גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כשהדרמות בעולם חוגגות, המשקיעים מחפשים מפלט

זו שעתם של מניות הבורסות וספקי שרותי המסחר, שנהנים מהעלייה בתנודתיות

בורסה / צילום: תמר מצפי
בורסה / צילום: תמר מצפי

המשקיעים בעולם ממשיכים לנוע בין ייאוש לתקווה, כאשר הסאגה היוונית ממענת לאפשר להם להתמקד במדיניות הפד, בנתוני המאקרו ובעונת הדוחות שנפתחה. גם עלייתה ונפילתה שוב של הבורסה בסין, לא מוסיפה שקט למשקיעים שמתקשים לגבש דעה לאן פני השווקים בתקופה הקרובה ובאילו השקעות לדבוק - מניות, אג"ח או אולי השקעות אחרות.

מהתנודתיות הגבוהה נהנים מספר אפיקי ומכשירי השקעה כמו קרנות גידור, מוצרים מובנים בהם עולה הריבית המשולמת עם העלייה בתנודתיות וכן משקיעי האופציות. התנודתיות הביאה איתה השנה גם לגידול במחזורים, כאשר מחזורי המסחר במניות בארה"ב לדוגמה עלו עד סוף השבוע האחרון בכ-11% לעומת רבעון שני, כשגם בהשוואת הרבעון השני לעומת אשתקד עלו מחזורי המסחר בשיעור דו-ספרתי נאה, בעיקר במניות ובחוזים. דוגמה נוספת ניתן למצוא בגידול החד במחזורי המסחר בבורסת יורונקסט האירופאית, שרשמה בחציון את המחזורים הגבוהים ביותר בשלוש וחצי השנים האחרונות, כשהמשקיעים נהרו השנה להשקעות אירופאיות.

מהעלייה במחזורי המסחר נהנות באופן מיידי הבורסות שחלקן רשום למסחר כמניות, חברות המסחר האלקטרוני וספקי המידע לשוקי ההון. מבין עשר הבורסות הגדולות בשווי המכשירים הנסחרים, ניתן לציין את הבורסה בניו יורק (NYSE), עם שווי נכסים נסחר של 19.3 טריליון דולר נכון לסוף 2014; לאחריה הנאסד"ק, עם שווי של 6.98 טריליון; הבורסה ביפן עם 4.38 טריליון דולר; הבורסה הלונדונית, עם 4.01 טריליון ועוד. העובדה כי נתוני המסחר שקופים וגלויים לכל, מאפשרת למשקיעים לחשב את הגידול או הקיטון בהכנסות ברמת דיוק גבוהה למדי ולהתאים את מחירי היעד למניות בהתאם.

מגמות נוספות המשפיעות על המחזורים פרט לתנודתיות, הן הגידול במיזוגים והרכישות שהוכרזו ושעלו בעולם ברבעון השני ב-56% לעומת הרבעון הראשון וב-38% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד; גידול בהנפקות בעולם ב-11% ברבעון, המשך גידול ברכישה חוזרת של מניות בידי חברות ועוד. גם היעדר אלטרנטיבות השקעה ברמת סיכון נמוכה, שולחת משקיעים לחפש חלופות סחירות כאשר סך כניסת הכסף לקרנות ותעודות סל עומדת בחציון השנה על כ-160 מיליארד דולר למניות ו-187 מיליארד לאג"ח. גם התערבות הבנקים המרכזיים במסחר בולטת, תוך צמצום היצע הנכסים הסולידיים שמגבירה כשלעצמה את המחזורים ואת מעורבות המשקיעים בשווקים.

מגמה חשובה נוספת היא התפתחות הטכנולוגיה בתחום הבנקאי, המאפשרת למשקיעים להיות מעודכנים בזמן אמת בכל התפתחות כלכלית או פיננסית ברחבי העולם ולתרגם אותה כמעט באופן מיידי לפעולת קניה או מכירה דרך מחשביים נייחים, ניידים או במובייל. תהליך זה צפוי רק להאיץ ולהעמיק את מעורבות המשקיעים הפרטיים במסחר, תוך הגדלת נפחי המסחר בצורה משמעותית.

גם הבורסות מתמזגות

בצד האתגרים העומדים בפני הבורסות, ניתן למנות את התחרות על עמלות הסליקה, צרכי הון גדלים וצורך בהשקעה רבה במחשוב ותוכנה כדי לעמוד בדרישות המתגברות של המשקיעים לנגישות רבה ומהירה למסחר, כמו הגידול המהיר בפעילות מסחר בידי מחשבים. אתגר נוסף הוא התערבות הרגולטורים במסחר, כמו בצמצום היצע האג"ח המוחזק על-ידי עושי שוק או התערבות בשוק הנגזרים כלקח ממשבר 2008, גם דרך תקנות באזל 3, המצמצמות את המינוף בו פועלים הבנקים במסחר.

18 בורסות נסחרות ברחבי העולם, כשהבולטות בהן הן חמש הבורסות המרכזיות בארה"ב , זו של ניו יורק (NYSE), הנאסד"ק , בורסת ה-ICE, בורסת החוזים של שיקגו (CBOE) ובורסת CME שרכשה את זו של שיקגו ב-2007 ואת בורסת ה-NYMEX ב-2008.

באירופה ניתן לציין את בורסת היורונקסט, הבורסה בגרמניה (DEUTSCHE BORSE), הבורסה בלונדון (KSE), כמו גם הבורסות ביפן (JSE), אוסטרליה (ASX), הונג קונג (HKEX) ועוד. עלויות התפעול והרצון להגדיל את נתחי השוק והמחזורים, דוחפים את הבורסות למיזוגים ולשיתופי פעולה ביניהן. גם הרצון לחסוך לחברות עלויות רישום כפולות, הביאו ל-14 עסקאות מיזוג בעשור האחרון.

העליות בשווקים בשנים האחרונות, הביאו בורסות רבות להיסחר במחירים גבוהים, כאשר לרבות מהן אנו מעניקים המלצות החזק ואף מכירה כמו לאלו של סינגפור (SGXL), יפן (8697) , מקסיקו (BOLSAA) והונג קונג (0588).

בורסת ICE (סימבול ICE.N) היא מתפעל גלובלי מוביל של בורסות ומסחר אלקטרוני כמו גם סליקה של מגוון רחב של מוצרי השקעה, נגזרים מטבעות ועוד. 23% מהכנסותיה נובעות גם משירותי מידע, כשנתח מוביל נוסף של 25% מההכנסות נובע מנגזרי אנרגיה. לאחרונה העלינו את תחזית הרווח לרבעון השני, כאשר סך הרווח השנה צפוי לצמוח בכ-20%.

קבוצת CME (CME.US) היא מתפעלת הנגזרים הגדולה בעולם לאחר הרכישות שביצעה וצוינו לעיל. החברה מטפלת בכ-90% מכל מסחר החוזים העתידיים בארה"ב, כמו גם את המסחר ברצפת המסחר בני יורק ובשיקגו. מוצרי הריבית שהחברה מתפעלת, צפויים להיות מושפעים לחיוב מהעלאות הריבית בשנים הבאות, כאשר 27% מכל הכנסותיה מיוחסים למוצרי ריבית. רווחי החברה צפויים לצמוח השנה בכ-18% והיא מחלקת דיבידנד נאה של 4.2%.

Virtu Financial (VIRT) הוא עושה שוק אלקטרוני שהונפק לאחרונה, המספק נזילות לכ-11 אלף ני"ע ב-34 מדינות ו-225 זירות מסחר. 24% מהכנסותיו ממסחר במטבעות, 24% מסחורות, ו- 22% במניות בארה"ב. מחיר היעד קרוב למחיר השוק על רקע שמרנות בכל הנוגע לחברה חדשה שמונפקת. רווחי החברה צפויים לצמוח השנה בכ-25%, אך אלו אינם משקפים את הצמיחה ארוכות הטווח של החברה, שצפויה לעמוד על כ-10%.

TD Ameritrade (AMTD.N) הינו ברוקר מוביל שנוסד ב-1971 ולו 6 מיליון חשבונות פעילים המנהלים דרכו נכסים בהיקף של 600 מיליארד דולר. החברה מספקת פלטפורמת מסחר במגוון ני"ע, כמו גם שרותי ייעוץ בעיקר למשקיעים פרטיים. 41% מהכנסות נובעות מעמלות מסחר ו-19% ממרווחי ריבית, שצפויים לעלות ככל שתעלה הריבית בארה"ב בשנים הקרובות. מחיר המניה עלה עם העליות בשוקי ההון ומומלץ לנצל ירידות, אם יהיו, לרכישה.

לסכום, מהעלייה בתנודתיות ובמחזורי המסחר בחודשים האחרונים, נהנים מוצרי השקעה מחד ומניות הבורסות וספקי השירותים מנגד. ניתן רק לקוות כי פתרון המשבר ביוון ורגיעה בחששות מהעלאת הריבית בארה"ב, יחזירו את הקונים למניות ולאג"ח ויגדילו את המחזורים על חשבון המזומן שגדל לאחרונה בתיקי השקעות רבים.

*** הכותב הוא מנהל השקעות ראשי ב-UBS Wealth Management Israel Ltd. לכותב המאמר ו/או לחברה עשוי להיות עניין אישי בנושא. האמור בכתבה אינו מהווה תחליף לשיווק השקעות ו/או ייעוץ השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם

שחקני המסחר

עוד כתבות

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי