גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

22% מהציבור בישראל נאלצים לעבוד ביותר ממשרה אחת

התחרות בעולם העסקי וחוסר היציבות התעסוקתית גורמים לחלקנו לחפש עבודה שנייה ■ יועצת ארגונית: "הרבה פעמים פיטורים זה בשורה משמחת. לפעמים דחיפה קטנה מהמציאות עושה טוב - ואנחנו ממציאים עצמנו מחדש"

קריירה / צילום: שאטרסטוק
קריירה / צילום: שאטרסטוק

בארבע השנים האחרונות מכהן אסף איכילוב, 43, יועץ ארגוני במקצועו, כסגן מנהל וכמורה לפסיכולוגיה וסוציולוגיה בתיכון אלון ברמת השרון. בחלק מהימים, כשהוא מסיים את העבודה בבית הספר בשעות אחר הצהריים, הוא ממשיך ליום עבודה נוסף: הרצאות וסדנאות בארגונים גדולים או ייעוץ "אחד על אחד" למנכ"לים - עבודה שמסתיימת לעתים ב-21:30. גם בחופשות הרבות מבית הספר הוא לא נח ומנצל אותן לעבודה בפרויקטים בתחום עיסוקו המקורי.

עד לפני ארבע שנים, הוא לימד בתיכון בימי שישי וראשון "בתור תחביב" (הוא בוגר בית הספר) - ובשאר הזמן התמקד בפיתוח החברה שלו. אלא שאז תחום ההדרכה התחיל מעט לקרטע, משרת הסגנות התפנתה, והשילוב של שני הגורמים גרם לו להרחיב את העיסוק בחינוך. "הפנייה לסגנות הניהול אמנם פגעה בי כלכלית, אבל נתנה לי קביעות וביטחון", אומר איכילוב.

- משרת סגן מנהל בתיכון היא תובענית. איך משלבים עוד עבודה?

"להיות סגן מנהל בבית ספר תיכון, ועוד בתיכון אלון, שזה בית ספר לאמנויות ומדעים, מחייב שהייה בבית הספר בשעות מאוד אקזוטיות, בערבים מיוחדים ובהופעות. מבחינת שעות בשבוע, אני יותר בבית ספר מאשר בתחום המקורי שלי. כשיש פעילויות בערב שמחייבות נוכחות של נציג הנהלה, אני יכול לעתים לחלק אותן עם נציגי הנהלה אחרים אם יש לי עבודה באותו ערב".

נשאלת השאלה מדוע סגן מנהל תיכון, עיסוק רציני לכל הדעות, אינו יכול להרשות לעצמו להתפרנס מעבודה אחת. איכילוב מסביר שבתחום החינוך - ככל שמספר השעות והיקף האחריות עולים - התגמול יורד באופן יחסי. אצל איכילוב המניע להזניח את העיסוק העיקרי שלו נבע גם משיקולים של ביטחון תעסוקתי וגם מתחושת שליחות, אבל כיום הוא מדגיש ש"עם שליחות לא הולכים למכולת", והוא שוקל לחזור ללמד בשביל הנפש, ולעסוק במקצוע המקורי שהוא מאמין שיכול להניב לו הכנסה הרבה יותר גבוהה, ושאותו, כבונוס, הוא אוהב מאוד. "בתיכון יש 800 תלמידים ו-150 אנשי צוות. תראי לי עוד סמנכ"ל בחברה בסדר הגודל הזה שמרוויח 10,000 שקל בחודש. זה שכר משפיל".

יותר מחמישית במשרה חלקית

איכילוב אינו חריג. רבים מאיתנו נדרשים לשלב בין משרות כדי להתפרנס, גם משום ששוק העבודה אינו מבטיח ביטחון תעסוקתי, מציע חלקיות משרות ומחייב אותנו להיות גמישים ולהתאים את עצמנו לשינויים. ולעתים גם מי שעובד בשתי עבודות אינו מצליח לחיות ברווחה.

לפי נתוני הלמ"ס למאי 2015, אחוז המועסקים שעובדים בהיקף מלא בדרך כלל מכלל המועסקים הגיע ל-77.8%, והשאר במשרות חלקיות. יוקר המחיה והמשכורות הנמוכות יחסית מחייבים לעתים עבודה צדדית בערב; לעתים אלה הרצאות או סדנאות בתחום העיסוק ולעתים מתפתחת ממש קריירה נוספת, בתחום אחר.

המצב התעסוקתי מתאים גם לשינויים התרבותיים שעוברים עלינו. לדברי היועצת הארגונית מיטל קרא פוליאק, מחברת הספר "אנשי המחר", "מולטי קריירות" היא תופעה נפוצה בעולם העבודה של היום. לדעתה הסיבות הן שילוב של גורמים חיצוניים כמו התחרותיות בשוק העבודה, ושינויים פסיכולוגיים, רגשיים ותרבותיים.

"אנחנו חיים בסביבה שרוויה בריגושים. יש כאלה שמתמכרים לספורט, ויש כאלה שבונים להם כמה קריירות או מחפשים להתפתח בתוך מקום העבודה. עניין הריגוש מתחבר גם לעובדה שאנחנו הרבה יותר מחוברים לצרכים שלנו: אנחנו עושים מה שטוב לנו ומה שנוח. בעקבות החשיפה האינסופית למידע באינטרנט, למיליון סגנונות חיים, אנחנו פחות חושבים בתבניות ותופסים את החיים כגמישים ופתוחים הרבה יותר. אנחנו יודעים שאנחנו לא נעבוד באותה עבודה 20 שנה. גם רמת הקשב שלנו משתנה: לפני 20 שנה נדרשנו ל'קשב ליניארי', שזו היכולת להתרכז במשימה אחת ולרדת לפרטים; סגנון הקשב של היום הוא מפוזר ונותן אפשרות לראות תמונה רחבה עם הרבה יותר פרטים. בעולם העבודה זה מאפשר לנו להיות מולטי קרייריסטים, להסתכל על כל מיני תחומים במקביל".

- זה לא שאנחנו נאלצים להיות כאלה, בגלל העולם התחרותי והחברה שעלולה לפטר אותנו בכל רגע?

"הרבה פעמים מכתב פיטורים הוא בשורה משמחת. לפעמים דחיפה קטנה מהמציאות עושה טוב. שינוי דורש הרבה אומץ, ואחרי שמפטרים אותנו אין לנו ברירה ואנחנו צריכים להמציא את עצמנו מחדש".

ומה אומר החוק? האם בכלל צריך לדווח למעסיק שלך שאתה עובד בעוד עבודה, והאם זה משתלם? לדברי עו"ד מיכל פיינברג-דורון, חוק יסוד חופש העיסוק קובע כי לעובד יש זכות לעבוד ולהתפרנס, אבל במגזר הפרטי יש מעסיקים שמכניסים בחוזה סעיף שאוסר על עובד לעבוד במקום אחר אלא אם קיבל את אישור המעסיק לעבודה נוספת. "החשש הוא לגיטימי", אומרת פיינברג-דורון. "עבודה נוספת עלולה לפגוע בתפוקה של העובד או אפילו במטרות הארגון אם הוא נמצא בתחרות עם הארגון השני שבו מועסק עובד".

- איך זה עלול לפגוע בתפוקה?

"הדוגמה הכי מובהקת היא נהג אוטובוס במשרה מלאה שבלילה עובד בחלוקת עיתונים. או מטפלת שבלילה עושה בייביסיטר ובמשך היום המעסיקים שלה, שאצלם היא עובדת במשרה מלאה, מעוניינים שתהיה בפוקוס".

- מתי זה לא לגיטימי לדרוש מעובד שלא יעבוד במשרה נוספת?

"כשהעובדים מועסקים בחלקיות משרה. למשל מרצה בבצלאל ברבע משרה שפוטר משום שעבד בשנקר עתר לבית המשפט, ובית המשפט קבע שחופש העיסוק גובר על הפגיעה במוניטין של בצלאל ופסק לו פיצוי".

- יש הבדל אם העבודה הנוספת היא באותו תחום או בתחום אחר?

"בהרבה הסכמי עבודה יש סעיפים שאוסרים על ניגוד עניינים מול החברה. יש עובדים שבמקביל לעבודה שלהם, התחילו להקים עסק מתחרה או שגנבו לקוחות ובנו את העסק שלהם בזמן שעבדו. במקרים האלה שללו להם פיצויי פיטורים. אם העיסוק הוא בתחום אחר - לא יהיה לגיטימי לא לתת לעובד להתפרנס".

- יש הגבלה על השעות בעיסוק הנוסף?

"הוראות התקשי"ר שחלות על עובדים בשירות המדינה קובעות שבמקרה שניתן אישור לעבודה נוספת, אסור לעבוד יותר מארבע שעות ביום אם מדובר בחמישה ימים בשבוע. מקפידים על כך שהעבודה תישאר צדדית ולא תהפוך לעבודה העיקרית. גם מורה שנותן שיעורים פרטיים מחויב לדווח עליהם ואסור שהכנסתו מהם תעלה על 50% ממשכורתו".

בטופס 101, שכל עובד נדרש למלא במקום עבודה חדש, יש סעיף שבו העובד צריך לסמן האם זו עבודתו היחידה. עובד שידווח כי הוא עובד במקום נוסף יישלח לעשות תיאום במס הכנסה. רו"ח און שני, שותף במשרד רואי החשבון שריד שני, ממליץ למעסיקים לוודא שאכן העובד התייחס לסעיף הזה, שכן אם העובד "דילג" עליו, האחריות לתשלום המס שממנו התחמק העובד תעבור למעביד. אם העובד שיקר וסימן שזו אכן עבודתו היחידה - האחריות לתשלום המס תהיה עליו.

בניגוד לעבר, אפשר לקבל תיאום מס באמצעות מילוי טפסים באינטרנט. שני ממליץ למועסקים שעושים תיאום מס לבדוק את זכאותם להחזר מס, שכן מס הכנסה גובה תמיד "מקדם ביטחון" - כלומר יותר מס שממה שהיה אמור לגבות. את ההחזר אפשר לקבל באמצעות טופס מתאים והדרכה בלשכות פקיד שומה או לפנות לחברות שעסוקות בהחזרי מס לשכירים.

עניין נוסף שמדגיש שני הוא "תיאום ביטוח לאומי". כמו בתיאום מס, גם בדמי ביטוח לאומי יש מדרגות, ושיעור החבות מההכנסה משתנה לגבי גובה ההכנסה. אם לא עושים את התיאום הזה, מחויבים על השכר הנוסף מהשקל הראשון בשיעור המרבי של התשלום (12% מההכנסה).

יותר מחמישית מהמועסקים

עוד כתבות

אילוסטרציה: Shutterstock

למרות שרשמו הערת אזהרה במשותף: האישה תקבל את כל הזכויות בשתי דירות

ביהמ"ש לענייני משפחה קבע חלוקה לא שוויונית של נכסי מקרקעין שנרכשו במהלך הנישואים לזוג עם שני ילדים משותפים, לאחר שהוכח כי עיקר המימון הגיע מכספים של האישה, בהם פיצויים שניתנו לה כאלמנת פעולות איבה ● בין היתר נקבע כי רישום הערת אזהרה אינו יוצר זכות קניינית

סניף של רשת מגה ספורט / צילום: יח''צ

עשרות לקוחות חשבו שהם קונים ברשת הספורט וגילו שמדובר בהונאה

עמודים מזויפים המתחזים למגה ספורט פועלים בטיקטוק ובפייסבוק ומציעים הנחות חריגות על נעלי ספורט ● הרשת פנתה למשטרה, למטא ולטיקטוק בעקבות מאות פניות מלקוחות שפרטי האשראי שלהם נמסרו והזמנותיהם לא סופקו ● רשות הסייבר הלאומית: "האירוע מטופל"

גבי ויסמן, מנכ''ל ונשיא נובה ורפי עמית, מנכ''ל קמטק / צילומים: נובה, רענן טל, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שתי מניות השבבים מישראל שמובילות את העליות בוול סטריט

נובה וקמטק, שזינקו מתחילת 2026, מציעות ציוד לבדיקה בהליך ייצור של שבבים, שהביקוש עבורו עלה לאור ההתפתחות המואצת של AI ● בנק קנטור: יש מקום להמשך הראלי בענף

אילוסטרציה: Shutterstock, SeventyFour

60 אלף שקל לעורך דין: הרפורמה בסיעוד שמלחיצה את הלוביסטים

האוצר מבקש להגביל את חברות מיצוי הזכויות הגובות עשרות אלפי שקלים, אך ברקע גוברים הלחצים לפצל את החוק ● המועצה לצרכנות חושפת: "ניצול של חולים והחתמות אגרסיביות"

רה''מ בנימין נתניהו ואבי שמחון / צילום: קובי גדעון-לע''מ

שמחון לבלומברג: משלחת יוצאת לוושינגטון לסגור הסכם סחר. על אזהרות סוכנויות הדירוג: "תירוצים"

לדברי יועצו הכלכלי הוותיק של ראש הממשלה, ישראל וארה"ב סיכמו מסגרת להסכם סחר הדדי, ומשלחת ישראלית תיסע לוושינגטון השבוע לסגירת הפרטים ● שמחון דחה את האזהרות של סוכנויות הדירוג לפיהן צעדים להחלשת מערכת המשפט עלולים להשפיע על הדירוג

חיילי מילואים / צילום: דובר צה''ל

מענק מפקדים ואיך יחושב שובר החופשה: חבילת התגמול המעודכנת למילואים

הממשלה אישרה חבילת תגמול מעודכנת לחיילי המילואים בהיקף של 6.2 מיליארד שקל ● אף שהמסגרת הכללית נותרה דומה לזו המוכרת מתחילת המלחמה, בוצעו בה התאמות משמעותיות ● מהן ההטבות המרכזיות?

מניחים אבן פינה למפעל ייצור של מיקרון בניו יורק / צילום: Reuters, USA TODAY Network

בזכות חוות השרתים: מניות שבבי הזיכרון הן הטרנד החדש בוול סטריט

הגישה לשבבי זיכרון היא צוואר הבקבוק הגדול ביותר של חוות השרתים, ומניות השחקניות המרכזיות בתחום, כמו סנדיסק, מיקרון וסיגייט, רשמו בשנה החולפת תשואות תלת־ספרתיות ואף יותר ● אנליסטים מעריכים כי הביקושים ימשיכו להיות חזקים בזמן הקרוב, וכי יש למניות עוד לאן לעלות

רכבת הרים / צילום: Shutterstock

הכי רחוק מפארק שעשועים: מניית פומוום נופלת במעל 50% בשל אובדן לקוח מהותי

פומוום, שכבר סיפקה לא מעט אכזבות מאז הנפקתה בת"א, תפסיק לספק שירותי תיעוד ב-15 פארקי שעשועים של חברת מרלין באירופה ובארה"ב, החל מהרבעון השני של השנה ● הפעילות המופסקת מהווה מעל 40% מההכנסות והרווח הגולמי של חברת הטכנולוגיה

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית באירופה; מניית פומה מזנקת בכ-20%

בורסת טוקיו התאוששה ● מניות יצרניות הרכבים בדרום קוריאה יורדות ● עליות בחוזים העתידיים בוול סטריט ● הדולר נסחר הבוקר ביציבות ● ביוליוס בר מעריכים כי למרות גורמי סיכון, התשואות הגלובליות נותרו יציבות

המשחק של מון אקטיב -  Coin Master / צילום: יחצ

גל פיטורים שני במון אקטיב: 110 יפוטרו, גם בישראל

חברת המשחקים, שצמחה בזכות המשחק הפופולרי Coin Master, יוצאת לסבב פיטורים המקיף 110 איש ברחבי העולם, מהם 30 בישראל ועוד 80 בעולם

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

לא רק ארה"ב: המדינות שעשויות לקחת חלק במערכה נגד איראן

בריטניה עשויה לספק תמיכה צבאית מוגבלת - ויחד עם צרפת גם להגן על מדינת ישראל מפני מתקפה איראנית ● במהלך המבצע הגדול לאיתור גואילי צה"ל השמיד מנהרת חמאס ● שירותי הביטחון של אזרבייג'אן סיכלו פיגוע טרור של דאעש נגד שגרירות ישראל בבאקו ● הנשיא האמריקני צובר כוחות במזרח התיכון ושומר את הקלפים קרוב לחזה: "האיראניים התקשרו פעמים רבות" ● דיווחים שוטפים

הטנק הפופולרי ביותר בעולם. טנק לאופרד הגרמני / צילום: Reuters, ZUMA Press Wire

להתנתק מהתלות בארה"ב: האם אירופה תצליח להקים תעשיית נשק עצמאית

על רקע התוקפנות הרוסית והחשש מנסיגה אמריקאית, אירופה משקיעה סכומי עתק בהקמת תעשיית נשק עצמאית, פותחת מפעלים ומכפילה ייצור ● אולם בתחומים הקריטיים ביותר, מחלל ועד הגנה אווירית, היא עדיין רחוקה מלעמוד לבד ● האם היבשת תצליח להתחמש מחדש?

בנימין נתניהו, דונלד טראמפ, עלי חמינאי / עיבוד: AP

"הדולר עשוי לרדת לרמות של 2 שקלים": 4 תרחישים במקרה של עימות עם איראן

המתיחות בין ארה"ב לאיראן מגיעה לשיא עם השלמת פריסת הכוחות האמריקאים במזרח התיכון ● מומחים משרטטים כיצד יושפעו שוק ההון בישראל ושער הדולר־שקל ● ליאו ליידרמן, לשעבר ראש חטיבת המחקר בבנק ישראל: "ייתכנו שערי חליפין הרבה יותר נמוכים ממה שראינו עד עכשיו"

ספארי רמת גן / צילום: תמר מצפי

הספארי ברמת גן יעבור דירה. מה ייבנה במקומו?

עיריית רמת גן והממשלה הגיעו להסכם לפיו הספארי ברמת גן יועבר לפארק אריאל שרון בעלות של 500 מיליון שקל ● עפ"י ההסכם, יוקם מחלף נוסף מהעיר רמת גן לכביש 4, ומתוכננת הקמת שכונת מגורים חדשה עם אלפי יחידות דיור

רשת 13. בעיגול: ניר זוהר, נשיא וויקס / צילום: שאטרסטוק, כדיה לוי

הקבוצה לרכישת רשת 13 מתרחבת: נשיא וויקס ניר זוהר במגעים להצטרפות

נשיא וויקס ניר זוהר עשוי לחבור ליוזמת מייסדי וויז לרכישת רשת 13, אליה כבר הצטרפה יזמית ההייטק מרב בהט ● הקבוצה מתכננת להשקיע כ־100 מיליון דולר בשיקום הערוץ

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה בתל אביב ננעלה בעליות; השקל התחזק מול הדולר לשיא של ארבע שנים

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.5% ● מור בית השקעות עולה להחזקה של כ-20% במגוריט ● בלידר שוקי הון ממליצים על מניית קמהדע ● השקל התחזק מול הדולר, ושערו ירד מתחת ל-3.12 שקלים ● לקראת שבוע דרמטי בוול סטריט: דוחות של ענקיות הטכנולוגיה והחלטת הריבית, אבל טלטלה מאיימת ממקום רחוק - יפן ● מחיר הזהב פרץ הבוקר את רף ה-5,000 דולר לאונקיה

משמרות המהפכה באיראן / צילום: Vahid Salemi

בעקבות הטבח: צעד "שובר השוויון" שהאיחוד האירופי שוקל לבצע נגד איראן

עד כה, שורה של מדינות אירופיות, ביניהן ספרד, צרפת ואיטליה, התנגדו לביצוע מהלך מיידי נגד איראן ● יחד עם זאת, ממדי הטבח באזרחים מצד משטר האייתולות בשבועות האחרונים, כך נראה, שינו את התמונה

חיילי מילואים / צילום: דובר צה''ל

צמצום היקף המילואים: צו 8 יוגבל, לוחמים ישרתו עד 55 ימים בשנה

המהלך, שמגיע לאחר שנתיים של חריגות תקציביות וביקורת על שימוש נרחב בצו 8, מעגן מגבלות קבועות על היקף שירות המילואים ● ההחלטה נועדה לאפשר מעבר הדרגתי לגיוס מצומצם ומבוקר יותר, אך מעוררת סימני שאלה בצה"ל לגבי היכולת לשמור על כשירות מבצעית לאורך זמן

ראש ממשלת הודו, נרנדרה מודי, ונשיאת הנציבות האירופית, אורסולה פון דר ליין / צילום: ap, Manish Swarup

דיווח: הודו תסכים להפחית מכסים על כלי רכב אירופיים

הסכם סחר מתגבש בין האיחוד האירופי להודו עשוי להוביל להפחתה חדה במכסים על יבוא סחורה אירופית, כחלק ממהלך רחב יותר לפתיחת שווקים הדדית

קמפיין קופת חולים מכבי שיצר מקאן תל אביב / צילום: צילום מסך מיוטיוב

באופן חסר תקדים: מכרז הפרסום של קופ"ח מכבי מגיע לבג"ץ

משרד הפרסום באומן-בר-ריבנאי עתר לבג"ץ נגד משרד הבריאות, שר הבריאות, משרד האוצר, שר האוצר ומקאן ת"א ● הטענה העיקרית: "המתחרה במכרז הפרסום של מכבי היה שותף לעריכת מסמכי המכרז - מדובר בהתנהלות הגובלת בפלילים ממש" ● בדצמבר פרסם גלובס לראשונה את הטענות בענף נגד המכרז, ולאחר מכן את ההחלטה לצאת במכרז חדש - זה שהגיע כעת לבג"ץ ● מקאן: "מדובר בכזבים"