או בכוח, אבל יש להם מחיר גבוה. לאחרונה, כאשר נשים מדברות על הצלחה, הן משתמשות במילים כמו שביעות רצון, איזון ושפיות".

בקריירה של אישה יש בדרך כלל כעשר שנים קשות - בין סוף שנות ה-20 וה-30. אלה השנים שבהן היא בונה את הקריירה, את המשפחה וגם את הבית. ארגונים שמשכילים להבין ולתמוך לאורך השנים האלה בצרכים של העובדות שלהם יקצרו בסופן את הפירות, מאחר שבסוף התקופה הזאת מגיע הזמן שבו אפשר ורוצים להפנות זמן רב יותר ומשאבים רבים יותר לעבודה. אחד האתגרים העולים בשלב הזה היא היכולת לחזור לעבודה, אם עזבנו אותה.

בספר "דברים שהלוואי שידעתי בגיל עשרים", כותבת המחברת טינה זליג על הצורך לתכנן את העצירה הזאת כחלק ממהלך הקריירה, וממליצה לשקול דרכים לשמור על היכולות ולפתח אותן "על אש קטנה" באמצעות פעילויות התנדבות למשל. היא נותנת כדוגמה עורכת דין בשם סנדרה אוקונור שלקחה פסק זמן לגדל את ילדה אבל הקפידה להתנדב בפעילויות שעשו שימוש בכישוריה המשפטיים והצליחה לחזור אחר כך ולעשות את כל הדרך עד בית המשפט העליון.

אם נחזור לסוגיית הקריירה והנשים הבכירות, קריירה היא מה שאנחנו בוחרים שתהיה, והיא צריכה להיות חלק ממכלול של חיים ולהתאים את עצמה לשינויים לאורך השנים. לכן אין שום בעיה בהחלטה שלא להמשיך להתקדם בנקודת זמן מסוימת, אם זה מאפשר לנו לקיים את האיזון הנדרש ולהמשיך לעבוד. מה שכן חשוב הוא להבין שלכל החלטה יש השלכות, ואם נשכיל לתכנן את הירידות בקריירה, יהיה לנו סיכוי טוב יותר לתכנן גם את העלייה שאחריהן. כי ערב אחד באמצע החיים את עשויה לגלות שמשהו במרקם החיים השתנה: הילד הגדול סיים צבא, הוא בדרך לטיול הגדול או שכבר חזר ממנו והתחיל ללמוד. הילד השני תכף מתגייס, או כבר משרת. הקטן בתיכון והבית שקט. חודשים לקח לך להתרגל לחדרים הריקים, לקצב אחר בבית. לשעות שפתאום מאפשרות לך לקרוא או לראות טלוויזיה. לעובדה שאת יכולה לעשות ישיבה בערב בלי לתאם מראש ולצאת מאוחר מהעבודה מבלי שזה ידרוש ניהול של שלושה יומנים. זו מתנה גדולה, לגלות שיש לך פתאום זמן לשים את עצמך במרכז; לאפשר לעצמך לבחון איך השלב החדש הזה בחיים משפיע על המשך הקריירה, על ההגדרות המשתנות להצלחה, על המטרות שלך לשנים הקרובות, על מה שאת באמת רוצה לעשות ועל החלומות שאת רוצה לה גשים.

עכשיו, כשתבוא ההזדמנות, אולי תשקלי להתחיל דווקא ב"כן". בניגוד למה שאנחנו בדרך כלל קוראות, החיים טובים בצמרת. אפשר להתמקד במה שחשוב, במה שאנחנו מאמינות, במה שאנחנו רוצות לקדם. העומס הוא לרוב עומס חיובי של עשייה, לא מתח של התמודדות. אחרים מתאימים את עצמם אלייך. זה לא מקום לחשוש ממנו, זה מקום לשאוף אליו.

הכותבת היא דירקטור משאבי אנוש באינטל מרחב אירופה ובעלת הבלוג "על עבודה וקריירה באמצע החיים", www.niritcohen.com

עוד כתבות

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

מירב בן ארי, יש עתיד טוויטר, 23.5.21 / צילום: שלומי יוסף

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד של בן גביר חריג ביחס למקובל?

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד אבשלום פלד הוא חריג? צללנו להיסטוריה ● המשרוקית של גלובס

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

רשת הברחות מתוחכמת: איך המערב ינצח את הכטב"מים האיראניים?

בעקבות המתקפה על ישראל, בארה"ב מתכננים עיצומים חדשים על תוכנית כלי הטיס הבלתי מאוישים של איראן ● באירופה מצטרפים למהלך על מנת להיאבק בהתחמשות של מוסקבה דרך טהרן ולמנוע הסלמה במזרח התיכון ● לצעדים אלו תהיה משמעות, לפי מומחים, אך לא גדולה. הסיבה: סין ורוסיה

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים

רונית אשל, לירון ישראלי ושי כהן, בשיחה עם גלית חתן, גלובס / צילום: כדיה לוי

המומחים שקוראים: יש להגדיר יעדי ייצור בחקלאות כדי להפחית את התלות ביבוא

במסגרת כנס ביטחון המזון של גלובס ותנובה, התקיים פאנל מומחים בנושא פתרונות הביטחון התזונתי הלאומי ● "אנחנו חייבים גם לתמוך בייצור מקומי בצורה הרבה יותר משמעותית, לרבות תמיכה ישירה בחקלאים ובתעשיינים", קרא שי כהן, מנהל החדשנות של תנובה

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

עומר אלפרן, מנהל השקעות ושותף בחברת רובי קפיטל / צילום: דין אהרוני רולנד

"עד עכשיו יזמי נדל"ן לא יצאו עם פרויקטים שכבר מוכנים, מכאן נראה מבול"

חברת המימון החוץ־בנקאי רובי קפיטל משיקה קרן השקעות שנייה, במטרה לגייס חצי מיליארד שקל לפחות ● עומר אלפרן, מנהל השקעות ראשי ושותף בחברה: "בקרוב הרבה מאוד יזמים בתחום ההתחדשות העירונית יוציאו הרבה מאוד פרויקטים לשוק"

סניף של ביטוח לאומי בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

אלפי עסקים עלולים לגלות בקרוב שהם חייבים לביטוח לאומי מיליוני שקלים

אלפי מעסיקים קיבלו לאחרונה מכתב מהמוסד לביטוח לאומי, שממליץ להם לדווח מרצון על ניכוי הוצאות עובדיהם השכירים מהברוטו לצורכי תשלום דמי הביטוח הלאומי ● הדיווח יהיה רטרואקטיבי, משנת 2017 ואילך ● מעסיק שלא יעשה זאת חשוף לביקורת ולקנסות

איך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הבכיר שחושף באופן נדיר את הסודות על איך משקיעים את הפנסיה שלכם

הצצה אל מאחורי הקלעים של דיוני ועדת ההשקעות של גוף מוסדי: היכן להגדיל סיכון, כמה פיצוי נדרש עבורו, עד כמה משפיעים השווקים העולמיים על החוסך הישראלי, ואילו אתגרים ייחודיים עומדים בפני מנהלי קופות הגמל וקרנות הפנסיה וההשתלמות המקומיים

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

רשא חולי, מנכ''לית חברת הביומד מדיפלסט / צילום: יונתן בלום

המנכ"לית שנוסעת 5 שעות ביום כדי להגיע לעבודה: "חיה באוטו"

רשא חולי, מנכ"לית חברת הביומד מדיפלסט, תמיד ידעה שהיא רוצה לנהל מפעל ייצור ● היום היא אחת המנכ"ליות הערביות היחידות בישראל, ובכל יום נוסעת חמש שעות למשרד ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

יו''ר בית הנבחרים, מייק ג'ונסון / צילום: ap, J. Scott Applewhite

4 מיליארד דולר לכיפת ברזל: חבילת הסיוע האמריקאית בדרך להצבעה

בוושינגטון, סוגיית חבילת הסיוע לישראל, אוקראינה וטייוואן עשויה להתקדם כבר בימים הקרובים ● יו"ר בית הנבחרים מייק ג'ונסון בשיתוף רפובליקנים נוספים הציגו אמש חבילת סיוע הכוללת 26.4 מיליארד דולר לישראל ● דיווח: ארה"ב הסכימה לתמרון ישראלי ברפיח, בתמורה לתגובה לא נרחבת נגד איראן