גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"הרגולציה באירופה חונקת את החדשנות"

קרל לודוויג קליי, יו"ר ומנכ"ל קבוצת מרק, מדבר על ההתרחבות של החברה בישראל ("נהיה מעסיק גדול"), הפגישה עם אריה דרעי ("אהבתי את ההומור שלו") והמשקיעים באירופה: "אנחנו צריכים להביא לשוק גופי הון סיכון שמוכנים להסתכן יותר"

"נהדר להיות ביום כזה בישראל ולדבר על חדשנות ועל העתיד. אני מאמין שאירופה משקיעה יותר מדי בנושא של יוון, אבל זה לא יפתור שום בעיה. יותר טוב להסתכל קדימה ולעשות משהו יותר בר קיימא", כך פתח קרל לודוויג קליי, יו"ר ומנכ"ל קבוצת מרק (Merck), את שיחתנו ביום שני, היום שבו הכריזה מרק על ביצוע רכישה נוספת בישראל.

מרק רכשה השבוע, תמורת עשרות מיליוני דולרים, את חברת קיולייט (Qlight) שהוקמה על ידי יישום, חברת המסחור של האוניברסיטה העברית, על בסיס טכנולוגיה של האוניברסיטה. קיולייט פיתחה טכנולוגיה שמיועדת למסכים של מכשירים אלקטרוניים שונים. נציין כי מרק כבר מפעילה בישראל את מרכז המו"פ אינטרלאב וכן חממה טכנולוגית בשם Israel Bioincubator fund שהשקיעה עד כה בשלוש חברות ביוטק צעירות. בנוסף יש לחממה תקציב של עד 10 מיליון אירו לסך כל ההשקעות שתבצע.

קליי מבקר בישראל לעיתים קרובות, לפחות פעם בשנה. בראיון הקודם שהעניק ל"גלובס", לפני שלוש שנים, הוא הילל את החדשנות המקומית והביע צער על כך שלא בילה כאן כסטודנט או כמנהל צעיר. בימים אלה הוא חזר על המסר ואישרר את המחויבות של מרק לפעילות בישראל.

"כשהולכים בדרך אסטרטגית", הוא אומר, "לא מדווחים כל יום על משהו חדש. את מה שהודענו עליו, אנחנו מיישמים, וזה אומר שלושה דברים: המשך מערכת היחסים עם האוניברסיטאות ועם חברות המסחור, הרחבת הפעילות מול המדען הראשי - זו הפעילות שאפשרה את השת"פ עם קיולייט שהוא, אנחנו מקווים, הראשון מבין רבים והשלישי - החממה. כמובן שזה לא הסוף. אנחנו ננסה לגבש תוכניות נוספות לשיתוף פעולה בינינו לבין החוקרים והיזמים הישראלים, אבל לא על חשבון התוכניות הקיימות".

במסגרת הביקור נפגש קליי עם שר הכלכלה אריה דרעי. "הוא היה מאוד פתוח לדבר על החסמים וההזדמנויות וחשתי שהוא מאוד מקבל את הפעילות שלנו. אהבתי את ההומור שלו. אני לא אוהב אנשים בלי חוש הומור".

"מעסיק גדול"

קליי מציין כי קיולייט תהפוך למרכז פיתוח של מרק בישראל ומעריך שכוח האדם של החברה, יצמח בצורה משמעותית. מרק מסיימת*בימים אלה לרכוש את חברת סיגמה אלדריך האמריקנית - וגם לעסקה הזו יש זווית מקומית משום שסיגמה אלדריך מעסיקה כאן כ-400 עובדים. אם מצרפים לכך את העובדים הקיימים של מרק ואת עובדי קיולייט - מרק עשויה להעסיק כאן כ-500 בני אדם, "מה שיהפוך אותנו למעסיק גדול בישראל".

העסקה עם סיגמה אלדריך, שמוערכת ב-17 מיליארד דולר, עדיין לא קיבלה את כל האישורים הרגולטוריים וקליי מדבר עליה בזהירות. למרות זאת הוא אומר: "למרק יש היום שלוש רגליים עיקריות - תרופות, חומרים וכלים לתחום מדעי החיים (הכוונה היא לכלים שמשמשים חוקרים וחברות בתחום ולא את הצרכן הסופי, החולה). כשהחלטנו ב-2007 על המתווה הזה, היו לנו הכנסות של מיליארד דולר מהתחום ומאז צמחנו. העסקה עם סיגמה אלדריך תעלה אותנו מדרגה בתחום הזה".

- מהן הסינרגיות הצפויות?

"אני לא מסתכל על רכישות דווקא מנקודת המבט של סינרגיות. לפעמים, כמו במקרה הזה, הן דווקא נועדו להביא ביזור. אנחנו מעוניינים לחזק את חטיבת הכלים למדעי החיים וכך לאזן טוב יותר בינה לבין זרוע התרופות, בתקופה שבה יש אי ודאות בתחום התרופות.

"עם זאת, אכן ישנם תחומים בהן החברות משלימות זו את זו. המוצרים שלנו ישתלבו במערכי ההפצה שלהם בשווקים שבהם הם חזקים ולהיפך. בנוסף נוכל גם להציע את המוצרים שלנו דרך פלטפורמת הסחר האלקטרוני המוצלחת שלהם. הפעילות הממוזגת תהפוך לאחת הגדולות בסקטור, וכך נוכל לענות על צרכים רבים יותר של הלקוחות".

"זה באמת קורה"

- מאיזו בחינה תחום התרופות מגדיר את עצמו מחדש?

"כבר 20-30 שנה מדברים על כלכלת בריאות שבה לחץ המחירים גובר, ונדרשת הוכחה מבוססת יותר של היעילות של המוצרים שלך לעומת המתחרים. אחרי שנים של דיבורים, אני חושב שזה סוף סוף באמת קורה.

"הטרנד הזה פוגש גם את המגמה של רפואה מותאמת אישית. זו מגמה מבורכת לחולה, וגם מבחינת עלויות מרכות הבריאות, אבל מיקוד בקבוצות מטופלים קטנות מקשה על השגת רווח לחברות הפארמה, ואם רוצים להשיג את אותו הרווח יש להשתמש באנליטיקה בצורות חדשות וגם זה מערער את המודלים העסקיים הקיימים.

"אנחנו ערוכים להתמודד עם השינוי הזה, אבל הוא צופן בחובו גם תקופה של אי ודאות ולכן ההישענות על שלוש הרגליים שלנו היא חשובה.

"אנחנו נמצאים בפני תקופה שבה תחום התרופות יהיה תלוי מאוד בחדשנות אמיתית ושונה מהחדשנות*שהייתה עד עכשיו. אני חושב שהחדשנות בתחום התרופות תתאפשר תוך שימוש בכל היכולות שלנו: ביולוגיה, ביוטכנולוגיה, כימיה, הנדסה ופיזיקה. היכולות שלנו חשובות, כדי שנוכל לעטוף את הצרכים של הלקוחות מכל הכיוונים".

- אילו רכישות נוספות אתם עשויים לבצע?

"מזה עשר שנים אנחנו משקיעים כדי לשנות את החברה מן היסוד והיום, אחרי השקעה של 30 מיליארד דולר, אנחנו הרבה יותר חדשניים. לא הגיוני להשקיע עוד 30 מיליארד דולר. כעת מנועי החדשנות שרכשנו צריכים להוכיח את עצמם. אנחנו נראה כעת בעיקר רכישות ממוקדות, ולא רכישות גדולות. אני מרגיש שיש לנו יכולת לספק את הסחורה באמצעות החטיבות שיש לנו".

- איזה מוצרים חדשים תשיקו בשנים הקרובות?

"אנחנו אחת מחמש חברות שיש להן מוצר בשלב קליני באימונואונקולוגיה*(שימוש במערכת החיסון כדי לתקוף סרטן). לא דיברנו על זה הרבה בעבר, משום שהיו כישלונות ולא רצינו להצהיר עד שיהיה לנו משהו מאוד מוצלח - והנה, הצלחנו לקדם את מוצר ה-avelumab, שהוא שיתוף פעולה בינינו ובין פייזר, ואנחנו מאמינים שהוא יכול להוות מנוע צמיחה שלנו החל מ-2017 בערך". המוצר נצמא היום בניסויים קליניים במספר סוגי סרטן, כולל ניסוי שלב III בסרטן הריאות.

"בתחום הכלים למדעי החיים, הצמיחה כנראה תגיע מרכישת סיגמה אלדריך. בתחום החומרים, הרכישה של חברת AZ, שמייצרת רכיבים המשמשים בתחומי המסכים והתאורה, ממצבת אותנו במקום טוב".

- בשנתיים האחרונות חברות התרופות בארה"ב הציגו חדשנות מרשימה. המצב באירופה דומה?

"שוק ההון סיכון האירופי וספציפית השוק הגרמני, לצערי לא תוסס באותה המידה כמו בארה"ב, מכמה סיבות, שאף אחת מהן אינה מחסור ברעיונות. המימון של רעיונות חדשים הוא בדרך כלל ממשלתי, אבל זה לבדו לא מוביל לשום מקום. בין השלב הממשלתי לבין ההון סיכון יש פער, ואנחנו צריכים להביא לשוק גופי הון סיכון שמוכנים להסתכן יותר. התשובה תהיה תלויה כנראה בשילוב בין כמה דברים. האחד הוא הקלה ברגולציה. אני מסתכל בקצת חשש על הנטייה האירופאית לעשות רגולציה מטורפת שבשלב כלשהו חונקת או מרחיקה את החדשנות. הרגולציה מגיעה לרמה של האם השירותים בכל משרד צריכים חלון או לא. אפשר להקים סטארט-אפ לפיתוח תרפות גם אם לשירותים אין חלון.

"יזם צעיר משקיע ברגולציה 50% מזמנו וזה לא מביא אותו לשום מקום. כמו כן צריך לתמוך בכניסה של קרנות הון סיכון לשלב הסיד. שוק הון פעיל לא יעזור כאן, כי שוק ההון בדרך כלל נפתח לחברות תרופות בשלבים מתקדמים של ניסויים. אם אני רואה מוצר בשלבים מוקדמים נסחר בבורסה, ממילא אין לי אפשרות להבין אם הערך שלו בבורסה רלוונטי למציאות או לא. לעומת זאת, לגבי חברה כמו מרק, אני יכול לספר שלפני שהתחלנו את הראיון קניתי קצת מניות, כי יוון זה עניין זמני ומרק כאן כדי להישאר".

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לישראל

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?