גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  שוק ההון והשקעות

ביהמ"ש על קריסת קוסט 365: "חשש מהברחת נכסים"

מונו מפרקים זמניים לקוסט 365, אשר ינסו לייצב את שני הסניפים שנותרו ולמכור את פעילותם

8 חודשים לאחר שנפרדה בחיפזון מרשת הסופרמרקטים הכושלת קוסט 365, מתברר כי הצרות מההרפתקה הקמעונאית בשוק המזון ממשיכות לרדוף את רמי שביט וקבוצת המשביר לצרכן שבשליטתו.

בצל קריסת הענק של רשת מגה נחשף היום מצבה העגום של קוסט 365 הקטנה, שייצרה הפסדים כבדים למן הקמתה והתקשתה לייצר פעילות משמעותית. "הרשת" כוללת כיום שני סניפים פעילים בלבד, בכפר-סבא ובעפולה, לאחר שסניף הרשת בפתח תקווה נסגר לאחרונה.

בסוף השבוע עדכנה המשביר על הגשת בקשה לבית המשפט המחוזי במחוז מרכז (לוד), לפירוק ולמינוי מפרק זמני לקוסט 365, הנמצאת כיום בשליטת יאיר פיליפ ודב צימברג. בסיום הדיון היום החליטה השופטת, עירית וינברג-נוטוביץ, למנות את עורכי הדין יניב אינסל ושאול ברגרזון כמפרקים זמניים לקוסט 365, והורתה לסגור את שני סניפי הרשת עד לתפיסתם על-ידי המפרקים, עוד היום (א'). אינסל וברגרזון צפויים לנסות לייצב את פעילות הסניפים, למכור אותם ולהיפרע באמצעות המימושים מחלק מהחובות. שווי הנכסים הוערך בכ-15 מיליון שקל.

השופטת ציינה בהחלטתה כי הוצגו בפניה שני הסכמים להעברת פעילות החברה לחברה אחרת וכי הם "מאששים את החשד, לכאורה, שמדובר בהברחת נכסים וזאת מבלי שהוצגה כל ראיה הסותרת זאת". במשביר הסבירו כי ההחלטה לפנות לביהמ"ש התקבלה לאחר שנודע למשביר "על פעולות בלתי חוקיות שנוקטים בעלי המניות בקוסט, לרבות ביטולי שיקים, העדפת נושים והברחת נכסי קוסט לחברה אחרת בבעלות בעלי המניות בקוסט" והוסיפו כי פעולות אלה "מעלות חשש כבד ואמיתי בדבר יכולתה או כוונתה של קוסט לעמוד בהתחייבויותיה כלפי נושיה, לרבות החברה".

בתגובתו לבקשת המשביר טען דב צימברג, מבעלי קוסט 365, באמצעות עו"ד יוסי כהן, כי בקשת הפירוק של המשביר נועדה להתחמק מסכומי עתק שהיא חייבת לנושיה, ולגרום לכך "שההפסדים שצברה קוסט 365 תחת ניהולה של המבקשת (המשביר, א' ל') לא ישתקפו בדוחותיה".

צימברג טוען כי "מטרת עסקת רכישת קוסט 365 מהמבקשת היא למעשה ניסיון ציני להסתרת חובותיה העצומים של קוסט 365 מדוחותיה הכספיים של המבקשת...וניסיון להעבירם לחוב של חברה בפירוק, באופן שימנע דיווח נכון ואמיתי למשקיעים".

עוד הוא מוסיף כי "למיטב ידיעתי, המבקשת חבה חובות עצומים לנושים רבים המתדפקים על דלתה, מצבה הפיננסי אנוש והיא למעשה חדלת פירעון. בקשה זו נועדה להסוות למעשה עובדה זו". לטענת צימברג, "גם בעסקה למכירת ניו-פארם, נהגה המבקשת באופן דומה, במטרה להונות את ציבור המשקיעים".

צימברג טוען כי "קוסט 365 אינה חבה ולו אגורה למבקשת. ההיפך הוא הנכון. המבקשת היא זו שחבה לקוסט 365 לפחות 1.5 מיליון שקל". לגבי הטענות להברחת נכסים ויתר הפעולות הלא חוקיות, הוא מציין כי "מדובר בטענות סרק כוזבות ומבישות שנטענות ללא כל בסיס עובדתי או משפטי. המבקשת מכרה למעשה את קוסט 365 מטעמים חסרי לב ומתוך מטרה להטעות את ציבור המשקיעים במניותיה, בתרגיל עוקץ מתוחכם".

שביט מכר כבר אחרי שנתיים

במשביר לצרכן, שרשמה הפסדים של יותר מ-50 מיליון שקל בגין ההרפתקה בקוסט 365, ביקשו להדגיש היום כי "אין להגשת הבקשה השפעה תזרימית מהותית על החברה". מבקשת המשביר לביהמ"ש, שהוגשה ע"י עו"ד שלום גולדבלט, עולה כי חובותיה של קוסט 365 לחברה עומדים על כ-25 מיליון שקל, וזאת בנוסף לדרישות מספקים ושוכרים שונים לתשלום חובות בהיקף של מיליוני שקלים נוספים, שלטענת המשביר צריכים היו להיות משולמים על ידי קוסט 365 וקבוצת הרוכשים. מלבד נציג המשביר נכח היום בדיון היה גם עו"ד אמיר דולב, בא כוחה של נטו מלינדה סחר, נושה של החברה בסכום של קרוב ל-10 מיליון שקל.

בנובמבר 2014, פחות משנתיים לאחר תחילת פעילותה של רשת קוסט 365, מכר שביט את פעילות הרשת לקבוצת משקיעים בראשות איש העסקים יאיר פיליפ, יזם בתחום הנפט ושותף עסקי לשעבר של משפחת גרמזיאן - משפחה יהודית-קנדית שהונה נאמד במיליארדי דולרים.

ההסכם בין הצדדים כלל מכירת שלושה סניפים פעילים (לאחר שסניף רביעי נמכר בידי המשביר לרמי לוי), וכן סניפים שעתידים היו להיפתח בהתאם להסכמי השכירות של קוסט 365, שנחתמו טרם החלטת המשביר לסיים את הפעילות. העסקה, עליה חתמו פיליפ ושותפיו, ובהם דב צימברג, בוצעה ללא בדיקת נאותות, ובמסגרתה הצדדים סיכמו כי המשביר תקבל תמורה חודשית כחלק מהפידיון בסניפים למשך 5 שנים, בסכום מינימום של 25 מיליון שקל בסך הכול.

עוד נקבע בהסכם כי התשלום יתבצע באמצעות פירעון שטרי הון, מתוך סך המימון שהועמד לקוסט 365 על ידי המשביר, בסכום כולל של 55 מיליון שקל - היקף ההשקעה הכולל של המשביר ברשת קמעונאות המזון.

זמן קצר לאחר השלמת העסקה דווח בידי המשביר כי פיליפ, שוב לצדו של צימברג, צפוי לרכוש גם את רשת הדראגסטורים ניו-פארם מידי המשביר, תמורת כ-165 מיליון שקל, אולם בסופו של דבר עסקה זו לא יצאה לפועל. גם רכישה זו תכנן פיליפ לבצע ללא בדיקת נאותות.

קוסט 365, שהחלה לפעול בסוף 2012, וכאמור פתחה ארבעה סניפים בלבד, תקשתה להתרומם בשל התחרות וחולשה יחסית בכוח הקניה שלה בהשוואה לרשתות המתחרות. על רקע זה עיכבה הרשת, טרם מכירתה, תשלומים לכמה מהספקים שלה. בסך הכל, ההפסדים התפעוליים שהציגה הרשת בין 2012-2014 הצטברו ל-34 מיליון שקל.

הרשת, על פי תוכניותיו של שביט, אמורה הייתה לכלול כ-30 סניפים עד סוף שנת 2016, אך בהמשך תכנית זו צומצמה לנוכח הביצועים העסקיים החלשים. לצורך ההתרחבות העתידית נחתמו מראש חוזי שכירות שונים, ולפני כחודשיים הוגשה נגד המשביר תביעה של כ-20 מיליון שקל, בטענה לביטול שלא כדין של הסכם שכירות שחתמה מול בעלי נכס. במשביר ציינו אז כי להערכתם "ביטול הסכם השכירות נעשה כדין".

מקבוצת המשביר נמסר כי "בעקבות ביצוע מהלכים בלתי חוקיים של העדפת נושים והברחת נכסים ע"י בעליה הנוכחיים של קוסט, החליטה המשביר לנקוט פעולה שנועדה להגן עליה ועל שאר נושי הרשת. הפעולה נועדה למנוע את המשך המעשים החמורים המתנהלים ברשת קוסט".

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

נעילה שלילית בתל אביב, השקל נחלש ב-1%; אלקטרה נדל"ן נפלה ב-16%

מדד ת"א 35 יורד בכ-0.6% ● שבוע המסחר בעולם נפתח ברגל שמאל: מחירי הנפט ותשואות האג"ח בארה"ב ממשיכים לטפס, החוזים בניו יורק אדומים ● המסחר יתקיים השבוע במתכונת מקוצרת בשל חג הסוכות

איירפורט סיטי. צפוי ליהנות משיפורי תשתית מרכזיים / צילום: פרטי

פחות משרדים, יותר לוגיסטיקה: האתגר של איירפורט סיטי

חברת דיפלומט הייתה שוכרת עוגן באיירפורט סיטי, והמעבר שלה משם מעלה שאלה לגבי הביקוש למשרדים במתחם הוותיק נוכח התחרות באזור

ראש הממשלה בנימין נתניהו וראש השב''כ לשעבר רונן בר / צילום: קובי גדעון-לע''מ

ראש שב"כ לשעבר נגד ראש ממשלה: מהם הסיכויים המשפטיים ומהו סכום הפיצוי המקסימלי?

ראש השב"כ לשעבר רונן בר מתכנן להגיש תביעת דיבה נגד ראש הממשלה בעקבות האשמותיו סביב האירועים שקדמו ל-7 באוקטובר ● האם חסינותו של נתניהו תעמוד לו, איך תפעל דוקטרינת "הגלישה מהתפקיד", ומה תקרת הפיצויים בתביעה?

עומסי תנועה בכניסה הדרומית לנתב''ג (ארכיון) / צילום: תמונה פרטית

חידת נתב"ג: עם 20 אלף חניות, איך נגמר המקום?

רשות שדות התעופה קראו אתמול לנוסעים לא להגיע עם רכב - אחרי שהחניונים הציבוריים היו בתפוסה מלאה ● מערך החניה בנתב"ג הוא הגדול בישראל ומהגדולים בעולם עם כ-20 אלף מקומות חניה ● אז איך זה שבכל זאת אין מקום בחניון, ולמה דווקא עכשיו?

יריב לוין, שר המשפטים / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

כמה התקדמנו תחת יריב לוין במשרד המשפטים?

מהמשאבים שניתנו לרשות השופטת ועד ליחס הציבורי אליה: בדקנו את הביצועים של שר המשפטים יריב לוין ● מצבת השופטים נפגעה, התיקים בבתי המשפט נערמים - אבל דווקא האמון במערכת המשפט התחזק ● רמזור הביצועים, מדור חדש

עמוס לוזון / צילום: איל יצהר

נדחתה על הסף ייצוגית נגד טריא בטענה להערכת שווי מוטעית

ביהמ"ש המחוזי קבע כי הנזק הנטען בעקבות מיזוג לוזון נדל"ן עם טריא ב-2022 הוא נזק לחברה ולא לבעלי המניות באופן אישי, ולכן יש לברר את הטענות במסגרת תביעה נגזרת ולא בתביעה ייצוגית ● בנוסף נקבע כי המבקשות לא הוכיחו עילת תביעה אישית בגין פרט מטעה בדיווחים לציבור

הפגנות מחאה נגד ישראל בהולנד / צילום: Reuters, Anadolu

עד 6 שנות מאסר: מה עומד מאחורי המהפך ביחס של הולנד לישראל

אכיפה מחמירה בשדה התעופה, עונשי מאסר לחורגים וסיכון רחב לכלכלה הישראלית ● הולנד, שנחשבה בעבר לתומכת ישראל ויעד אטרקטיבי לתיירים, הפכה לחלוצה באיסור מוחלט על מוצרי התנחלויות ● כך המלחמה בעזה שינתה את הפוליטיקה ההולנדית

עו''ד מיכל כהן, הממונה על התחרות; ניב סרנה, מנכ''ל ניו-מד אנרג'י; עובד דבי, מנכ''ל דליה חברות אנרגיה / צילום: כדיה לוי, ענבל מרמרי, אורי שדה

הפגישה הדרמטית עם רשות התחרות: מאחורי פיצוץ הסכם הגז בין ניו־מד לדליה

בסוף השבוע הודיעה ניו־מד על ביטול עסקת הענק, בהיקף של 6.7 מיליארד דולר ● יומיים קודם לכן הציבה בפניה רשות התחרות את התנאים לאישור, וההערכות הן שההודעה נועדה לרכך את המגבלות החדשות ● מדובר בשעת מבחן למנכ"ל החדש של ניו־מד - ניב סרנה

שמואל שילה, יו''ר סקופ / צילום: יח''צ

חברת המתכות שנסקה ביותר מ־100% בשנה והפכה את הבעלים שלה למיליארדר

מניית חברת המתכות הוותיקה סקופ נסקה בשנה האחרונה במעל 100%, הודות לשיפור בתוצאות ורכישת פעילות בארה"ב ● הנהנה המרכזי - הבעלים שמואל שילה, ששווי החזקתו תפח לכ־1.5 מיליארד שקל ● שורה של גופים מוסדיים שהשקיעו במניה אשתקד כבר מורווחים פי 2

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ברקת הבטיח לשבור את כללי המשחק, ו"הסל של המדינה" לא סיפק את הסחורה

ביום חמישי נסוגה קרפור מהמיזם של שר הכלכלה ● המדינה השקיעה 25 מיליון שקל בקמפיין, ברשת חתכו את מחירי הסל בכ־35%, וברקת טען כי הציבור חסך לפחות 40 מיליון שקל ● אלא שהמתחרות לא הצטרפו, קיבוע המחירים עלה לקרפור ביוקר, ומוצרים מחוץ לסל התייקרו

דיוויד רובינשטיין / צילום: ap, Julia Nikhinson

בן 77, מיליארדר ועדיין עובד: "לא רוצה לרדת מהבמה"

דיוויד רובינשטיין, מייסד ענקית ההשקעות קרלייל ובעל קבוצת הבייסבול בולטימור אוריולס, אומר שהוא ורבים מחבריו בני דור הבייבי־בום עובדים כיום קשה כמו לפני עשור או שניים: "אנחנו לא רוצים לרדת מהבמה" • וגם: העצה שלו לצעירים בעידן ה-AI

אופיר שריד / עיבוד: AI, מקור: ענבל מרמרי

מנכ"ל מליסרון אופיר שריד הלך לעולמו

אופיר שריד, שהלך היום לעולמו בגיל 54 לאחר מאבק במחלה קשה, הוביל את מליסרון כמעט שבע שנים ונחשב למנהל ג'נטלמני ומוערך בענף ייצרי ● הוא נכנס לתפקיד רגע לפני הקורונה, הוביל את החברה בשינוי אסטרטגי שכלל כניסה משמעותית למגורים, ובמקביל המשיך להרחיב ולחזק את פעילות הקניונים

ראשי קרן אלומה, מימין: אורי יוגב, מולי רבינא ויאיר הירש / צילום: נוי נפתלי

עסקה גדולה לקרן אלומה: רוכשת חברה בת של OPC ב-272 מיליון שקל

הקרן שמובילים אורי יוגב, מולי רבינא ויאיר הירש, תרכוש את "או.פי.סי. מבוזרות", ותצרף אותה ל"סופרגז טבעי" שרכשה לפני חודשיים, במטרה להפוך את זרוע האנרגיה החדשה שלה, אלומנרג'י, לזרוע עם EBITDA שנתי של 75 מיליון שקל

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

אנבידיה יוצאת למהלך היסטורי של 150 מיליארד דולר

יצרנית השבבים הודיעה כי תגדיל את תוכנית רכישת המניות העצמית שלה ב־150 מיליארד דולר לסכום של 235 מיליארד - התוכנית הגדולה ביותר בתולדות אנבידיה ואי־פעם בוול סטריט ● המנכ"ל ג'נסן הואנג: "הצמיחה מונעת משינוי שמתרחש פעם בדור"

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ ומוג'תבא חמינאי, המנהיג העליון של איראן / צילום: AP

הגרעין חוזר לשולחן: ההצעה של טראמפ לאיראן

באיראן מתעקשים: "המו"מ לא הועיל, הדרך לרסן את טראמפ - המשך חסימת הורמוז"  ● דיווח: רה"מ ביקש מנשיא האמירויות להכחיש שהתריע לו לפני ה-7 באוקטובר ● בצל חילופי המהלומות, החות'ים מאיימים בהרחבת בנק המטרות נגד סעודיה ● דיווח: שיחת הטלפון הבהולה שמנעה את פיגוע הענק בבריטניה - והחשד: איראן קשורה ● דיווח: איראן נדרשת להתגמש בגרעין - ודורשת התחייבות שישראל לא תתקוף ● ראש המודיעין המצרי הזהיר את נתניהו ימים לפני הטבח ● עדכונים שוטפים

ג'נסן הואנג / צילום: ap, Godofredo A. Vásquez

מנכ"ל אנבידיה סימן את התחום הלוהט הבא: עכשיו הוא נכנס אליו

אחרי ש-OpenAI עצרה את הפיתוח בשל אירועי סייבר חמורים, אנבידיה מנצלת את המומנטום ומשיקה כלי קוד פתוח לניטור ובדיקת סוכני AI לפני הרצתם, כחלק מתפיסת הבטיחות החדשה של ג'נסן הואנג

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock, Komenton

אייר אינדיה בדרך לתביעה ייצוגית על ביטול הטיסות לישראל לאחר מתקפת הכטב"מים מאיראן

בית המשפט המחוזי מרכז אישר לנהל תביעה ייצוגית נגד חברת התעופה, לאחר שקבע כי קיימת אפשרות סבירה שהיא לא עמדה בחובותיה לפי חוק שירותי תעופה ● הסיבה: לא סיפקה לנוסעים שירותי סיוע ולא הציעה כרטיסי טיסה חלופיים לאחר שהפסיקה את הטיסות לישראל וממנה באפריל 2024 • מנגד אייר אינדיה טוענת: לא ניתן לחייב חברות לספק טיסות חלופיות בכל תנאי ובכל מחיר

אתר בנייה. ''מקוששים יחידות דיור פה ושם'' / צילום: Shutterstock

מספר המכרזים נחתך בחצי. בעבר זה נגמר בעלייה חדה במחירי הדירות

מתחילת 2026 שווקו במכרזי רשות מקרקעי ישראל 35 אלף יחידות דיור בלבד, לעומת 92 אלף בכל 2025 ● המלחמה והיעדר מנכ"ל וחולשה בשוק האטו את הפעילות, וברמ"י יתקשו להציף את השוק גם בישורת האחרונה של השנה ● החשש: ההיצע הנמוך עלול לתדלק מחדש את המחירים, כפי שקרה במשבר הקורונה

הקומה החדשה בקניון הזהב / צילום: מורג ביטן

הקניון הגדול בישראל משיק קומה חדשה

קומת הפלטינום בקניון הזהב, המשתרעת על כ-12 אלף מ"ר, הוקמה בהשקעה של כ-100 מיליון שקל וכוללת כ-30 חנויות ● עם השלמת ההרחבה משתרע הקניון בראשל"צ על שטח כולל של כ-122 אלף מ"ר, ובכך הוא הופך לקניון הגדול בישראל

תורים בנתב''ג (ארכיון) / צילום: שלומי יוסף

תשאירו את הרכב בבית: ההודעה החריגה של נתב"ג

רש"ת עדכנה היום כי החניונים בשדה התעופה בתפוסה מלאה ● מדי יום במהלך סוכות צפויים לעבור בנתב"ג מעל 90 אלף נוסעים