גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טבע קיבלה 10 מיליארד ש' - ותרמה רק 1% להיקף המועסקים

ועדת אנדורן על חוק עידוד השקעות הון: השכר בטבע לא עלה בעקבות הטבות המס ■ סך ההטבות לחברות מייצאות - כ-30 מיליארד שקל ב-2005-2010 ■ החברה: "תרומתה של טבע לכלכלה הישראלית נמדדת בדרכים רבות - טבע הייתה ותוסיף להיות מנוע משמעותי בהנעת הכלכלה הישראלית"

חברת טבע / צילום: רויטרס
חברת טבע / צילום: רויטרס

בשנים 2005-2010 נהנתה חברת התרופות טבע מלא פחות משליש מכלל הטבות המס שהעניקה המדינה לחברות מייצאות מתוקף החוק לעידוד השקעות הון, אולם תרומתה להיקף המועסקים בענפי התעשייה והתוכנה היה מאכזב ביחס להיקף ההשקעה האדיר של המדינה בה - ועמד על 1% בלבד. כך עולה מניתוחים שנעשו באגף הכלכלן הראשי במשרד האוצר והובאו במסגרת הדוח של צוות הבדיקה לבחינת החוק לעידוד השקעות הון בראשות מנכ"לית האוצר היוצאת יעל אנדורן.

הצוות מונה בחודש נובמבר 2013 על ידי שר האוצר לשעבר יאיר לפיד, והוא כולל גם את מנהל רשות המסים משה אשר; הממונה על התקציבים באוצר אמיר לוי; מנכ"ל משרד הכלכלה עמית לנג; ומנהל מרכז ההשקעות נחום איצקוביץ'.

הדוח, שמונח כעת על שולחנו של שר האוצר משה כחלון, בחן בין השאר את יעילותם של כלי הסיוע שהעמידה המדינה לחברות במסגרת החוק לעידוד השקעות הון. מהמסמך עולה, כי לצד התרומה הזעומה של טבע להיקף המועסקים במשק ביחס להיקף הטבות המס שקיבלה מהמדינה, שליש נוסף מסך הטבות המס באותן השנים (2005-2010) ניתן לחברות שהעסיקו יחדיו לא יותר מ-4% מכלל המועסקים בענפי התעשייה והתוכנה.

בין המדדים שנבחנו במסגרת הניסיון לקבוע את מידת האפקטיביות של הטבות המס הניתנות לחברות במסגרת החוק, בחנה הוועדה גם את נתוני השכר בחברות שנהנו בתקופה זו מהטבות מס לעומת חברות שלא נהנו מהן. "רמות השכר בחברות המוטבות (חברות שנהנו מהטבות המס - י"א) הייתה גבוהה מהחברות הלא מוטבות, והשכר גדל והלך ככל שהטבת המס הייתה גבוהה יותר, למעט בחברה הגדולה ביותר". החברה הגדולה ביותר שנהנתה באותה עת משליש מכלל הטבות המס היא כאמור טבע. סך הטבות המס שניתנו לחברות מייצאות מתוקף החוק לעידוד השקעות הון, הסתכם בין השנים 2005 ל-2010 בכ-30 מיליארד שקל, כאשר 62% מסך ההטבות ניתנו לחברות שפעלו בפריפריה.

מנתונים שהובאו במסגרת דוח אנדורן עולה, כי במהלך העשור האחרון חלה ירידה משמעותית בתקבולי המס מחברות מוטבות ומעובדיהן. במחצית הראשונה של העשור היה היקף המסים ששילמו חברות אלה גבוה פי 2.2 מהיקף ההטבות שקיבלו מהמדינה; ואילו במחצית השנייה של העשור הוא היה גבוה רק ב-40% מההיקף של הטבות המס. עוד עולה, כי בשנת 2011 היו תקבולי המס מהחברות המוטבות גבוהים ב-17% בלבד לעומת ההטבות שקיבלו. ב-4 החברות הגדולות (שקיבלו את עיקר הטבות המס - י"א) היו החיובים בגין מס חברות ומס שמשלמים עובדיהן נמוכים בכ-33% מסך הטבות המס שקיבלו מהמדינה.

טבע גורפת

בניסיון להגביר את התועלת למשק הישראלי ממתן הטבות מס בהיקפים גבוהים במיוחד, כולל הדוח המלצה להוספת מסלול פרטני שמטרתה להגביר את הזיקה בין ההטבות עצמן לקידום מטרות החוק לעידוד השקעות הון. ההמלצה מדברת על גידור בתקרה של היקף ההטבות שניתנות באופן אוטומטי במסגרת המסלול הירוק של החוק. הצעה זו נוגעת לקבוצה של 10-20 חברות שזוכות כיום למרבית ההטבות.

התקרה המוצעת היא הכנסה חייבת של 400 מיליון שקל, או מעל ל-60% מהוצאות שכר במקרה שהמפעל פועל באזור פיתוח, או 100 אחוז השקעות בישראל מצד החברה על מיכון, ציוד ומחקר ופיתוח. על פי ההצעה, חברות שיבקשו ליהנות מהטבות מס מעבר לתקרה שנקבעה, יעברו למסלול פרטני שבמסגרתו הן יידרשו לעמוד בתנאים וביעדים נוספים הנוגעים להוצאותיהן על שכר ולהשקעותיהן בישראל.

הדוח של אנדורן הוגש לכחלון כשחברי הוועדה חלוקים בנוגע להמלצה זו, וכחלון יצטרך להכריע אם לקבל או לדחות אותה. חברי הוועדה שתומכים בגישה זו סבורים כי הקשר בין הזכאות להטבות מס לבין עמידה ביעדים המקדמים את מטרות החוק, כמו ביצוע השקעות או יצירת מקומות עבודה חדשים, נחלש בשנים האחרונות בעקבות התיקון בחוק מ-2011, שבו נקבע כי התנאי לקבלת הטבה תלוי בייצוא של חברה ליעד מסוים בהיקף שלא יורד מ-25% מהתוצרת שלה. מחמת מצב זה, סבורים תומכי גידור ההטבה, חברות אף עשויות לצמצם את היקף פעילותן בישראל בלי שתהיה לכך השלכה על זכאותן להטבות המס.

משקל בהטבות

חברי הוועדה התומכים בהחלת הגידור על קבוצה זו של חברות, סבורים, לפי הדוח, כי "חובת המדינה למקסם את התמורה המתקבלת מהחברות המוטבות עבור ההטבות שניתנות להן. העלות השנתית של הטבות המס נאמדת במיליארדי שקלים, והמדינה אינה חופשית להעניק הטבות מס בסדרי גודל כאלה מבלי לפחות לנסות לקבל עבורן תמורה הולמת ומידתית".

עוד סבורים חלק מחברי ועדת אנדורן שתומכים בהמלצה זו, כי "לא ראוי להמשיך בהסדר הנוכחי שמקנה לחלק מהחברות הטבות מס בסדרי גודל גבוהים במיוחד, בלי לדרוש מהן תמורה כלשהי ובלי לנסות אפילו לאמוד את מידת האפקטיביות של אותן הטבות מס בקידום מטרות החוק".

חברי הוועדה התומכים בהצעה זו גורסים כי מדובר בהצעה מידתית וזהירה שלא קובעת הגבלה ביחס להיקף ההטבות, אך מנגד חותרת להגדלת התמורה למדינה, וגם זאת רק במקרים שבהם היקף הטבות המס גבוה במיוחד וניתן בצורה אוטומטית - כמו במקרה של עלייה דרמטית במכירות מצד חברה אחת.

בכל מקרה, תומכי המלצה זו מסבירים כי מדובר בקבוצה קטנה מאוד של חברות שזוכות כיום להטבות מס בהיקפים שמתחילים בעשרות מיליוני שקלים ומגיעים למיליארדי שקלים בשנה. אגב, דרישות אלה מקובלות במדינות רבות שמדיניותן בנושא זה נבדקה בידי צוות אנדורן, ועד לפני 4 שנים, עת נעשה התיקון בחוק, היו מקובלות גם בישראל.

המתנגדים להחלת המלצה זו מסבירים את התנגדותם בכך שהיא תפגע בפשטותו של החוק לעידוד השקעות הון; שמשקיעים יירתעו להגיע לישראל מחמת הפגיעה ביציבות ההטבות; שהרחבת הפעילות התעשייתית בישראל באמצעות חוק זה מובילה בהכרח לשיפור בפריון המשקי, תוך יצירה של מקומות עבודה, שיפור כושר הייצור התחרותי של המשק; ושאין סיבה להתערבות ממשלתית נוספת בהקשר זה.

לדעת מתנגדי ההמלצה, אין סיבה להתייחס להפחתת שיעורי המס לחברות במסגרת החוק לעידוד השקעות הון כהטבות מס, שכן מדובר בשיעורי מס מופחתים שניתנים לחברות שאם לא היו מקבלות אותם, כנראה שממילא לא היו פועלות בישראל. המתנגדים טענו כי הצבת דרישות נוספות מצד המדינה כתנאי למיצוי מלוא הטבות המס עשויה לגרום להסטת פעילות מישראל לחו"ל, לפגוע בגביית המסים ולהוביל לצמצום מספר מקומות התעסוקה.

מטבע נמסר: "תרומתה של טבע לכלכלה הישראלית נמדדת בדרכים רבות. תרומתה לתמ"ג של ישראל מגיעה ל-1.5% או 15 מיליארד שקל בשנה - סכום הגבוה מסך הטבות המס שקיבלה החברה בתקופה המדוברת. החברה השקיעה למעלה מ-23 מיליארד שקל בתשתיות הון ומו"פ בעשור האחרון והחברה אחראית לבדה ל-15% מהיצוא התעשייתי מישראל.

"הנתונים בכתבה מציגים השוואה אשר אינה במקומה - טבע היא חברה יצרנית ותעשייתית ולכן לא ניתן להשוותה למרכזי פיתוח גלובליים הממוקמים בישראל. כאחת המעסיקות הגדולות במשק, וככזו שהכפילה את מצבת עובדיה על פני עשור, טבע מספקת תעסוקה ללמעלה מ-21,000 עובדים במספר מעגלים. יתרה מזאת, השכר הממוצע בטבע מגיע לכמעט פי 3 מהשכר הממוצע במשק ולכמעט פי 2 מהשכר הממוצע של עובדי תעשייה. טבע הייתה ותוסיף להיות מנוע משמעותי בהנעת הכלכלה הישראלית".

עיקרי המלצות ועדת אנדורן

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לישראל

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

ימי הזוהר מאחוריה? הקרן של משקיע העל דועכת

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה תרכוש את דסי הישראלית

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI), חברה ישראלית שפיתחה מערכת הפעלה לניהול מעבדים גרפיים ולשיפור הניצולת שלהם, בכ-680 מיליון דולר