גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ניתוח "גלובס": כל הבעיות בדרך להקמת רשות השידור החדשה

אישור תיקון החקיקה לכאורה מניע מחדש את תהליך גיבוש השידור הציבורי החדש, אך הדרך עוד ארוכה ורוויה קשיים ■ המנכ"ל הזמני אלדד קובלנץ יעבוד ללא פיקוח, העורך הראשי יונה ויזנטל שוקל לפרוש, והעובדים שוב נשכחו

רשות השידור בת"א / צילום: רון פז
רשות השידור בת"א / צילום: רון פז

השר אופיר אקוניס יכול לרשום לעצמו הישג, כאשר הצליח להעביר שלשום (א') בממשלה את התיקון שלו לחוק רשות השידור. אלא שבעוד שהתיקון עבר ברוב קולות, והוא קובע תאריך חדש להקמת תאגיד השידור הישראלי - מארס 2016, אין בו כדי לגרום ליציבות או לאופק כלשהו. יתרונו הוא בהנעת התהליך ואולי בהצהרה שראש הממשלה בנימין נתניהו בכל זאת מאמין בתהליך, אבל למעשה, בעבור רבים מהגורמים הוא רק מסבך את הדברים והופך את המציאות של רשות השידור כיום, ואולי אף את זו של מי שיבקשו להקימה, להרבה יותר קשה.

אין בעיה בתאריך החדש שנקבע. התאריך הקודם (ספטמבר 2015) באמת לא היה הגיוני, וגם לא שינוי השם ל"תאגיד השידור הישראלי". מבחינה ציבורית, ביטולה הסופי של אגרת הטלוויזיה לאלתר, גם היא בשורה.

הסעיף השנוי ביותר במחלוקת, וזה שנראה שאין איש שמרוצה ממנו, הוא העובדה שהמנכ"ל הזמני, אלדד קובלנץ, יוכל לשכור כבר עכשיו, לפני הקמת הרשות החדשה, לא פחות מ-400 עובדים.

אלדד קובלנץ: יעבוד ללא מועצה?

על-פי החוק כפי שהוא היום, המנכ"ל הזמני ממונה באופן שונה לחלוטין מהאופן שבו ימונה המנכ"ל הראשון של התאגיד הישראלי, ודיונים אף התקיימו על האופן שבו הוא ייקרא, כדי שחלילה לא ייחשב למנכ"ל מן השורה.

בכדי להאיץ את התהליך, קובלנץ נבחר לתפקיד על-ידי ועדת האיתור בראשות השופט קמא, בעוד שמנכ"ל קבוע אמור להיבחר על-ידי דירקטוריון רשות השידור. כך, בינו ובין השר הממונה על רשות השידור - ראש הממשלה בנימין נתניהו - אמור להיות חיץ קשיח יותר.

אלא שמעל קובלנץ - האיש שצריך לעצב את דמותה של הרשות החדשה - כרגע אין אף מועצה כלל. ולא רק שהוא כפוף ישירות לראש הממשלה נתניהו (לכאורה, כי למעשה בחוק הוא אמור לא להיות כפוף לאף אחד) - גם אין מי שיפקח על אופן עבודתו או על גיוס העובדים המסיבי שיוביל.

העובדה שעד לרגע זה - 4 חודשים מאז שהונחו לפתחו - ראש הממשלה נתניהו מסרב לאשר את שמותיהם של 15 חברי מועצת הרשות, אנשים מקצועיים שנבחרו בתהליך חוקי ומסודר, היא שתוקעת התהליך כולו. לא רק זה, היא גם מעלה שאלות קשות באשר לרצינותו של נתניהו בכל הנוגע להקמת תאגיד השידור הישראלי החדש.

נקודה נוספת בגללה החוק לא מקל על חייו של קובלנץ, אלא אף מקשה עליהם, היא שלמעשה ייאסר עליו למנות אף עיתונאי לתפקיד. כלומר 400 העובדים הראשונים ברשות השידור החדשה יהיו צלמים, טכנאים, אנשי מינהלה, שיווק ואולי תוכן ורכש - אבל לא עיתונאים.

מדוע? משום שהחוק קובע כי עיתונאים ממנה עורך החדשות הראשי, ואת המינוי הזה אי-אפשר לעשות - נכון, כל עוד אין דירקטוריון מפקח.

יונה ויזנטל: יצטרך לכבות את האור

אם לאלדד קובלנץ לא צפויים חיים פשוטים, חייו של יונה ויזנטל, העורך הראשי של רשות השידור, עשויים להיות קשים פי כמה. למעשה, מי שראה עצמו כמי שמעצב במידה רבה את דמותו של השידור הציבורי החדש, הופך על-פי התיקון להיות מה שכל איש בשוק התקשורת מפחד יותר מכל להיות - האיש הרע שמכבה את האור ולא מדליק אותו מחדש.

ויזנטל אמור לפקח על פרישתם של מאות עובדים ועל העברת עובדים בכפייה ממקום מושבם בקריית השידורים בתל-אביב למקום חלופי, ולסגור את הרשות הקיימת בעוד מספר חודשים תוך פיטורים של כל מי שנשאר.

בינתיים, מישהו אחר - קובלנץ - יקשה עליו את החיים בכך שהוא יביא 400 עובדים שהם כנראה לא עובדי רשות השידור להקמת גוף חדש, מה שיוריד את המוטיבציה או הרצון לשיתוף-פעולה של העובדים הקיימים למינימום האפשרי.

הם לא יסכימו לפרוש עד לתהליך הפיטורים, לא יסכימו לעבור ואף מנהל לא יסכים לערוך את רשימת הפיטורים האכזריות. העובדים מתבקשים להישאר במקומם, ללא כל תקווה שיהיו חלק מהגוף החדש.

ויזנטל, שניסה להחזיר לרשות השידור המתפרקת את גאוות היחידה וחדוות העשייה, לא בחר להגיע לתפקיד מהסיבות האלה. לא בכדי הוא כבר נשמע אומר בכמה שיחות כי אם יעבור תיקון החוק, הוא לא יישאר בסביבה.

העובדים: נשארו בצד

שוב נדמה כי הוליכו את העובדים שולל. רק לפני כמה שבועות עבר השר אקוניס במערכות בירושלים ובתל-אביב והבטיח להם תקווה. בשבוע שעבר הם ישבו עם האוצר וקיבלו הבטחה שתמורת פרישה מוקדמת ופינוי מתחם שרונה בתל-אביב, יעלה מספר עובדי רשות השידור שייקלטו בתאגיד הישראלי.

על-פי החוק היום, המספר עומד על 25% מכלל עובדי הגוף החדש (כלומר 180 עובדים בקירוב), ותחת מטריית ההסתדרות, חשו העובדים שהמספר הזה הולך להיות גבוה הרבה יותר.

אלא שההסתדרות, שהייתה עסוקה בעובדי הקבלן, זנחה את עובדי רשות השידור, וקולה לא נשמע. וכשתיקון החוק מדבר על 400 עובדים, מבלי שלא נסגר דבר מול העובדים, נחשפת המוטיבציה של האוצר לדלל עד כמה שאפשר את מספר העובדים בתאגיד החדש. "לשנות את ה-DNA", קוראים לזה.

העיתונאים, הטאלנטים, הם לא הבעיה. השאלה הגדולה היא מה יהיה עם מאות העובדים הטכניים, מנהלי השידור, עובדי המינהלה, המפיקים והתחקירנים - הם, על-פי התיקון הזה, לא יהיו חלק מבסיס השידור החדש.

כעת אמור תיקון החוק לעלות לקריאה ראשונה במליאה, לפני שיעבור לוועדת הכלכלה בראשותו של ח"כ איתן כבל. כבל תומך ברפורמה ברשות השידור - אפילו יותר מאקוניס שלא הצביע בעדה בכנסת הקודמת - והוא לא יפספס את ההזדמנות לשפר את התיקון המדובר. ההערכה היא שוועדת הכלכלה תלוש ותתקן את החוק המדובר, בטרם יעבור, או לפחות עד שיהיו בחירות נוספות, והוא שוב ישתנה מהיסוד על גבם של העובדים.

עוד כתבות

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נאסד"ק ננעל בירידות יום שישי ברציפות; מניית אנבידיה צנחה ב-10%

ה-S&P 500 רשם את השבוע השישי ברציפות של ירידות - ברצף ההפסדים הארוך ביותר שלו מזה למעלה משנה, הנאסד"ק סגר יום שישי ברציפות של ירידות לראשונה מאז אוקטובר 2022 ● הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ● בורסות אירופה ננעלו במגמה מעורבת

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה