גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דורנר: "לכאורה, המעשים של אבירם זינו מהווים עבירה אתית"

עיתונות משטנקרת: ביקורת על עיתונאי "מעריב" אבירם זינו שחשף את תנ"צ אפרים ברכה כמקור עיתונאי

דליה דורנר / צילום: איל יצהר
דליה דורנר / צילום: איל יצהר

מאז נודע אתמול (א') דבר התאבדותו המפתיעה של ראש יאח"ה, תת-ניצב אפרים ברכה, חבריו ומקורביו לא נרגעים ומחפשים לעבר מי להפנות את האצבע המאשימה. על הכוונת נמצאים מקורביו של הרב יאשיהו פינטו ועיתונאים שפרסמו ידיעות על חשדות למעורבות לכאורה של ברכה בעניינים שאינם כשרים, ואולי אף פליליים.

בין העיתונאים שמצאו את עצמם במרכז האש נמצא גם עיתונאי "מעריב" אבירם זינו. בשבוע שעבר פרסם העיתונאי יואב יצחק באתר 1News כי זינו הגיע ביוזמתו למחלקה לחקירות שוטרים (מח"ש) ומסר התכתבות שלו עם תנ"צ ברכה בוואטסאפ, שבה מסר לו הקצין הבכיר מידע לכאורה על פרשת מעונות ראש הממשלה ועל חקירה פלילית נגד רעייתו שרה נתניהו.

במח"ש טענו כי ברכה לא זומן לחקירה, וכי בדיקה שהתבצעה בנושא לא העלתה ממצאים פליליים נגדו. הרקע לפנייה, כנטען בפרסומים, היה מידע מטעה שמסר ברכה לעיתונאי על בדיקת התנהלותה של שרה נתניהו במעון ראש הממשלה.

לאחר שהכניס לכאורה את ברכה המנוח לסערה תקשורתית, מצוי זינו עצמו מאתמול בלב סערה תקשורתית משלו, סביב השאלה מדוע בחר לחשוף מקור מידע שלו, מדוע הפר את ההסכם הקדוש והבלתי כתוב בין עיתונאי למקור, ומהו הנזק שייגרם לעולם התקשורת בעקבות הפרשה.

לדברי המומחה למשפט ולתקשורת במרכז הבינתחומי הרצליה, ד"ר יובל קרניאל, אם אכן עיתונאי חשף מקור ללא סיבה מוצדקת - מדובר בפגיעה קשה ביסודות עולם העיתונות ובעבירה אתית.

"חיסיון המקורות זה הכלל האתי החשוב ביותר", אומר ד"ר קרניאל. "זה בעצם מגדיר את מקצוע העיתונות - היכולת של עיתונאי לתת חיסיון למקורות בזכות ההגנה שיש על מקורות - ולכן העיתונאי המקצועי יגן על המקורות שלו כמעט בכל מחיר. אדם שמוכן להסגיר את המקור שלו ולחשוף אותו, עושה פעולה לא עיתונאית בעליל, שהיא גם הפרה של כללי האתיקה ושל חובות האתיקה המקצועיות".

לדברי ד"ר קרניאל, ישנם מקרים חריגים שבהם נכון לחשוף מקור - "במקרים מאוד קיצוניים", אולם מהפרטים שנחשפו בעניין זינו, נראה שזה אינו המקרה. "על פניו לכאורה נראה שלא הייתה הצדקה וסיבה לחשוף את היות ברכה מקור עיתונאי, והדבר הזה מעורר סימני שאלה על הפעולה של זינו. עיתונאי מקצועי אמון על שמירת המקורות שלו, גם בנסיבות קיצוניות יותר, גם כשהוא עומד בעצמו בפני חקירה משטרתית ועדות בבית המשפט.

"אנחנו מכירים מקרים שבהם עיתונאים היו מעדיפים ללכת למעצר על ביזיון בית המשפט ולא לחשוף מקורות, וכאן נראה שהעיתונאי מיהר לחשוף את המקורות שלו בפעולה שהיא לא מקצועית ולא אתית. מדובר בפגיעה באמון של המקורות ובעיתונאים.

"כאשר אדם מוותר כל-כך בקלות על חיסיון, הדבר יכול לפגוע ביכולת של עיתונאים לקבל מידע וביכולת של אנשים לפנות לעיתונאי ולתת מידע, וזה פוגע בזכות הציבור לדעת ובחופש הביטוי".

"גרם נזק גדול"

סוגיית ההגנה והחיסיון של מקור עיתונאי עולה בדרך-כלל כאשר המשטרה או גורם אחר מנסים להכריח עיתונאי לוותר על החיסיון ולחשוף את מקורותיו; אך העיתונאי מסרב לעשות זאת. במקרה של זינו, התהפכו היוצרות. לפי הפרסומים, העיתונאי פנה מיוזמתו למח"ש ומסר את המידע על ברכה.

לדברי ד"ר תהילה שוורץ-אלטשולר מהמכון הישראלי לדמוקרטיה, מחברת המחקר "הסדרת החיסיון העיתונאי בישראל", "מדובר בסיפור מורכב, כי העיתונאי פה הפך להיות שחקן בפרשה. הוא לא מדבר על זכות הציבור לדעת, אלא אומר לכאורה 'אני אחשוף את המקור ששיקר לי ומסר לי מידע שגוי'. ההשפעה של זה דרמטית, עליו ועל עיתונאים אחרים. ככל שעיתונאי מוכן למסור מקור מידע שלו, הוא צריך לזכור שיש לכך השפעה על נכונות של מקורות לתת סיפורים עתידיים.

"בהקשר הזה, אם הסיפור הוא נכון, זינו גרם נזק גדול לכך שמקורות במשטרה או בכלל מקורות בגופי האכיפה ייתנו אמון בעיתונאי, ובכך פגע ביכולת של העיתונאים לתפקד ולחשוף סיפורים".

התעלומה הגדולה היא - מה הוביל את זינו למח"ש. מה היו מניעיו. כיוון שזינו בוחר שלא להגיב לדברים (נכון למועד סגירת הגליון), אפשר רק לשער מה היה המניע.

לדברי ד"ר שוורץ-אלטשולר, השאלה הזאת דרמטית. "נקודת-המוצא היא כזאת: עיתונאים אינם עובדים עבור המשטרה, ובכל פעם שהמשטרה מבקשת מהעיתונאים מידע - תמונות, מסמכים וכו' - אנחנו צריכים לעמוד על הרגליים האחוריות ולומר מה פתאום. המשטרה צריכה לעשות את העבודה בעצמה. תפקידה לחקור. עיתונאים צריכים למצוא קצה חוט ולהביא את הדברים לידיעת הציבור".

גם פרופ' יחיאל לימור, מומחה ומרצה לתקשורת מאוניברסיטת תל-אביב וחבר נשיאות מועצת העיתונות, סבור כי יש כאן בעיה: "לעיתונאי אסור לפי תקנות האתיקה לחשוף את המקור, אלא באישורו של המקור. חיסיון המקורות הוא חלק בסיסי בתקנות האתיקה. מבחינה אנלוגית, זה מזכיר את הסיפור של הנסיכה דיאנה, שרדפו אחריה צלמי פפרצ'י, ולבסוף היא נהרגה בתאונת דרכים. הסיפורים מאוד דומים".

השופטת בדימוס דליה דורנר, נשיאת מועצת העיתונות, לקחה היום את הנושא לידיה וביקשה מעיתונאים שמכירים את הסיפור, שיגישו תלונה רשמית למועצה על מעשיו של זינו.

דורנר אמרה היום ל"גלובס": "בעולם העיתונות והאתיקה המקצועית, שמירה על מקור זה דבר חשוב ביותר, ויש אפילו הגנה משפטית על חיסיון עיתונאי, ולא בכדי. לכאורה, המעשים שביצע העיתונאי אבירם זינו מהווים עבירה אתית חמורה, ולכן הזמנתי כל עיתונאי שבקי בעניין הזה למסור תלונה למועצת העיתונות, כדי שאנחנו נברר את העניין במסגרת בתי הדין לאתיקה. לא חלה חובה על עיתונאי להסגיר את מקורותיו; להיפך - הוא אמור לשמור עליהם".

עוד כתבות

מטוס אל על / צילום: עידו וכטל

אל על בתגובה לייצוגית: לא יכולנו לנצל את כוחנו בגלל כוחות השוק

חברת התעופה הגישה את תגובתה לבקשה לאישור תובענה ייצוגית נגדה בטענה לגביית מחירים מונופולסטיים בתקופת המלחמה ● לטענתה, היא לא הייתה יכולה לנצל את כוחה המונופוליסטי הנטען, כאשר בכל רגע חברות זרות יכלו לחדש את טיסותיהן ארצה ● לפי הבקשה לייצוגית, רווחי אל על זינקו בזמן המלחמה מ־0.9% מהעלות ל־13.3% מהעלות

איפה יש הזדמנויות? / צילום: Shutterstock

הלהיט החדש בוול סטריט, והאם הוא באמת יחליף את מניות ה-AI?

ההימור הנוכחי של וול סטריט הוא על חברות שנתפסות כחסינות מפני איומי הבינה המלאכותית ● אלו מגיעות מסקטורים מפתיעים וכוללות למשל את מקדונלד'ס ויצרנית הטרקטורים ג'ון דיר

חוששים מהשתלטות הימין? לגארד ונשיא צרפת מקרון / צילום: ap, Francois Walschaerts

"צעד פוליטי מכוער": דיווח על פרישה של כריסטין לגארד מעורר סערה באירופה

דיווח על פרישה מוקדמת של הנגידה כריסטין לגארד מעורר סערה, בשל הערכות שהתזמון נועד לאפשר לעמנואל מקרון להשפיע על מינוי היורש לפני הבחירות בצרפת ● המהלך מציף שאלות לגבי עצמאות הבנק המרכזי, בעוד המועמדים לתפקיד חלוקים לגבי סוגיית החוב המשותף

אוריאל קנורוביץ, מייסד שותף ומנכ''ל Nimble / צילום: Nimble

בשווי של 400 מיליון דולר: החברה שמאמנת את המודלים הגדולים בעולם

החברה הישראלית-אמריקאית נימבל מאמנת כמה ממודלי השפה הבולטים בעולם ומסייעת להם לשפר את הדרך שבה הם אוצרים מידע מהרשת ● היום היא נחשפת לראשונה, בהודעה על גיוס סבב הון מאוחר יחסית בהיקף של 47 מיליון דולר ● "אין הרבה חברות בישראל שעושות AI אמיתי", אומר המנכ"ל אוריאל קנורוביץ, "אנחנו ממציאים את החיפוש לעסקים מחדש"

תעשיות ''מלח הארץ'' / צילום: אתר החברה

הקרקעות ששימשו לרכישת השליטה בבנק הפועלים עברו לידי המדינה: זה הרווח של הבעלים

חברת המזון סוגת מעדכנת כלפי מעלה את הרווח שתרשום מההסכם לפינוי בריכות המלח שלה בעיר הדרומית, מ־70 לעד 105 מיליון שקל ● הקרקע תשמש לבניית דירות, מסחר ומלונאות

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, John Locher

תצא מהקיפאון? אנבידיה תצטרך להציג יותר מדוחות טובים כדי להרשים את המשקיעים

ענקית השבבים צפויה להכות שוב את התחזיות, אך בשוק ההון כבר התרגלו, והמניה מדשדשת מאחורי המתחרות ● המבחן האמיתי של ג'נסן הואנג ביום רביעי לא יהיה רק שורת הרווח, אלא היכולת להוכיח ששולי הרווח המפלצתיים שלו חסינים מתחרות

לורד פיטר מנדלסון / צילום: ap, Ben Birchall

פרשת אפשטיין בבריטניה מסתעפת: גם השגריר לשעבר בארה"ב נעצר

לורד פיטר מנדלסון, לשעבר שגריר בריטניה בארה"ב, נעצר בחשד שהדליף לג'פרי אפשטיין פרטים על המדיניות הכלכלית של בריטניה ● פיטר מנדלסון הוא אחת הדמויות הבכירות ביותר במפלגת הלייבור ● במסגרת חקירת הפרשה, בשבוע שעבר נעצר בממלכה הנסיך לשעבר אנדרו

מתחם ביג גלילות, בשבוע שעבר / צילום: גלית חתן

שנה לביג גלילות, בשוק עדיין מורגשת "רעידת האדמה"

מתחם הענק בגלילות של רשת המרכזים המסחריים ביג עורר עניין עוד לפני הפתיחה, אבל אחרי ההייפ של החודשים הראשונים, הפדיון היומי ירד כצפוי בעשרות אחוזים ● רשימת ההמתנה עדיין קיימת, אך בשוק מספרים גם על תנאים מקלים לשוכרים ● על כמה עומד הפידיון היומי ומה קרה למתחרים?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ', כנס ירושלים של עיתון ''בשבע'', 16.02.25 / צילום: יצחק קלמן

הפירות והירקות יקרים? זה עניין של היצע וביקוש

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' הסביר כי ההתייקרות של הפירות והירקות נובעת מסיבה פשוטה: האוכלוסייה גדלה, אבל התוצרת לא ● מבט על שני העשורים האחרונים מגלה שזה אכן מה שקורה ● המשרוקית של גלובס

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: דוברות שר האוצר

מכה לסמוטריץ': הכנסת ביטלה את הצו להרחבת הפטור ממע"מ

רק 25 ח"כים הצביעו בעד הצו של שר האוצר סמוטריץ' הפוטר צרכנים ממע"מ ביבוא אישי עד לסכום של 150 דולר ● 59 ח"כים התנגדו, לאחר שראש הממשלה נתניהו החליט על חופש הצבעה לקואליציה

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות עקב מכסי טראמפ; מניות התוכנה והבנקים נפלו

וול סטריט הגיבה לראשונה להעלאת המכסים הגלובליים של טראמפ מ-10% ל-15% ● ה-S&P 500 ירד בכ-1% ● מחירי המתכות היקרות עלו, תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב ירדו ● נובו נורדיסק צללה במעל 15%, לאחר שדיווחה על תוצאות מאכזבות בניסוי של זריקת הרזיה חדשה שלה ● הביטקוין ירד ונסחר סביב רף ה-64 אלף דולר

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

עליות בוול סטריט; מניות התוכנה מתאוששות, מאנדיי עולה ב-8%

נאסד"ק עולה ב-1% ● מנכ״ל ג'יי.פי.מורגן, ג'יימי דיימון, מזהיר כי האווירה בשווקים מזכירה באופן מדאיג את השנים שלפני המשבר הפיננסי העולמי ● AMD מזנקת בעקבות עסקת ענק שחתמה עם מטא ● הביטקוין יורד ונסחר סביב 63 אלף דולר

חן גולן, יו''ר נקסט ויז'ן / צילום: שלומי יוסף

ההשקעה החדשה של יו"ר נקסט ויז'ן

לגלובס נודע כי חן גולן, יו"ר נקסט ויז'ן, הופך לשותף בבית ההשקעות פרופאונד והזרים עשרות מיליוני דולרים להשקעה דרך מוצרי החברה ● בית ההשקעות מנהל כ-3.5 מיליארד שקל והוקם על־ידי המנכ"ל עודד שטרנברג ושי אנגל, מנהל ההשקעות הראשי

ליאור אלג'ם, מנהל מחלקת מחקר ניירות ערך בבנק דיסקונט / צילום: ישראל הדרי

המניות שהגיעו ל"תמחורים גבוהים", והאלטרנטיבה

ליאור אלג'ם, מנהל מחלקת מחקר ני"ע בבנק דיסקונט, צופה שהמגמה החיובית בשוקי המניות בת"א ובוול סטריט תימשך השנה, ומסמן את הסקטורים שיובילו את המהלך ● למשקיעי אג"ח הוא ממליץ להתמקד בממשלתיות ובקונצרניות בדירוג גבוה: "סיכון חפשו באפיק המנייתי"

בבנק ההשקעות גולדמן זאקס מהמרים נגד השקל / צילום: Shutterstock

מה יקרה לשקל עד סוף השנה? בשוק לא קונים את התחזיות הקשות

לנוכח הסיכונים הגיאופוליטיים והלחץ על מניות הטכנולוגיה, בבנק ההשקעות מעריכים שהשקל בתמחור יתר של 13% וממליצים על פוזיציית שורט ● מנגד, כלכלנים מקומיים מעריכים שהירידה ברמת הסיכון והגאות בהייטק ובתעשיות הביטחוניות יתמכו בהמשך התחזקות המטבע

שמן זית / צילום: דרור מרמור

סמל יוקר המחיה משנה כיוון, ומחירו מאבד 35%

בזמן שסל הקניות הישראלי מתייקר כמעט בכל קטגוריה, מחיר שמן הזית יורד בעקביות בזכות הקטנת המכסים ● למרות עונת מסיק מקומית דלה ומחסורים, התחרות אילצה את היצרניות הגדולות להוריד מחירים ● כדי לאפשר זאת, המדינה סבסדה את החקלאים ב־30 מיליון שקל

אסדת כריש / צילום: איל יצהר

מכרז נוסף לחיפוש גז יוצא לדרך: זו עשויה להיות המרוויחה הגדולה

במשרד האנרגיה מעריכים כי במים הכלכליים של ישראל, עשויים להימצא עוד מאות BCM של גז טבעי שטרם התגלו ● יחד עם זאת, עם זאת, הזכיות בהליך התחרותי הקודם שתוצאותיו התפרסמו בספטמבר 2023 טרם תורגמו לחיפושים פעילים

השפעת הבינה המלאכותית על שוק התוכנה / צילום: Shutterstock

ירידות חדות גם בת"א: הדוח האפוקליפטי על ה–AI שזרע בהלה בשווקים

המסמך הוויראלי של Citrini Research מתאר תרחיש עתידי תיאורטי שבו האצת ה–AI מטלטלת את שוק התוכנה, פוגעת בצריכה ומחלחלת למערכת האשראי ● התגובה השלילית לדוח בוול סטריט הגיעה גם לבורסה ת"א, שם מניות הביטוח - שהובילו את הירידות - איבדו כ–7%

בניינים בראשון לציון / צילום: Shutterstock

המכרז המדובר בראשל"צ נסגר: שווקו שטחים ב-1.4 מיליארד שקל

לאחר התמודדות של שחקניות מרכזיות בענף, נסגר המכרז לשטח הבסיס המתפנה בראשון לציון ● מדובר במהלך פתיחה לפרויקט שיכלול כ־10,000 יחידות דיור חדשות בדרום העיר

העלמת הכנסות / אילוסטרציה: Shutterstock, Andre Boukreev

חשד: העלים 12 מיליון שקל מהכנסות משכירות

רשות המסים מנהלת חקירה נגד תושב ביתר עילית החשוד כי העלים הכנסות בסך 12 מיליון שקל מהשכרת דירות לחברות כוח-אדם ● בבדיקה צולבת בין דיווחיו של החשוד לרשויות המס לבין חשבונות הבנק שלו נמצאו הפקדות בסך מיליוני שקלים שלא דווחו