גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יו"ר מרקסטון: "המוסדיים האמריקאים ביקשו שאסיים הכל בשקט"

אחרי שנים של כישלונות מהדהדים שנכנסו לדברי הימים של שוק ההון המקומי, מונה מוטי וייס ליו"ר קרן מרקסטון בניסיון לסיים את הסיפור הזה עם כמה שפחות נזק ■ בראיון ל"גלובס" הוא מעריך שבסיכומו של דבר הקרן תמחק לפחות 50% מכספי המשקיעים, מספר על העבודה עם רון לובש, ומפרט את המשימות שעוד נותרו לו עד לסגירת הקרן

מוטי וייס / צילום: איל יצהר
מוטי וייס / צילום: איל יצהר

בשבוע שעבר נודע כי לאחר חודשים ארוכים של מו"מ הגיעה קרן הפרייבט אקוויטי מרקסטון לסיכום עם נושיה ועם קרן אייפקס לגבי תנאי יציאתה מההשקעה בבית ההשקעות פסגות. מדובר בעסקה שתסכם עבור מרקסטון את ההשקעה הנוראית שביצעה בבית ההשקעות פריזמה, פרשה שתחילתה במופע זיקוקים ראוותני בקיסריה וסופה במחיקת יותר מ-300 מיליון דולר מכספי הקרן (ראו מסגרת)

אבל לפחות מבחינתו של מוטי וייס, יו"ר מרקסטון השלישי במספר, מדובר בהצלחה. בראיון ל"גלובס" מסביר וייס, שהגיע לקרן ביולי 2014, כי "כשהגעתי לתפקיד קיבלתי מנדט לגמור הכי מכובד שאפשר", ולדבריו העסקה הזו, והתמורה שתקבל מרקסטון, מספקת בדיוק את זה. עמידה בכל התחייבויות הקרן ללא תספורות ומשפטים.

מרקסטון ואייפקס סיכמו על מכירת החזקות מרקסטון בבית ההשקעות הגדול בישראל (23.2%) לבעלת השליטה בו, בתמורה לכ-450 מיליון שקל - סכום שרובו ככולו יכסה את חובות מרקסטון לבנקים ולנושי האג"ח של ההחזקה בבפסגות. העסקה תותיר בקרן מרקסטון עצמה כ-35 מיליון שקל בלבד. מבחינת אייפקס, שמחזיקה כיום ב-76.8% ממניות פסגות, מדובר על מהלך שיביא אותה להחזקה של 100% בבית ההשקעות, תוך מיצוע מחיר המניות שבידיה.

וייס לא מקבל תגמול שוטף מהקרן - שלפני כמה שנים הפחיתה את דמי הניהול שהיא גובה ממשקיעיה החבוטים - אלא רק תגמול הנגזר מהמכירות שתבצע הקרן בתקופתו. מדובר ב-1.75% מהעסקאות, מה שצפוי להניב לו מיליוני שקלים בעסקה הנוכחית. "הוצע לי אחוז ממכירת הנכסים כי לא היה מקור לכסף שוטף. המשקיעים המוסדיים האמריקאים בקרן אישרו את התגמול, שמבחינתם הוא טבעי והוגן", הוא מסביר.

לוייס יש מלים חמות לשותפו לניהול הקרן, רון לובש, האיש שמזוהה יותר מכל עם הכישלון של קרן מרקסטון, שזכה לקיתונות של ביקורת בשנים האחרונות הן מצד משקיעים בקרן והן בתקשורת הכלכלית. "לובש הלך איתי את כל הדרך מבלי שהוא מקבל הכנסות. יש להעריך את זה שהוא לא מקבל תגמול מהקרן כבר 5 שנים, וזה ייאמר לזכותו", הוא אומר.

כאמור, נכון להיום וייס הוא אחד היחידים שיכולים לרשום לעצמו וי בהקשר של מרקסטון. "באתי כדי לסגור את העסק עם מקסימום החזר למשקיעים", הוא מסביר. "נפגשתי עם המוסדיים האמריקאים שביקשו שאבוא ואסגור את הכל בשקט. הם רצו שלא יהיו משפטים וכינוסים, גם להימנע מכך שיהפכו כתובת לתביעות של נושים".

וייס מונה לתפקיד יו"ר קרן מרקסטון לפני כשנה, ומאז הוא פעיל ומעורב בה מאוד. הוא החליף את היו"ר הקודם, דני גילרמן, שעזב את הקרן עוד קודם למינויו של וייס, ובעצמו הגיע כדי החליף את היו"ר המייסד (והעבריין המורשע) אליוט ברוידי. כזכור, ב-2009 הודה ברוידי במתן שוחד של כמיליון דולר לבכירים בקרן הפנסיה של עובדי מדינת ניו יורק, בתמורה להעברת רבע מיליארד דולר לידי מרקסטון.

"לא יכולנו למכור את פסגות בעבר"

וייס ייסד בשנת 2000 את ויולה קרדיט (לשעבר פלנוס), התמחה בתחום מתן הלוואות לחברות בינוניות ובוגרות, והוביל עסקאות מימון בהיקפים מצטברים של מאות מיליוני דולרים. עם מינויו כיו"ר מרקסטון הוא הוגדר על ידי הקרן כ"בעל רקע עשיר וניסיון מוכח ונרחב בשיקום חברות ובמכירתן". מאז הוא לקח על עצמו, מלבד מימוש יתרת נכסי הקרן, גם את תפקידו של אמיר קס ז"ל, שותפו של לובש לייסוד הקרן, כמי שאחראי על השיח עם המשקיעים, עם הנושים וניהול החברות בדרך לחילוץ יחסית רגוע.

קודם שנכנס לתפקידו הנוכחי ערך וייס פגישות בארה"ב אצל המשקיעים הגדולים בקרן. היה לו חשוב, כך הוא מספר, לוודא שיהיו לו התנאים שיאפשרו להתקדם עם הקרן. כלומר, שהכסף האחרון שלו קראה הקרן יוזרם. כך, מבחינתו של וייס חייה של הקרן נחלקים לשניים: ההפסדים שנוצרו בעבר, טרם הגיעו, ושאיימו להפך אותה לקרן השקעות שקורסת תחת נטל החובות ומעמידה את המשקיעים בה במצב רגיש מאין כמוהו למול נושים וכונסים; ומה שקרה לאחר מכן.

"אם העסקה של פסגות תיסגר, בשנה אחת שילמנו מיליארד שקל חובות של הקרן - בלי תספורת של שקל אחד, ללא משפטים וכינוסים. החוב של מרקסטון נגמר עתה באמצעות עסקת פסגות, ועכשיו נותרה רשת התכשיטים מגנוליה", הוא אומר.

וייס מוסיף ש"גם קרן אייפקס וגם זהבית כהן שמנהלת אותה פה הסכימו לעיקרון שהנחה אותי: לא מכובד שקרן תעשה תספורת". הוא מסביר כי העיקרון המנחה בעסקה מול אייפקס, והיציאה מפסגות, היה לקבל תמורה שעולה על החובות לבנקים ולמחזיקי האג"ח.

למרקסטון היו בעבר הזדמנויות לצאת מההשקעה בפסגות בתמורה גבוהה יותר. בפעם הראשונה היא הייתה יכולה לקבל יותר מ-600 מיליון שקל כשקרן יורק מכרה את החזקותיה לאייפקס, ובפעם השנייה, לפני כשנה, ניתן היה להשיג 470-480 מיליון שקל. בשני המקרים סירבתם.

"הצעה של כ-470 מיליון שקל עבור ההחזקה של מרקסטון בפסגות לא הייתה הצעה אפשרית לפני כשנה. זאת, משום שזה לא הספיק לכיסוי החוב - ואם היינו מוכרים בתמורה שנמוכה מהחוב זה היה למעשה מביא להעדפת נושים. לכן לא ניתן היה לממש את פסגות לפני שנה. רק לאחר התהליך שעשינו להקטנת החוב, כמו גם מכירת ההחזקה בנילית, זה הפך לאפשרי. מעבר לזה, ממה שאני יודע מרקסטון לא הייתה יכולה להצטרף ליורק בעסקה מול אייפקס לפני כחמש שנים".

"רוב הישראלים הזרימו עוד כסף"

כאמור, כשוייס הגיע למרקסטון היה נתונה בשיאה של אותה סערה בה נחשפו מצבה הקשה של רשת הספרים סטימצקי והלוואות ענק של עשרות מיליוני דולרים בריביות נשך שנטלה הקרן מדויטשה בנק ומגורמים נוספים. הקרן, כך נראה היה, עמדה בפני קריסה תחת נטל החובות שנטלה וחלוקה של נכסיה לנושים.

"כשהגעתי למרקסטון היא הייתה בקשיים והיו לה שתי הלוואות דוחקות במיוחד: לדויטשה בנק ולקוריאנים וגם לקרן פורטיסימו", הוא נזכר. "לנושים הללו היה שעבוד של הקרן למניות חברות וגם יכולת לתבוע את המוסדיים שהשקיעו בקרן. כדי להימנע מרעש ומשפטים מרקסטון קראו אז לכסף מהמוסדיים", משחזר וייס כשהוא מתייחס לעוד נקודה רגישה בחיי הקרן - כשקראה ל-95 מיליון דולר מהמשקיעים, וזכתה לביקורת חריפה מאוד מצד המוסדיים בישראל.

"הערכתי אז שהנכסים שנותרו לקרן שווים יותר מהחוב, והמשקיעים קיבלו זאת", הוא אומר היום, "לכן, הרוב המכריע, כולל הישראלים, נתנו את הכסף". בסוף, ככל הידוע, לקרן הגיעו 80.8 מיליון דולר - רוב הכספים להם קראה.

- למה המשקיעים נדרשו להזרים "כסף רע" נוסף לקרן שלא השיגה הישגים?

"הסכנה לפני שנה הייתה שהמשקעים היו עלולים להיתבע אם לא היו נענים לקריאה האחרונה לכסף, וגם להפסיד את כל הנכסים שנותרו במרקסטון. המוסדיים בארה"ב רצו לסגור את הקרן בשקט ובלי בעיות משפטיות וגם הבינו את המשמעות של להיות 'עם כוכבית', כלומר כמי שלא עמדו בהתחייבות לקרן השקעות, כשירצו להשקיע בקרנות מובילות בעולם.

"גם רוב הישראלים העבירו את הכסף. יש מעט גופים שלא העבירו", הוא מוסיף ומציין עוד שבעקבות ההזרמה "הוחזרו החובות המהירים והרווחנו שנה. המשקיעים יקבלו בסוף הדרך את רוב הכסף שהוזרם בפעם האחרונה".

- אתה אמנם באת לצמצם נזקים, אבל לקרן עצמה היו הרבה השקעות כושלות ומיעוט של עסקאות שהניבו ערך למשקיעים. באיזו תשואה הקרן תיסגר להערכתך?

"אני לא עסוק בלחשב את העבר אבל אני מעריך באופן גס שזה עלול להיסגר בסדר גודל של הפסד של 50% על הכסף"

- עסקת מרסקטון צריכה אישורים רשמיים מהנושים ומגורמי רגולציה. כשאלה יתקבלו והעסקה תושלם - מה עוד ייוותר לקרן?

"נשארה חברת התכשיטים מגנוליה, שתונפק בלונדון. זו השקעה שתישאר שלנו לעוד פרק זמן, משום שיהיה שם 'לוק אפ' (נעילה) של כשנה וחצי-שנתיים. הקרן תדאג למניות ורון לובש ואני נהיה בבורד שלה.

"אנו מקווים ומצפים שמגנוליה תגדיל את שווייה באופן משמעותי, כך שזה יביא בעוד כשנתיים להחזר מלא של כל הקריאה האחרונה שלנו מהמשקיעים. פרט לכך יש עוד כמה זנבות: בנילית, שם כנראה יגיעו עוד 10-15 מיליון דולר ב-2017, ובחברת תומקאר - שם תמר מצפיש למרקסטון אופציית פוט על 20% שנשארו. לאופציה זו יש עוד שנה וחצי, ואנו מעריכים שיגיעו משם כמה מיליוני דולרים".

תוצאות פסגות ?במיליוני שקליםהפורטפוליו של מרקסטון-הפסדים

עוד כתבות

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

בעולם מתפעלים מישראל: "הראתה שהיא יכולה לתקוף מתי שהיא רוצה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בוושינגטון פוסט מתפעלים מהמתקפה שמיוחסת לישראל באיראן, ובאיראן מנסים להקטין את האפקט שלה וגם: אייפ"ק פותח בקמפיין נגד פוליטיקאים אנטי-ישראלים בבחירות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

עלי חמינאי נפגש עם משפחות הבכירים שחוסלו בסוריה, אפריל 2024 / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

החישוב הגרעיני של איראן נעשה כעת מסוכן יותר

המנהיג העליון חמינאי בוודאי תוהה אם מצבה של הרפובליקה האסלאמית היה טוב יותר לו כבר היה ברשותה נשק גרעיני ● המערב אינו צריך להמעיט בצורך של חמינאי להשאיר מורשת מפוארת

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

ג'רמי סוארד (משמאל) ועידו גונן, מייסדים משותפים Exodigo / צילום: Exodigo

עשרות יוצאי מודיעין ויחידות הנדסה התקבצו לסטארט-אפ אחד, כדי לפצח את הסוד

שירות מיפוי תת הקרקע של הסטארט-אפ הישראלי יכול לעלות מאות אלפי דולרים, אך הלקוחות מפחדים יותר מהלא נודע: "תמיד יש הפתעות באדמה" • אחרי שגלגלה מיליוני דולרים מהרנטגן התת קרקעי, אקסודיגו חולמת גם על התרחבות למיפוי אסטרואידים וירחים • וגם: איך מתפקדים כש-75% מעובדי החברה מגויסים למילואים, ולמה מדובר בעצם בשוק בלתי מוגבל? ● הסטארט-אפים המבטיחים

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין, ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

גילון בק, ריצ'רד פרנסיס, אייל פסו / צילום: תמר מצפי, אלעד מלכה, Gauzy

בדרך לנאסד"ק: הישראלית שמאמינה שהשוק הזה יגיע ל-124 מיליארד דולר ב-2028

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● גאוזי, יצרנית הזכוכית החכמה מתל אביב בדרך לנאסד"ק ● טבע משנה את אופן דיווח התוצאות שלה על בסיס גיאוגרפי ● וסנסטאר, חברת הפורטפוליו של קרן פימי הציגה תוצאות חלשות לרבעון

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

בג"ץ הגיוס: היועמ"שית אישרה ייצוג נפרד לממשלה בשל פערי העמדות

הממשלה תקבל ייצוג נפרד בבג"ץ הגיוס שיתקיים ביוני בהרכב מורחב של תשעה שופטים ● הסיבה: הפערים הגדולים בין עמדת הממשלה לבין עמדת היועמ"שית בהרב-מיארה ● הממשלה צפויה לשכור עו"ד פרטי 

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העלית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

מניה בשפל ושלל צרות: מה צפוי בדוחות הענקית "שנתקעה מאחור"

טסלה, שצפויה להציג את תוצאותיה הכספיות הערב, איבדה כ-40% ממחיר המניה שלה מתחילת השנה ● האנליסטים בוול סטריט חוזים כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה