גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

במכללות למשפטים תוקפים את אוניברסיטת ת"א: מתנשאים וסנובים

דבריו של פרופ' רון חריס, דקאן הפקולטה למשפטים באוניברסיטת ת"א, בראיון ל"גלובס" עוררו זעם במכללות ■ פרופ' סיני דויטש ממכללת נתניה: "באוניברסיטת ת"א לימודי המשפטים מנותקים מעולם המעשה"

 סיני דויטש    / צלם: יונתן בלום
סיני דויטש / צלם: יונתן בלום

תגובות נזעמות מצד ראשי המכללות למשפטים לדבריו של פרופ' רון חריס, דקאן הפקולטה למשפטים באוניברסיטת תל-אביב, שמתח שלשום (ב'), בראיון ל"גלובס", ביקורת על איכותם של עורכי הדין בוגרי המכללות למשפטים.

בראיון חשף פרופ' חריס את הרפורמה בתוכנית הלימודים לתואר ראשון בפקולטה למשפטים באוניברסיטת תל-אביב, שתיכנס לתוקפה בשנה הקרובה. במסגרת הראיון טען חריס כי רמתם של בוגרי לימודי המשפטים באוניברסיטאות היא גבוהה בהרבה מזו של בוגרי המכללות למשפטים. "אנחנו מכשירים עורכי דין חדשניים וחלוצים שיעצבו את הכללים ויהיו בחזית של המקצוע", הצהיר חריס. "המכללות, לעומת זאת, מכשירות סטודנטים 'רגילים' שיפעלו בהתאם לכללים".

דבריו אלה של דקאן הפקולטה למשפטים באוניברסיטת תל-אביב עוררו תרעומת בקרב הקולגות שלו, ראשי המכללות למשפטים.

פרופ' סיני דויטש, דקאן בית-הספר למשפטים במכללת נתניה, מגיב בחריפות. "אני בהחלט חושב שבפקולטה למשפטים באוניברסיטת תל-אביב דרושה רפורמה, כי מה שמלמדים שם מזה שנים רבות הוא כל-כך מנותק ממקצוע המשפטים ומעולם המעשה", אומר דויטש בלעג מסוים. "בתל-אביב הגיעו כעת למסקנות שאנחנו הגענו אליהן מזמן".

- מה כוונתך?

דויטש: "מבחינת מכללת נתניה אין בתוכנית של הפקולטה בתל-אביב חידושים רבים. כבר שנים שאנחנו מדגישים פחות את פסקי הדין של בית המשפט העליון ושמים הרבה יותר דגש על חקיקה ועל שלבי הייצור שלה, כפי שמתחילים לעשות כעת באוניברסיטת תל-אביב. גם ההתייחסות המקיפה לעולם הרגולציה, שלדברי פרופ' חריס היא חלק מהרפורמה, קיימת אצלנו כבר שנים רבות".

דויטש מוסיף כי "הגישה שהציג חריס שלשום ב'גלובס', לפיה ההכשרה של הסטודנטים נועדה להביאם לעבוד במשרדים הגדולים ובבית המשפט העליון, היא מתנשאת וסנובית וממש 'לא לעניין', כי עולם המשפט מורכב ומגוון".

- לימודי המשפטים במכללות שווים בטיבם לאלה באוניברסיטאות?

דויטש: "אני חושב שלחיים של מחקר אקדמי יש יתרון לאוניברסיטת תל-אביב, אבל אם מדובר בהכנה לעולם העשייה, דווקא במכללות בכלל - ובוודאי אצלנו בנתניה - יש יתרון. אנחנו מקשרים בכל התחומים בין האקדמיה למעשי".

בנקודה אחת מסכים בכל זאת דויטש עם עמיתו מתל-אביב. "גם בכוונתנו לשלב יותר קורסים בפרוצדורה משפטית, כפי שעושים כעת בתל-אביב. מי שיעבירו אותם במכללת נתניה הם שופטים ועורכי דין, כי דברים כאלה שייכים לעולם המעשה ממנו הם באים", הוא מבהיר. "כבר בשנה א' יקבלו הסטודנטים שלנו קורס על יסודות עריכת הדין, ואת זה עשינו בלי לדעת על הכתבה".

"קריאת תיגר על הסדר הקיים"

גם פרופ' משה כהן-אליה, נשיא המרכז האקדמי למשפט ולעסקים, מתרעם על הדברים של פרופ' חריס. "אני מתקומם על התיאור של חריס. זהו תיאור מכליל שחוטא למציאות", אומר כהן-אליה. "בניגוד למה שאמר חריס, הסטודנטים שלנו במכללה מתנסים וחווים אפשרות לקרוא תיגר על הסדר הקיים ולשנות את המציאות הישראלית. אני גאה לעמוד בראש מוסד שהגיש בשנים האחרונות עתירות משמעותיות, שהובילו לשינויים אמיתיים בחברה הישראלית. הסטודנטים שלנו זוכים להאיר פינות אפלות בחברה הישראלית שבעבר לא זכו ליחס, והם בהחלט נמצאים בחזית המקצוע".

- יש לך דוגמאות לכך?

כהן-אליה: "קח, למשל, את החלטת בית המשפט שקיבל את עתירת המרכז האקדמי ופסל את החוק להפרטת בתי הסוהר, בתקדים חשוב שיש לו השפעות בינלאומיות. מבין 13 העתירות שבהם נפסלו חוקים בעקבות המהפכה החוקתית, שלוש הן עתירות שניזומו על-ידי המרכז האקדמי. אין מוסד אקדמי אחד שיכול להתהדר בהצלחות כאלה בתחום השינוי החברתי".

פרופ' כהן-אליה מוסיף ואומר כי המרצים של המכללה, דוגמת פרופ' בועז סנג'רו, מובילים גם הם שינוי אמיתי בשיח הישראלי ההגמוני ומאפשרים חשיבה ביקורתית ויצירתית. "סנג'רו הוא מנהיג אינטלקטואלי של זרם חשוב וביקורתי במשפט הפלילי, אשר מחקריו לא רק מתפרסמים בהוצאות מובילות בעולם כמו אוקספורד, אלא גם משפיע על השיח הציבורי בישראל".

- ובכל זאת, מקצוע עריכת הדין מוצף. האם עדיין צריך מכללות למשפטים?

"אנחנו מלמדים אקדמאים רבים שרואים בהשכלה המשפטית כלי להעצמה מקצועית, למשל בעולמות הניהול, מבלי שהם מתכוונים בכלל לעסוק בעריכת דין. ובכלל, השוק מגיב באופן חיובי לכניסת המוסדות הפרטיים, ואיננו רואה בהם מוסדות פחות טובים. למשל, סקר של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה שהתפרסם בעבר מלמד כי מבין 3 הפקולטות למשפטים שהבוגרים שלהם נמצאים בצמרת רמת השכר, שתיים מתוכן הן של מוסדות פרטיים, והמרכז האקדמי בתוכם".

- פרופ' חריס טוען כי המכללות למשפטים נופלות ברמתן מהאוניברסיטאות. מה דעתך על כך?

"זה אולי היה כך בעבר, אני לא חושב שהסגל שלנו נופל מאף אחת מהאוניברסיטאות, אולי להיפך, וכך גם קבעה לאחרונה ועדת בקרת האיכות הבינלאומית שמינתה המועצה להשכלה גבוהה (מל"ג). צריך לזכור שגם הפקולטה למשפטים בתל-אביב נתפסה בעבר כפחות טובה מהפקולטה באוניברסיטה העברית, ויוזמות חדשניות של תל-אביב שינו את המצב והשוו בין שתי הפקולטות".

- יש לך דוגמה ליוזמה כזו ששינתה את היחסים בין האוניברסיטאות למכללות?

"אחד האיתותים החשובים ביותר לגבי מעמד של פקולטה הוא היוקרה של כתב-העת הבינלאומי שהיא מחזיקה. לפני 8 שנים השקנו כתב-עת בינלאומי, 'Law and Ethics of Human Rights', ותוך זמן קצר במיוחד הוא עבר בדירוגים הבינלאומיים כתבי-עת אוניברסיטאיים ותיקים בהרבה ממנו. האיפקט פקטור (דירוג לפי מספר ציטוטים) של כתב-העת מדרג אותו כיום במקום הרביעי בעולם מבין 660 כתבי-עת לא אמריקאים, מעל כתבי-עת יוקרתיים של אוניברסיטאות כמו אוקספורד וטורונטו.

"לצד מחקר ברמה גבוהה של חלק מהמוסדות הפרטיים, יש גם פער ברמת ההוראה, והפעם לטובת המוסדות הפרטיים. סטודנט שמבקש ללמוד בפקולטה למשפטים, רוצה בנוסף לקבל שירותי הוראה ברמה הגבוהה ביותר. נתוני שביעות-הרצון של סטודנטים מהוראה, על-פי סקר התאחדות הסטודנטים הארצית, מלמדים באופן כללי שהסטודנטים מרוצים יותר מהשירות שהם מקבלים במכללות בהשוואה לאוניברסיטאות. גם במרכז האקדמי ממוצע שביעות-הרצון של סטודנטים בפקולטה למשפטים הוא גבוה מאוד".

- ובכל זאת, אוניברסיטת תל-אביב יוצאת עם תוכנית לימודים לתואר ראשון שנראית מהפכנית.

"אני מפרגן לאוניברסיטת תל-אביב על הובלת השינוי המרענן והמרשים בתוכנית הלימודים. עם זאת, צריך לזכור שדווקא חלק מהמוסדות הפרטיים קראו תיגר על הסדר הישן שהיה נהוג בלימודי המשפטים. למשל, בשנה שעברה היו אלה דווקא שני מוסדות פרטיים מובילים, המרכז הבינתחומי והמרכז האקדמי למשפט ולעסקים, שהובילו מאבק ללימודי משפטים באנגלית.

"המרכז האקדמי הוא היחיד בארץ שמלמד תואר שמותאם לדוברי אנגלית, ומסלולים גלובליים נוספים הכוללים שיתופי-פעולה עם אוניברסיטאות מובילות מארצות-הברית, אירופה וסין. כל המהות של המוסדות הפרטים המובילים הוא לאתגר את הסדר הקיים ולמשוך לכיוונים גלובליים חדשניים".

עוד כתבות

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock, Ned Snowman

עליות באסיה; מדד הנג סנג מזנק ב-1.3%

הניקיי עולה ב-0.9% ● הין בשפל של 34 שנים, חצה את רף ה-160 ין לדולר ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך גם השבוע, אמזוןן תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי דונלד טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

פעילות יחידת מגלן במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

בכיר בחמאס ל-AFP: אין בעיות מהותיות עם ההצעה לעסקה שהוצגה לנו


דיווח: מצרים הזמינה בכירים ישראלים לקהיר, במקביל להגעת משלחת חמאס • הבית הלבן: הנשיא ביידן שוחח עם ראש הממשלה נתניהו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי, שר החוץ הורה להיערך ל"גל אנטישמי" • שרים איימו בהפלת הממשלה, גורם מדיני: עסקה לא תפגע במטרות המלחמה • עדכונים בולטים

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"