גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה עושים הילדים ובני-הנוער בחופש הגדול - וכמה זה עולה?

איך מעבירים חודשיים שלמים של חופש? רבים מהילדים מעדיפים לא ללכת לקייטנה, אבל לרוב החלופה היא נדידה ממסך למסך, שינה ובילוי בבריכה - כך מספרים 400 ילדים ובני-נוער שהשתתפו בפאנל של ערוץ ניקלודיאון ו"גלובס"

ילדים עם סמארטפון / צילום: Shutterstock
ילדים עם סמארטפון / צילום: Shutterstock

הם מעדיפים בריכה על ים, הבילוי האולטימטיבי מבחינתם הוא טיסה לחו"ל, לא משתגעים על קייטנות, מכורים לשינה ומבלים לפעמים 6 שעות בצפייה בטלוויזיה - כך עולה מתשובותיהם של 400 ילדים וילדות בגילאי 6-17 ברחבי הארץ במסגרת משאל מקיף שערכו ערוץ ניקלודיאון ו"גלובס" על האופן שבו מעבירים הילדים את החופש הגדול. השאלות הוצגו בעמוד הפייסבוק של ניקלודיאון, שלו כ-143 אלף עוקבים, במשך כשבוע (28 ביוני עד 5 ביולי).

בריכת השחייה היא מקום הבילוי המועדף בחופש הגדול על 60% מהילדים, וכמחצית חושבים שהכיף הגדול נמצא דווקא מעבר לים, בחו"ל. כ-43% דירגו צפייה בטלוויזיה במזגן כדבר שהכי כיף לעשות בחופש הגדול; כ-38% - אוהבים לישון; כ-37% - לבלות בים; כ-34% - להסתובב בקניון; כ-32% - להיות עם הסמארטפון או הטאבלט בלי הפסקה; כ-26% - לטייל בארצנו; וכ-14% - ללכת להופעות.

ומה בגזרת הקייטנות? למעלה מ-40% השיבו שבכלל לא בא להם ללכת לקייטנה. כ-9% חושבים שקייטנה היא פעילות כיפית בחופש הגדול, ואם כבר ללכת לקייטנה, אז רצוי עם החבר'ה: כ-24% השיבו שלא באמת משנה להם לאיזו קייטנה ללכת - העיקר שגם החברים שלהם יהיו שם.

ממסך למסך

כשליש מהילדים - כך לפחות הם מעידים על עצמם - מעדיפים להעביר את החופש הגדול עם הסמארטפון/טאבלט בלי הפסקה, וכ-43% בצפייה בטלוויזיה (כ-28% מהם צופים במשך שעתיים עד 4 שעות ביום, וכ-16% צופים במשך 5-6 שעות ביום).

"בילוי בעולם של מסכים וירטואליים מעניין את הילדים של 2015 יותר מקייטנה מסורתית. ילדים לא רוצים ללכת היום לחוגים, להוציא אולי איזה חוג ספורט שהם מצטיינים בו, ומעדיפים לבלות במסכים הווירטואליים למיניהם המקנים להם ריגושים גבוהים יותר מאלה שמקנות קייטנות כאלה ואחרות", אומר פרופ' עמוס רולידר, ראש המחלקה למדעי ההתנהגות במכללה האקדמית כנרת. "הילדים של היום הם צרכני טלוויזיה רציניים ובייחוד של פריים-טיים, מה שמסביר מדוע הפריים-טיים של היום מכוון לבני-נוער, שביתר זמנם נמצאים במסכים האחרים".

לדברי רולידר, הילדים אמנם מעדיפים לבלות בחופש הגדול בבריכה או בחו"ל, אך אין זה אומר שהבילוי שם חף ממסך: "זאת נאיביות לחשוב שהם לא יושבים בבריכה או בבית המלון דבוקים לסמארטפון או לטאבלט".

על הדומיננטיות של הטלוויזיה בחיי הילדים - גם בעידן של תחרות מצד האינטרנט והרשתות החברתיות - מוסיפה שירלי אורן, סמנכ"לית תוכן בענני תקשורת, המנהלת בין היתר גם את ערוץ ניקלודיאון: "הטלוויזיה של היום תופסת הרבה יותר מזמנם של הילדים לעומת בעבר. פעם שודרו תוכניות לילדים רק בבלוק שידורים מצומצם, והמבחר היה קטן. ידענו בעל-פה את כל הפרקים של 'מנהרת הזמן' ו'איים אבודים'. אם הייתה אופציה כמו שיש לילדים היום, בוודאות היינו יושבים יותר שעות מול הטלוויזיה. הילדים לא השתנו - רק הסביבה השתנתה".

עוד לדבריה, החל מכיתה ג' מתעורר הרצון לראות גם תכנים באנגלית הנחשבים ל"גדולים", בעיקר קומדיות (סיטקומים).

ולא רק טלוויזיה. לדברי אורן, יצרני תוכן פועלים במרץ כדי שהצופים יישארו איתם ולא יברחו למסכים אחרים. איך הם עושים זאת? "לנו בערוץ ניקלודיאון יש פלטפורמות דיגיטליות מאוד חזקות: אתר, שיש בו המון משחקים ופרקים מלאים של כל הסדרות, דף פייסבוק פעיל ביותר, אינסטגרם ועוד. אנחנו עובדים במרץ כדי שהצופים הנאמנים שלנו ימצאו אותנו ואת התוכן שלנו גם במסכים האחרים שהם נמצאים בהם. במחקר שנעשה עבור ניקלודיאון בארצות-הברית על סוד הקסם של 'בובספוג', כששאלו את הילדים למה הם כל-כך אוהבים את 'בובספוג' הם אמרו בין היתר שזה בגלל שהוא נמצא בכל מקום".

איך מייצרים תעסוקה חינוכית?

"הילדים של היום הם סרבני קייטנה מתוך היותה מסגרת", אומרת נעמה גל, מאמנת הורית ואישית: "גיל הסרבנים הולך ופוחת: לרוב מגיל 10 ועד 14. רק מגיל 14 מותר להם לעבוד על-פי חוק. הוריהם צריכים להיות יצירתיים מאוד במציאת פתרונות שכנוע".

אחד הפתרונות, לדבריה, הוא לתת להם להיות עם ולהרגיש בלי. כך למשל, היא מספרת על אם לילד בן 13 שהתלבטה איזו תעסוקה למצוא לבנה, המבוגר מדי לקייטנה אך צעיר מכדי לעבוד. האם חשה שבנה מדוכדך מזה שאין לו מה לעשות בחופש, ובעצמה דאגה מהעניין. היא הציעה לבנה להתנדב בקייטנה של כיתות א'-ב' בבית-הספר תמורת תשלום של 25 שקל ליום (תשלום שההורים עצמם שילמו). הם סיכמו אפילו שאם הילד יתמיד ויילך כל יום, הסכום יעלה רטרואקטיבית ל-30 שקל.

הבן היה מאוד מרוצה - הוא אוהב כסף ושונא להיות משועמם - וכמובן גם ההורים. מבחינתם, ההוצאה שווה כל גרוש: "ממילא הוא היה יוצא על בילויים וכו'. אז לפחות שיהיה כשכר על התמדה".

האם דמי-הכיס מספיקים?

ומה עושים כשיש הרבה זמן פנוי? מבלים ומבזבזים. רק 15% מהילדים סיפרו שהם חוסכים את כספים, ואילו כ-43% סיפרו שהם מבזבזים את כספם על בילויים; כ-24% על קניות; וכ-7% על חטיפים.

כמה? כ-28% מוציאים בין 50-100 שקל בשבוע אחד בחופש הגדול; כ-18% מסתפקים בעד 50 שקל; כ-16% מעל 150 שקל; ו-12% מבזבזים בקיץ בין 100-150 שקל בשבוע.

מקור הכסף מגוון: כשליש לא עושים כלום תמורת הכסף; 22% מתוגמלים על ביצוע מטלות בבית; כ-12% מגייסים הון אצל סבא וסבתא; כ-8% מתחננים להורים וכ-5% מקבלים כסף תמורת בייביסיטר לאחים.

האם הסכומים שהם מקבלים מספיקים להם? כ-35% מרוצים מאוד מהכסף שהם מקבלים; כ-7% אמרו שהסכום שהם מקבלים מהוריהם הוא אפילו גבוה מדי; ולכ-14% אפילו נשאר עודף. מנגד, כ-17% מרוצים פחות מהסכומים בטענה כי הכסף לא מספיק להם; ולכ-16% הכסף מספיק בקושי.

"הילדים של היום מכוונים גבוה ויקר. הם נהנתים לא קטנים. רוצים לנסוע לחו"ל ולעשות שופינג בקניון בחופש הגדול ובכל ימות השנה", אומר פרופ' רולידר.

נעמה גל מוסיפה כי בענייני כסף, הורים רבים חוטאים למטרה: "הורים צריכים לשמור על מסגרת תקציבית. כלומר, להקצות סכום כסף מסוים לילדים בחופש הגדול. אלא שבפועל, רבים חורגים ממנו. הורים רבים לא יודעים לנהל את זה נכון ונכנעים לילדיהם. הם לא רוצים לריב עם הילדים, אבל לא מבינים שהם עושים להם נזק עתידי, ולא מקנים להם כישורי חיים נכונים. הם מאשימים את הילדים שהם לוחצים עליהם, אבל האחריות היא כולה של ההורים".

רולידר מסכם שהילד הישראלי אינו שונה מילדים אחרים בעולם המערבי. "העדפותיו הן עדות לכך שהוא ילד בריא, שרוצה פעילויות מגוונות, שרוצה להיות עם החברים ועם המסכים, ומצד שני רוצה גם לטייל עם ההורים בארץ ובחו"ל. ילד שאוהב חופש ומעדיף אותו על פני לימודים, אבל מבין שלימודים זה חלק מהדיל. זה טבעי לחלוטין".

החופש הגדול במספרים

עוד כתבות

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק