גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  שוק ההון והשקעות

ביהמ"ש על קריסת קוסט 365: "חשש מהברחת נכסים"

מונו מפרקים זמניים לקוסט 365, אשר ינסו לייצב את שני הסניפים שנותרו ולמכור את פעילותם

8 חודשים לאחר שנפרדה בחיפזון מרשת הסופרמרקטים הכושלת קוסט 365, מתברר כי הצרות מההרפתקה הקמעונאית בשוק המזון ממשיכות לרדוף את רמי שביט וקבוצת המשביר לצרכן שבשליטתו.

בצל קריסת הענק של רשת מגה נחשף היום מצבה העגום של קוסט 365 הקטנה, שייצרה הפסדים כבדים למן הקמתה והתקשתה לייצר פעילות משמעותית. "הרשת" כוללת כיום שני סניפים פעילים בלבד, בכפר-סבא ובעפולה, לאחר שסניף הרשת בפתח תקווה נסגר לאחרונה.

בסוף השבוע עדכנה המשביר על הגשת בקשה לבית המשפט המחוזי במחוז מרכז (לוד), לפירוק ולמינוי מפרק זמני לקוסט 365, הנמצאת כיום בשליטת יאיר פיליפ ודב צימברג. בסיום הדיון היום החליטה השופטת, עירית וינברג-נוטוביץ, למנות את עורכי הדין יניב אינסל ושאול ברגרזון כמפרקים זמניים לקוסט 365, והורתה לסגור את שני סניפי הרשת עד לתפיסתם על-ידי המפרקים, עוד היום (א'). אינסל וברגרזון צפויים לנסות לייצב את פעילות הסניפים, למכור אותם ולהיפרע באמצעות המימושים מחלק מהחובות. שווי הנכסים הוערך בכ-15 מיליון שקל.

השופטת ציינה בהחלטתה כי הוצגו בפניה שני הסכמים להעברת פעילות החברה לחברה אחרת וכי הם "מאששים את החשד, לכאורה, שמדובר בהברחת נכסים וזאת מבלי שהוצגה כל ראיה הסותרת זאת". במשביר הסבירו כי ההחלטה לפנות לביהמ"ש התקבלה לאחר שנודע למשביר "על פעולות בלתי חוקיות שנוקטים בעלי המניות בקוסט, לרבות ביטולי שיקים, העדפת נושים והברחת נכסי קוסט לחברה אחרת בבעלות בעלי המניות בקוסט" והוסיפו כי פעולות אלה "מעלות חשש כבד ואמיתי בדבר יכולתה או כוונתה של קוסט לעמוד בהתחייבויותיה כלפי נושיה, לרבות החברה".

בתגובתו לבקשת המשביר טען דב צימברג, מבעלי קוסט 365, באמצעות עו"ד יוסי כהן, כי בקשת הפירוק של המשביר נועדה להתחמק מסכומי עתק שהיא חייבת לנושיה, ולגרום לכך "שההפסדים שצברה קוסט 365 תחת ניהולה של המבקשת (המשביר, א' ל') לא ישתקפו בדוחותיה".

צימברג טוען כי "מטרת עסקת רכישת קוסט 365 מהמבקשת היא למעשה ניסיון ציני להסתרת חובותיה העצומים של קוסט 365 מדוחותיה הכספיים של המבקשת...וניסיון להעבירם לחוב של חברה בפירוק, באופן שימנע דיווח נכון ואמיתי למשקיעים".

עוד הוא מוסיף כי "למיטב ידיעתי, המבקשת חבה חובות עצומים לנושים רבים המתדפקים על דלתה, מצבה הפיננסי אנוש והיא למעשה חדלת פירעון. בקשה זו נועדה להסוות למעשה עובדה זו". לטענת צימברג, "גם בעסקה למכירת ניו-פארם, נהגה המבקשת באופן דומה, במטרה להונות את ציבור המשקיעים".

צימברג טוען כי "קוסט 365 אינה חבה ולו אגורה למבקשת. ההיפך הוא הנכון. המבקשת היא זו שחבה לקוסט 365 לפחות 1.5 מיליון שקל". לגבי הטענות להברחת נכסים ויתר הפעולות הלא חוקיות, הוא מציין כי "מדובר בטענות סרק כוזבות ומבישות שנטענות ללא כל בסיס עובדתי או משפטי. המבקשת מכרה למעשה את קוסט 365 מטעמים חסרי לב ומתוך מטרה להטעות את ציבור המשקיעים במניותיה, בתרגיל עוקץ מתוחכם".

שביט מכר כבר אחרי שנתיים

במשביר לצרכן, שרשמה הפסדים של יותר מ-50 מיליון שקל בגין ההרפתקה בקוסט 365, ביקשו להדגיש היום כי "אין להגשת הבקשה השפעה תזרימית מהותית על החברה". מבקשת המשביר לביהמ"ש, שהוגשה ע"י עו"ד שלום גולדבלט, עולה כי חובותיה של קוסט 365 לחברה עומדים על כ-25 מיליון שקל, וזאת בנוסף לדרישות מספקים ושוכרים שונים לתשלום חובות בהיקף של מיליוני שקלים נוספים, שלטענת המשביר צריכים היו להיות משולמים על ידי קוסט 365 וקבוצת הרוכשים. מלבד נציג המשביר נכח היום בדיון היה גם עו"ד אמיר דולב, בא כוחה של נטו מלינדה סחר, נושה של החברה בסכום של קרוב ל-10 מיליון שקל.

בנובמבר 2014, פחות משנתיים לאחר תחילת פעילותה של רשת קוסט 365, מכר שביט את פעילות הרשת לקבוצת משקיעים בראשות איש העסקים יאיר פיליפ, יזם בתחום הנפט ושותף עסקי לשעבר של משפחת גרמזיאן - משפחה יהודית-קנדית שהונה נאמד במיליארדי דולרים.

ההסכם בין הצדדים כלל מכירת שלושה סניפים פעילים (לאחר שסניף רביעי נמכר בידי המשביר לרמי לוי), וכן סניפים שעתידים היו להיפתח בהתאם להסכמי השכירות של קוסט 365, שנחתמו טרם החלטת המשביר לסיים את הפעילות. העסקה, עליה חתמו פיליפ ושותפיו, ובהם דב צימברג, בוצעה ללא בדיקת נאותות, ובמסגרתה הצדדים סיכמו כי המשביר תקבל תמורה חודשית כחלק מהפידיון בסניפים למשך 5 שנים, בסכום מינימום של 25 מיליון שקל בסך הכול.

עוד נקבע בהסכם כי התשלום יתבצע באמצעות פירעון שטרי הון, מתוך סך המימון שהועמד לקוסט 365 על ידי המשביר, בסכום כולל של 55 מיליון שקל - היקף ההשקעה הכולל של המשביר ברשת קמעונאות המזון.

זמן קצר לאחר השלמת העסקה דווח בידי המשביר כי פיליפ, שוב לצדו של צימברג, צפוי לרכוש גם את רשת הדראגסטורים ניו-פארם מידי המשביר, תמורת כ-165 מיליון שקל, אולם בסופו של דבר עסקה זו לא יצאה לפועל. גם רכישה זו תכנן פיליפ לבצע ללא בדיקת נאותות.

קוסט 365, שהחלה לפעול בסוף 2012, וכאמור פתחה ארבעה סניפים בלבד, תקשתה להתרומם בשל התחרות וחולשה יחסית בכוח הקניה שלה בהשוואה לרשתות המתחרות. על רקע זה עיכבה הרשת, טרם מכירתה, תשלומים לכמה מהספקים שלה. בסך הכל, ההפסדים התפעוליים שהציגה הרשת בין 2012-2014 הצטברו ל-34 מיליון שקל.

הרשת, על פי תוכניותיו של שביט, אמורה הייתה לכלול כ-30 סניפים עד סוף שנת 2016, אך בהמשך תכנית זו צומצמה לנוכח הביצועים העסקיים החלשים. לצורך ההתרחבות העתידית נחתמו מראש חוזי שכירות שונים, ולפני כחודשיים הוגשה נגד המשביר תביעה של כ-20 מיליון שקל, בטענה לביטול שלא כדין של הסכם שכירות שחתמה מול בעלי נכס. במשביר ציינו אז כי להערכתם "ביטול הסכם השכירות נעשה כדין".

מקבוצת המשביר נמסר כי "בעקבות ביצוע מהלכים בלתי חוקיים של העדפת נושים והברחת נכסים ע"י בעליה הנוכחיים של קוסט, החליטה המשביר לנקוט פעולה שנועדה להגן עליה ועל שאר נושי הרשת. הפעולה נועדה למנוע את המשך המעשים החמורים המתנהלים ברשת קוסט".

עוד כתבות

הארווי ויינשטיין בבית המשפט במנהטן / צילום: ap, Steven Hirsch

הארווי ויינשטיין נידון ל-15 שנות מאסר במשפט החוזר בניו יורק

בעודו מאחורי סורג ובריח, המפיק ההוליוודי הורשע בתקיפה מינית של עוזרת ההפקה לשעבר מרים היילי בדירתו במנהטן ב-2006 • גזר הדין מגיע לאחר שהרשעתו הקודמת בוטלה ושני משפטים נוספים הסתיימו ללא הכרעה • היילי: "לא פעם הרגשתי כאילו אני זו שעומדת למשפט"

מגדל יורוקום ברמת גן / הדמיה: חברת קנדה ישראל, מילוסלבסקי אדריכלים

המגדל בן 66 הקומות ברמת גן מעורר התנגדויות: “קיפוח חריף של בעלי הקרקעות”

פרויקט "בית ישראל קנדה" ברמת גן, שיכלול 208 דירות לצד שטחי תעסוקה ומסחר, מעורר התנגדויות מצד בעלי קרקעות ודיירי המגדל הסמוך ● בעלי הקרקעות טוענים לחלוקה לא הוגנת של זכויות הבנייה, ודיירי Tower Time מזהירים מפגיעה בנגישות, בפרטיות ובאיכות החיים ● וגם: התוכנית החדשה שתסייע לקבלנים להטמיע טכנולוגיות בענף הבנייה ● חדשות השבוע בנדל"ן 

וול סטריט / צילום: Shutterstock

קללה או הכללה: מה מלמדת ההיסטוריה של חודשי ספטמבר ואוקטובר בשווקים

לקריאה המקובלת בוול סטריט, לצאת משוקי המניות בחודש מאי ולחזור באזור נובמבר, קדמו שנים של תשואות שליליות בחודשי הקיץ, אך גם שורת אירועים גלובליים מטלטלים בעיתוי מדאיג ● האם ניתן לגזור מכך מסקנות למשקיעים, מה התמונה בישראל והאם הרע עוד לפנינו?

האם נתניהו יוכל לדחות את הבחירות הכלליות? / אילוסטרציה: Shutterstock

רע"מ, בל"ד והרשימה המשותפת נפסלו: מה יקרה עכשיו?

דיוני הפסילות בוועדת הבחירות המרכזית הפכו לפסטיבל פוליטי ותקשורתי. אבל חשוב לזכור: זה לא סוף פסוק ● המשרוקית מסבירה

הממונה על התחרות, עו''ד מיכל כהן / צילום: אביגיל פפרינו-באר

הדרישה של רשות התחרות שעשויה לטרפד את עסקאות המיזוג הבאות

מאחורי התנאים של רשות התחרות למיזוג יוניון והראל עם חברת כאל, שהפילו את המיזוג, עומד חשש מזליגת מידע בין החברות ● מומחים בתחום מסבירים: "מידע על משתמשים הוא דרמטי והוא נכס שחברות קונות"

מיכאל לובושיץ / צילום: שוקה כהן

רגע לפני ההנפקה, קרפור ממנה יו"ר אחר

לגלובס נודע כי מנכ"ל קרפור לשעבר מיכאל לובושיץ יעבור לתפקיד יועץ בתחום הפיתוח העסקי, ולא ימונה ליו"ר משותף באלקטרה מוצרי צריכה כפי שהודיעו ברשת לפני מספר חודשים ● במקביל, כפי שנחשף בגלובס, "הסל של המדינה" צפוי להסתיים בחודש הבא על רקע עלויות התפעול הגבוהות והפגיעה ברווחיות הרשת

גניבות קריפטו / צילום: Shutterstock

החשבון שלו הראה יתרה של 20 מיליון דולר, אבל הוא לא הצליח למשוך אותם

אדם שהשקיע 1.1 מיליון דולר בפלטפורמת קריפטו חשף השבוע את סיפורו המטלטל ב־MarketWatch ● אז לאן נעלם הכסף? ● ההמלצה, התעלומה והתלונה לרשויות

אילוסטרציה: Shutterstock

אושר ניהול ייצוגית נגד הבנקים: לא שילמו ריבית על יתרות זכות בעו"ש

הבקשה הוגשה נגד בנק לאומי, מזרחי טפחות, דיסקונט והבינלאומי, כאשר הנזק הנטען חסר תקדים ומסתכם במיליארדי שקלים ● לטענת התובעים, לאור העלייה המשמעותית של הריבית במשק החל מאפריל 2022, החלטת הבנקים שלא להעניק ריבית על יתרת זכות בעו"ש נגועה בחוסר תום-לב קיצוני

לקנות ולמכור מניות מסביב לשעון / אילוסטרציה: Shutterstock

לקנות ולמכור מניות מסביב לשעון: בבורסות העולם נערכים להארכת המסחר

בזמן שבנאסד"ק מתכוונים להשיק מסחר של 23 שעות ביממה כבר בחודשים הקרובים, שורה של בורסות ברחבי העולם, מסיאול ועד ת"א, בוחנות מהלכים דומים להרחבת שעות המסחר ● מה עומד מאחורי המהלך, מי ירוויח ממנו, ומדוע יש לו גם מתנגדים ● וגם: כיצד נערכים בבתי ההשקעות המקומיים לשינוי, ואיך יושפעו ממנו המשקיעים בישראל

סקוט ראסל / צילום: NiCE

דיווח: נייס במגעים למכירת אקטימייז לקרן הקנדית ברוקפילד בכ-2 מיליארד דולר

ברשת סקיי ניוז דווח כי ענקית ההשקעות הקנדית נמצאת במגעים לרכישת אקטימייז מידי נייס תמורת כ-2 מיליארד דולר ● בחודשים האחרונים פורסם לא פעם שהחברה מבקשת למכור את פעילותה בתחום ניהול הסיכונים הפיננסיים, שמבוססת על חברת אקטימייז שנרכשה ע"י נייס ב-2007

אורן קובי / צילום: כדיה לוי

יזם הנדל"ן שמואשם במרמה ישלם 30 אלף שקל בכל חודש בהליך פשיטת הרגל

ביהמ"ש העליון דחה את בקשת רשות הערעור של יזם הנדל"ן לשעבר אורן קובי, שחובותיו האישיים נאמדים ב־34 מיליון שקל ● נטען כי במשך 6.5 שנים קובי לא הפקיד שקל לקופת הנשייה, בעודו מנהל אורח חיים ראוותני ובזבזני ● נגד קובי עומדים 4 כתבי אישום, ומיוחסות לו עבירות חמורות של קבלת דבר במרמה, גניבה בידי מורשה ועוד סביב פעילותו בקבוצת אדמה למכירת קרקעות חקלאיות

ינסו להוריד את גובה הלהבות. טראמפ ושי במפגש הקודם השנה, בייג'ינג / צילום: ap, Mark Schiefelbein

חמוש בסוללת בכירי ההייטק האמריקאי: טראמפ בדרך לפסגת ענק עם שי ג'ינפינג

מפגש הפסגה בין ראשי המדינות בוושינגטון נועד למנוע הידרדרות ביחסים, כאשר מתחת לפני השטח נערמות מחלוקות כבדות: מהמכסים, דרך המרוץ ל־AI ועד המלחמה באיראן ● בפגישה צפויים להשתתף גם אנשי העסקים החזקים ביותר בארה"ב, בהם אילון מאסק וסם אלטמן

מנכ''ל פרטנר, אבי גבאי / צילום: ינאי יחיאל

בדרך לחלוקת דיבידנד של חצי מיליארד שקל: פרטנר קונה את כל המתנגדים

לאחר שהמחזיקים סירבו לאשר את חלוקת הדיבידנד המיוחד, חברת התקשורת תפרע את החוב כלפיהם בהיקף של 344 מיליון שקל, בניסיון לסלול את הדרך לחלוקה ● המהלך מגיע בהמשך לפדיון מוקדם דומה בהיקף 140 מיליון שקל שכבר בוצע לסדרה ח' שהתנגדה למהלך ● הנהנית המרכזית מאישור הדיבידנד צפויה להיות קבוצת השליטה אמפיסה, שחלקה בחלוקה יעמוד על כ-106 מיליון שקל

חברת מיטרוניקס / צילום: מיטל וייזברג

בעיצומו של המשבר: מיטרוניקס מבצעת ריקול למוצר מחשש לשריפה

יצרנית מוצרי הבריכות קוראת להפסיק מיד את השימוש ואת הטעינה של שואב Niya Aquasweep S10, לאחר שבבדיקת היצרן התברר כי מים עלולים לחדור למכשיר ולגרום לקצר ולשריפה ● הריקול מגיע בתקופה מורכבת עבור מיטרוניקס, שסובלת מהפסדים ומירידה במכירות ומנהלת מגעים להשקעה מצד קרן פימי

רכב גנוב / צילום: יח''צ איתוראן

הוזלה של 1,000 שקל: מאחורי הצניחה החדה במחיר ביטוחי הרכב

צניחה של 8% באוגוסט ו-1,000 שקל פחות בביטוח השנתי: התערבות הרגולטור, צמצום הגניבות והתייצבות מחירי החלפים הובילו לירידה החדה ביותר בביטוח הרכב מעל 40 שנה

יוני חנציס, מנכ''ל דוראל / צילום: תמר מצפי

דוראל ואמפא בתחזית אופטימית לגבי חוות השרתים בהר טוב

חברת האנרגיה המתחדשת דוראל וחברת הנדל"ן אמפא מדווחות על צפי להכנסות של 150 מיליון דולר בשנה מחוות השרתים שהן מקימות בהר טוב, סמוך לבית שמש

ההיסטוריה מלמדת: היכונו לרבעון הכי טוב בשנה / צילום: Shutterstock

וול סטריט נכנסת לרבעון החזק בשנה, הפד עלול לקלקל אותו

ה־S&P 500 עלה ברבעון האחרון של השנה ב־80% מהמקרים מאז 1950, עם תשואה ממוצעת של כ־4.2%, וגם השנה הוא מגיע אליו עם מומנטום חזק ● אלא שהפד כבר חזר להעלות ריבית, וההיסטוריה מלמדת שכאשר הרבעון משתבש, כפי שקרה ב־2018, זה עלול לכאוב

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה מעורבת בוול סטריט: הנאסד"ק קבע שיא תוך-יומי חדש; מחירי הנפט בשפל של שבועיים

מדד הנאסד"ק ננעל בעלייה לאחר שרשם במהלך היום שיא תוך-יומי לראשונה מזה כארבעה חודשים; הדאו ג'ונס נפל בלחץ מניות הפיננסים • מחירי הנפט רשמו יום ירידות חמישי ברציפות ● באופנהיימר העלו את מחיר היעד למיקרוסופט בעקבות ביקושי שיא לשירותי הענן ו-AI ● מדד ה-SOX רושם יום עליות שישי ברציפות ● דריכות בוול סטריט לקראת פסגת טראמפ-שי, שעשויה להכתיב את כיוון השוק בנושאי מכסים, סחר ו-AI

מ''מ מנכל הביטוח הלאומי צביקה כהן / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

"הרשימה השחורה", הנוהל הסודי ושלילת קצבאות: מאחורי המאבק באבחוני האוטיזם

חששות להונאות בקבלת קצבאות נכות לילדים על הרצף האוטיסטי הביאו את ביטוח לאומי לנקוט צעדים דרסטיים, בהם הקפאת קצבאות והעדפת אבחונים מוסדיים ● כעת, כשהתיקים מגיעים לבתי הדין לעבודה, השופטים מותחים ביקורת על פגיעה במשפחות - ללא הוכחות

גבי מגנזי / צילום: אביגיל עוזי - ''ידיעות אחרונות''

הקרב על הדח"צ: בעל מניות בחברת אברות מערער על שלילת זכות הווטו שלו

גבריאל מגנזי, בעל מניות בחברת אברות, מבקש מהעליון לבטל את החלטת המחוזי, כך שאיילת נחמיאס-ורבין לא תשמש כדח"צית בחברה עד להחלטה אחרת בהליך ● אברות בתגובה: "היעדרו של דירקטור חיצוני נוסף עלול לפגוע בממשל תאגידי תקין, בפעילותן של ועדות הדירקטוריון ובהתנהלותה השוטפת של החברה"