גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פסגות: הנאשמים דורשים לזכותם עקב אי-העמדת ורמוס לדין

דוד אדרי ושי בן-דוד, הנאשמים המרכזיים בהרצת האג"ח בפסגות, הגישו היום את סיכומיהם בתיק ■ טוענים: ההחלטה לא להעמיד לדין את מנהלי פסגות, רועי ורמוס ושי ירון, היא אכיפה בררנית פסולה שלאורה יש לזכות אותנו

דוד אדרי ושי בן דוד / צילום: רוני שיצר
דוד אדרי ושי בן דוד / צילום: רוני שיצר

"החלטת הפרקליטות להעמיד לדין את דוד אדרי ושי בן-דוד, בגין הרצת איגרות החוב של חברת פסגות, כאשר דווקא את מנהליהם - רועי ורמוס ושי ירון - לא העמידה המאשימה לדין פלילי, מהווה אכיפה בררנית פסולה, שלאורה יש לזכות את אדרי ובן-דוד מהאישומים נגדם - כך טוענים אדרי ובן-דוד בסיכומים שהגישו היום (א') למחלקה הכלכלית בבית המשפט המחוזי בתל-אביב.

שני הנאשמים, שעבדו כבכירים בחברת פסגות, הדגישו, באמצעות עורכות הדין נוית נגב ואיריס ניב-סבאג (המייצגות את אדרי) ועו"ד ירון קוסטליץ (המייצג את בן-דוד), כי הם סבורים שלא היה מקום להעמיד לדין פלילי את ורמוס וירון, שכן לטענתם, "חומר הראיות מעלה כי כפי שלא נפל רבב במעשיהם של אדרי ובן-דוד - כך גם לא נפל רבב במעשיהם של המנהלים".

אולם, לדבריהם, שעה שבחרה המאשימה - ובצדק - שלא להעמיד לדין פלילי את המנהלים, כך הייתה חייבת לעשות גם ביחס להם.

השניים מדגישים כי אין מניעה שבית המשפט יורה על ביטולו של כתב האישום בשל אכיפה בררנית במסגרת הכרעת הדין, לאחר שמיעת כל הראיות.

יתרה מכך, לפי טענות הסנגורים, מהשיחות שניהל בן-דוד עם מנהליו - שי ירון ורועי ורמוס - מתיימרת המאשימה ללמוד על מעורבותו בתוכנית תרמיתית בדבר השפעה מלאכותית על שערים. "על פני הדברים, טיעונה זה של המאשימה אינו מתיישב עם העובדה שהמנהלים - השותפים לאותן השיחות - לא הועמדו לדין פלילי בגין מעורבות בתוכנית תרמיתית".

השפעה מלאכותית על שערי ניירות ערך

עוד טוענים אדרי ובן-דוד כי "המאשימה אינה יכולה לאחוז את החבל משני קצותיו - מחד, לטעון כי שי בן-דוד מעורב בתוכנית תרמיתית על יסוד שיחות עם מנהליו; ומאידך, לטעון כי המנהלים (ורמוס וירון), השותפים לאותן שיחות שמהן לומדת המאשימה על תוכנית זו, אינם מעורבים בתוכנית תרמיתית.

"על המאשימה, לשיטתה שלה, לבחור גרסה עובדתית אחת מבין שתיים: או שהמנהלים שותפים לתוכנית התרמיתית המיוחסת לנאשמים - או שהתוכנית שבה מעורבים הנאשמים ומנהליהם אינה תרמיתית כלל ועיקר".

ההגנה מוסיפה ומפנה את הזרקור לסוגייה זו, וכותבת כי "משבחרה המאשימה לא להעמיד לדין פלילי את המנהלים, ירון וורמוס, הרי שהמסקנה העובדתית שאותה יש ללמוד, לשיטתה של המאשימה עצמה, היא כי המנהלים אינם מעורבים בתוכנית תרמיתית. ממילא, לא ניתן לטעון על שיחות בין הנאשמים למנהליהם כי מהן עולה תוכנית תרמיתית".

במרכז המשפט המסקרן שמתנהל בפני השופט חאלד כבוב ומגיע בימים אלה לישורת הסופית שלו, עומד האישום לפעילות תרמיתית לכאורה באג"ח קונצרניות וממשלתיות, שבוצעה ב-2007 באמצעות חשבון הנוסטרו של חברת פסגות על-ידי אדרי, בן-דוד ושני נאשמים נוספים - אנשי דויטשה בנק, אהרון נבון וסער וינטראוב.

אדרי שימש בתקופה הרלבנטית כסמנכ"ל הברוקראז' וכמנהל הנוסטרו בפסגות; בן-דוד שימש כמנהל חדר המסחר; נבון היה מנהל חדר מסחר אג"ח בדויטשה בנק; ווינטראוב היה ברוקר בחדר מסחר אג"ח בדויטשה-בנק.

לפי כתב האישום, "במסגרת היערכות למכרז-החלף בספטמבר 2007, ביצעו הנאשמים פעילות תרמיתית במסחר בניירות ערך שונים, באמצעות נוסטרו דויטשה בנק, וזאת על מנת להפיק רווח ותועלת בשני היבטים: השפעה מלאכותית על יחס ההמרה בין הניירות המונפקים והנאספים במכרז; והפקת רווח משמעותי לחשבון הנוסטרו על חשבון המדינה כתוצאה מכך".

עוד נטען כי "בנוסף, ההשפעה המלאכותית על שערי ניירות הערך העניקה לנוסטרו יתרון בלתי הוגן במכרז על פני יתר המשתתפים בו, שכן ידיעתם של הארבעה כי שערי ניירות הערך במסחר נקבעו באופן מלאכותי איפשרה להם להגיש הצעות אטרקטיביות יותר מבחינת המדינה".

לפי החשד, הפעילות הניבה רווחים בשני היבטים: הן השפעה מלאכותית על יחס ההמרה בין הניירות המונפקים והנאספים במכרז-החלף - מכרז שבמסגרתו הממשלה רוכשת אג"ח טרם מועד פירעונן, ובמקביל מנפיקה אג"ח חדשות שמועברות בתמורה למוכר; והן יתרון בלתי הוגן במכרז.

לטענת התובעת, עו"ד יהודית תירוש, "תיק הרצת האג"ח בחברת פסגות הוא אחד החמורים שהוגשו לבית המשפט הכלכלי".

בנאום הפתיחה של המשפט טענה התובעת כי חומרתם הרבה של המעשים נובעת מהשימוש של בכירי פסגות לשעבר בעוצמה ובכוח ששמורים למעט גופים בשוק ההון, כדי להסיט את שערי ניירות הערך לכיוון האינטרס שמשרת אותם. "דוד אדרי ושי בן-דוד עשו בשוק ההון שימוש לצרכים האישיים שלהם, כאילו מדובר היה במגרש משחקים".

נזכיר כי בתחילת החקירה ורמוס וירון נחשבו לחשודים המרכזיים בתיק, וכי הם נחקרו באזהרה ברשות ניירות ערך וזומנו לשימועים לפני העמדה לדין פלילי.

ביולי 2013, לאחר שורמוס הודח מתפקידו בפסגות, הוסרה העננה הכבדה שרבצה על ורמוס, כאשר נחתם בין הפרקליטות לבין סנגוריו הסדר, שלפיו התיק נגדו ייסגר. במסגרת ההסדר הוסכם כי לא יוגש כתב אישום נגד ורמוס, ובתמורה הוא ישלם קנס בסך חצי מיליון שקל למדינה; ולאחר מכן יוכל לשוב ולכהן כנושא משרה בכירה בגוף מפוקח.

במקביל סגרה הפרקליטות את התיק נגד שי ירון מחוסר ראיות. במסגרת ההסדר שהושג, ורמוס גם הצהיר כי "אין לו ולא יהיו לו טענות כלשהן לגבי התקופה שבה הוגבל עיסוקו". זאת, לאחר שמשך כשנתיים וחצי הוגבלה בפועל העסקתו במשרה בכירה בשוק ההון.

הסנגורים: שינויי קו ו'זיגזוגים'

בסיכומים שהגישו היום מעלים בן-דוד ואדרי שורה ארוכה של טענות שמביאות לדבריהם למסקנה כי הם צריכים לצאת זכאים. האישום השני בתיק עוסק בעסקה למכירת 20 מיליון ערך נקוב באג"ח דלק נדל"ן סדרה ה' במחיר 25 אגורות, אשר נקשרה בין אדרי לבין איליק רוז'נסקי, מנכ"ל דלק נדל"ן דאז, ב-25 בדצמבר 2008. בעת שסוכמה העסקה עמד השער בשוק על כ-17 אגורות.

לפי כתב האישום הפנייה של אדרי לרוז'נסקי נעשתה בסמוך ל-25 בדצמבר כאשר מראש סוכם כי העסקה תבוצע בבורסה, וכי תתבצע רק ב-31 בדצמבר.

עוד על-פי תזת האישום, לאחר סיכום העסקה ולאור הפער בין מחיר העסקה לבין מחיר השוק של הנייר, פעלו אדרי ובן-דוד בצוותא, בימים הסמוכים למועד העסקה, באמצעות רכישות שמטרתן העלאת שער הנייר בבורסה, "על מנת להבטיח את קיום העסקה". זוהי הפעילות התרמיתית המיוחסת להם.

עורכי הדין נגב, ניב-סבאג וקוסטליץ טוענים בסיכומים שכתבו כי "תזת האישום שגויה מן היסוד. תזת האישום התבססה על עובדות צרות וחלקיות ביותר, כאשר מרבית הראיות ומרבית החומר הרלבנטי לאישום השני כלל לא היו מונחים לפני המאשימה בעת גיבושה. הלכה למעשה, תזת האישום אינה תואמת את העובדות כפי שהן משתקפות מהחומר הראייתי המלא בתיק, שברובו חומר ראייתי 'קשיח' המדבר בעד עצמו".

לדבריהם, "המאשימה נקטה בעניין זה שינויי קו ו'זיגזוגים' - התנהלות התומכת בכך שמדובר באישום חסר יסוד".

לפי הנטען בסיכומי הנאשמים, לפי הסיפור העובדתי הנכון והמלא - כפי שאדרי העיד לאחר שחזור העובדות מתוך הראיות - קדמה לעסקה החלטה בפסגות לצמצם פוזיציה באג"ח קונצרני, שלא יושמה באג"ח דלק נדל"ן בשל קשיי נזילות. על רקע זה נעשתה פנייה לדלק נדל"ן בהצעת מכירה.

לטענת הנאשמים, "במהלך דצמבר 2008 התנהל משא-ומתן עם יצחק תשובה, ובהמשך עם רוז'נסקי, ומלכתחילה דובר בין הצדדים על מחיר גבוה ממחיר השוק, ללא תלות במחירי השוק. העסקה עם רוז'נסקי סוכמה לבסוף ב-25 בדצמבר, ואף סוכם המחיר (25), שהיה גבוה ממחיר השוק (17).

"בנוסף, העסקה הייתה אמורה להתבצע באותו יום, ומשלא בוצעה - הייתה צפויה להתבצע בכל יום מחדש. המסגרת העובדתית מצביעה אפוא בבירור על כך שלא היה כל קושי לבצע את העסקה, והפער בין מחירה לבין מחיר הבורסה היה חסר משמעות. לפיכך, לא היה צורך בהעלאת מחיר השוק על מנת להבטיח את קיום העסקה שכבר סוכמה".

עוד כתבות

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו