גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שרי אריסון בוחנת הכנסת שותף זר לבנק הפועלים

ככל הידוע, אין כרגע הצעה קונקרטית ■ גורם בכיר בשוק ההון מעריך: במחיר המתאים אריסון תשקול למכור את כל השליטה ■ דוברת קבוצת אריסון: "בוחנים מעת לעת אפשרויות להכנסת משקיעים חדשים לבנק

שרי אריסון / צילום: ורדי כהנא
שרי אריסון / צילום: ורדי כהנא

שרי אריסון בוחנת הכנסת משקיע חדש לבנק הפועלים. ל"גלובס" נודע כי בקבוצת אריסון שוקלים הכנסת שותף לגרעין השליטה בבנק הגדול בישראל. ככל הידוע, לעת עתה אין מגעים קונקרטיים עם משקיע ספציפי, אך בקבוצה הוחלט לשקול ברצינות הצעות בעניין זה.

אריסון מחזיקה כיום ב-20.2% ממניות בנק הפועלים השוות 5.66 מיליארד שקל באמצעות אריסון החזקות. מניית בנק הפועלים נמצאת בסנטימנט חיובי. המניה טיפסה בכ-16% מתחילת השנה, כך שמדובר ברמת מחירים אטרקטיבית מבחינת אריסון לבצע מימוש שכזה. בשנים האחרונות ביצעה הקבוצה מהלך מימוש של המניות החופשיות בבנק (שאינן שייכות לגרעין השליטה) שהיו בידיה בהיקף של יותר מ-400 מיליון שקל, כך שאם תבצע מימוש נוסף של מניות, המשמעות תהיה הכנסת שותף לגרעין השליטה בבנק.

דוברת קבוצת אריסון, מיכל גורביץ', מסרה בתגובה: "אריסון השקעות, כחברת השקעות, מקבלת יוזמת ובוחנת מעת לעת פניות ואפשרויות לגבי הכנסת משקיעים חדשים לבנק הפועלים מתוך רצון להמשיך לפתח ולהרחיב את פעילות הבנק בדגש מיוחד על פיתוח והרחבת הפעילות הבינלאומית של הבנק. פניות אלו נבחנות לגופן בהתאם לאסטרטגיית הפעילות הגלובלית של החברה".

לפי הערכות, בקבוצה מבקשים להכניס שותף זר כדי לקדם את הפעילות הבינלאומית של הבנק. עם זאת, בכיר בשוק ההון ציין כי אם תגיע הצעה ראויה, אריסון לא תפסול את מכירת השליטה כולה. אלא שמכירת הבנק לא תהיה פשוטה כל כך; אריסון יכולה למכור את כל גרעין השליטה, תוך קבלת פרמיית שליטה, או למכור את המניות בבורסה בדומה למכירה שעשתה בשנה האחרונה קבוצת ברונפמן-שראן בדיסקונט, אך תוך פיזור גרעין השליטה, וויתור על פרמיית השליטה.

אריסון לא תרצה לוותר על פרמיית השליטה, אלא שמציאת רוכש לבנק היא משימה מורכבת, שכן כיום אין כבר יתרון בהחזקת שליטה בבנק. הסיבה לכך היא שהדיבידנדים מהבנקים ירדו דרמטית לאור מגבלות הרגולציה, וכן יכולת ההשפעה של בעל השליטה על הבנק מוגבלת מאוד כיום - שוב, בשל מגבלות הרגולציה.

בשנתיים האחרונות ביצעה קבוצת אריסון סדרה של מהלכים שמטרתם הורדת רמת המינוף של הקבוצה. בין היתר בוצע מהלך מורכב של מיחזור חוב בקבוצה בהיקף של 2.5 מיליארד שקל, שכלל הארכת המח"מ של החוב, וכן בוצעו מימושים ובראשם כאמור מכירת המניות החופשיות בבנק הפועלים.

כמו כן, בקבוצת אריסון שמים דגש על הרחבת הפעילות הבינלאומית של הקבוצה. הקבוצה - שאותה מנהלת אפרת פלד, וכוללת בין היתר את חברת הנדל"ן שיכון ובינוי - שמה דגש על יציאה לחו"ל של החברות הפעילות בה, ופעילה כיום ביותר מ-40 מדינות.

גם בבנק הפועלים לוטשים עיניים להתרחבות בחו"ל. הבנק הוא הגדול ביותר בישראל, ועל כן בעל פוטנציאל צמיחה מוגבל בארץ. כמו כן, שר האוצר משה כחלון מבקש להגביר את התחרות בבנקים, ואף הקים ועדה בראשות דרור שטרום לטפל בסוגיה זו. לפיכך, בבנק מבינים שעליהם למצוא מנועי צמיחה נוספים שיפצו על הפגיעה הצפויה בהכנסות בישראל.

זה זמן בוחנים בבנק, שבניהולו של ציון קינן, לרכוש בנק זר בחו"ל. שתי האפשרויות המרכזיות הן רכישת בנק הפעיל בתחום האשראי העסקי בארה"ב או פעילות בתחום הבנקאות הפרטית באירופה. עם זאת, נראה שעד כה שום עסקה שנבחנה לא הבשילה למגעים מהותיים. כמו כן, החקירה שהבנק נמצא בה בנושא הסיוע ללקוחות אמריקאים בהעלמת מס עלולה גם כן להכביד על השלמת התרחבות שכזו.

החזקה ותיקה

ההחזקה של קבוצת אריסון בבנק הפועלים היא החזקה ותיקה. לפני 18 שנה בקירוב רכש אביה של שרי אריסון, תד ז"ל, את השליטה בבנק מהמדינה עם קבוצת משקיעים אמריקאים ומשפחת דנקנר שרכשה את המניות באמצעות חברת מלח. לאחר מותו של תד, ירשה אריסון את ההחזקה בבנק. לפני כ-9 שנים הובילה מהלך לרכישת מניותיהם של כל השותפים. כעת, עשור בקירוב מאז שנהפכה בעלת השליטה היחידה בבנק, בוחנת אריסון הכנסת שותף חדש לבנק.

הכול על המדף

"הכול למכירה בענף הפיננסים. אף בעל שליטה לא יסרב היום להצעה ראויה למכור אם יקבל כזו" - כך אומר לנו בכיר בשוק ההון המכיר היטב לא מעט מבעלי השליטה בתחום.

ואכן, ידוע כי זה זמן רב חברות פיננסיות רבות נמצאות על המדף, ממגוון סיבות. חלקן כדי לשפר את הנזילות של הבעלים (כלל ביטוח), וחלקן בשל מגבלות ועדת הריכוזיות האוסרות על החזקה של תאגיד פיננסי וריאלי משמעותי (הפניקס ואותה כלל ביטוח מצד ענף הביטוח, ומצד הבנקים - הבינלאומי וכנראה גם מזרחי).

אלא שלמרות זאת, עדיין לא ראינו עסקה אחת נסגרת לחלוטין (מי שהכי קרובה לכך היא הפניקס, אך גם עסקה זו עדיין לא בוצעה בפועל).

בה בעת שבתחום ההיי-טק, ישראל היא אבן שואבת למשקיעים - בהם חברות ענק כמו גוגל ופייסבוק - בענף הפיננסים אנחנו הרבה פחות אטרקטיביים. הבעיה היא שמצד אחד החקיקה גרמה לכך שיש מעט מאוד רוכשים מקומיים פוטנציאליים, כשלצד זאת הרגולציה המעמיקה והמכבידה, כמו גם מצב השווקים המקומיים, מביאים לכך שגם אין מספיק מתעניינים, אם בכלל.

הרגולציה ההדוקה, שרק הולכת וגוברת, מקטינה את האטרקטיביות של שליטה בחברות מסוג זה: המגבלות על הדיבידנדים מחריפות והולכות וגם יכולת ההשפעה של הבעלים נהיית מוגבלת יותר-ויותר. כמו כן, מדובר בענפים עם תחרות נמוכה וריכוזיות גבוהה, מה שמביא להתערבות גוברת והולכת של הרגולטורים כדי לשפר את התחרות, מה שעלול להביא לפגיעה ברווחיות באותן חברות. בד בבד, השווקים גבוהים, כך שמחירי אותן חברות לא ברצפה. התוצאה היא שאין יותר מדי קופצים על המציאה של להפוך בעל שליטה בפיננסים.

דוגמאות לכך אפשר למצוא ברוכשים הפוטנציאליים שמתעניינים, לרוב באופן לא מחייב, ברכישת גוף פיננסי מקומי: או שמדובר בקרנות השקעה פרטיות, שמחפשות הזדמנויות, או שמדובר בגופים סיניים, שלא מקבלים בקלות היתר שליטה מהרגולטורים. דווקא שרי אריסון נמנית עם הבעלים הבודדים שלא חייבים להכניס שותף - מגבלות ועדת הריכוזיות אינן חלות עליה, כך ששעון החול אינו אוזל, והיא אינה סובלת מבעיית נזילות שמאלצת מכירה תחת לחץ. על כן, סביר להניח שאם תמכור את החזקותיה בבנק הפועלים (חלקן או כולן), תעשה זאת רק במחיר אטרקטיבי. האתגר יהיה למצוא משקיע שלמרות כל הנסיבות והמגבלות בענף ירצה להיכנס להשקעה בענף הבנקאות, ועוד לשלם בעבור זה פרמיית שליטה.

פאי בעלי מניות בנק הפועליםמניית בנק הפועלים

עוד כתבות

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו