גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בעלי סופר דוש: "לא מאמין שמגה תשרוד"

רשת סופר דוש, החולשת על רוב המכירות בבת-ים, מחפשת קונה ■ בראיון ל"גלובס" מסביר עזרא דוש את הבעייתיות בשוק ומזהיר מפני זעזועים עתידיים: "אם שופרסל תמשיך להפסיד הרבה כסף - גם היא תהיה בצרות"

עזרא דוש / צילום:שלומי יוסף
עזרא דוש / צילום:שלומי יוסף

"הקריסה של מגה היא לא סוף הדרך. אני גם לא מאמין שמגה תשרוד עם האקמול שהיא קיבלה. יהיה לה קשה מאוד - אלא אם יבוא משקיע חיצוני ויעשה שינוי דרסטי. אני מתפלל שהם יצליחו, שלא יהיה רע לאף אחד".

את הדברים האלה אמר אתמול (ד') ל"גלובס" עזרא דוש, מנכ"ל ומבעלי רשת סופר דוש, החולשת על רוב המכירות בעיר בת-ים עם 4 סניפים בלבד. הרשת נמצאת בימים אלה על המדף.

דוש אינו אופטימי לגבי השוק, ויש לו סיבות טובות לכך. לפי נתוני נילסן שהגיעו לידי "גלובס", מכירות כלל שוק המזון והצריכה ירדו ביוני ב-2.8%, במקביל לירידה כמותית של 1.8%. הנתון הזה מעיד על האטה המטרידה מאוד הן את הספקים והן את רשתות השיווק.

גם בראייה חצי-שנתית, השוק רשם סטגנציה כמותית לצד שחיקה כספית של 2.3%. לאור הגידול הטבעי באוכלוסייה המתקרב ל-2% בשנה, מדובר בירידה ריאלית בצריכה.

לדברי דוש, "השוק בעייתי. אנשים קונים פחות. הם יותר ביקורתיים, וגם מסביב הכול קשה - חוק המזון, שקיפות המחירים, עליית השכר, ההוצאות גדלות, והתחרות גוברת. לא נשאר הרבה. אנחנו יודעים מה המצב במגה, שופרסל מפסידה כסף, והרשתות ויקטורי ורמי לוי מרוויחות 2%-2.5%. קוסט 365 נסגרה, טיב טעם מאוזנת, ובמיקס של 50% מהשוק - השוק מפסיד כסף".

- לאן הולך השוק?

"למקומות לא טובים. כל הזמן יושבים עלינו ומחפשים אותנו. אני שומע בשוק על קנסות של עשרות ומאות אלפי שקלים שניתנים בעניינים צרכניים, עולים הרבה כסף ומייקרים את הכול".

- אם אתה מסתכל כמה שנים אחורה, אז מה השתנה?

"התחרות מאוד קשה. עלויות השכר השתנו בשנים האחרונות, והשכירויות עלו. ולכל זה ביחד יש אפקט. לדעתי, זה לא הסוף, ויהיו עוד הרבה זעזועים. אם שופרסל תמשיך להפסיד הרבה כסף - אז גם היא בצרות. שופרסל ומגה יחד זה חצי מהשוק".

- זה מחלחל גם אליכם?

"קשה לכולם. מי שיותר רזה, קרי חוסך בהוצאות, יודע לשמור על העסק, יש לו בשר מהעבר, ויש לו עוד עסקים מסביב - חי. מצליח לשרוד".

סנעף סופר דוש / צילום: אסף מרדכי

- הרווחיות של הספקים יציבה. הקמעונאים הם אלה שנמצאים בבעיה.

"יש 5-6 ספקים גדולים יציבים ומאוד חסינים, ויש להם כוח בשוק הזה. שאר השוק במצב לא טוב, וגם ספקים קטנים ובינוניים בצרות".

- בסוף הצרכן ישלם את המחיר?

"ברור. הצרכן ישלם. אי-אפשר להפסיד בלי סוף. עד כמה שהתחרות עושה עכשיו טוב לצרכן, והוא נהנה מקרבות המחירים - זה טוב רק לעכשיו.

"המדינה והתקשורת יושבים חזק על שוק המזון. המדינה אשמה מאוד במצב. איפה השוק החופשי? אין שוק חופשי. אנחנו נדרשים לשקיפות מחירים ולפרסם אותם באינטרנט. איפה עוד קיים דבר כזה? זה אתר תיאום המחירים הכי גדול בעולם. כולם יתיישרו - 10 אגורות לפה, 10 אגורות לשם".

- הדרישה בחוק לשקיפות המחירים באינטרנט עשתה רע לצרכן?

"אני חושב שכן. אם כולם מוכרים קיסמי אוזניים ב-2 שקלים, ואני אראה שאני מוכר ב-1.4 שקלים - לא תהיה סיבה שלא אעלה את המחיר ל-2 שקלים או ל-1.9 שקלים, כי אני בבעיה במקום אחר. התחרות תהיה רק על המבצעים, כי אחרת כולם יישחטו.

"אין יותר בשוק דובדבן וקצפת. כולם נלחמים על החיים - כולל רמי לוי. כרגע כולם יורים לכל הכיוונים, כי הצרכן למד לכלכל את עצמו, ויש האטה, אבל זה לא יימשך כך לאורך זמן.

"חוק המזון לא נתן כלום לצרכן, ואם הוא לא נתן כלום, למה צריך אותו? אני משלם עשרות אלפי שקלים בחודש כדי שיתחזקו לי את המערכת: פקידה שצריכה לעדכן את המחירים ותשלום אחזקה לחברת המיחשוב. כרגע אנחנו משלמים, אבל בסוף זה יתגלגל לצרכן, כי זה לא יכול להימשך".

- האם הפתרון מצוי אצל הספקים שייאלצו להוריד מחירים?

"אני לא חושב. אם הרגולטור היה מטיל פיקוח על 6-7 הספקים הגדולים - מילא. חוץ מזה, אני לא מבין מה הוא רוצה מכל היתר. עובדתית לא נפתר כלום, אנחנו רואים מה קורה למגה ולעדן טבע מרקט".

- הופתעת מקריסת מגה?

"לא. כבר לפני שנה וחצי אמרתי שאי-אפשר להכניס 5 ליטר לבקבוק של ליטר וחצי. זה בלתי אפשרי. השוק צפוף מאוד, ומישהו ישלם את המחיר".

- למה החלטתם למכור את הרשת?

"אין לי עניין להתייחס לשמועות".

קטגוריית המשקאות יורדת

השחיקה במכירות השוק ביוני האחרון אינה מבשרת טובות. לפי נילסן, מדובר בשחיקה רוחבית במסגרתה ירדו מכירות המזון כספית ב-2.3%, במקביל לירידה כמותית של 1.4%. במחצית כולה צמחו המכירות הכמותיות של המזון ברמה מזערית, אך נלוותה אליהם ירידה כספית של 1.7%.

קטגוריית המשקאות ממשיכה לחוות את הפגיעה הקשה ביותר עם צניחה כספית חדה ביוני, כשגם במחצית כולה ירדו מכירות המשקאות ב-5.6%, במקביל לירידה ריאלית (כמותית) של 4.2%.

מה שמאפיין את חודש יוני הוא גם הירידה במכירות שוק החלב, שהסתכמה לפי סטורנקסט ב-3.6%. הפגיעה הקשה ביוני חלה במכירות הגבינות הרכות והגבינות המלוחות, ששתיהן רשמו ירידה דו-ספרתית במכירות הכמותיות.

הנתונים האלה בוודאי שאינם מקלים על רשת מגה. מנכ"ל מגה, רביב ברוקמאייר, עושה בימים אלה מאמצים אדירים להגיע להסכמי סחר עם הספקים להמשך אספקה לסניפי הרשת ב-1 לאוגוסט.

נזכיר כי בהתאם להסדר, הספקים של מגה מקבלים תשלום במזומן עבור האספקה לחודש יולי בלבד. לפיכך, למרבית הספקים אין כל ביטחונות על הסחורה שהם יספקו למגה החל מחודש אוגוסט, כיוון שתנאי התשלום הנהוגים ברשת הם שוטף 60 ויותר.

לפי שעה, הערפל סביב המשך האספקה לרשת מגה באוגוסט ממשיך להיות כבד.

יוני 2015, ירידה בצריכה בכל הקטגוריות

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

עפרי ביבס, אחותו של החטוף ירדן ביבס, בהפגנה למען שחרור החטופים בהאג, בשבוע שעבר / צילום: ap, Martin Meissner

דיווחים על הסכמות במו"מ בין ישראל לחמאס, גורם מדיני: "ניכנס לרפיח, עם הפוגה או בלי"

מקור בכיר בחמאס: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה • גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות • במקביל לדיווחים, המלחמה בעזה נמשכת - מטוסי קרב תקפו תשתית טרור בחאן יונס שבה זוהה שיגור לעוטף • בלינקן לראש ממשלת קטאר: לסלק את בכירי חמאס מדוחה אם ימשיכו להתנגד לעסקה • עדכונים בולטים

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים