גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שנה לפטירת עו"ד יגאל ארנון: ה"יגאל ארנוניות" חיה ובועטת

יגאל ארנון אמנם כבר לא יגיע עוד למשרד, אבל רוחו מעולם לא עזבה אותו ■ כשתראו אחד מאיתנו, במהלך ישיבה או דיון משפטי, מרים לרגע את ראשו ומביט מעל, תדעו: הוא שואל את עצמו - מה יגאל היה עושה כעת?

יגאל ארנון / צילום: אלבום פרטי
יגאל ארנון / צילום: אלבום פרטי

השנה היא 1958. יגאל ארנון יושב בחדרו. עורך דין צעיר אך כבר ידוע, מוערך ומבטיח בירושלים. הוא מייצג יחד עם עו"ד תוסייה-כהן, מאמנו לשעבר, את אברי אלעד - מי שנודע בכינוי "האדם השלישי" בפרשת "עסק-הביש" שהסעירה בזמנה את ישראל.

למשרד עורכי הדין נכנסת אישה מבוגרת. מראה משדר מצוקה. היא פורצת בבכי. מספרת שבנה יחידה, שאותו היא מגדלת לבדה, גויס לצבא. לפני גיוסו היה הבן עובד קצת, וכך התפרנסו השניים בדוחק. כעת, משגויס, היא בודדה, ואין מי שיפרנס. "אני רוצה שתכתוב מכתב לבן-גוריון", אמרה, "שהבן יוכל להיות יותר בבית".

יגאל הכין לה כוס תה. במקום להסביר לה שלא בטוח שבקשתה אפשרית - ישב וכתב בשמה מכתב לראש הממשלה. כשסיים, שאלה אותו: "כמה מגיע לך?". "לא כלום", אמר לה יגאל, הוציא 10 לירות מכיסו ונתן לה. "שיהיה לך בינתיים", אמר, "עד שאולי ישחררו את הבן".

שנות ה-70. מטוס של חברת אייר פראנס נחטף לאנטבה. במבצע שלא יישכח (יולי 1976) משחרר צה"ל את החטופים. כשנה לאחר מכן הם פונים ליגאל. יחד עם עו"ד גד נשיץ הוא מגיש בשמם תביעת פיצויים תקדימית. תביעות דומות שהוגשו בארה"ב ובצרפת כשלו. התביעה מעוררת רעש רב. היא מסתיימת בהצלחה, בהסכם פשרה שנחתם בפריז.

באותן שנים מייצג המשרד את בנק דיסקונט בהליכי הוצאה לפועל נגד חייבים. חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו טרם בא לעולם. פקודות מאסר נגד חייבים הוצאו בהוצאה לפועל כדבר שבשגרה. יגאל נותן הוראה: חייב בתיק של המשרד שנאסר - יש לבקש לשחררו מיד. "אם הגיעו לעצור אותו, והוא לא יכול היה 'לפדות' את חירותו, כנראה באמת אין לו", הסביר.

אמצע שנות ה-80. פרשת קו 300 (אפריל 1984) מסעירה את המדינה. יגאל נקרא אל הדגל יחד עם עו"ד רם כספי. ראש הממשלה מבקש ממנו לייצג את ראש השב"כ, בעתירה לבג"ץ נגד החנינות שהעניק הנשיא למעורבים בפרשה. לאחר מאבק משפטי סוער יגאל מנצח. העתירה נדחית.

מספר שנים לאחר מכן מאיימים נציגיהם הקשוחים של בנקים זרים לרסק את קונצרן כור, במה שהגדיר שר האוצר דאז, שמעון פרס, כמשבר המאיים על המשק. אלפי עובדים חוששים להישלח לביתם. במשא-ומתן שהוגדר כ"גאוני ומזהיר", מצליח יגאל לשכנע אותם למחוק 90 מיליון דולר מן החוב. הדרך להבראתה של כור, נכון לזמן זה, נסללה.

באותה תקופה פונה ליגאל מזכירה העובדת במשרד ומבקשת בחשש אישור לקבל את עזרתו של מתמחה או עורך דין צעיר בעניינו של בעלה, שהסתבך קצת עם אחד הבנקים. "מה זאת אומרת", אומר לה יגאל, "אני אבוא איתך". וכך עשה: התלווה אליה אישית לסניף הבנק, וכדרכו לא הרפה עד שהעניין נפתר.

שנות ה-90: יגאל בשיאו. ב"משפט הבנקאים" הוא מייצג את בנק המזרחי ואת ארנסט יפת מבנק לאומי. בהמשך שוכרים את שירותיו אישי ציבור בכירים וראשי המשק הזקוקים לעזרתו. בתוך כך הוא הופך גם לבנקאי ועומד בראשו של הבנק הבינלאומי.

זו הייתה כרוניקה מדגמית, כמעט מקרית. היא מלמדת על יגאל באופן אותנטי, מעל ומעבר לסופרלטיבים שלהם זכה - ובצדק. ישנם עשרות סיפורים כאלה, משני הסוגים. תיקי ענק מורכבים ומתוקשרים, לצד המקרים "הקטנים", האישיים. באלה ובאלה יגאל טיפל בטוטאליות שייחדה אותו. "החלום שלי היה להיות רובין הוד מודרני", סיפר פעם. כזה שמסייע גם לעניים וגם לעשירים.

לחלום הזה ביקשנו, שותפיי ואני, להצטרף. להסתופף בצילו של האיש הזה ולדבוק בו. בגלל האתגר המקצועי בתיקים ובעסקאות הגדולים והמורכבים; אבל גם בגלל האתגר האנושי שהציב לעצמו ולנו. יגאל מצא בעולם המשפט מקום להצטיינות אישית ולהישגים יוצאי דופן; אך גם מקום המחויב לחמלה ולאנושיות.

המשפט איננו מדע, נהג לומר, וצדק. המשפט נועד, בראש ובראשונה, לשרת את בני האדם. לא למשטר אותם. "חוסנה של השרשרת הוא כחוסנה של החולייה החלשה שבה, וחוסנה של חברה הוא כחוסן החלשים שבקרבה", כך אמר יגאל כאשר הקים, בהתלהבות ובמרץ, את פרויקט "שכר המצווה" של לשכת עורכי הדין, שבראשו עמד.

יגאל אכן לימד אותנו. הוא לימד אותנו משפטים ולימד אותנו ערכים. לא רק במילותיו לימד, אלא בעיקר במעשיו. במחשבתו המהירה כברק וביכולת האלתור המפוארת, בהופעתו המהפנטת ובחריצותו שלא ידעה גבול. הוא היה משפטן מחונן ואיש עסקים מבריק.

ספוגים במורשתו

"מגדלור של חוכמה", אמר עליו עו"ד רם כספי; "עורך הדין הטוב ביותר בארץ", איבחן עו"ד יעקב נאמן עוד בשנות ה-90. "עורך הדין האולטימטיבי", הסכים עו"ד ישראל קנטור. "החבר שהייתי לוקח איתי לאי בודד", הודה עוזי ברעם. ונכדתו כתבה: "אתה לא סתם בן אדם או עורך- דין, או סבא. אתה הרבה יותר! אתה תקווה ועזרה, חוכמה והבנה, ותמיד נמצא שם בשבילנו".

נחזור לרגע לכרוניקה.

העשור השני של שנות האלפיים. יגאל כבר אינו מגיע למשרד. אבל עשרות עורכות ועורכי דין במשרד יגאל ארנון מייצרים עבודה משפטית בהיקפי ענק. חוזים ומסמכי בית משפט - כולם מבית מדרשו של יגאל, ספוגים במורשתו, כאלה ששואפים לעמוד בסטנדרטים שלו.

במקביל, מדי שבוע כמעט בשנים האחרונות, מתייצבים עורכי דין ומתמחים ממשרדו בתחנת הסיוע המשפטי, מסייעים ומספקים ייעוץ משפטי חינם לנזקקים לכך.

בנוסף, מדי שבוע בשבוע בשנים האחרונות, מתייצבים עורכי דין ומתמחים ממשרד ארנון גם בשני בתי-ספר יסודיים בשכונות, ומלמדים את תלמידי כיתות ו' קורס בזכויות אדם ובמשפט.

3 קרבות אישיים

עיניכם הרואות: יגאל אמנם כבר לא יגיע עוד למשרד, אבל רוחו מעולם לא עזבה אותו. הוא מציץ מאחורי כל חוזה, מביט אלינו מבין שורות פסקי הדין, הוא נמצא בנו. כשתראו אחד מאיתנו, במהלך ישיבה סוערת או דיון משפטי, מרים לרגע את ראשו ומביט מעל, תדעו: הוא שואל את עצמו - מה יגאל היה עושה כעת? מה היה אומר?

יגאל ארנון נפטר. ה"יגאל ארנוניות" חיה, נושמת ובועטת. מעגלים-מעגלים נרקמה הפירמה הזו בדמותו. במעגל הראשון דור המייסדים - דרור ויגדור, רמי קוק, נירה קוריצקי, עמליה משי ופול בריס ז"ל. כולם היו תלמידיו של יגאל, ואם יורשה לי לומר, מעוצבים בהשראתו: מן המשובחים שבעורכי הדין שידע עולם המשפט בישראל, מודעים לערכם אך אינם מנופפים בו.

הם שליוו את יגאל ובנו יחד עימו את מה שהפך להיות הגוף שכל-כך מזוהה עימו והנושא את שמו. לא רבים זוכים לכך שרוחם ודרכם מונצחות בתלמידיהם. יגאל ארנון הוא אחד מהם.

כמו כמה משותפיי, זכיתי גם אני לאסוף באמתחתי אלפי "שעות יגאל". הכרתי אותו היטב, אך לעולם לא אצליח "לסכם" את אישיותו.

יגאל אינו ניתן לסיכום ולא לתיוג. הוא איננו משתבץ ברובריקות המוכרות. הוא היה כה מוכשר ורב-תחומי והצטיין בכל מה שנגע בו. היה בו מיזוג מקסים של ניגודים, שאיכשהו לא התנגשו. הוא היה אריסטוקרט עממי, שוויצר שאיננו מתנשא, רציונליסט לוגי חריף ורומנטיקן רגיש. הוא הדגים לנו שתוקפנות ודורסנות לעולם גורעות ואינן מוסיפות.

מרבית הנוכחים כאן יודעים שבחייו המרתקים והדרמטיים מאוד נשזרו 3 קרבות אישיים.

הראשון היה הקרב על העיר העתיקה בירושלים במלחמת השחרור, אז נפצע קשה מאוד - וניצח. מבחינתו היה זה הקרב על החיים.

השני היה כשהואשם בפרשת "הפגישה הלילית". הוא נלחם בעזרתו של עו"ד (לימים השופט) מישאל חשין שייצג אותו - וניצח. מבחינתו היה זה הקרב על האמת.

השלישי היה הקרב האחרון, כאשר תבע את מי שהיה חברו הטוב, אשר עוול כלפיו - וניצח. מבחינתו היה זה הקרב על הכבוד.

בקרב האחרון הזה - שבו ליוויתי אותו באופן אישי - השתקפו רבות מאיכויותיו.

רם כספי התייצב מיד. במלוא כישרונו וחברותו ובהזדהות הכל-כך אופיינית לו, העמיד עצמו לניהול התיק הזה בכל רגע ובכל זמן.

יעקב נאמן התייצב גם הוא. לאחר ששמע על הסכסוך בכלי התקשורת, התקשר אלינו ביוזמתו שלו, מתוך מחויבות לאמת, באקט שלא היה מובן מאליו. עדותו הדרמטית בבית המשפט הייתה מרכיב חשוב מאוד במערך הראיות שבנינו. כך עשה גם עו"ד זיו שרון.

אך שיאו של הקרב הזה היה ללא ספק עדותו של יגאל. יגאל היה כבר חולה, ומחלתו באותה עת כבר לא עשתה לו הנחות.

למרות זאת, ועל אף האיסור המפורש של רופאיו מלהעמיד אותו - בגילו ובמצבו - בסיטואציה הקשה והמלחיצה הזו של עדות וחקירה נגדית, הוא התעקש לעלות על דוכן העדים.

מאלפי שעותיי עימו, הייתה זו אחת החוויות מעוררות ההשראה שחוויתי במחיצתו, בעדות שהייתה לא פחות מהירואית. צעירים ובריאים ממנו לא היו עומדים בה באופן שבו יגאל עשה זאת. הוא אסף את מלוא פיסות כוחו - הפיזי והאינטלקטואלי - במאמץ אדיר ובלתי אפשרי כמעט כדי להגן על מילתו ועל כבודו. בית המשפט קיבל את גרסתו במלואה.

בעדות הזו באו לידי ביטוי שלל תכונותיו: יגאל המבריק והפיקח, יגאל היסודי שאינו מחמיץ שום פרט, יגאל המקורי והיצירתי, ויגאל הלוחם שאיננו מוותר. והיה שם גם יגאל נוסף: יגאל הנוגע ללב.

עוד כתבות

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

אסמעיל הנייה, ראש הלשכה המדינית של חמאס / צילום: Reuters

דיווח בארה״ב: הנהגת חמאס שוקלת לעזוב את קטאר לטובת המדינה הזו

על פי הוול סטריט ג׳ורנל ברקע המו״מ השברירי לעסקת חטופים והלחץ שמופעל עליהם, בכירים בהנהגה המדינית של חמאס פנו לשתי מדינות באזור ובהן עומאן

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

עיראק / צילום: Associated Press, JEROME DELAY

הפצצה בבסיס המיליציות הפרו-איראניות בעיראק

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית