גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  שוק ההון והשקעות

ביהמ"ש על קריסת קוסט 365: "חשש מהברחת נכסים"

מונו מפרקים זמניים לקוסט 365, אשר ינסו לייצב את שני הסניפים שנותרו ולמכור את פעילותם

8 חודשים לאחר שנפרדה בחיפזון מרשת הסופרמרקטים הכושלת קוסט 365, מתברר כי הצרות מההרפתקה הקמעונאית בשוק המזון ממשיכות לרדוף את רמי שביט וקבוצת המשביר לצרכן שבשליטתו.

בצל קריסת הענק של רשת מגה נחשף היום מצבה העגום של קוסט 365 הקטנה, שייצרה הפסדים כבדים למן הקמתה והתקשתה לייצר פעילות משמעותית. "הרשת" כוללת כיום שני סניפים פעילים בלבד, בכפר-סבא ובעפולה, לאחר שסניף הרשת בפתח תקווה נסגר לאחרונה.

בסוף השבוע עדכנה המשביר על הגשת בקשה לבית המשפט המחוזי במחוז מרכז (לוד), לפירוק ולמינוי מפרק זמני לקוסט 365, הנמצאת כיום בשליטת יאיר פיליפ ודב צימברג. בסיום הדיון היום החליטה השופטת, עירית וינברג-נוטוביץ, למנות את עורכי הדין יניב אינסל ושאול ברגרזון כמפרקים זמניים לקוסט 365, והורתה לסגור את שני סניפי הרשת עד לתפיסתם על-ידי המפרקים, עוד היום (א'). אינסל וברגרזון צפויים לנסות לייצב את פעילות הסניפים, למכור אותם ולהיפרע באמצעות המימושים מחלק מהחובות. שווי הנכסים הוערך בכ-15 מיליון שקל.

השופטת ציינה בהחלטתה כי הוצגו בפניה שני הסכמים להעברת פעילות החברה לחברה אחרת וכי הם "מאששים את החשד, לכאורה, שמדובר בהברחת נכסים וזאת מבלי שהוצגה כל ראיה הסותרת זאת". במשביר הסבירו כי ההחלטה לפנות לביהמ"ש התקבלה לאחר שנודע למשביר "על פעולות בלתי חוקיות שנוקטים בעלי המניות בקוסט, לרבות ביטולי שיקים, העדפת נושים והברחת נכסי קוסט לחברה אחרת בבעלות בעלי המניות בקוסט" והוסיפו כי פעולות אלה "מעלות חשש כבד ואמיתי בדבר יכולתה או כוונתה של קוסט לעמוד בהתחייבויותיה כלפי נושיה, לרבות החברה".

בתגובתו לבקשת המשביר טען דב צימברג, מבעלי קוסט 365, באמצעות עו"ד יוסי כהן, כי בקשת הפירוק של המשביר נועדה להתחמק מסכומי עתק שהיא חייבת לנושיה, ולגרום לכך "שההפסדים שצברה קוסט 365 תחת ניהולה של המבקשת (המשביר, א' ל') לא ישתקפו בדוחותיה".

צימברג טוען כי "מטרת עסקת רכישת קוסט 365 מהמבקשת היא למעשה ניסיון ציני להסתרת חובותיה העצומים של קוסט 365 מדוחותיה הכספיים של המבקשת...וניסיון להעבירם לחוב של חברה בפירוק, באופן שימנע דיווח נכון ואמיתי למשקיעים".

עוד הוא מוסיף כי "למיטב ידיעתי, המבקשת חבה חובות עצומים לנושים רבים המתדפקים על דלתה, מצבה הפיננסי אנוש והיא למעשה חדלת פירעון. בקשה זו נועדה להסוות למעשה עובדה זו". לטענת צימברג, "גם בעסקה למכירת ניו-פארם, נהגה המבקשת באופן דומה, במטרה להונות את ציבור המשקיעים".

צימברג טוען כי "קוסט 365 אינה חבה ולו אגורה למבקשת. ההיפך הוא הנכון. המבקשת היא זו שחבה לקוסט 365 לפחות 1.5 מיליון שקל". לגבי הטענות להברחת נכסים ויתר הפעולות הלא חוקיות, הוא מציין כי "מדובר בטענות סרק כוזבות ומבישות שנטענות ללא כל בסיס עובדתי או משפטי. המבקשת מכרה למעשה את קוסט 365 מטעמים חסרי לב ומתוך מטרה להטעות את ציבור המשקיעים במניותיה, בתרגיל עוקץ מתוחכם".

שביט מכר כבר אחרי שנתיים

במשביר לצרכן, שרשמה הפסדים של יותר מ-50 מיליון שקל בגין ההרפתקה בקוסט 365, ביקשו להדגיש היום כי "אין להגשת הבקשה השפעה תזרימית מהותית על החברה". מבקשת המשביר לביהמ"ש, שהוגשה ע"י עו"ד שלום גולדבלט, עולה כי חובותיה של קוסט 365 לחברה עומדים על כ-25 מיליון שקל, וזאת בנוסף לדרישות מספקים ושוכרים שונים לתשלום חובות בהיקף של מיליוני שקלים נוספים, שלטענת המשביר צריכים היו להיות משולמים על ידי קוסט 365 וקבוצת הרוכשים. מלבד נציג המשביר נכח היום בדיון היה גם עו"ד אמיר דולב, בא כוחה של נטו מלינדה סחר, נושה של החברה בסכום של קרוב ל-10 מיליון שקל.

בנובמבר 2014, פחות משנתיים לאחר תחילת פעילותה של רשת קוסט 365, מכר שביט את פעילות הרשת לקבוצת משקיעים בראשות איש העסקים יאיר פיליפ, יזם בתחום הנפט ושותף עסקי לשעבר של משפחת גרמזיאן - משפחה יהודית-קנדית שהונה נאמד במיליארדי דולרים.

ההסכם בין הצדדים כלל מכירת שלושה סניפים פעילים (לאחר שסניף רביעי נמכר בידי המשביר לרמי לוי), וכן סניפים שעתידים היו להיפתח בהתאם להסכמי השכירות של קוסט 365, שנחתמו טרם החלטת המשביר לסיים את הפעילות. העסקה, עליה חתמו פיליפ ושותפיו, ובהם דב צימברג, בוצעה ללא בדיקת נאותות, ובמסגרתה הצדדים סיכמו כי המשביר תקבל תמורה חודשית כחלק מהפידיון בסניפים למשך 5 שנים, בסכום מינימום של 25 מיליון שקל בסך הכול.

עוד נקבע בהסכם כי התשלום יתבצע באמצעות פירעון שטרי הון, מתוך סך המימון שהועמד לקוסט 365 על ידי המשביר, בסכום כולל של 55 מיליון שקל - היקף ההשקעה הכולל של המשביר ברשת קמעונאות המזון.

זמן קצר לאחר השלמת העסקה דווח בידי המשביר כי פיליפ, שוב לצדו של צימברג, צפוי לרכוש גם את רשת הדראגסטורים ניו-פארם מידי המשביר, תמורת כ-165 מיליון שקל, אולם בסופו של דבר עסקה זו לא יצאה לפועל. גם רכישה זו תכנן פיליפ לבצע ללא בדיקת נאותות.

קוסט 365, שהחלה לפעול בסוף 2012, וכאמור פתחה ארבעה סניפים בלבד, תקשתה להתרומם בשל התחרות וחולשה יחסית בכוח הקניה שלה בהשוואה לרשתות המתחרות. על רקע זה עיכבה הרשת, טרם מכירתה, תשלומים לכמה מהספקים שלה. בסך הכל, ההפסדים התפעוליים שהציגה הרשת בין 2012-2014 הצטברו ל-34 מיליון שקל.

הרשת, על פי תוכניותיו של שביט, אמורה הייתה לכלול כ-30 סניפים עד סוף שנת 2016, אך בהמשך תכנית זו צומצמה לנוכח הביצועים העסקיים החלשים. לצורך ההתרחבות העתידית נחתמו מראש חוזי שכירות שונים, ולפני כחודשיים הוגשה נגד המשביר תביעה של כ-20 מיליון שקל, בטענה לביטול שלא כדין של הסכם שכירות שחתמה מול בעלי נכס. במשביר ציינו אז כי להערכתם "ביטול הסכם השכירות נעשה כדין".

מקבוצת המשביר נמסר כי "בעקבות ביצוע מהלכים בלתי חוקיים של העדפת נושים והברחת נכסים ע"י בעליה הנוכחיים של קוסט, החליטה המשביר לנקוט פעולה שנועדה להגן עליה ועל שאר נושי הרשת. הפעולה נועדה למנוע את המשך המעשים החמורים המתנהלים ברשת קוסט".

עוד כתבות

נתניהו מאחד את הסוקרים לקונצנזוס נדיר

מדינת ישראל הולכת לבחירות, והמשרוקית של גלובס מביאה את הסקרים העדכניים ביותר מכל כלי התקשורת • מי מתחזק, מי נחלש ואיך זה משפיע על יחסי הכוחות בין המחנות? • והפעם: הסקרים מעידים פה אחד - לאחר שבועות מאתגרים, הקואליציה מתחזקת

לארי אליסון, מייסד אורקל / צילום: Shutterstock

המניה שסגרה את השבוע הגרוע מזה 25 שנה

אורקל איבדה 19% בשבוע אחד, הנתון החמור ביותר מאז בועת הדוט.קום ● אז איך האנליסטים בכל זאת אופטימיים, ומה קרה להונו של המייסד לארי אליסון

מונית אוטונומית בסן דייגו, רובוט משלוחים ושלט של ליווי'ס, המעודדת צרכנים לתקן ג'ינסים במקום להשליך אותם / צילומים:  רויטרס, DPA/Picture Alliance, עברי ורבין

בכנס החשוב בעולם לקיימות, כמעט לא דיברו על קיימות

בכירי פפסיקו, וולמארט, אמזון ואחרים הגיעו ל-Sustainable Brands, הכנס המוביל בעולם לשיווק ירוק, והשאירו את פליטות הפחמן ודוחות ה-ESG בצד ● במקומם תפסו את קדמת הבמה מושגים כמו חדשנות, מיתוג, חוויית לקוח, בינה מלאכותית ויצירת ערך עסקי ● טור אורח

בודקים את המיתוס. שיעור הגירושים / צילום: Shutterstock

אחד מכל שני זוגות מתגרש? המספר האמיתי לא קרוב לזה

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו • והשבוע: אמרו לכם ש-50% מהחתונות מובילות לגירושים? מדובר בתחזית שהתבררה כשגויה

ירידות בבורסה בתל אביב / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

תל אביב סוגרת שבוע מסחר אדום. מניות השבבים והטכנולוגיה נחתכו במיוחד

מניית טאואר נופלת 7.2% ומובילה את הירידות ● ת"א 35 ירד מעל 10% מהשיא האחרון שלו, גם ת"א 90 ות"א 125 בתיקון ● הדולר מזגזג סביב רף ה-3 שקלים ● לצד ההשפעה העולמית, הבורסה המקומית מתמודדות גם עם הירידות החדות ביותר מאז אוקטובר 2023

ספיר הרוש / צילום: שרון לוין

סגרה עסקאות ביטחוניות במיליונים ​​​​​בגיל 20, ומנהלת את הקרן של משקיע־העל בישראל

"כשלכולם היה ברור שאוותר על המיונים ל־8200, אני נסעתי שש שעות באוטובוסים כדי להגיע לשם. לאורך כל הקריירה הרקע המשפחתי והגאוגרפי לא הגדיר אותי" ● שיחה קצרה עם ספיר הרוש, מנהלת פעילות ההשקעות של Third Point Ventures בישראל

נגיד בנק ישראל, אמיר ירון / צילום: דני שם טוב/דוברות הכנסת

השוק מתמחר המשך של הפחתות ריבית: מה כדאי לעשות עם המשכנתא?

תנאי המאקרו השתנו ובשוק מעריכים כי ביולי יוריד בנק ישראל שוב את הריבית - בפעם השנייה ברציפות ● האם זה הזמן של נוטלי המשכנתאות, שההחזרים החודשיים שלהם קפצו בשנים האחרונות במאות שקלים, לשנות מסלולים, ואם כן לאיזה?

כריך דגים ב–BARבוניה / צילום: Daniel Yeshua

דווקא בעיר המדברית מצאנו את אחת ממנות הדגים הטעימות ביותר

קפה מיתולוגי שמגיש פרעצל שהוא להיט, משכן מנדלות, מוזיאון שמארח הופעות ומיזם קולינרי שמתמחה בדגים ● יום בבאר שבע המתחדשת

נסיונות הדחה הדדיים. אבי ונד ג'ונסון / אילוסטרציה: Reuters, Sipa USA, Brian Snyder

המאבק בין אב לבתו שטלטל אימפריית השקעות של 18 טריליון דולר

עוד לפני רצף ההצלחות שלה בפידליטי, אבי ג'ונסון נאלצה להדוף את הספקות מצד יריביה ומצד אביה

שגריר ישראל בארה''ב יחיאל לייטר נואם לצד מזכיר המדינה האמריקאי מרקו רוביו, יועץ מחלקת המדינה דניאל הולר ושגרירת לבנון בארה''ב נאדה חמאדה בוושינגטון, ארה''ב / צילום: Reuters, Ken Cedeno

ישראל ולבנון חתמו על הסכם מסגרת; מרקו רוביו: "הצעד הראשון"

שר הביטחון מגיב למפקד כוח קודס ומאיים על איראן - בציוץ בפרסית: "אם איראן תתקוף את ישראל זאת תהיה הטעות הכי גדולה שלה עד עכשיו" ● דיווח: ישראל בדרך לנסיגה חלקית מדרום לבנון ● האו"ם מקפיא את פינוי הספינות לאחר תקיפת מכלית ● ספינת משא נפגעה על ידי כטב"ם איראני במצר הורמוז ● עדכונים שוטפים

גבי ויסמן, נשיא ומנכ''ל נובה / צילום: גלעד קוולרציק

"דרישות הלקוחות על גבול המדע בדיוני": מנכ"ל חברת השבבים הלוהטת מדבר לראשונה

כשלוש שנים לאחר שנכנס לתפקיד מנכ"ל נובה, מספר גבי ויסמן על הרנסאנס שחווה תעשיית השבבים שבה פועלת החברה, ועל הפיכתה לתשתית קריטית: "שליטה על המשאב הזה חיונית לעתידן של מדינות רבות" ● וגם על נסיקת המניה במאות אחוזים, האתגרים של עמידה בחזית הטכנולוגיה ודרישות הלקוחות "שהן על גבול המדע הבדיוני"

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מיליוני ישראלים ינשמו לרווחה: כ-20 מטוסים אמריקאיים יפונו מנתב"ג

לאחר שבועות של חשש ממחסור במקומות חניה למטוסים וביטולי טיסות, כ-20 מטוסים של חיל האוויר האמריקאי יעזבו את נתב”ג בימים הקרובים ● בהמשך מתוכנן פינוי נוסף לקראת עומסי אוגוסט

צילומים: Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בין פחד גבהים לרווח מדהים: השבוע הסוער של מניות השבבים, והצפי להמשך

לאחר שזינקו לשיאים חדשים בתחילת השבוע, מניות השבבים איבדו גובה, על רקע חששות המשקיעים מהשפעות מאקרו ורמות המחירים הגבוהות ● ואז הגיעו הדוחות המצוינים של מיקרון והפכו את התמונה ● וגם: התחזיות האופטימיות של האנליסטים לסקטור השבבים

צבי סטפק / צילום: איל יצהר

זה הזמן למכור מניות בת"א? התשובה של צבי סטפק

מהשקעה במניות, בארץ ובעולם, דרך החזקת מט"ח ורכישת זהב - על רקע התנודתיות בשווקים, רבים בציבור תוהים מה כדאי לעשות כעת עם תיקי ההשקעות שלהם ● התמקדתי במספר שאלות בוערות, לדוגמה כמה מהתיק להחזיק בדולרים ומתי - אם בכלל - למכור מניות

הנשיא שנבחר השבוע, אבלרדו דה לה אספרייה / צילום: Reuters, Lucas Aguayo Araos

העיר בחזית המלחמה של קולומביה בקוקאין

מיקומה של קאלי, סמוך לאזורי גידול קוקה ולנתיבי הברחה לאוקיינוס השקט, הפך אותה למוקד אלימות המשקף בקנה מידה מקומי את פריחתו העולמית של הסחר בסמים

ג'סאיה וויליאמס ב''העד''. האב צריך להחליט כמה ללחוץ / צילום: באדיבות נטפליקס

"העד" חוזרת לרצח שזעזע את בריטניה בשנות התשעים, ונותנת מקום אמיתי לקורבנות

המיני־סדרה החדשה של נטפליקס מבוססת על רצח רייצ’ל ניקל שהסעיר את בריטניה ב־1992, אך בוחרת לספר את הסיפור דרך עיני המשפחה שנותרה מאחור ● בכך היא משקפת את השינוי שעובר ז’אנר הפשע האמיתי – מהאדרת הפושעים אל מתן קול לקורבנות

אייל חומסקי, רון קפלן וגיא בורודה עם ישראל קטורזה / צילום: איל יצהר, תמונה פרטית, גבע טלמור

משרד הפרסום בורודה קפלן שינה את פניו. מה קרה שם?

בשקט בשקט ומתחת לרדאר, אחד ממשרדי הפרסום הוותיקים בישראל שינה את פניו. השותף גיא בורודה עזב, אייל חומסקי קנה את המניות, רון קפלן נותר להוביל את המשרד כמנכ"ל והשם הוחלף ל–KPLN ● וגם: בכירי מפעל הפיס מגיעים למרוקו, וההישג של יצרנית המטוסים החשמליים ● אירועים ומינויים

נוחי דנקנר / צילום: תמר מצפי

נוחי דנקנר "הרים ידיים". נכס אחד בירושלים יקבע את עתידו

נוחי דנקנר לא עמד בהסדר האחרון מול הבנקים ונסוג מהתנגדותו להכרזתו כפושט רגל ● עד כה הוא השיב כ־110 מיליון שקל, וכעת העיניים נשואות למכירת "בית השנהב" בירושלים

איור: Shutterstock

להזמין אותה מנה או לנסות אחת חדשה? חוקרים הוכיחו משוואה שנכתבה על מפית מסעדה

הפיזיקאי הנודע ריצ'רד פיינמן הפך התלבטות קטנה בארוחת ערב לשאלה גדולה על קבלת החלטות: מתי להמשיך לחפש אפשרות טובה יותר, ומתי להסתפק במה שכבר עובד ● הפתרון שלו, ששורבט לפני כחמישים שנה, התגלה כאופטימלי, אבל חוקרים מתחומי הכלכלה ההתנהגותית מזכירים שבני אדם מסובכים יותר ממשוואה

רולר של הסרט ''צעצוע של סיפור 5'' / צילום: Shutterstock

מלכודת הדבש של פיקסאר: "צעצוע של סיפור 5" מכוון דווקא לארנק של ההורים

סרט האנימציה המצליח שובר שיאים בקופות, אך המנוע הכלכלי האמיתי שלו מסתתר בפרמיית הנוסטלגיה של דור המילניום ● בזמן שרשתות השיווק מתכוננות לקטוף את רווחי הזיכיון היקר, החוקרים כבר מזהים את השלב הבא: "נוסטלגיה סינתטית" מבוססת בינה מלאכותית שתמכור לנו זיכרונות בהתאמה אישית