גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסוף לניצול פירצות בעמותות

חקיקה חדשה מרחיבה ומחזקת את מבקרי הפנים כשומרי הסף של העמותות

רו"ח איריס שטרק / צילום: יונתן בלום
רו"ח איריס שטרק / צילום: יונתן בלום

בתקופה זו שבה פרשיית שחיתות רודפת פרשייה אחרת, עולה השאלה מדוע השימוש בעמותות הוא השימוש הנפוץ להעברת כספים באופן שאינו חוקי? היכן הם אותם שומרי הסף של העמותות, אשר מחויבים לעצור זרימת כספים בלתי כשרים?

תשלום עמלה על כספי מדינה, משכורות מופרזות לנושאי משרה, העסקת מקורבים חסרי כישורים הולמים, כניסה לגירעונות תזרימיים, קבלת החלטות בניגוד עניינים, מתן הלוואות או העמדת ערבות לגופים אחרים ללא קשר לפעילות המקורית - כל אלה מהווים "אורות אדומים" לנושאי המשרה בעמותות, ועליהם לחסום כל פעולה לא כשרה. בעטיים של מחדלים אלה ודומים להם, קם הצורך בהגנות באמצעות חקיקה.

אחריותם של שומרי הסף הולכת ומתעצמת בימים אלה, והציבור מצפה שהם יעצרו כל ניסיון להתנהלות בלתי תקינה. האם הציפיות מוגזמות?

האחריות המרכזית הייתה ותמיד תהיה של נושאי המשרה הבכירים. אך בד-בבד, עם חיזוק מעמדם וסמכויותיהם של שומרי הסף, דוגמת מבקר פנים, יועץ משפטי ורואה חשבון, מתעצם מעמדם ומקבל ממדים רחבים יותר, לנוכח החקיקה ולנוכח פסיקת בתי המשפט בנושאים אלה.

התשובה לכך טמונה כנראה במצב שעמותות וחברות לתועלת הציבור (חל"צ), שהם ארגונים ללא כוונת רווח (מלכ"רים), מהוות קרקע נוחה, שאיפשרה במקומות מסוימים לנצל פירצות אשר הובילו לביצוע פעולות בלתי חוקיות.

בישראל פועלים כיום 22 אלף מלכ"רים (שנקראים גם המגזר השלישי), והגיע הזמן לסדר חדש, להגברת השקיפות ולחיזוק המגזר השלישי, על מנת להסיר את הכתם שדבק בעמותות רבות שלא באשמתן או את החשדנות הרווחת לנעשה בהן. חובה להשיב לעמותות העושות עבודת קודש למען מטרות ציבוריות נעלות, את מעמדן הלגיטימי והמוערך בחברה הישראלית.

ואכן, המשק עומד היום בפני שינוי דרמטי בתחום זה, לאור חקיקה חדשה שנכנסה לתוקף השנה. השינוי מתבטא בתיקון בחוק החברות ובתיקון בחוק העמותות, לגבי הפעילות הכוללת של העמותות בכלל ולגבי החובה למנות מבקר פנים, שיהווה כלי עזר הן להנהלה והן לוועדת הביקורת לחיזוק המינהל התקין.

החקיקה החדשה, המחייבת עמותות וחל"צ לעגן את פעילותן במסגרת נהלים ברורים וחד-משמעיים, תקל עליהן בדיאלוג מול רשם העמותות, ותאפשר נגישות ושקיפות של מכלול תהליכים הקשורים להתנהלות שוטפת. זאת, לצד הגברת הפיקוח של הרשם והענקת סמכויות חקירה ואכיפה משמעותיות.

בנוסף, שינויי החקיקה שמו דגש על תפקידו של מבקר הפנים והרחיבו את החובה בתפקיד לגבי היקף רחב של עמותות. מהלך זה מחזק את מבקרי הפנים כשומרי הסף של העמותות, במטרה לחסום כל ניסיון לסטות מהתנהלות התקינה, המחויבת על-פי חוק.

מבקר פנים בכל עמותה

דרישה חדשה של החוק היא שבכל עמותה שמחזורה הכספי מעל 10 מיליון שקל, יכהן מבקר פנים. חובה זו נדרשה עד כה רק מחברות לתועלת הציבור ומעמותות מסוגים מסוימים, דוגמת מוסדות להשכלה גבוהה. השינוי הוא בהחלת דרישה זו על כלל העמותות בהיקף פעילות זה. יישומה יגרום לכך שמאות רואי חשבון יידרשו לתפקיד זה, בין כשכירים או כנותני שירותים חיצוניים.

חידוד תפקידם של שומרי הסף מאיר ומרחיב את גודל אחריותם. בעיני החוק, ועדת הביקורת היא בעלת אחריות רבה, ועליה לפקח על הפעילות השוטפת ולזהות חריגות שייבדקו על ידה ברגישות יתרה. החוק שם דגש על כך שהוועדה צריכה להגדיר מה הן פעולות מהותיות לעומת עסקאות חריגות, ולוודא כי העמותה אינה מבצעת עסקאות כלשהן עם חברי הוועד המנהל וועדת ביקורת.

מבקר הפנים הוא למעשה הזרוע הביצועית של ועדת הביקורת. הוא עובד בשיתוף-פעולה גם עם רואה החשבון המבקר, ובנוסף, פעילותו היא כלי ניהולי בידי הוועד המנהל. לכן, גם מינויו נעשה בפועל על-ידי הוועד המנהל ובהסכמת ועדת הביקורת, אך פעילותו צריכה להיות בלתי תלויה ואובייקטיבית. חובתו ואחריותו הן לבדוק את תקינותה של פעילות העמותה מבחינת שמירה על החוק ונוהל עסקים תקין, ולוודא כי העמותה מתנהלת בהתאם למטרותיה ולתקנון שלה.

לעיתים, עמותות שמתרחבות בטוחות שהן פועלות על-פי חוק, והן אינן מודעות לכך שהרחבת תחומי פעילותן לתחומים שלא הוגדרו מלכתחילה מהווה עבירה על החוק, כמו גם שימוש אסור בכספי תורמים ובכספי תמיכות מהמדינה, גם אם הדבר נעשה בתום-לב.

גם סמכויות רשם העמותות הורחבו בחקיקה, ומאפשרות לו להרחיב את אמצעי החקירה, בדומה למפקחים של מס הכנסה, כולל ביקורת פתע בעמותה, דרישת מידע מנושאי משרה ומבעלי תפקידים מכהנים בעמותה ושכיהנו בה בעבר, דרישת מסמכים ובדיקה במחשבים.

להבטיח שהכסף ממלא את הייעוד

למען הסדר הטוב והשקיפות, עריכת ביקורת עומק על-ידי רשם העמותות באמצעות משרד רואי חשבון חיצוני תיערך לרוב בעמותות בעלות מחזור כספי של מיליון שקל ויותר, לא רק בעת חשש לפעילות בלתי תקינה, אלא באופן שוטף.

דוח הביקורת הסופי יהיה פתוח לעיון הציבור, ובכך תושג מטרה חשובה ומהותית של שקיפות עבור העמותה וכלל הציבור, אשר יוכל להתעדכן בנושאים המרכזיים בבדיקת העומק - בהם חוסנה הפיננסי של העמותה, קיום מנגנוני פיקוח ובקרה נאותים, בחינת הוצאותיה, בדיקת ניגודי עניינים, חשש לחלוקת רווחים אסורה, לתשלומים ולטובות הנאה לנושאי משרה ולקרובי משפחה ועוד.

מהלכים אלה באו לתת מענה לעמותות ולסייע להן במתן כלים להסדרת הפעילות, על-פי כללים המחייבים חברות ועסקים בישראל, ולהרחיב את אחריותן בנושאים אלה, וכן לסייע למקבלי השירות, כמו גם לתורמים, בכך שיובטח שכספם ממלא את ייעודו. זאת, בצד יכולת לפקח אחר כספי התמיכה של המדינה בחלק מהעמותות ולוודא כי לא נעשה בהם שימוש לא חוקי. שומרי הסף יפעלו למגר כל ניסיון להסיט את העמותה או החברה לתועלת הציבור מייעודה המקורי.

אמנם יש ספק אם האתגר הגדול של הגברת האכיפה והפיקוח, לצד הגברת הרגולציה העצמית ומינוי שומרי הסף, ימנעו לחלוטין בעיות של קבלת טובות הנאה בכסף ובשווי-כסף באמצעות מינויי מקורבים, אך הם יקשו מאוד על מי שמנסה ויטילו אחריות על מי שמאפשר זאת.

■ הכותבת, שותפה-מנהלת במשרד רואי החשבון שטרק את שטרק, משמשת כסגנית נשיא לשכת רואי החשבון.

עוד כתבות

מיקרוסופט / צילום: Shutterstock

דיווח: מיקרוסופט מפטרת כ-9,000 עובדים, בסבב הרביעי מתחילת השנה

לפי CNBC, ענקית הטכנולוגיה הודיעה כי תקצץ פחות -4% מכוח העבודה הגלובאלי שלה, המונה כ-228 אלף עובדים, כאשר רק במאי האחרון, פוטרו כ-6,000 עובדים ● לפי שעה, עוד לא ברור איך המהלך ישפיע על עובדי החברה בישראל

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטאר-גייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018, אחרי ששימש, בין היתר, כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעליה של חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 ● זאת, לכאורה, לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שרת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל בשיא מול הדולר. האם כדאי לגדר את ההשקעות שלכם?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מאות שקלים בנטו: ביטול הטבת השכר לכוחות הביטחון נדחית

רשות המסים דחתה עד סוף 2025 את ביטול "הסכם דוקלר", שמעניק הטבות מס ייחודיות לאנשי למערכת הביטחון ● המשא ומתן עם צה"ל לא הבשיל להסכמות, וסמוטריץ' מתרחק מהסוגיה הרגישה בעיצומה של המלחמה: "למרבה הצער, לשר אין סמכות חוקית להתערב"

פי דידי. זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות / צילום: ap, Willy Sanjuan/Invision

משפט פי דידי: הראפר הורשע בשידול לזנות, אבל זוכה משאר האישומים נגדו

חבר המושבעים במשפט פי דידי המואשם בשורה של עבירות מין וסחר בבני אדם הגיע להחלטה בבית המשפט הפדרלי בניו יורק ● הראפר זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות - שעשויים להוביל ל-10 שנות מאסר כל אחד

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

האלוף (מיל') תמיר הימן / צילום: המכון למחקרי ביטחון לאומי, אוניברסיטת ת''א

בשיתוף ארה"ב וסעודיה: הפרויקט השאפתני של ראש אמ"ן לשעבר

האלוף (במיל') תמיר היימן מקדם קרן מחקר למחשוב קוונטי ל"נטרול השאיפות הסיניות" בתחום ● התקציב לפעילות בגובה 200 מיליון דולר יאפשר לחברות ישראליות, שנחשבות מובילות בתחום, לקחת חלק בפרויקטים חדשניים ● היוזמה לקרן היא על רקע היעדרות ישראל מהסכמי הבינה המלאכותית שנחתמו בין ארה"ב לאמירויות ולסעודיה

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פ עילות, רשת ארקפה תפנה ב־1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

דן בודנר, מנכ''ל ורינט / צילום: איל יצהר

לא הסיבוב הראשון בארץ: הקרן שעשויה להפוך לגלגל ההצלה של מניית ורינט

חברת הטכנולוגיה הוותיקה שנסחרת בשווי של 1.1 מיליארד דולר עשויה לעבור לידי קרן ההשקעות תומא בראבו, לה היסטוריה מוצלחת עם חברות בישראל ● ורינט המספקת פתרונות למוקדי שירות, איבדה שליש מהשווי שלה רק השנה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה בבורסה: מדד ת"א 35 לראשונה מעל 3,000 נקודות; מדד הבנקים זינק במעל 2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.9%, חצה לראשונה את רף ה-3,000 נקודות ● השקל נסחר ביציבות, הפניקס: השקל החזק יפוגג את הלחץ על האינפלציה ● שוק האג"ח המקומי מתמחר: הסתברות של קרוב ל–100% לשתי הורדות ריבית עד סוף השנה ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך

סמל יניב מיכלוביץ ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יניב מיכלוביץ, בן 19 מרחובות, לוחם שריון בחטיבה 7 נפל בקרב בצפון רצועת עזה

שורת תקריות ברצועה: 2 לוחמים נפצעו קשה באירועים שונים ● ב-AP מדווחים כי ארגון הטרור "לא השיב בחיוב", אך טרם מסר תגובה רשמית ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● הרמטכ"ל זמיר: החמאס ארגון מת, עכשיו צריך לשחרר חטופים ● פעילות חריגה בדרום סוריה: צה"ל עצר חוליית מחבלים איראנית ● 50 חטופים - 635 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

ח''כ משה גפני, יו''ר ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

עשרות אלפים נותרו מחוץ למתווה החל"ת - המאבק מגיע לכנסת

עובדי החנויות והקניונים ששבו לעבוד בעת הקלת הנחיות פיקוד העורף נאלצים כעת לראות כיצד מתווה החל"ת שגובש מדלג עליהם ● באיגוד לשכות המסחר יוצאים בחריפות נגד המתווה, ויוצאים בקמפיין שאמור למשוך את תשומת ליבם של חברי ועדת הכספים, במטרה למנוע את אישור הנוסח הנוכחי

האם בסקנדינביה יותר מ-80% מהעובדים מאוגדים לעומת 20% בישראל?

מה מצב ההתאגדות בישראל לעומת סקנדינביה? לא מדהים, אך יש לכך סיבות ● המשרוקית של גלובס

אילוסטרציה: Shutterstock

רשות המסים מגדירה מחדש: מי נחשב תושב ישראל לצורכי מס?

תזכיר חוק חדש מבקש לעגן את הקריטריונים שעל פיהם יקבע אם יחיד הוא תושב ישראל או תושב חוץ בעיקר בהתבסס על מספר ימי שהותו בישראל, ללא צורך בבחינת מכלול קשריו המשפחתיים, הכלכליים והחברתיים

שחרור חטופים בעסקה האחרונה / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת

ההתחייבות שהנשיא טראמפ צפוי להגיד בקולו, וההערכה: תשובת חמאס - ביממה הקרובה ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ●  הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

מתקרבים לגיל פרישה? החיסכון שיכול לתת לכם קצבה פטורה ממס

"תיקון 190" נשמע טכני, אך הוא מאפשר ניהול כסף פרטי דרך קופת גמל - עם שיעור מס שונה, גמישות בהשקעה וגם כמה מגבלות שחשוב להכיר ● למי הוא מתאים ומתי זה משתלם? לפני שמפקידים - חשוב להבין את כל המשמעויות

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

עובדים בחברת הדפוס של לנדא מתנגדים למהלך עיכוב ההליכים

25 מהעובדים בחברת הדפוס של בני לנדא הגישו בקשת התנגדות לעיכוב ההליכים, שלטענתם ימנע מהם קבלת פיצויים מהביטוח הלאומי ● כמו כן, מתנגדים העובדים למינוי מנהלים לתהליך העיכוב - עורכי הדין של נושי החברה, וכן מתנגדים למעמד המשקיעים כנושים מובטחים

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

בורסת תל אביב שוברת שיאים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מגמה חיובית בת"א; קמטק מטפסת ב-3%, מדד הבנייה עולה בכ-1.5%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.1% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית