גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה הקשר בין המילה "Serendipity" לקריירה שלכם?

רובנו מגיעים למשרד בכל יום ופוגשים אותם 10-20 אנשים שאנחנו מורגלים לתקשר איתם ■ אם אתם אנשי מכירות או נותני שירות, אתם פוגשים אולי לקוחות רבים, אבל רוב הסיכויים הם שאתם לא באמת "פוגשים" אותם

קריירה / צילום: thinkstock
קריירה / צילום: thinkstock

מתי בפעם האחרונה התגלגלתם לשיחה עם מישהו שאתם לא מכירים, סתם ככה, ללא מטרה שהתכוונתם להשיג, לקדם, למכור? אני לא מתכוונת לשיחה בחדר ההמתנה של רופא השיניים או בתור לקופה בסופר, אלא לשיחה ממש, שנמשכת יותר מכמה דקות.

למה זה חשוב? התשובה טמונה במילה Serendipity, שלמעשה אין לה תרגום לעברית ולפי ויקיפדיה זו אחת מעשר המילים באנגלית שהכי קשה לתרגם, לכל שפה, אבל המשמעות שלה היא "למצוא בלי לחפש". ההגדרה של Serendipity במילון אוקספורד היא זו: The occurrence and development of events by chance in a satisfactory or beneficial way (ובתרגום חופשי: ההתרחשות וההתפתחות של אירועים מקריים באופן משביע רצון או מועיל). מילת המפתח היא "מקריות".

מיד נחזור לאותה Serendipity ולקשר שלה לקריירה שלכם, אבל קודם כול כדאי שים לב לכמה מחקרים שלכאורה נראים לא קשורים אך הם חשובים להבנת משמעותה של אותה מקריות. בספר "כלוב הזכוכית: האוטומציה ואנחנו", העוסק בטכנולוגיה ותרבות, מזכיר המחבר ניקולס קארר שהזיכרון שלנו איננו דומה לזיכרון של מחשב: אנחנו עושים באמצעותו חיבורים בין מה שאנחנו יודעים ומרגישים וכל זה יוצר ידע אישי. אם לא ניצור חיבורים עשירים במוחנו, לא ניצור ידע, אבל יצירה של חיבורים כאלה דורשת תשומת לב ואת היכולת לאסוף מידע ולזכור אותו.

קארר כותב את הדברים הללו בהתייחס למה שנקרא "אפקט גוגל", כלומר הנטייה שלא לזכור מידע שאפשר בקלות למצוא ברשת באמצעות מנועי חיפוש. ראו למשל מחקר שבוצע במעבדות קספרסקי, חברה מובילה למוצרי הגנה למחשבים, ולפיו 91.2% מהגולשים תופסים את האינטרנט כהמשך ישיר של המוח שלהם. כמחצית מהמשתתפים במחקר אמרו שכמעט כל המידע שהם צריכים נמצא בנייד. בדקו את עצמכם. רובנו זוכרים טלפונים של חברי ילדות, אבל את הנייד של הילדים שלכם אתם זוכרים? סביר להניח שלא, כי אין צורך.

מחקר נוסף, שבוצע באוניברסיטת ווטרלו, מצא שיש שני סוגי אנשים: האחד ילך ישר לנייד כאשר הוא לא יזכור דבר מה ויחפש שם את המידע; השני ינסה קודם כול לחפש את המידע במאגר הידע במוח שלו וילך לנייד רק אם הוא לא נמצא שם. לפי המחקר, הבעיה בהתנהגות מהסוג הראשון היא שאנחנו מתרגלים לתשובות מהירות וקלות ולא יודעים איך לחקור כשהמידע לא קיים. אנחנו לא לומדים לחשוב ולהפוך בשאלה ובמידע ולהבחין בין מידע טוב ומידע רע. בנוסף, יש חשש שאם נפקיר חלקים מתפקודי המוח לרשת תהיה לכך השפעה רעה בגיל מבוגר.

כיום החשש הוא שהשילוב של אפקט גוגל והסחות הדעת של הניידים מובילים לחשיבה שטחית שמצמצמת את הידע. חוקרים מבינים שזיכרון וחשיבה אינם תהליכים נפרדים וככל שאנו זוכרים דברים רבים יותר כך יש לנו חומרים רבים יותר לעבוד איתם, להעשיר את המחשבות שלנו ולהגביר את היצירתיות שלנו. מי שעושה שימוש בנייד כתחליף לזיכרון יחפש את המידע אבל לא יזכור אותו, לא ילמד ממנו.

איך כל זה קשור ל-Serendipity? בעולם הישן, בעיירות הקטנות שבהן כולם הכירו את כולם, ידע חדש ומסעיר היה מגיע רק עם ההלך המזדמן שסיפר על מקומות רחוקים. לכאורה, אנחנו רחוקים מאוד מהעידן ההוא, הודות לטכנולוגיה ולניידות שמאפשרות לנו גישה לכל מקום ומידע שנרצה ויותר מכך.

אבל חשבו רגע, באיזה עידן אתם חייתם השבוע? רובנו מגיעים למשרד בכל יום ופוגשים אותם 10-20 אנשים שאנחנו מורגלים לתקשר איתם. אם אתם אנשי מכירות או נותני שירות, אתם פוגשים אולי לקוחות רבים, אבל רוב הסיכויים הם שאתם לא באמת "פוגשים" אותם. עד כמה אתם רחוקים מאותה עיירה קטנה? איך תמצאו ידע חדש, כיוון לא צפוי, משהו שיפתח לכם אולי עולם אחר? מי ההלך הזה בעיירה שלכם שיצית את דמיונכם עם סיפורים על עולמות רחוקים?

יש היום אפשרויות רבות למצוא בלי לחפש. גלישה ברשת, למשל, היא אחת מהן. אבל שימו לב, כדי שגלישה ברשת תהיה Serendipity, אתם צריכים לגלוש, לא לחפש.

קחו למשל את LinkedIn. האם אתם משתמשים ברשת הזאת כדי לחפש עבודה או כדי לפרסם את עצמכם? הנה המלצה: שימוש נכון בלינקדאין כולל זיהוי ובניית קשר עם אנשים בעלי תחומי התעניינות דומים לאלו שלכם, כאלה שמעולם לא פגשתם. עם חיבורים כאלה יש סיכוי טוב שתתגלגלו למאמרים שלא קראתם בנושאים שמעניינים אתכם, ואם תמשיכו להתגלגל תגיעו למקומות חדשים ואולי תעשו חיבורים שלא התאפשרו קודם לכן.

משפחה נוספת של אפליקציות ששווה להכיר לצורך "התגלגלות" כזאת היא RSS readers דוגמת Feedly, Feedspot, Flipboard, היוצרים עבורנו מעין עיתון אישי, האוסף מתוך אתרים שבחרנו את התכנים החדשים למקום אחד. דפדוף יומי ב"עיתון" הזה יאפשר לכם למצוא בלי לחפש.

בספר Silver Ace: The Intelligences Team מדברים המחברים ד"ר דב ינאי ונטע נס על ניהול המקריות הזאת והפיכתה לחלק בלתי נפרד מהשגרה. "אנחנו עשויים לחשוב על ניהול ומקריות כעל שני קצוות של סקאלה וביניהן דרמה רבה, אך על פי המודל לניהול סיכויים אפשר ואפילו רצוי להפעיל את שניהם, הכאוס עם הפוקוס, האקראיות עם התכנון, כי רק באמצעות השילוב מתאפשרת הגדילה והצמיחה האישית והארגונית", הם כותבים. הם ממליצים לנו לראות באקראיות יתרון ולא רק כאילוץ, שכן האי-ודאות היא גם מקור לאירועים מכוננים בחיי אדם או חברה וכאשר הפתיחות האישית והארגונית למקריות עולה, עולה גם ההסתברות לראות, לתפוס ולרתום אותה לטובתנו.

"המקריות נקרית בפני כולנו, אך היכולת להפוך את המקריות להזדמנות היא מיומנות של מעטים, הנקראים בספר Rainmakers", כותבים המחברים, "לשם כך נדרשים היכולת והאומץ לשוטט עם צרכים ומטרות באזורים של תוכן חדש, אנשים, מקומות שיחות ומפגשים שבהם חבויות ההזדמנויות. ואז, כמו הענן שזקוק לענן שייתקל בו כדי להוריד גשם, כשאנו מאפשרים לעצמנו שוטטות כזאת, כשתקרה בדרכנו ההזדמנות (המקריות) נדע לזהותה ולפעול כדי לרתום אותה לטובתנו (התכנון)".

ד"ר סוס כתב על זה ספר שלם: "אם יוצאים מגיעים למקומות נפלאים". "תעזוב את העיר ותצא למרחב. אל שטח פתוח לאוויר ולרוח. שם קורים הדברים, שתדע לך, למטיילים עם רגליים וראש כמו שלך. כשיקרה הדבר אל תפחד, אל תזיע, תמשיך ותלך ותראה שתגיע", זה אחד הציטוטים הזכורים.

לא מזמן ישבתי לשיחת כוס קפה עם אודי. את אודי פגשתי בלי לחפש, וזו כבר הפגישה השנייה שלנו. הוא שאל אותי על הפעילות שלי בבלוג, ב"גלובס", רצה לדעת "לאן אני הולכת עם זה". עניתי שאין לי מושג. אתם מבינים, אני כבר שנתיים מתגלגלת ב-Serendipity שלי. מדברת איתכם, נפגשת עם המון אנשים, ואין לי מטרה. אני לא מחפשת כלום, אבל אי אפשר לתאר את מה שמצאתי.

* הכותבת היא דירקטור משאבי אנוש באינטל מרחב אירופה ובעלת הבלוג "על עבודה וקריירה באמצע החיים", www.niritcohen.com

עוד כתבות

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

וול סטריט / צילום: Shutterstock

ירידות בוול סטריט; מטא צוללת ב-10%, אנבידיה עולה ב-3.5%

נאסד"ק יורד בכ-1.2% ● מניות השבבים עולות ●  IBM צוללת ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● ישראליות: מובילאיי וצ'ק פוינט יורדות בעקבות הדוחות ● המניה המועדפת על ביל אקמן מזנקת לאחר הדוחות ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה