גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רפורמת הגיליוטינות

כל מה שקמפיין עונש המוות צריך הוא מיתוג מוצלח, ואז יהיה פה כיף לחיות. או שלא

א. אם אנחנו ים, סוגיית עונש מוות למחבלים היא מדוזות. ריטואל קבוע וצורב, המגיח מהמעמקים האפלים בכל פעם שהאווירה מתחממת, תופס את תשומת הלב לכמות מוגבלת של זמן עד שבסוף מוצא את עצמו מוטל על החוף ומתאדה בשמש עד הפעם הבאה שבה יחזור גדול יותר וצורב יותר. והנה אנחנו שוב בעונת המדוזות ועונש המוות. השבוע קראתי שראש הממשלה הורה על הקמת צוות ממשלתי לבחינת ההצעה של חבר הכנסת מה-שמו להטיל עונש מוות על מחבלים. אני מברך על הצעד החשוב ומציע את עצמי בזאת כחבר בוועדה בתור מומחה עצמאי ובלתי תלוי לחיים, שהם כידוע נושא קרוב מאוד למוות. ודאי תסכימו שאין מקום לדון במוות מבלי להתחשב באלטרנטיבה הכי קרובה אליו.

את מומחיותי בחיים, אם שאלתם, רכשתי בכמעט 45 שנות לימוד, ואני נושא ברבים מהתארים הניתנים בתחום. אני עוסק בזה הן כיזם מוצלח שהביא חיים לעולם והן כיועץ מבוקש לארגונים וחברות, העוסקים במגוון היבטים של החיים. למותר לציין כי אני לקוח נלהב של המוצר. למעשה, הייתי ממליץ לראש הממשלה להרחיב את המנדט של הוועדה, מעונש המוות אל הכול. נראה לי שהסדרה של עונש מוות יכולה להיות מפתח לחיים טובים יותר, למדינה שכיף לחיות בה.

כחסיד נלהב של שקיפות, אבקש לנצל את הבמה שניתנה לי כדי לפרט את עמדתי בנושא: אני בעד עונש מוות, ולא רק למחבלים. על הרחבת יריעת עונש המוות לא חשבתי בעצמי. כל מי שעקב אחר קמפיין הפייסבוק לקידום הצעת החוק, יכול היה להבחין בנטייה המיידית של אנשים למתוח את ההגדרה. יש האומרים: אם כבר מחבלים, אז כל הערבים. אחרים אומרים: מחבלים? אז גם שמאלנים, ויש המוסיפים: פושעי מין. וכך הלאה, איש איש ורשימת הנידונים שלו. לי יש את שלי, והאמינו לי שהיא ארוכה. חייבים להודות שיש משהו מפתה מאוד בכל הקטע הזה של להטיל עונש מוות. הרי כולנו חושבים אותו הדבר: יש אנשים שפשוט לא מגיע להם לחיות, כאלה שהעולם היה מקום טוב יותר בלעדיהם.

ב. בואו נדבר על הרתעה. יש הרבה מאוד מחקרים הטוענים שלעונש מוות אין הרתעה. אני לא קונה אותם. המחקרים האלה מוטים, הם נעשים על אנשים שמוות לא מרתיע אותם מלכתחילה, מחבלים מתאבדים או רוצחים פסיכופטים. אבל מרביתנו מאוד נרתעים מהמוות. רובנו לא תולה את עצמו, נשכב לפני אוטובוס נוסע או משתחל ללועו של קרוקודיל רעב. רובנו המוחלט מעדיף לדחות את המוות ככל שניתן, לשלם כמה שיותר ולהילחם בו.

מצד שני, רובנו עושים פה ושם דברים לא מי יודע מוסריים או מתחשבים. כל אחד אוהב את חייו, אבל חושב פחות על חיי האחר. עכשיו רק חישבו מה יהיה אם העונש על כל עבירה יהיה מוות. זה אולי לא ישנה משמעותית את מספר פיגועי ההתאבדות או את הפשעים החמורים במיוחד, אבל מה עם כל השאר? נניח שהעונש על להידחף לתוך קרון הרכבת לפני שהנוסעים היורדים יצאו, יהיה מוות בעריפת ראש. אחרי הוצאה אחת להורג של אדם שנתפס במצלמות האבטחה בתחנת השלום אף אחד לא יידחף יותר והחיים יהיו ורודים טיפה יותר. מי יחנה בחניית נכה בידיעה שמחכה לו כוס תרעלה? מי ישאיר זבל בחוף הים כששתי האופציות היחידות הן ללכת עד הפח או להיתלות? וכך הלאה.

חישבו על היתרונות. א) זה ידלל את האוכלוסייה. כולנו יודעים שכדור הארץ מצטופף והולך. ב) זה לא רק ידלל את האוכלוסייה, זה ידלל את החלק המעצבן שבה. ג) לטווח הארוך זה אף ישביח את האוכלוסייה. אם זה שחונה על המדרכה וחוסם עגלת ילדים לא יפגוש בזו שמלינה שכר לעובדים שלה, השניים לא יולידו שלישייה שמאכילה ג'ירפות בלונה פארק או שורפת חתולים בל"ג בעומר. תוך כמה דורות כולם יהיו נורא נחמדים - ברירה טבעית. ד) אפשר לקצור את איברי המתים. ה) זה יפרק את מונופול הגז, יוריד את יוקר המחיה, יחליש את הבנקים ויגביר את התחרות. כנראה.

רפורמת הגליוטינות /איור : תמיר שפר

ג. לזה, חברות וחברים, אני קורא הרתעה. והכי יפה זה שאתה אפילו לא באמת צריך להרוג את כל האנשים האלה. כמו שלמדנו במסכת מכות, סנהדרין ההורגת אחת לשבע שנים - ורבי אלעזר אומר שבעים - נקראת חבלנית, כלומר רצחנית. רוצה לומר, כל מה שאתה צריך זה שהאופציה תהיה על השולחן ושהאקדח יהיה תלוי על הקיר.

יש עוד טיעונים כבדי משקל נגד עונש מוות. הטיעון המוסרי טוען שאל לה למדינה ליטול חיים של אדם, שלא לה נתונה הנקמה, ושעדיף שמאה אשמים יחיו מאשר שחף מפשע אחד יוצא להורג בטעות. יש גם הטוענים שהדבר יערער את מעמדה של ישראל בעולם.

לגבי מעמדה של ישראל בעולם, לא הייתי דואג יותר מדי. העולם מת עלינו וכמה מתים בשנה לא ישנו את זה. לגבי הנקמה, זה פשוט עניין של מסגור ומיתוג. בנקמה המוכרת לנו יש משהו אפל, עיוור, קמאי. אבל אני משוכנע שקמפיין ממלכתי יכול לעשות פה פלאים. נסו להיזכר כמה אהבנו לקטוף פרחי בר ולבזבז מים עד שקמפיינים ממולחים שכנעו אותנו לעשות את ההפך, ועוד להתגאות בזה. אז אל תקראו לזה נקמה, קראו לזה "רפורמת הגיליוטינות".

אני נוטה להסכים עם העמדה המוסרית בזה שעדיף שמאה אשמים יישארו בחיים מאשר שחף מפשע אחד יוצא להורג, אבל דווקא את זה אפשר לסדר הכי בקלות: פשוט לא להוציא להורג חפים מפשע. בכלל, אני שונא טיעונים כאלה. זה כמו שכל פעם שמנסים לפקח על שכר הדירה או להטיל מס ירושה וכד', הטיעון הראשון נגד הוא שאנשים ירמו. אתם מבינים? מסכינים עם הרמאות, נכנעים לה, במקום פשוט להיכנס באימ-אימא שלה.

אתם משתכנעים, נכון?

ד. טיעון אחד נגד עונש מוות שמרתי לסעיף נפרד: את זה האומר שאל לה למדינה ליטול חיי אדם. אני מסכים עם זה, ולכן אני אומר תודה, אבל לא תודה, לח"כ בצלאל סמוטריץ' ולח"כ לשעבר משה פייגלין, שהיו הראשונים להתנדב לבצע את גזרי הדין, פייגלין אף אמר שזה יהיה לו "בכיף" (הם אמנם התייחסו למחבלים, אבל כמה מחבלים כבר יש? מהר מאוד ישעמם להם והם ירצו עוד).

שני טיעונים נגד תליינים: א) אף ששני התליינים הראשונים דתיים עם זקן מטופח, הרי שצריך לפתוח את השורות לכל חלקי העם, לדאוג לייצוג לנשים, מיעוטים, פריפריה. מסובך מדי, עזבו. ב) תליין זה מקצוע אכזרי הנוטל מחיר כבד מהעוסקים בו, ואני לא רוצה כאלה שיסתובבו בינינו. גם פה אני מתכוון להציע לוועדה פתרון טכנולוגי פשוט יחסית: לחבר את הנידון פיזית לפייסבוק, עם כבלים המעבירים חשמל. כל אזרחי ישראל יעשו לייק וכל לייק ישלח זרם - אבן דיגיטלית אם תרצו - לגופו של הנידון עד למותו. זה קצת כמו שיימינג, אנחנו נרגיש עם זה ממש טוב. ענישה קולקטיבית, גרסת המראה. שנאמר: ידינו שפכו את הדם הזה.

ה. נשארה רק השיטה. תלייה, סקילה, רעל, חנק, שריפה או ירייה. כולן טובות, ממש קשה לבחור. מאחר שאנחנו ציבור הנוטה להשתעמם בקלות, אני מציע שכל שלושה חודשים יחליפו את השיטה, שיהיה מעניין, ולאט-לאט יוסיפו חדשות - אבל לא מהר מדי, אחרי הכול אנחנו ציבור שמרני. הייתי מכניס דריסה בסוף השנה הראשונה, זה יהיה נחמד. אחר כך ביקור במיני ישראל, נסיעה במונית שירות בלי מזגן כששאר הנוסעים לא שמו דיאודורנט וכך הלאה. בכל מקרה, יוקם אתר אינטרנט ייעודי, שבו יוכלו אזרחים טובים להעלות רעיונות מקוריים יותר.

אני מאמין שאם אצורף לוועדה שמקים נתניהו, אוכל לתרום רבות להעלאת המודעות לעונש המוות, אחרי הכול - בנפשנו הדבר.

דרור פויר

עוד כתבות

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"