גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שוק הנפקות הביומד בנאסד"ק רותח - ומחייך לחברות מישראל

מדובר בחברות הנוטלות מוצרים קיימים ומשנות אותם ■ בינתיים פתחו המנפיקות הישראליות האחרונות את המסחר במניותיהן בעליות נאות

ההנפקות המוצלחות של לא-פחות משלוש חברות ביומד ישראליות שבוצעו בשבוע שעבר בנאסד"ק, לא אכזבו גם עם פתיחת המסחר בהן. חברת כיאזמה, המפתחת תרופה בבליעה למחלת הענקות אקרומגליה, שגייסה סכום יוצא דופן של 102 מיליון דולר, פתחה את יום המסחר הראשון שלה במחיר של 20 דולר למניה, 25% מעל המחיר בהנפקה, כך ששווי החברה כבר עומד על 562 מיליון דולר.

חברת נוירודרם, המפתחת שיטת הולכה חדשה לתרופות לפרקינסון, ביצעה גם היא הנפקה בהיקף גדול מהמתוכנן בתשקיף שהגישה, וגייסה 67 מיליון דולר לפי מחיר של 17 דולר, כלומר לפי שווי של 365 מיליון דולר אחר הכסף. מניית החברה, שזו לה הנפקה שנייה בוול סטריט, סגרה את המסחר במחיר גבוה ב-5.8% לעומת ההנפקה.

חברת התרופות השלישית, רדהיל, ביצעה גם היא הנפקה שנייה בנאסד"ק במחיר של 16.25 דולר למניה. אצלה העליות החדות במניה נרשמו לקראת ההנפקה, וביום ההנפקה ירד מחיר המניה 10% והתייצב על מחיר הגיוס. מדובר בגיוס מאוד משמעותי לחברה - 40 מיליון דולר - אשר "הצדיק" את הירידות.

ההנפקות הללו הן חלק ממגמה של המשך רתיחה בשוק הנפקות הביומד בנאסד"ק. כך למשל, במניה של חברת ProNai הקנדית, שגייסה בהנפקה ראשונה 137 מיליון דולר (במקביל להנפקת כיאזמה), נרשמה קפיצה של 81% ביום המסחר הראשון. שלוש הנפקות בתחום הבריאות שתומחרו שבועיים קודם לכן - Natera, TeleDoc ו-ConfoMIS, רשמו גם הן תשואות מרהיבות ביום המסחר הראשון, ושתיים מהן עוד המשיכו לעלות מאז.

חברות ישראליות נוספות עומדות כעת בפני הנפקה: אינטק פארמה, שפיתחה גלולה לשחרור מושהה של תרופות למעי, מעוניינת לגייס 46 מיליון דולר; חברת Theracoat המפתחת שיטת הולכה חדשה לתרופות נגד סרטן שלפוחית השתן הודיעה גם היא על כוונתה להנפיק, וגייסה 20 מיליון דולר בגיוס טרום הנפקה; חברת MAPI שכבר ניסתה פעמיים להנפיק בנאסד"ק ללא הצלחה, אך מאז השיגה תוצאות חדשות, גייסה הון מקרן שביט, שבדרך כלל משקיעה לפני הנפקות; וארליסנס שכבר מוכרת בארה"ב ערכת לניטור חולים בבתי חולים ומוסדות רפואיים, אותתה לאחרונה על כוונתה להנפיק. פרט להן יש מספר חברות נוספות הנערכות להסתער על השוק.

קלאודיו ירזה, שותף מדעי החיים בפירמת רואי החשבון והייעוץ PWC, מעריך כי "כל עוד סביבת הריבית נמוכה, חלון ההנפקות יהיה פתוח, אבל עם תנודתיות גבוהה. לכן, חברות שעשו הנפקה ראשונה סבירה יכולות פתאום כמה חודשים אחר כך לבצע הנפקה שנייה מאוד מרשימה, באופן שסך כל המזומנים שיגוייסו משנים ממש את התמונה עבור החברות הללו.

"יש לקחת בחשבון שגם המשקיעים המוסדיים הישראלים משתתפים במהלך, ולא בשיעורים זניחים. מספטמבר עד סוף השנה אנו צופים עוד כמה הנפקות של חברות ישראליות".

שי ברנוב, שותף במשרד עוה"ד זיסמן אהרוני גייר, אומר בהקשר זה כי "עד לאחרונה ראינו השנה פחות הנפקות מבכל השנה החולפת, בעיקר בחברות חלום. הסיבה הייתה כנראה פעילות יתר בתחום בשנה שעברה, שהובילה לציפיות מוגזמות ואז לאכזבות. לכן, אנו רואים כעת שוק שבו לא כל החברות מצליחות, אולם חברות שיודעות לדבר עם השוק, ולתת למשקיע האמריקאי את הסיפור בצורה שהוא מבין ובאופן אמין, יכולות מאוד להצליח".

השוק נפתח לכיוונים חדשים

מעניין לראות את חלוקת התחומים שבהם פועלות חברות התרופות הישראליות שהונפקו, לעומת אלה הזרות. עד כה, בגל ההנפקות בנאסד"ק הביקוש המוביל היה לחברות עם תרופות פורצות דרך בעלות מנגנון חדשני, שמציגות חלום גדול, אפילו אם החלום הזה רחוק עדיין מאוד ממימוש (נזכיר למשל את קייט פארמה הנסחרת לפי 3.5 מיליארד דולר, לאחר שביצעה ניסויים ראשוניים בלבד, אך מפתחת תרופה בעלת פוטנציאל לריפוי מלא של סרטן הדם).

PRoNai והנפקה נוספת המתוכננת לשבוע הבא, NantKwest מתחום הסרטן, מעידות כי הביקוש להנפקות של תרופות אינובטיביות עדיין גבוה, אולם עם הזמן הלך והידלדל מאגר החברות מסוג זה המתאימות להנפקה, בעוד שהכסף המחפש את התחום הרפואי עוד לא יודע שובע. כך, השוק החל לפזול לכיוונים אחרים בתוך סקטור הביומד - מבין שלוש ההנפקות האמריקאיות המוצלחות של החודש, שהוזכרו לעיל, אחת היא חברת טלה-רפואה, אחת מפתחת מכשור רפואי ואחת היא חברת ביואינפורמטיקה לניהול מידע רפואי.

גם שלושת הגיוסים הישראליים של סוף השבוע מעידים על היפתחות השוק לכיוונים חדשים. שלוש המנפיקות הן חברות מתחום ה"ספשיאלטי פארמה" - אשר נוטלות מוצרים קיימים ומשנות אותם באופן כלשהו, אך אינן 'ממציאות את הגלגל' מחדש. כיאזמה למשל מציעה גרסה בבליעה של תרופה הניתנת כבר היום בהזרקה - מדובר בטכנולוגיה חדשנית, אולם החידוש אינו במולקולה הפעילה של התרופה.

נוירודרם מתבססת גם היא על מולקולה מוכרת היטב בשוק, בגרסה חדשה (הפעם המעבר הוא דווקא מבליעה להזרקה רציפה), ואילו המוצר המוביל של רדהיל הוא מיצוב מחדש של אנטיביוטיקות מוכרות למחלות חדשות. נציין בהקשר הזה גם את חברת פואמיקס, אשר "בסך הכל" מסבה תרופות קיימות למחלות עור הניתנות היום בבליעה או במריחה, לתצורה של קצף, ובזכות זה גייסה לפני מספר חודשים 60 מיליון דולר, והיא נסחרת היום לפי שווי של 356 מיליון.

תחום הספשיאלטי מפותח יחסית בישראל, משום שקשה מאוד בארץ לגייס את ההון ואת אורך הנשימה של המשקיעים, הדרוש לפיתוח תרופה חדשנית מההתחלה ועד הסוף. כמו כן, משהו ברעיון של מיצוב מחדש של מוצר קיים ורישומו כמוצר חדש, תוך קיצור דרך משמעותי בפיתוח, קוסם לתרבות הישראלית.

עם זאת, בשנים קודמות היה קשה מאוד לעניין את חברות הפארמה הגדולות בפיתוח ספשיאלטי. היום הגישה השתנתה וחברות התרופות הגדולות מתעניינות במוצרים משופרים וממוצבים מחדש, שכן גם להן נמאס מהעלויות האדירות שבפיתוח תרופה מן היסוד, והן רוצות לבזר מעט את הסיכונים הללו. נאסד"ק נפתחה לחברות מסוג זה, בעקבות השינוי בטעמים של החברות הגדולות.

אייל שבח, שותף בפרומתאוס ייעוץ כלכלי, אמר על חברות הספשיאלטי כי "ישנן היום הנפקות בכל התחומים, אבל מה שמיוחד בתחום הזה הוא שרק בשנים האחרונות הוא יצא מחברות התרופות הגדולות לחברות עצמאיות".

הגישה הזו של החברות הגדולות שמה חברה כמו סכיאזמה, למשל, בדילמה. היא יכולה היום תיאורטית לקחת את ההון שגייסה ולבנות מערך שיווק למוצר שלה, העומד רגע לפי אישור שיווק, או שתחכה להסכם מסחור עם חברה גדולה ממנה (כפי שהיה לה בעבר עם רוש, ובוטל), ואז היא תוכל להשקיע את הסכום בפיתוח מוצר או שניים חדשים. הסכום כנראה לא יספיק לשני הדברים. סביר להניח כי כיאזמה מעדיפה לחבור לשותף, בעל ניסיון רב יותר בהחדרת מוצרים כגון אלה לשוק, ולהתמקד בפיתוח - התחום בו הצליחה עד היום.

אולם, העובדה שהיא גייסה סכום יפה כל כך מאפשרת לה להגיע למו"מ עם חברות התרופות, כשבידיה לפחות אלטרנטיבה להשיק לבד, כך שהיא בעמדה נוחה יותר.

מדד הנאסדק ביוטקהנפקות משמעותיות לחברות ישראליות בנאסדק מתחילת השנה

עוד כתבות

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני