גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סופית: הדוגמנית עמית מכטינגר לא תיכנס לכלא

מכטינגר הורשעה בנהיגה בשכרות, ורישיונה נפסל ל-3 שנים ■ הפרקליטות ביקשה מאסר בפועל - וערעורה נדחה ■ השופט: "לאחר שקראתי את תסקירי שירות המבחן, נראה כי הנאשמת שיתפה פעולה בהליך השיקומי"

עמית מכטינגר / צילום: שלומי יוסף
עמית מכטינגר / צילום: שלומי יוסף

שופט בית המשפט המחוזי בתל-אביב, רענן בן-יוסף, החליט היום (ה') בדיון בערעור המדינה כי עמית מכטינגר לא תיכנס לכלא.

כזכור, המדינה ערערה בחודש פברואר השנה על קולת העונש שנגזר על מכטינגר בגין הרשעתה בנהיגה בשכרות. לאחר שהוגש הערעור, השופט בן-יוסף לא דחה אותו על הסף, זאת כדי לאפשר למכטינגר להמשיך בהליך השיקומי שבו החלה עוד בטרם הגשת הערעור על-ידי המדינה.

"לאחר שקראתי את תסקירי שירות המבחן, נראה כי הנאשמת שיתפה פעולה במסגרת ההליך השיקומי, ואני מסכים עם שירות המבחן. לפיכך אני דוחה את הערעור ומקבל את תוצאות התסקיר", קבע השופט בפסק דינו.

מכטינגר נתפסה בשלהי חודש דצמבר 2013 בדרך השלום בתל-אביב, כשבדמה 470 מיקרוגרם אלכוהול. בהמשך התברר כי הייתה זו הפעם השנייה שבה היא נתפסה נוהגת תחת השפעת אלכוהול, לאחר שהפעם הקודמת הייתה ביולי 2013.

לבקשתה של מכטינגר, הדיון בשני התיקים אוחד במשותף. היא הועמדה לדין, ובתום ההליך גזר עליה בית המשפט לתעבורה, בתיק המאוחד המתייחס לשתי העבירות של נהיגה בשכרות, שנת מאסר על-תנאי למשך 3 שנים, 3 שנות פסילה מנהיגה, 6 חודשי פסילת רישיון על-תנאי, קנס של 4,000 שקל וצו מבחן לתקופה של שנה.

הפרקליטות טענה כי מדובר בעונש קל מדי, ולכן בחודש פברואר השנה הגישה ערעור על ההחלטה, כאמור.

בבדיקה מעמיקה שערך "גלובס" עלה כי הפרקליטות נטתה להחמיר עם עונשה של מכטינגר, ביחס למקרים דומים של נהיגה בשכרות של נהגים אנונימיים ולא מוכרים ומתוקשרים.

בתוך כך, השופט אמר במהלך הדיון כי אכן הפרקליטות מבקשת להטיל עונש מאסר על מכטינגר - רק משום שזו היא, שלא כפי שהיא מבקשת בערעורים אחרים במקרים דומים.

בא-כוחה של מכטינגר, עו"ד מוחמד דרוויש, ציין בפתח הדיון: "בסופו של יום ההליך הטיפולי הצליח ומצליח, על כן נבקש למחוק את הערעור".

מנגד, עו"ד ראאד ענוז מפרקליטות מחוז תל-אביב (פלילי) טען כי ההחלטה שלא לשלוח את מכטינגר למאסר - מוטעית. "אני מבקש להותיר את פסק הדין על כנו, זוהי פעם שלישית שהיא נתפסת תוך חצי שנה. נהגו איתה בחסד גדול מאוד. אני יודע שלתיקים דומים הייתה ענישה בפועל. יש צורך להעביר מסר לחברה, שעדיין היא צריכה לקבל עונש".

במהלך הדיון אמר השופט לנציג הפרקליטות: "אדוני מאמין כנראה שיצר האדם הוא רע מנעוריו, אין צ'אנס, העולם שחור. בדיוק בגלל זה אני דחיתי את ההכרעה בערעור, כדי לבדוק האם הגברת עובדת עלינו, או שיש לה מוטיבציה להשתפר, ואם החברה תרוויח מההליך השיקומי או שהיא תפסיד. בא קצין שירות מבחן אומר שהיא עשתה כל מה שאפשר לעשות, והיא הפסיקה לשתות, ובא לציון גואל".

עוד קבע השופט כי "לאור תסקירי שירות המבחן שהובאו בפניי ,בחרתי לעשות שימוש בחוק העונשין ולבחון את ההליך השיקומי של הנאשמת, כדי לבחון את הסיכויים לענישה השיקומית במצבה".

לדברי השופט, "מצאתי לנכון לקבל תסקיר עונשי כדי לבחון את טענת המדינה, לפיה אין מדובר בהליך שיקומי אלא בהליך שנחזה להיות הליך שיקומי, ולא הליך אמיתי, כסות כדי להתחמק מענישה. והנה תסקירי השירות מאשר את ההליך על שיתוף-הפעולה של הנאשמת בהליך השיקומי".

השופט הקריא מתוך התסקיר: "מהיכרותנו עם עמית התרשמנו מהיענותה להליך הטיפולי, כאשר המרחב הטיפולי הנוכחי מאפשר לה לקבל ביטחון, שהוא בסיס חשוב להתמסרותה להליך שהיא עוברת... התרשמנו שחל שינוי משמעותי בעמדותיה, וכיום היא מביעה יכולת לקבלת אחריות מלאה, הכוללת מודעות לשימוש לרעה על דפוסי העבירה שעמדו על רקע העבירות".

בסיום הדיון התלוצץ השופט ואמר: "אני דוחה את הערעור ומקווה שיותר מכטינגר לא תשלב שתיית אלכוהול עם נהיגה. לא צריך לשתות, מה רע בכוס בירה שחורה?" - ומכטינגר השיבה: "כן, ברור, אפילו כוס מים".

פרשנות: מסר שיקומי ואנושי / חן מענית

מחקרים מראים כי שיקום של עבריין הוא יעיל הרבה יותר מאשר הטלת ענישה מחמירה עליו, כדי למנוע ממנו לחזור ולבצע עבירות.

חוות-דעת שפרסם לפני מספר שנים מרכז המחקר של הכנסת הראתה, למשל, כי רק כ-10% מהאסירים שעברו שיקום על-ידי הרשות לשיקום האסיר, נשפטו והורשעו שוב במשך 5 השנים שלאחר שחרורם. זאת, לעומת אסירים שלא עברו תהליכי שיקום, ו-43.5% מהם הורשעו שוב בשנים שלאחר שחרורם.

למרות הנתונים הברורים על השיקום המיטבי לנאשמים, שאומצו לא אחת בפסיקת בתי המשפט - במקרה של הדוגמנית לשעבר עמית מכטינגר, התעקשה התביעה משום מה לדבוק בעמדתה כי יש להענישה בחומרה על עבירת הנהיגה בשכרות שביצעה.

בטיעוניה הטילה התביעה דופי נוסף במכטינגר, וטענה כי ההליך השיקומי שהיא עוברת אינו אמיתי, אלא 'פסאודו הליך' שמהווה כסות כדי להתחמק מענישה. כלומר, לטענת התביעה, נוסף לכך שמכטינגר היא נהגת חסרת אחריות שמסכנת את הציבור - היא גם שקרנית מועדת ומתחזה.

למרבה מזלה, יש שופטים בבית המשפט המחוזי בתל-אביב. השופט רענן בן-יוסף לא ממש התרשם מדברי הקטגוריה, והעיר לתובע במהלך הדיון: "אדוני מאמין כנראה שיצר האדם הוא רע מנעוריו, אין צ'אנס, העולם שחור", אך לשם הזהירות שלח את מכטינגר לתסקיר מבחן משלים.

התברר כי תסקיר שירות המבחן דחה את טענות המדינה שמכטינגר היא מתחזה, והוא גמר את ההלל על שיתוף-הפעולה שלה בהליך הטיפולי.

וכך כתבו בדוח אנשי שירות המבחן: "מהיכרותנו עם עמית, התרשמנו מהיענותה להליך הטיפולי, כאשר המרחב הטיפולי הנוכחי מאפשר לה לייחס אמון וביטחון, שהינם בסיס משמעותי להתמסרותה להליך השיקומי שהיא עוברת", והוסיפו כי הם התרשמו כי חל שינוי משמעותי בגישתה של הדוגמנית. "כיום מכטינגר מביעה יכולת לקבלת אחריות מלאה... ההליך הטיפולי כבר הביא לשינוי בחייה ומסייע בהפחתת הסיכון להישנות".

יש לקוות כי המסר השיקומי והאנושי שהעביר בית המשפט בהחלטתו לגבי מכטינגר, יחלחל בעתיד גם למסדרונות התביעה. נקווה גם שמכטינגר עצמה לא תכזיב את בית המשפט ואותנו, ושמעתה היא תנהג בזהירות יתר - תרת- משמע.

עוד כתבות

רחובות טהרן / צילום: ap, Vahid Salemi

"משהו גדול בדרך": האתר שמנסה לחזות מתי תהיה תקיפה באיראן

StrikeRadar, פלטפורמה ניסיונית מבוססת בינה מלאכותית שפיתח מנהל מוצר ישראלי, הציגה היום תנודתיות חדה במדד הסיכון לתקיפה אמריקאית באיראן, שהגיע עד ל-49%

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ת"א ננעלה בירידות; מדד הקלינטק נפל ב-3%, הדולר התחזק מול השקל

מדד ת"א 90 ירד בכ-1.3%, ת"א 35 איבד מערכו כ-0.5% ● נייס זינקה לאחר שעקפה את התחזיות ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר ממשיך להתחזק אל מול השקל וערכו עומד סביב 3.14 שקלים

נשיא סין שי ג'ינפינג / צילום: Reuters

חיזור שקט בארץ, מתקפה פומבית בבייג'ינג: המשחק הכפול של סין מול ישראל

בעוד שבזירה הבינלאומית סין משמרת קו ביקורתי נגד ישראל כדי להתבדל מוושינגטון, בשטח היא מנמיכה להבות ● המטרה, לפי המומחית קאריס וויטי: ליהנות מהיכולות הישראליות בלי לשלם את המחיר הפוליטי הכרוך ביחסים גלויים ● במקביל, היא ממשיכה לחבק את טהרן

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: מיטל שטדלר

הממשלה עסוקה במילה "טבח", אך יש לה משימות הנצחה ממשיות

הממשלה עוסקת בשינויים טקסטואליים של חוק ההנצחה לשבעה באוקטובר ● אבל היא כבר הייתה אמורה לבצע שלל משימות לטובת העניין: מהקמת מאגר ארכיוני ועד קידום הפקות תכנים ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מורשת והנצחה ל־7 באוקטובר

ספינות במהלך תרגיל ימי משותף של איראן ורוסיה בדרום איראן / צילום: ap, Masoud Nazari Mehrabi/Iranian Army

עם 33 אלף כלי שיט: אם תגיע, המערכה בין איראן וארה"ב לא תתרחש רק באוויר

צי משמרות המהפכה ערך השבוע תרגיל צבאי במצר הורמוז, וסגר חלק מהנתיב שבו עוברים כ־30% מהסחר העולמי בנפט ● למול הנוכחות האמריקאית הגוברת באזור, בטהרן פועלים לחיזוק כוחות מעל ומתחת לפני הים באמצעות משמר מתנדבים, צוללות ננסיות ואוניות סוחר לאיסוף מודיעין

זום גלובלי / צילום: Reuters

איראן לא לבד: צפון קוריאה חושפת רשימת יעדים לתקיפה

קוריאה הצפונית פורסת משגרים חדשים ומאיימת "להכניע כל איום חיצוני" • חברת פתרונות החקירה הדיגיטליים סלברייט מסתבכת בפרשה באפריקה • ומעצר של שלושה יהודים הצית סכסוך בין בלגיה לארה"ב • זום גלובלי, מדור חדש

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

בג"ץ ללוין: נמק מדוע אינך משתף פעולה עם נשיא העליון לצורך מינוי שופטים

בג"ץ דן היום בעתירה נגד שר המשפטים לוין, בה נטען כי הוא נמנע מלשתף פעולה עם נשיא העליון עמית ואינו ממנה שופטים ● השופט שטיין: "אנחנו בסיטואציה משברית מאוד; אם אין נשיא מחוזי, מה אני עושה עם טרוריסט, משחרר אותו ממעצר מינהלי?" ● השופט גרוסקופף: "התשובה של לוין שאין מינויים כי הוא לא מדבר עם עמית אינה קבילה"

ד''ר אורן פרייס־בלום, מייסד אוסיו / צילום: באדיבות אוסיו

"לא התכוונו להתחבא": מתחת לרדאר, סטארט־אפ ישראלי כובש את שוק האורתופדיה בארה"ב

מתחת לרדאר, חברת אוסיו, שפיתחה שתלים לטיפול בפציעות, כבר גייסה 100 מיליון דולר ● המייסד, ד"ר אורן פרייס־בלום, מספר על הדרך מהמטבח בבית לשוק האורתופדיה האמריקאי, על ה"פיץ'" הראשון המפתיע ועל שיתוף הפעולה עם חברה מכפר זרזיר

בנק מזרחי–טפחות יתרום 5 מיליון שקל לבנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי טפחות תורם 5 מיליון שקל לשכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי-טפחות יתרום 5 מיליון שקל לשיקום ובנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה ● תערוכת "אמנות ישראלית" בחסות בנק הפועלים תציג עבודות של אמנים ותיקים וצעירים, וההכנסות יוקדשו לנט"ל ● מרתון Winner ירושלים הבינלאומי ייערך ב-27 במרץ, בהשתתפות אנשי מילואים וכוחות הביטחון, בחסות הטוטו וחברת אזורים ● אירועים ומינויים

רשת הקשרים של ג'פרי אפשטיין במוקדי הכוח של אירופה / צילום: ap

סדקים בכתר ובקבינט: רשת הקשרים של ג'פרי אפשטיין במוקדי הכוח של אירופה

"אתה אדם טוב בצורה יוצאת דופן", כתב דיפלומט נורבגי בכיר לאפשטיין, והוא לא לבד ● ממסדרונות השלטון בפריז ועד למעצרו ההיסטורי של הנסיך הבריטי לשעבר: השערוריות המביכות בצמרת הופכות לחשד לפלילים ● המחיר הוא פגיעה אנושה באמון הציבור במוסדות היבשת

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות; נייס זינקה ב-13%, אוויס נפלה ב-22%

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● למרות הכנסות שיא, התואר שוולמארט איבדה לאמזון ● ענקית המיכון החקלאי דיר זויקה לאחר לאחר שהיכתה את תחזיות האנליסטים והעלתה את תחזית הרווח ●  מחירי הנפט עלו לרמתם הגבוהה ביותר זה חצי שנה ● מספר התביעות הראשוניות לדמי אבטלה צנח ב-23,000, הירידה החדה ביותר מאז נובמבר

טראמפ נואם במועצת השלום / צילום: ap, Mark Schiefelbein

טראמפ מרחיב את הדד-ליין לאיראן: "15 ימים זה המקסימום"

טראמפ בהצגת מועצת השלום:"חייבים להגיע עם איראן להסכם בעל משמעות" ● ישראל מאיימת על חיזבאללה: אם תצטרפו למערכה מול איראן, תחטפו מכה אנושה ● יועצו של יו"ר הפרלמנט האיראני: "מוכנים לעימות היסטורי" ● דיווח בלבנון: תושבים עוזבים את אזור ביירות מחשש להתערבות חיזבאללה במערכה ● עדכונים שוטפים

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ משוחח עם עיתונאים / צילום: ap, Evan Vucci

דריכות למתקפה: עוד משחתת אמריקאית נכנסת לאזור

טראמפ נתן אתמול דדליין לאיראן: 10 ימים או 15 ימים • דובר צה"ל אפי דפרין: "אנחנו עוקבים אחר ההתפתחויות האזוריות וערים לשיח הציבורי בנושא איראן" ● טראמפ בהצגת מועצת השלום: "אסור שיהיה לאיראן נשק גרעיני" • איראן במכתב למזכ"ל האו"ם: אם נותקף - נגיב נגד בסיסים אמריקניים באזור ● עשרות אזרחים ישראלים חצו אמש את גדר המערכת משטח מדינת ישראל לרצועת עזה והושבו ע"י צה"ל ● עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

סקוט ראסל, מנכ''ל נייס / צילום: SAP

מנכ"ל נייס: "ה-AI לא יחליף אותנו. אנחנו נרוויח מזה"

סקוט ראסל, שמסכם שנה בתפקיד, נשמע אופטימי אחרי שהחברה בניהולו עקפה את התחזיות ברבעון הרביעי של שנת 2025 ● חברת התוכנה שהייתה עד לא מזמן מהגדולות בבורסה, צופה צמיחה של 14%-15% בתחום הענן ● החברה יוצאת בתוכנית רכישה עצמית של מניות בהיקף של 600 מיליון דולר

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: רשות התחרות לא העניקה פטור, תצטרך למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, הודיעה היום כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, המופעלת ע"י חברת המשלוחים ● המשמעות היא שחברת וולט תיאלץ למכור את זרוע הקמעונאות שלה ● וולט בתגובה: "צעד רגולטורי קיצוני שמעניש פתיחת תחרות במקום לעודד אותה"

אהרונוביץ', אנגלמן, כץ / צילום: יוסי זמיר, ניב קנטור, עמית שאבי-ידיעות אחרונות

רשות המסים פוזלת לרווחים מפולימרקט, אבל שוכחת דבר בסיסי בפלטפורמה

הרשות רוצה נתח מרווחי השחקנים בפולימרקט, אבל איך היא תאתר אותם ● הבירוקרטיה מכה באזרחים חולים ● ומה לא נלמר מפגיעת הטיל בבזן ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מימין: פרופ' אסף חמדני, יו''ר הוועדה לרפורמה בדוחות; ספי זינגר, יו''ר רשות ני''ע; רו''ח שלומי שוב ופרופ' אמיר ברנע / צילום: אלון גלבוע

למה בשוק ההון חוששים מהרפורמה שאמורה להקל על דיווחי החברות?

בדיון בהשתתפות בכירי רשות ני"ע טענו מומחים כי המלצות ועדת חמדני עמומות, פוגעות ביחסים שבין מנהלים לדירקטורים ומאפשרות לדחות דיווחים על עסקאות ● יו"ר הרשות זינגר: "בגלל ה-AI, ייתכן שבעוד שנתיים-שלוש יהיה צורך בשינויים נוספים"

זיו קורן (מימין) וניב חורש, מבעלי ראובני פרידן / צילום: אייל נבו

קבוצת ראובני פרידן ממזגת לתוכה את סוכנות Great Digital

ב-15 השנים האחרונות פעלה גרייט דיגיטל כסוכנות עצמאית, וכעת היא תמוזג לזרוע הדיגיטל של ראובני פרידן - ארלו ● היקף התקציבים של גרייט דיגיטל עומד על כ-20 מיליון שקל, ובין לקוחותיה נמנים WeWork, יוניליוור וקבוצת ניאופארם

שלט המכריז על המבצע של גינדי. מה זה יעשה להכנסות המדינה ממסים? / צילום: פרטי

עד מתי נסכים לשלם מס רכישה ומע"מ על מחירי דירות פיקטיביים?

הלמ"ס ספגה ביקורת על הצגת תמונה ורודה מדי של מחירי הדירות, אבל קופת המדינה גורפת הון ממחירים שלא מביאים בחשבון את המבצעים ● צודקת או לא, כשהלמ"ס אומרת שהמחירים חזרו לעלות, יותר מדי אנשים משתכנעים וחוזרים לשוק - והמחירים טסים ממילא