גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  שוק ההון והשקעות

ביהמ"ש על קריסת קוסט 365: "חשש מהברחת נכסים"

מונו מפרקים זמניים לקוסט 365, אשר ינסו לייצב את שני הסניפים שנותרו ולמכור את פעילותם

8 חודשים לאחר שנפרדה בחיפזון מרשת הסופרמרקטים הכושלת קוסט 365, מתברר כי הצרות מההרפתקה הקמעונאית בשוק המזון ממשיכות לרדוף את רמי שביט וקבוצת המשביר לצרכן שבשליטתו.

בצל קריסת הענק של רשת מגה נחשף היום מצבה העגום של קוסט 365 הקטנה, שייצרה הפסדים כבדים למן הקמתה והתקשתה לייצר פעילות משמעותית. "הרשת" כוללת כיום שני סניפים פעילים בלבד, בכפר-סבא ובעפולה, לאחר שסניף הרשת בפתח תקווה נסגר לאחרונה.

בסוף השבוע עדכנה המשביר על הגשת בקשה לבית המשפט המחוזי במחוז מרכז (לוד), לפירוק ולמינוי מפרק זמני לקוסט 365, הנמצאת כיום בשליטת יאיר פיליפ ודב צימברג. בסיום הדיון היום החליטה השופטת, עירית וינברג-נוטוביץ, למנות את עורכי הדין יניב אינסל ושאול ברגרזון כמפרקים זמניים לקוסט 365, והורתה לסגור את שני סניפי הרשת עד לתפיסתם על-ידי המפרקים, עוד היום (א'). אינסל וברגרזון צפויים לנסות לייצב את פעילות הסניפים, למכור אותם ולהיפרע באמצעות המימושים מחלק מהחובות. שווי הנכסים הוערך בכ-15 מיליון שקל.

השופטת ציינה בהחלטתה כי הוצגו בפניה שני הסכמים להעברת פעילות החברה לחברה אחרת וכי הם "מאששים את החשד, לכאורה, שמדובר בהברחת נכסים וזאת מבלי שהוצגה כל ראיה הסותרת זאת". במשביר הסבירו כי ההחלטה לפנות לביהמ"ש התקבלה לאחר שנודע למשביר "על פעולות בלתי חוקיות שנוקטים בעלי המניות בקוסט, לרבות ביטולי שיקים, העדפת נושים והברחת נכסי קוסט לחברה אחרת בבעלות בעלי המניות בקוסט" והוסיפו כי פעולות אלה "מעלות חשש כבד ואמיתי בדבר יכולתה או כוונתה של קוסט לעמוד בהתחייבויותיה כלפי נושיה, לרבות החברה".

בתגובתו לבקשת המשביר טען דב צימברג, מבעלי קוסט 365, באמצעות עו"ד יוסי כהן, כי בקשת הפירוק של המשביר נועדה להתחמק מסכומי עתק שהיא חייבת לנושיה, ולגרום לכך "שההפסדים שצברה קוסט 365 תחת ניהולה של המבקשת (המשביר, א' ל') לא ישתקפו בדוחותיה".

צימברג טוען כי "מטרת עסקת רכישת קוסט 365 מהמבקשת היא למעשה ניסיון ציני להסתרת חובותיה העצומים של קוסט 365 מדוחותיה הכספיים של המבקשת...וניסיון להעבירם לחוב של חברה בפירוק, באופן שימנע דיווח נכון ואמיתי למשקיעים".

עוד הוא מוסיף כי "למיטב ידיעתי, המבקשת חבה חובות עצומים לנושים רבים המתדפקים על דלתה, מצבה הפיננסי אנוש והיא למעשה חדלת פירעון. בקשה זו נועדה להסוות למעשה עובדה זו". לטענת צימברג, "גם בעסקה למכירת ניו-פארם, נהגה המבקשת באופן דומה, במטרה להונות את ציבור המשקיעים".

צימברג טוען כי "קוסט 365 אינה חבה ולו אגורה למבקשת. ההיפך הוא הנכון. המבקשת היא זו שחבה לקוסט 365 לפחות 1.5 מיליון שקל". לגבי הטענות להברחת נכסים ויתר הפעולות הלא חוקיות, הוא מציין כי "מדובר בטענות סרק כוזבות ומבישות שנטענות ללא כל בסיס עובדתי או משפטי. המבקשת מכרה למעשה את קוסט 365 מטעמים חסרי לב ומתוך מטרה להטעות את ציבור המשקיעים במניותיה, בתרגיל עוקץ מתוחכם".

שביט מכר כבר אחרי שנתיים

במשביר לצרכן, שרשמה הפסדים של יותר מ-50 מיליון שקל בגין ההרפתקה בקוסט 365, ביקשו להדגיש היום כי "אין להגשת הבקשה השפעה תזרימית מהותית על החברה". מבקשת המשביר לביהמ"ש, שהוגשה ע"י עו"ד שלום גולדבלט, עולה כי חובותיה של קוסט 365 לחברה עומדים על כ-25 מיליון שקל, וזאת בנוסף לדרישות מספקים ושוכרים שונים לתשלום חובות בהיקף של מיליוני שקלים נוספים, שלטענת המשביר צריכים היו להיות משולמים על ידי קוסט 365 וקבוצת הרוכשים. מלבד נציג המשביר נכח היום בדיון היה גם עו"ד אמיר דולב, בא כוחה של נטו מלינדה סחר, נושה של החברה בסכום של קרוב ל-10 מיליון שקל.

בנובמבר 2014, פחות משנתיים לאחר תחילת פעילותה של רשת קוסט 365, מכר שביט את פעילות הרשת לקבוצת משקיעים בראשות איש העסקים יאיר פיליפ, יזם בתחום הנפט ושותף עסקי לשעבר של משפחת גרמזיאן - משפחה יהודית-קנדית שהונה נאמד במיליארדי דולרים.

ההסכם בין הצדדים כלל מכירת שלושה סניפים פעילים (לאחר שסניף רביעי נמכר בידי המשביר לרמי לוי), וכן סניפים שעתידים היו להיפתח בהתאם להסכמי השכירות של קוסט 365, שנחתמו טרם החלטת המשביר לסיים את הפעילות. העסקה, עליה חתמו פיליפ ושותפיו, ובהם דב צימברג, בוצעה ללא בדיקת נאותות, ובמסגרתה הצדדים סיכמו כי המשביר תקבל תמורה חודשית כחלק מהפידיון בסניפים למשך 5 שנים, בסכום מינימום של 25 מיליון שקל בסך הכול.

עוד נקבע בהסכם כי התשלום יתבצע באמצעות פירעון שטרי הון, מתוך סך המימון שהועמד לקוסט 365 על ידי המשביר, בסכום כולל של 55 מיליון שקל - היקף ההשקעה הכולל של המשביר ברשת קמעונאות המזון.

זמן קצר לאחר השלמת העסקה דווח בידי המשביר כי פיליפ, שוב לצדו של צימברג, צפוי לרכוש גם את רשת הדראגסטורים ניו-פארם מידי המשביר, תמורת כ-165 מיליון שקל, אולם בסופו של דבר עסקה זו לא יצאה לפועל. גם רכישה זו תכנן פיליפ לבצע ללא בדיקת נאותות.

קוסט 365, שהחלה לפעול בסוף 2012, וכאמור פתחה ארבעה סניפים בלבד, תקשתה להתרומם בשל התחרות וחולשה יחסית בכוח הקניה שלה בהשוואה לרשתות המתחרות. על רקע זה עיכבה הרשת, טרם מכירתה, תשלומים לכמה מהספקים שלה. בסך הכל, ההפסדים התפעוליים שהציגה הרשת בין 2012-2014 הצטברו ל-34 מיליון שקל.

הרשת, על פי תוכניותיו של שביט, אמורה הייתה לכלול כ-30 סניפים עד סוף שנת 2016, אך בהמשך תכנית זו צומצמה לנוכח הביצועים העסקיים החלשים. לצורך ההתרחבות העתידית נחתמו מראש חוזי שכירות שונים, ולפני כחודשיים הוגשה נגד המשביר תביעה של כ-20 מיליון שקל, בטענה לביטול שלא כדין של הסכם שכירות שחתמה מול בעלי נכס. במשביר ציינו אז כי להערכתם "ביטול הסכם השכירות נעשה כדין".

מקבוצת המשביר נמסר כי "בעקבות ביצוע מהלכים בלתי חוקיים של העדפת נושים והברחת נכסים ע"י בעליה הנוכחיים של קוסט, החליטה המשביר לנקוט פעולה שנועדה להגן עליה ועל שאר נושי הרשת. הפעולה נועדה למנוע את המשך המעשים החמורים המתנהלים ברשת קוסט".

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

הלמ"ס: ירידה חדה במשקי הבית שמתכננים לרכוש דירה

סקר של הלמ"ס מצביע על ירידה חדה בשיעור משקי הבית שמתכננים לרכוש דירה – מ-8% ל-3.6% ● לדברי מנהל תחום מדדי הדיור בלשכה, הנתונים משקפים את ההאטה בשוק

עמית לנג, מנכ''ל אקרשטיין / צילום: מקורות

אקרשטיין מתרחבת בתחום חיפויי המבנים: רוכשת את השליטה ב-EcoWall

אקרשטיין רוכשת את השליטה בחברת החיפויים לפי שווי של כ־55 מיליון שקל ● המייסד והמנכ"ל אריאל פוקוטינסקי ימשיך לנהל את החברה ויחזיק ב־15% ממניותיה

אפליקציית Extra Power

למה רק הקמעונאים יכולים? סופרגז משיקה ארנק הטבות חדש

הארנק הדיגיטלי החדש של סופרגז כולל הנחות של עד 20% ברשתות אופנה וקמעונאיות מזון, ומיועד ללקוחות הגז והחשמל שלה ● וגם: טיב טעם נפרדת מהקופות האנושיות לטובת קופות חכמות ומשיקה את מותג "טעמי המזרח" בתוך סניפיה ● אירועים ומינויים

דירות חדשות / צילום: Shutterstock

רוצים לדעת מה קורה בשוק הנדל״ן? תסתכלו על חג׳ג ופרשקובסקי

מבצעי "דירה במתנה", מכרזים דיגיטליים והנחות ענק: הקיפאון המתמשך והמלאי הגדל בשוק הדיור דוחפים את היזמים לצעדים חסרי תקדים ● אלא שהרוכשים זהירים, המניות מגיבות בספקנות, והבנקים מתחילים לבחון כל עסקה בזכוכית מגדלת ומסרבים להכיר במכירות "על הנייר"

מטוס של אתיופיאן איירליינס / צילום: Shutterstock

עם 26 טיסות בשבוע: החברה שעברה מהפכה ולא עזבה את נתב"ג ליום אחד

בשעה שהשחקניות הזרות נזהרות, אתיופיאן איירליינס מגדילה את תדירות הטיסות מנתב"ג ל־26 בשבוע ● מהפכת השירות והשינוי הניהולי, לצד הזינוק בביקוש הנוסעים הישראלים ליעדים באפריקה ובמזרח, מסבירים כיצד היא הפכה לאחת מחברות התעופה הנאמנות והחזקות בישראל

בניין וויקס בגלילות / צילום: יוסי כהן

עסקת הענק בגלילות בוטלה: פייבר לא תעבור לקמפוס של וויקס

לאחר שניהלו מגעים מתקדמים לשכירת כ־4,500 מ"ר בקמפוס של וויקס בגלילות, העסקה בין החברות ירדה מהפרק ● פייבר, שחוזה השכירות שלה בתל אביב צפוי להסתיים בקרוב, בחנה מעבר למשרדים גדולים יותר, אך בשלב זה לא ברור אם תשוב למגעים עם וויקס או תפנה לחלופה אחרת

מיקרוסופט / אילוסטרציה: Shutterstock

מיקרוסופט איבדה יותר מטריליון דולר מהשווי. למה כולם עדיין אופטימיים?

בתי השקעות מסמנים את ענקית התוכנה בתור המניה המועדפת עליהם, אבל בינתיים היא בעיקר יורדת ● בדוחות הכספיים שיפורסמו השבוע ייתכן שנגלה מי צודק: האנליסטים או המניה?

תומר פפר / צילום: גני רוחלין

"המתחרים בפאניקה": מנכ"ל תן ביס משיק כרטיס הטבות חדש

בשנה החולפת התעצמה התחרות על כרטיסי ההטבות לעובדים, וכעת מגיע תור תן ביס, עם כרטיס קאשבק והנחות גם בחופשות ● בראיון לגלובס מסביר המנכ"ל מדוע המהלך מגיע רק כעת, ולמה הוא לא מודאג מהמתחרים - וולט ("אנחנו נותנים פייט") וסיבוס ("הם בפאניקה")

עמית לנג, יוסי אלמלם, עופר ינאי / צילום: מקורות, דוד מוסקוביץ, נעם גלאי

תשתיות לוהטות: שלוש עסקאות רכישה נחתמו בבורסה ביום, והמניות מטפסות

חברת רימון רוכשת את השליטה באינטר תעשיות בפרמיה של 17% על מחיר השוק, ומכוונת לחוות השרתים ● אקרשטיין מתרחבת בתחום החיפויים באמצעות אקו קיר, ואילו נופר מגדילה את אחיזתה באלומיי ● יום סוער של מיזוגים ורכישות הקפיץ את מניות הענף בבורסה

מייקל ברי

משקיע העל מגדיל את ההימור שלו נגד מניות השבבים

לפי דיווחים בתקשורת בחו"ל, ברי כתב בבלוג ה-Substack שלו כי הגדיל את ההימור שלו נגד אנבידיה ונגד קרן הסל SOXX, אשר עוקבת אחר סקטור השבבים הרחב ● ברי מזהיר כבר תקופה מפני הערכות שווי מנופחות בקרב מניות השבבים וה-AI

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

התנאי לפגישת נתניהו-טראמפ: "אל תגיע בידיים ריקות"

טראמפ: "נותן מעט זמן למו"מ, אם זה לא יצליח נחזור ללחימה עצימה" ● יורטו שני כטב"מים ששוגרו לעבר ישראל וזוהו בגבול ירדן ● רה"מ נתניהו המריא לוושינגטון ● בעיתונות האיראנית חוגגים את הפסקת התקיפות - ולועגים לטראמפ: "ארה"ב נסוגה" ● בצה"ל מדגישים כי חוסר תיאום עם המתיישבים ביו"ש מסיט כוחות מסיכול טרור ● עדכונים שוטפים

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, Jeffrey McWhorter

דיווח: אנבידיה במגעים עם OpenAI להענקת ערבות פיננסית של 250 מיליארד דולר

אנבידיה נמצאת במגעים עם OpenAI להענקת ערבות פיננסית בסך כ-250 מיליארד דולר עבור מימון פרויקט ענק להקמת מרכז נתונים באוהיו - כך דווח בוול סטריט ג'ורנל ● מדובר בחלק מפרויקט מרכזי נתונים, המהווה את אחת העסקאות השאפתניות ביותר בתחום הבינה המלאכותית בארה"ב

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

מניות השבבים העבירו את הבורסה לירידות של יותר מ-2%; המניה שצנחה בכ-15%

המניות הדואליות ומניות הביטחון מושכות את ת"א 35 למטה ● מנגד, עליות בביטוח ובפיננסים ● תנודות חדות במניות הבודדות: גילת צונחת, נייס עולה ● קבוצת אקרשטיין רוכשת שליטה בחברה שעוסקת בתחום פתרונות החיפוי ומוצרי הגמר לבנייה ● אינטר תעשיות: בעלי השליטה מוכרים את מלוא החזקתם לרימון תמורת כ־67 מיליון שקל

שלמה קרמר, מנכ''ל ומייסד קייטו נטוורקס / צילום: Eclipse Media and Leonid Yakobov

קייטו חצתה רף חדש של קצב הכנסות, ומתקרבת להנפקה

חברת הסייבר הישראלית קייטו נטוורקס דיווחה כי ההכנסות השנתיות החוזרות שלה הגיעו ליותר מ־415 מיליון דולר, לאחר צמיחה של 42% בשנה ● בתוך כחמישה חודשים בלבד הוסיפה החברה יותר מ־60 מיליון דולר ל־ARR - נתון שלפי גורמים מחזק את ההערכות כי היא מתקרבת לבשלות לקראת הנפקה בוול סטריט

פועלים פלסטינים במעבר חשמונאים / צילום: Reuters

הבנקים חותכים את הצינור הפיננסי מול הרשות הפלסטינית

דיסקונט והפועלים עוצרים את ההעברות בשל חשש מחשיפה פלילית בינלאומית למימון טרור ● הסיבות, האזהרה של בנק ישראל והאפשרויות שעל הפרק

פרויקט המגורים Riverside של איה במנהטן. בעיגול: אמיר שריקי, בעל השליטה באיה / צילום: מצגת החברה

הנפקת נדל"ן שהתחילה בחיבוקים ונשיקות הפכה לתביעה של מיליונים בגלל עמלות

בתביעה נגד איה ניו יורק של הישראלי לשעבר אמיר שריקי, טוען בנק ההשקעות ווליו בייס לאי תשלום עמלות של 8 מיליון שקל בגין הנפקתה, אפילו לאחר הרמת כוסית במשרדיה "שלוותה בחיבוקים ונשיקות" ● איה: "הניסיון לדרוש תשלומים נוספים מעבר למגיע לו - התנהלות פסולה"

תובענות ייצוגיות / איור: גיל ג'יבלי

הרפורמה שתגן על עסקים קטנים מפני תובעים סדרתיים תקודם באופן חריג

הקואליציה והאופוזיציה הגיעו להסכמה לקיים דיונים בוועדת החוקה בזמן פגרת הכנסת כדי לקדם את התיקון לחוק התובענות הייצוגיות ● המהלך יחייב פנייה מוקדמת לעסקים בעילות קלות, ימנע חלוקת קופונים בהסדרי פשרה ויגביל את שכר־הטרחה של עורכי הדין

נתב''ג / אילוסטרציה: Associated Press, Oren Ziv

בשל שיבושים בלוח הטיסות באירופה: צפי לעיכובים נקודתיים בנתב"ג

התקלה במערכת הבקרה האווירית יורוקונטרול תוקנה במהירות, אך ברשות שדות התעופה מזהירים כי בשל השיבושים שנוצרו כבר בתנועת המטוסים באירופה צפויים בשעות הקרובות עיכובים נקודתיים בנתב"ג

הטיל ''ח'ייבר שכן'' מוצג בעת מצעד בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl/NurPhoto

זול, מדויק וקטלני: הטיל המוצלח ביותר של איראן הופך למסוכן יותר

טיל ח'ייבר שכן משלב מסלולי טיסה, תמרונים ומהירויות שונות כדי לבלבל את מערכות ההגנה האווירית

אלכס קארפ, מארק צוקרברג, סם אלטמן, ג'נסן הואנג, סונדאר פיצ'אי, דריו אמודאיי / צילומים: Thibault Camus, Jose Luis Magana, David Zalubowski, Markus Schreiber, AP  SHUTTERSTOCK, רויטרס, Mateusz Wlodarczyk

מאבק על הקוד הפתוח: ענקיות הטכנולוגיה מיישרות קו מול הבית הלבן

יותר מ־50 חברות וארגונים, בהם אנבידיה, מיקרוסופט, גוגל, מטא ו־OpenAI, פרסמו מכתב חריג הקורא לממשל האמריקאי שלא להטיל מגבלות גורפות על מודלי AI פתוחים ● ולמה דווקא אנתרופיק נשארה מחוץ למהלך?