גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

22% מהציבור בישראל נאלצים לעבוד ביותר ממשרה אחת

התחרות בעולם העסקי וחוסר היציבות התעסוקתית גורמים לחלקנו לחפש עבודה שנייה ■ יועצת ארגונית: "הרבה פעמים פיטורים זה בשורה משמחת. לפעמים דחיפה קטנה מהמציאות עושה טוב - ואנחנו ממציאים עצמנו מחדש"

קריירה / צילום: שאטרסטוק
קריירה / צילום: שאטרסטוק

בארבע השנים האחרונות מכהן אסף איכילוב, 43, יועץ ארגוני במקצועו, כסגן מנהל וכמורה לפסיכולוגיה וסוציולוגיה בתיכון אלון ברמת השרון. בחלק מהימים, כשהוא מסיים את העבודה בבית הספר בשעות אחר הצהריים, הוא ממשיך ליום עבודה נוסף: הרצאות וסדנאות בארגונים גדולים או ייעוץ "אחד על אחד" למנכ"לים - עבודה שמסתיימת לעתים ב-21:30. גם בחופשות הרבות מבית הספר הוא לא נח ומנצל אותן לעבודה בפרויקטים בתחום עיסוקו המקורי.

עד לפני ארבע שנים, הוא לימד בתיכון בימי שישי וראשון "בתור תחביב" (הוא בוגר בית הספר) - ובשאר הזמן התמקד בפיתוח החברה שלו. אלא שאז תחום ההדרכה התחיל מעט לקרטע, משרת הסגנות התפנתה, והשילוב של שני הגורמים גרם לו להרחיב את העיסוק בחינוך. "הפנייה לסגנות הניהול אמנם פגעה בי כלכלית, אבל נתנה לי קביעות וביטחון", אומר איכילוב.

- משרת סגן מנהל בתיכון היא תובענית. איך משלבים עוד עבודה?

"להיות סגן מנהל בבית ספר תיכון, ועוד בתיכון אלון, שזה בית ספר לאמנויות ומדעים, מחייב שהייה בבית הספר בשעות מאוד אקזוטיות, בערבים מיוחדים ובהופעות. מבחינת שעות בשבוע, אני יותר בבית ספר מאשר בתחום המקורי שלי. כשיש פעילויות בערב שמחייבות נוכחות של נציג הנהלה, אני יכול לעתים לחלק אותן עם נציגי הנהלה אחרים אם יש לי עבודה באותו ערב".

נשאלת השאלה מדוע סגן מנהל תיכון, עיסוק רציני לכל הדעות, אינו יכול להרשות לעצמו להתפרנס מעבודה אחת. איכילוב מסביר שבתחום החינוך - ככל שמספר השעות והיקף האחריות עולים - התגמול יורד באופן יחסי. אצל איכילוב המניע להזניח את העיסוק העיקרי שלו נבע גם משיקולים של ביטחון תעסוקתי וגם מתחושת שליחות, אבל כיום הוא מדגיש ש"עם שליחות לא הולכים למכולת", והוא שוקל לחזור ללמד בשביל הנפש, ולעסוק במקצוע המקורי שהוא מאמין שיכול להניב לו הכנסה הרבה יותר גבוהה, ושאותו, כבונוס, הוא אוהב מאוד. "בתיכון יש 800 תלמידים ו-150 אנשי צוות. תראי לי עוד סמנכ"ל בחברה בסדר הגודל הזה שמרוויח 10,000 שקל בחודש. זה שכר משפיל".

יותר מחמישית במשרה חלקית

איכילוב אינו חריג. רבים מאיתנו נדרשים לשלב בין משרות כדי להתפרנס, גם משום ששוק העבודה אינו מבטיח ביטחון תעסוקתי, מציע חלקיות משרות ומחייב אותנו להיות גמישים ולהתאים את עצמנו לשינויים. ולעתים גם מי שעובד בשתי עבודות אינו מצליח לחיות ברווחה.

לפי נתוני הלמ"ס למאי 2015, אחוז המועסקים שעובדים בהיקף מלא בדרך כלל מכלל המועסקים הגיע ל-77.8%, והשאר במשרות חלקיות. יוקר המחיה והמשכורות הנמוכות יחסית מחייבים לעתים עבודה צדדית בערב; לעתים אלה הרצאות או סדנאות בתחום העיסוק ולעתים מתפתחת ממש קריירה נוספת, בתחום אחר.

המצב התעסוקתי מתאים גם לשינויים התרבותיים שעוברים עלינו. לדברי היועצת הארגונית מיטל קרא פוליאק, מחברת הספר "אנשי המחר", "מולטי קריירות" היא תופעה נפוצה בעולם העבודה של היום. לדעתה הסיבות הן שילוב של גורמים חיצוניים כמו התחרותיות בשוק העבודה, ושינויים פסיכולוגיים, רגשיים ותרבותיים.

"אנחנו חיים בסביבה שרוויה בריגושים. יש כאלה שמתמכרים לספורט, ויש כאלה שבונים להם כמה קריירות או מחפשים להתפתח בתוך מקום העבודה. עניין הריגוש מתחבר גם לעובדה שאנחנו הרבה יותר מחוברים לצרכים שלנו: אנחנו עושים מה שטוב לנו ומה שנוח. בעקבות החשיפה האינסופית למידע באינטרנט, למיליון סגנונות חיים, אנחנו פחות חושבים בתבניות ותופסים את החיים כגמישים ופתוחים הרבה יותר. אנחנו יודעים שאנחנו לא נעבוד באותה עבודה 20 שנה. גם רמת הקשב שלנו משתנה: לפני 20 שנה נדרשנו ל'קשב ליניארי', שזו היכולת להתרכז במשימה אחת ולרדת לפרטים; סגנון הקשב של היום הוא מפוזר ונותן אפשרות לראות תמונה רחבה עם הרבה יותר פרטים. בעולם העבודה זה מאפשר לנו להיות מולטי קרייריסטים, להסתכל על כל מיני תחומים במקביל".

- זה לא שאנחנו נאלצים להיות כאלה, בגלל העולם התחרותי והחברה שעלולה לפטר אותנו בכל רגע?

"הרבה פעמים מכתב פיטורים הוא בשורה משמחת. לפעמים דחיפה קטנה מהמציאות עושה טוב. שינוי דורש הרבה אומץ, ואחרי שמפטרים אותנו אין לנו ברירה ואנחנו צריכים להמציא את עצמנו מחדש".

ומה אומר החוק? האם בכלל צריך לדווח למעסיק שלך שאתה עובד בעוד עבודה, והאם זה משתלם? לדברי עו"ד מיכל פיינברג-דורון, חוק יסוד חופש העיסוק קובע כי לעובד יש זכות לעבוד ולהתפרנס, אבל במגזר הפרטי יש מעסיקים שמכניסים בחוזה סעיף שאוסר על עובד לעבוד במקום אחר אלא אם קיבל את אישור המעסיק לעבודה נוספת. "החשש הוא לגיטימי", אומרת פיינברג-דורון. "עבודה נוספת עלולה לפגוע בתפוקה של העובד או אפילו במטרות הארגון אם הוא נמצא בתחרות עם הארגון השני שבו מועסק עובד".

- איך זה עלול לפגוע בתפוקה?

"הדוגמה הכי מובהקת היא נהג אוטובוס במשרה מלאה שבלילה עובד בחלוקת עיתונים. או מטפלת שבלילה עושה בייביסיטר ובמשך היום המעסיקים שלה, שאצלם היא עובדת במשרה מלאה, מעוניינים שתהיה בפוקוס".

- מתי זה לא לגיטימי לדרוש מעובד שלא יעבוד במשרה נוספת?

"כשהעובדים מועסקים בחלקיות משרה. למשל מרצה בבצלאל ברבע משרה שפוטר משום שעבד בשנקר עתר לבית המשפט, ובית המשפט קבע שחופש העיסוק גובר על הפגיעה במוניטין של בצלאל ופסק לו פיצוי".

- יש הבדל אם העבודה הנוספת היא באותו תחום או בתחום אחר?

"בהרבה הסכמי עבודה יש סעיפים שאוסרים על ניגוד עניינים מול החברה. יש עובדים שבמקביל לעבודה שלהם, התחילו להקים עסק מתחרה או שגנבו לקוחות ובנו את העסק שלהם בזמן שעבדו. במקרים האלה שללו להם פיצויי פיטורים. אם העיסוק הוא בתחום אחר - לא יהיה לגיטימי לא לתת לעובד להתפרנס".

- יש הגבלה על השעות בעיסוק הנוסף?

"הוראות התקשי"ר שחלות על עובדים בשירות המדינה קובעות שבמקרה שניתן אישור לעבודה נוספת, אסור לעבוד יותר מארבע שעות ביום אם מדובר בחמישה ימים בשבוע. מקפידים על כך שהעבודה תישאר צדדית ולא תהפוך לעבודה העיקרית. גם מורה שנותן שיעורים פרטיים מחויב לדווח עליהם ואסור שהכנסתו מהם תעלה על 50% ממשכורתו".

בטופס 101, שכל עובד נדרש למלא במקום עבודה חדש, יש סעיף שבו העובד צריך לסמן האם זו עבודתו היחידה. עובד שידווח כי הוא עובד במקום נוסף יישלח לעשות תיאום במס הכנסה. רו"ח און שני, שותף במשרד רואי החשבון שריד שני, ממליץ למעסיקים לוודא שאכן העובד התייחס לסעיף הזה, שכן אם העובד "דילג" עליו, האחריות לתשלום המס שממנו התחמק העובד תעבור למעביד. אם העובד שיקר וסימן שזו אכן עבודתו היחידה - האחריות לתשלום המס תהיה עליו.

בניגוד לעבר, אפשר לקבל תיאום מס באמצעות מילוי טפסים באינטרנט. שני ממליץ למועסקים שעושים תיאום מס לבדוק את זכאותם להחזר מס, שכן מס הכנסה גובה תמיד "מקדם ביטחון" - כלומר יותר מס שממה שהיה אמור לגבות. את ההחזר אפשר לקבל באמצעות טופס מתאים והדרכה בלשכות פקיד שומה או לפנות לחברות שעסוקות בהחזרי מס לשכירים.

עניין נוסף שמדגיש שני הוא "תיאום ביטוח לאומי". כמו בתיאום מס, גם בדמי ביטוח לאומי יש מדרגות, ושיעור החבות מההכנסה משתנה לגבי גובה ההכנסה. אם לא עושים את התיאום הזה, מחויבים על השכר הנוסף מהשקל הראשון בשיעור המרבי של התשלום (12% מההכנסה).

יותר מחמישית מהמועסקים

עוד כתבות

הפקולטה. על משפיענים פיננסיים / צילום: Shutterstock

היינו רוצים לחשוב שמשפיענים פיננסיים פועלים בעיקר ממניעים מקצועיים. בפועל הם יעשו הכול בשביל עוקבים

מחקרים שופכים אור לא מחמיא על המשפיענים הפיננסיים הפועלים ברשתות החברתיות ● ההמלצות של רובם מונעות מחשש מהחמצה (FOMO) ומהיצמדות לעדר ומתברר שדווקא הפחות מיומנים זוכים ליותר עוקבים ● וגם, הטייה בלתי מודעת פוגעת בהזדמנות לפצות על ייצוג מגדרי חסר בתחום

מנכ''ל אפל טים קוק. לפי דיווח בבלומברג יעזוב ב–2026 / צילום: ap, Richard Shotwell

האם אפל הולכת בעקבות IBM? השאלות הגדולות בעקבות גל העזיבות

שורת מנהלים בכירים עזבה בשנה האחרונה את אפל במה שנראה כמו חילופי דורות בארגון שמשיל את עורו ● ברקע: הניסיונות הכושלים של ענקית הטכנולוגיה להכות את המתחרים ב-AI, תרבות זהירה מדי שמבריחה טאלנטים והיערכות לסוף עידן המנכ"ל טים קוק ● בריחת מוחות או ניקוי אורוות?

חנויות רחוב / אילוסטרציה: כדיה לוי

נציגי חנויות הרחוב לשר ברקת: הרחבת הפטור ממע"מ תחסל אותנו

במסגרת המאבק נגד הגדלת הפטור ממע"מ על יבוא אישי, 20 בעלי עסקים קטנים ובינוניים נפגשו הבוקר עם שר הכלכלה ניר ברקת ● "אם תקדמו את החוק, אתם מחסלים אותנו ומפקירים את הרחוב לטייקונים", טענו הנציגים בפני השר, שמתנגד אף הוא למהלך שמוביל האוצר ● נשיא איגוד לשכות המסחר: "המהלך מוצג כהקלה ביוקר המחיה, אך בפועל עושה ההפך"

זירת הפיגוע בסידני, אוסטרליה / צילום: ap, Mark Baker

פיגוע ירי המוני בחגיגות חנוכה באוסטרליה: שליח חב"ד ו-10 נוספים נרצחו

לפחות 12 בני אדם נהרגו ועשרות נפצעו בפיגוע ירי באירוע הדלקת נרות של הקהילה היהודית בחוף בונדי שבמזרח סידני, אחד מהם הוא המחבל • בין ההרוגים: הרב אלי שלנגר, שליח חב"ד במדינה • בתיעודים קשים מהזירה נראה מחבל יורה מגשר, ובסרטון נוסף אזרח משתלט על אחד היורים • גורם ישראלי תקף: "העברנו לאוסטרלים התרעות, הם לא עשו מספיק"

דירת חדר ליד שוק הכרמל / צילום: דניאל בוזגלו - צימוקי נכסים

בכמה נמכרה דירת חדר בשטח של 15 מ"ר ליד שוק הכרמל בתל אביב?

במרכז תל אביב, ליד שוק הכרמל, נמכרה דירת חדר בשטח של 15 מ"ר, בקומת קרקע, תמורת 800 אלף שקל ● הרוכשים הם זוג מאזור השפלה שרכש את הדירה להשקעה, ובכוונתו לשפץ אותה ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

סבתא בת 102 הורישה הכול לנכד אחד. למה הצוואה בוטלה?

שלושה אחים פרסמו מכרז כדי לדעת כמה שווה הדירה שירשו מאביהם, אך בית המשפט המחוזי בלוד החליט שהם צריכים למכור אותה ● למה נפסלה צוואה במסגרתה הורישה הסבתא את כל רכושה לאחד מנכדיה? ● והאם הכנסה ממכירת דירות נחשבת הכנסה עסקית או פרטית לצורכי מס? ● 3 פסקי דין בשבוע

כלב-רובוט בדמות אילון מאסק / צילום: Reuters, ZUMA Press Wire

הלהיט הוויראלי חדש: כלב-רובוט עם פרצוף של מאסק ב-100 אלף דולר

לאמן ביפל, שהצית את טירוף ה־NFT ונחשב לאחד האמנים החיים היקרים בעולם, יש אטרקציה חדשה במחיר מופקע: רובוט דמוי כלב, שלגופו פרצוף אמיתי להפליא של מיליארדי טק כמו אילון מאסק, מארק צוקרברג וג'ף בזוס ● ביפל: "זה לא נגד אף אחד, גם אני אחד מהכלבים"

הפגנת חוסכי סלייס מחוץ לביהמ''ש הבוקר / צילום: עמירם גיל

ביהמ"ש על פרשת סלייס: הליך פלילי יכול היה לסייע להשבת הכסף

בדיון לאישור הסדר החוב בחברת הגמל שקרסה, השופטת יעקבי רמזה לקיום חקירה סמויה במישור הפלילי ואמרה: "אני אופטימית ומאמינה בצדק ושאנשים יקבלו בסוף את הכסף. ברור לי ששנתיים זה מעבר להרי החושך למישהו שצריך תרופות" ● בין הנושאים שעלו: התביעות המתגבשות נגד בעלי השליטה ודיון עתידי בבג"ץ על ערבות מדינה לחוסכים

התוואי התת קרקעי ברפיח / צילום: דובר צה''ל

שורדי שבי פנו בדרישה לנתניהו: "תקים ועדת חקירה ממלכתית"

צה"ל תקף בדרום לבנון בפעם השלישית היום ● המסר של חמאס לפעילי הארגון לאחר החיסול: "גלו ערנות וזהירות" ● משרד הפנים של חמאס: אחמד זמזם, קצין במשרד הפנים של חמאס - חוסל בידי חמושים במחנה הפליטים אל-מע'אזי שבמרכז הרצועה ● עדכונים שוטפים

אילון מאסק / צילום: Associated Press, Matt Rourke

בסיס בירח והגדלת קצב הטיסות: SpaceX מאשרת שתצא להנפקת ענק

חברת החלל של אילון מאסק מכרה מניות למשקיעים קיימים לפי שווי של 800 מיליארד דולר, ומאותתת על הנפקה ב-2026 לפי שווי ענק של 1.5 טריליון דולר ● לפי דיווחים, ההנפקה מיועדת לממן תוכניות ארוכות טווח להקמת בסיס על הירח

אילוסטרציה: shutterstock

שתי המניות שמדאיגות את וול סטריט, ואיך זה ישפיע היום על ת"א?

לאחר שבוע שיא נוסף בבורסה בתל אביב, המסחר צפוי להיפתח היום בצל סגירה מעורבת בוול סטריט ● בעוד דאו ג'ונס ו-S&P 500 עלו לשיאים חדשים, נאסד"ק נחלש עקב האכזבה מדוחות אורקל וירידה במניות ה-AI • מניות דואליות, ובראשן טאואר, נובה וקמטק, יחזרו למסחר בת"א עם פערי ארביטראז' שליליים • ברקע: חדשות מהזירה הגיאופוליטית ופרסום מדד המחירים לצרכן

40 עד 40 2026

ההרשמה לפרויקט 40 הצעירים המבטיחים של גלובס יוצאת לדרך

לנבחרת 40 הצעירים המבטיחים עד גיל 40 ל־‏2026, שמתפרסמת זו השנה ה־21, אנחנו מחפשים נשים וגברים מכל קצות החברה הישראלית שמובילים שינוי ויוזמה, בעלי עשייה מרשימה מוכחת ואופק מבטיח ● אם אתם רואים עצמכם מתאימים או מכירים אנשים ראויים, מוזמנים להגיש מועמדות ● ההרשמה תיסגר ב־31 בדצמבר

ויקטור בהר / צילום: ענבל מרמרי

הכלכלן הבכיר שמעריך: מחירי הדירות ימשיכו לרדת, עד לנקודה הזו

ויקטור בהר, הכלכלן הראשי של בנק הפועלים, בראיון לפודקאסט "כוחות השוק" של גלובס, מדבר על "החטא הקדמון" שרבים בשוק ההון מתעלמים ממנו: "הגירעונות גבוהים, אין ארוחות חינם", ועל המורשת החשובה שסיפקו לישראל "נערי האוצר" ● וגם: למה הורדת הריבית לא החזירה את הרוכשים לשוק הנדל"ן

מיכל עבאדי-בויאנג'ו / צילום: איליה מלינקוב

עבאדי-בויאנג'ו חוזרת לצמרת האוצר, ומינוי פרוזנפר כנראה יוכשר

מיכל עבאדי־בויאנג'ו חוזרת לתפקיד החשבת הכללית באוצר º זאת, במסגרת מהלך שיאפשר לשר האוצר להשלים גם את מינויו של מהרן פרוזנפר לממונה על התקציבים לאחר שנפסל

התחדשות עירונית בתל אביב / צילום: דיויד לוין

הקשיש מת? משרד המשפטים: הזכויות בפרויקט פינוי בינוי שיעברו בירושה

המשנה ליועמ"שית, עו"ד כרמית יוליס, פרסמה חוות-דעת העוסקת בסוגיית העברת התמורות הייחודיות המוקנות לבעלי דירות קשישים, במסגרת עסקאות התחדשות עירונית ליורשיהם ● בין היתר נקבע כי קבלת התמורות הייחודיות של הקשיש תיחשב כנכס מנכסי העיזבון שעובר בירושה ליורשיו

עבאדי־בויאנג’ו / צילום: רמי זרנגר

שר האוצר החליט: מיכל עבאדי בויאנג'ו תמונה לתפקיד החשכ"ל

לאחר טענות כי תחת כהונתו של סמוטריץ' אין נשים בכירות במשרד האוצר, מנסים לגבש דיל בסביבתו למינוי אישה לתפקיד החשכ"לית תמורת אישור מינויו של מהרן פרוזנפר, המועמד של סמוטריץ' כממונה על התקציבים

איל פז, מנכ''ל מאסטרקארד ישראל / צילום: יח''צ

עם מאות עובדים וכבר בגיל 37: הקידום המטאורי של מנכ"ל חברת התשלומים

"התגייסתי לקורס טיס, אבל אחרי תשעה חודשים הבנתי שזה לא מתאים לי וחתמתי ויתור. עברתי לתותחנים. בהתחלה זה היה הלם של בוץ ותותחים, אבל בסוף יצאתי לקצונה" ● שיחה קצרה עם איל פז, מנכ"ל מאסטרקארד ישראל

עבודות המטרו בתל אביב / צילום: בר לביא

שאלת המעורבות הסינית בתשתיות של ישראל חוזרת לשולחן

מכרז התשתיות הגדול בתולדות המדינה, בעלות של 65 מיליארד שקל, נפתח כשעדיין לא גובשו קווים מנחים לגבי השתתפות חברות סיניות ● בלחץ אמריקאי גובר, לצד דעיכת עניין מצד חברות אירופיות וצמצום התחרות המקומית, שאלת המעורבות הסינית חוזרת למרכז הזירה

צילום של אוהד צוינברג, המקום הראשון בקטגוריית ''טבע וסביבה'' / צילום: ap, אוהד צוינברג

"עדות מקומית": אירוע הצילום המרכזי חוזר לרגעים הגדולים של 2025

תערוכת הצילום העיתונאי והתיעודי הגדולה בישראל חוזרת, ובמרכזה רגעי השנה הסוערת: מטילים בליסטיים מאיראן ועד מחאות החרדים וההלוויות הצבאיות ● מתוך כ-7,000 עבודות הוצגו 64 עבודות, המשקפות את פרדוקס החיים כאן: הכאב והטלטלה לצד היופי המבצבץ מבין הסדקים

העסקה נסגרה: אלביט עקפה את טורקיה, ותספק נשק לפרו

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: פרו תרכוש שלוש מערכות ארטילריה של אלביט בהיקף של 60 מיליון דולר, ארגון זכויות האדם אמנסטי אינטרנשיונל האשים את חמאס בפשעי מלחמה, ושיתוף הפעולה הצרפתי-אמריקאי שיכול לפרק את חיזבאללה מנשקו ● כותרות העיתונים בעולם