גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גלובס-פרומתאוס: חברות הסלולר והביומד תידלקו 4.1% עלייה ביולי

מדד הנאסד"ק הוסיף החודש רק 2.8%, אך ת"א 100 עלה ב-4.3% ■ תת-מדד הטכנולוגיה סיכם חודש פושר, בדומה לביצועי כלל התחום במדדי ההשוואה

בורסה עליות וול סטריט / צלם: רויטרס
בורסה עליות וול סטריט / צלם: רויטרס

חודש חיובי למדד גלובס-פרומתאוס, העוקב אחר 121 חברות ישראליות הנסחרות בארה"ב: המדד הציג עלייה נאה של 4.1% בחודש יולי, ותשואה של 10.7% מתחילת השנה. החברות הישראליות בוול סטריט מציגות ביצועים טובים ביחס למדד הנאסד"ק, שהוסיף 2.8% (8.3% מתחילת השנה). התשואה של מדד גלובס-פרומתאוס ביולי הייתה קרובה לזו של מדד ת"א 100, שרשם עלייה של 4.3% (14.8% מתחילת השנה).

מי שדחפו את מדד גלובס-פרומתאוס מעלה הן מניות חברות הסלולר פרטנר וסלקום, בין היתר בעקבות רכישת שתי מפעילות סלולר וירטואליות (הום סלולר נרכשה על-ידי סלקום ויופון בידי פלאפון). "נראה שהמשקיעים תירגמו את ההודעה כשינוי מגמה בשוק, ותחילת תהליך אפשרי של התמתנות התחרות בו", אומר אייל שבח, שותף בפרומתאוס ייעוץ כלכלי. שבח ציין כי גם בתחום הביומד ניתן למנות מספר חברות שרשמו תשואה נאה והובילו את המדד לעליות, בהן כיאזמה שהונפקה החודש, וכן מדג'ניקס, נוירודרם, טבע וקייט פארמה.

מניתוח של מחלקת המחקר של פרומתאוס ייעוץ כלכלי, עולה שאחת החברות הבולטות במדד בתקופה האחרונה היא סודהסטרים, שרשמה תשואה שלילית של 11% מתחילת השנה. סודהסטרים הונפקה ב-2010 בשווי של 367 מיליון דולר (אחרי הכסף), ומאז הציגה שיעורי צמיחה דו-ספרתיים והגיעה בשיאה לשווי של 1.5 מיליארד דולר ב-2013. אולם מגמה זו התהפכה ב-2014, כשההכנסות צנחו ב-9%, וכיום סודהסטרים נסחרת בשווי כמעט זהה לזה שלאחר ההנפקה.

"על אף שבסיכום כולל התוצאות נאות בשורת ההכנסות, העומדות כבר שנתיים מעל חצי מיליארד דולר, ניכר שהחברה לא עמדה בציפיות השוק לטווח הארוך יותר. הציפייה הייתה לצמיחה אגרסיבית, ומכאן הצניחה החדה בשווי", אומר שבח.

שבח מציין מספר סיבות לירידה במכירות החברה, בעיקר לשוק האמריקאי, כולל בעיות אינהרנטיות בבסיס המודל העסקי שלה, הנוגעות למחסור בשרשרת הפצה שתביא את מיכלי הגז ישירות לבית הלקוח. "אך האיום הגדול ביותר, כך נראה, מגיע ממתחריה, ובפרט קוקה-קולה ופפסי, שהפנימו את הפוטנציאל בתחום הסודה הביתית והחלו להצטייד במוצרים מתחרים", הוא אומר. עם זאת, שבח מעריך שמוצר החברה עדיין פופולרי בקרב קהלים נרחבים וטרם מיצה את פוטנציאל הצמיחה שלו. "אם סודהסטרים תצליח לשפר את שרשרת ההפצה עד לבית הלקוח, ובכך לייצר ערך מתמשך ללקוח, בכיס ובחוויית השימוש, היא עשויה לחזור למסלול של צמיחה", מסכם שבח.

הנפקה ישראלית אחת בביומד

בחזרה למדד, חודש יולי היה חודש רגוע יחסית בפעילות החברות הישראליות בארה"ב, עם הנפקה ראשונית אחת - של חברת הביומד כיאזמה, המפתחת תרופות לטיפול באקרומגליה (גידול-יתר של העצמות) ובהפרעות הורמונליות. מנייתה זינקה בכ-47% מאז הנפקתה ועד סוף יולי, לשוויה חברה של 542 מיליון דולר בסוף החודש.

כיאזמה מצטרפת ל-41 חברות המתמחות במדעי החיים שמרכיבות את תת-מדד גלובס-פרומתאוס למדעי החיים. תת-מדד זה עלה ב-2.7% ביולי, והשלים עלייה של 11.9% מתחילת השנה. מדד נאסד"ק ביומד (NBI) עלה ב-3.6% במהלך החודש, ומדד ת"א ביומד רשם תשואה שלילית חדה של כ-5.6%.

עוד חברה שבלטה בתת-המדד היא מדג'ניקס, המפתחת טכנולוגיה לייצור והפרשת חלבונים המטפלים במגוון מחלות כרוניות, שזינקה בכ-32% ביולי. החברה הודיעה על גיוס מטופל ראשון בשלב השני של המחקר הקליני. בנוסף, יש לציין את קייט פארמה שמנייתה זינקה בכ-19%.

במהלך החודש היו מספר הנפקות משניות של חברות ביומד, בהן נוירודרם, שמפתחת תרופות לטיפול בהפרעות במערכת העצבים המרכזית. לאחר עליות של כ-62% במנייתה מתחילת השנה, שוויה הגיע ל-417 מיליון דולר.

הנפקה משנית נוספת הייתה של רדהיל, המתמקדת בפיתוח וברכישה של תרופות בשלבים קליניים מאוחרים, ושל תרופות לטיפול במחלות גסטרו ומחלות דלקתיות. רדהיל עלתה מתחילת השנה ב-42%.

"אי אפשר להתעלם גם ממניית ענקית התרופות הישראלית טבע, שהשלימה החודש זינוק יוצא דופן של כ-17%, בעקבות ההודעה בסוף החודש על כוונתה לרכוש את חטיבת התרופות הגנריות של אלרגן, תמורת 40.5 מיליארד דולר", מזכיר שבח.

תשואה שלילית לת"א טכנולוגיה

אירוע נוסף שבלט ביולי הוא מחיקה ממסחר של חברת התוכנה קליקסופטוור, שנמכרה לקרן פרנסיסקו פרטנרס. קליקסופטוור הונפקה בשנת 2000 בשווי 180 מיליון דולר, והמכירה משקפת תשואה של כ-143% ביחס למחיר ההנפקה. החברה תימחק גם מתת-מדד גלובס-פרומתאוס טכנולוגיה, המורכב מ-53 חברות המתמחות בתחומי הטכנולוגיה השונים. תת-מדד זה רשם חודש פושר ונותר ללא שינוי (עלייה של 6.6% מתחילת 2015).

גם בגזרת מדדי ההשוואה, תחום הטכנולוגיה לא בלט החודש. מדד נאסד"ק 100 טכנולוגיה (NDXT) נותר ללא שינוי (תשואה שלילית של 2.9% מתחילת השנה), ומדד ת"א טכנולוגיה הציג חודש נוסף של תשואה שלילית - ירידה של 0.5% ביולי (5.8% מינואר).

בין חברות תת-המדד בלטה בי קומיוניקיישנס, החברה האם של בזק, שמנייתה קפצה בכ-30% לשווי של כ-556 מיליון דולר, בשל ההערכות בשוק שמנכ"ל משרד התקשורת החדש מחזיק בעמדה מתונה יותר ביחס לרפורמות בשוק התקשורת. חברת בניית האתרים Wix רשמה תשואה נאה של כ-19%, ושוויה עלה לכמיליארד דולר.

המדד, שהורכב ע"י כלכלני פרומתאוס ייעוץ כלכלי, מייצג את כלל החברות הישראליות הנסחרות בבורסות המרכזיות בארה"ב - נאסד"ק ובורסת ניו יורק, כולל חברות שנרשמו ברישום כפול. חישוב המדד החל בתחילת 2015 ועמד על 1,000 נקודות ביום השקתו. משקל כל חברה נקבע בהתאם לשווי השוק שלה, אך לא יעלה על 10% מסך המדד. פרומתאוס ומנהליה ביצעו בשנים האחרונות עבודות כלכליות לחברות במדד. העבודה אינה מהווה ייעוץ ואין לראות בה תחליף לייעוץ השקעות.

גלובס-פרומתאוס יולי 2015

עוד כתבות

אוקראינה עברה מהצלחה צבאית לכישלון. זה יכול לקרות גם לישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: המציאות העגומה של ההגנה האווירית באוקראינה עלולה לקרות גם לישראל, סין הולכת על קו דק במזרח התיכון ואפל מבצעת עדכון למערכת אחרי סערת האימוג'י של דגל פלסטין ● כותרות העיתונים בעולם 

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

"עשיתי דברים מסוכנים": המנכ"ל שמכר מניות בעשרות מיליוני שקלים

יאיר נחמד הקים את חברת הפינטק נאייקס עם שני שותפים, הנפיק אותה בת"א לפי שווי של כמעט מיליארד דולר ובהמשך הוביל אותה לנאסד"ק ● הגיוס בנאסד"ק בוצע אחרי שהמניה עלתה בעשרות אחוזים מתחילת 2024 ● "לא רציתי למכור", טוען נחמד, "אני מאמין בחברה ולא רוצה למכור מניות. יכולנו גם לא להנפיק, אבל היו לנו סיבות"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בוול סטריט; מחירי הנפט צללו בכ-3%

הנאסד"ק ירד ב-1.2% ● מדד הקאק עלה ב-0.6% ● ירידה במדד המחירים לצרכן בבריטניה, אך מעל הצפי ● יצרנית השבבים ההולנדית ASML יורדת ב-5% ●  ג'יי.פי. מורגן: "היסטורית, רכישת זהב לא מצדיקה את הסיכון" • מיקרוסופט תשקיע 1.5 מיליארד דולר בחברת ה-AI מאיחוד האמירויות • יו"ר הפד מודה: "אין התקדמות במאבק באינפלציה"

עלות היירוט של ישראל של כמחצית מהמטח האיראני בסוף השבוע נאמדת ב-2.1 מיליארד שקל / צילום: Reuters, IMAGO/Bashar Taleb\ apaimages

הטקטיקה של רוסיה נגד אוקראינה ובעיית המיירטים שיכולה להגיע גם לישראל

המתקפה של איראן על ישראל מצביעה על הביקוש הגובר למיירטים ואת ההמתנה הארוכה עד להשגתם ● "אין ספק שהעומס על מלאי התחמושת עומד להיות בעיה, עבור כולם", אומר טום קראקו, מנהל צוות חשיבה אמריקאי בפרויקט הגנה מפני טילים במרכז למחקרים אסטרטגיים ובינלאומיים

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו?

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

סם אלטמן / צילום: כדיה לוי

המיזם החדש של סם אלטמן במפרציות ואיך יכול להיות שישראל נותרה בחוץ

הדיווחים על ביקוריו של מנכ"ל OpenAI באיחוד האמירויות ובסעודיה נמשכים, ולפי הערכות המטרה היא הקמת תשתיות לפיתוח שבבי בינה מלאכותית ● ישראל לא חלק מהתוכניות, אבל בענף לא דואגים: "אם אלטמן יחפש את ההון האנושי, ישראל עשויה להיות חלק מהתמונה"

בנימינה / צילום: נעמה מצגר טבול

"משלמים שכר דירה של 7,000 שקל בחודש ולא מקבלים דירה": הפרויקט שהסתבך והעלויות

ב־2018 זכו 18 משפחות בהגרלה של מחיר למשתכן בבנימינה, אולם עד כה הפרויקט לא התקדם ● היזם מאשים את המועצה והוועדה המרחבית שלא מאפשרות להוציא היתר בנייה, והוועדה טוענת שההיתרים שהגיש היזם אינם תואמים את תוכנית הבינוי החדשה ותרמו לעיכוב

מערכת חץ 3 / צילום: דוברות משרד הביטחון

הזמנות בשיא וביקוש מקומי: האם החברות הביטחוניות ירוויחו מהתקיפה האיראנית?

מערכות ההגנה האוויריות בישראל קיבלו חותמת משמעותית כאשר הדפו 99% מהאיומים במתקפה האיראנית ● כעת העניין במערכות מצד ממשלות מסביב לעולם מזנק, והביקושים עולים ● בתעשייה האווירית מרגיעים: "יודעים לתת איזון בין צרכי מדינת ישראל לבין הלקוחות"

המדינה מאפשרת יבוא הולך וגובר של חומרי מחצבה ממחצבות פלסטיניות / צילום: Shutterstock

"סכנה של ממש": מה נחשף בתביעה של מפעילת מחצבה ישראלית?

תביעה של מפעילת מחצבה באזור בית שאן חשפה כי היקף חומרי המחצבה שנכנסו לישראל דרך מעבר ג'למה שבצפון זינק בשנתיים האחרונות ● על פי ההערכות, 15% מכלל החצץ המשמש בישראל מגיע מהרשות - שיעור שצפוי עוד לגדול

יירוטים באשקלון מהתקיפה האיראנית / צילום: Reuters, Amir Cohen

המתקפה האיראנית ייקרה את עלויות גיוס החוב של ישראל

בתחילת החודש עמדה התשואה על אג"ח ממשלתי של ישראל לתקופה של עשר שנים על 140 נקודות אחוז מעל התשואה של אג"ח אמריקאי מקביל ● בעקבות ההתלקחות, זינקה התשואה על אגרות החוב של ישראל לפער של כ-180 נקודות בסיס מעל ארה"ב ● בהמשך השבוע נרגעה מעט ה"הסלמה" בתשואות האג"ח הישראלי

תחנת הכוח צומת של OPC אנרגיה / צילום: באדיבות החברה

החליטו שלא להחליט: הסחבת שמעכבת הקמת תחנת כוח חדשה

ברוב של שמונה מול שישה החליטה היום הממשלה להחזיר את התוכניות לדיונים בות"ל בנוגע להקמת תחנת הכוח ריינדיר ● ההחלטה הזו מתווספת לסחבת תמוהה של רשות החשמל שבמשך שנה לא פרסמה אסדרה לשלוש תחנות כוח שהקמתן דווקא כן אושרה

ד''ר משה כהן / צילום: תמונה פרטית

האם בקרוב יוקם בית ספר נוסף לרפואה במיקום מפתיע?

ד"ר משה כהן פועל בימים אלה מול המל"ג להגשמת החזון שלו -  בית ספר בינלאומי לרפואה באילת, בהשקעה של 250 מיליון שקל ● התוכנית כוללת שיתוף־פעולה הדוק עם אוניברסיטאות בעולם וחיזוק לבית החולים יוספטל ● האם יצליח היכן שרייכמן נתקל בהתנגדות, ומי המלונאי שרתם לגיוס הכסף?

הטרנד שמרוויח מהריבית / אילוסטרציה: Shutterstock

הקאמבק של הקרנות הכספיות: המשקיעים חוזרים לטרנד שמרוויח מהריבית

בסוף 2023 נראה היה שהקרנות הכספיות דועכות. אבל מאז, האפיק הסולידי הציג התאוששות מסחררת שהגיעה לשיא החודש עם גיוסי עתק של 3 מיליארד שקל בשבועיים - פי שניים מבכל פברואר ● מומחה: "המשקיעים הבינו שהריבית הגבוהה תישאר"

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

במערב מתכננים סנקציות על תוכנית הכטב"מים האיראנית. איך זה יקרה בפועל?

בעקבות המתקפה על ישראל, בארה"ב מתכננים עיצומים חדשים על תוכנית כלי הטיס הבלתי מאוישים של איראן ● באירופה מצטרפים למהלך על מנת להיאבק בהתחמשות של מוסקבה דרך טהרן, ולמנוע הסלמה במזרח התיכון ● לצעדים אלו תהיה משמעות, לפי מומחים, אך לא גדולה. הסיבה: סין ורוסיה

איך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

סודות מתוך ועדת ההשקעות: כך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם

הצצה אל מאחורי הקלעים של דיוני ועדת ההשקעות של גוף מוסדי: היכן להגדיל סיכון, כמה פיצוי נדרש עבורו, עד כמה משפיעים השווקים העולמיים על החוסך הישראלי, ואילו אתגרים ייחודיים עומדים בפני מנהלי קופות הגמל וקרנות הפנסיה וההשתלמות המקומיים

רחוב כנפי נשרים 24 בירושלים / צילום: דוברות עיריית ירושלים

רשות המסים שכרה מקומות חניה ל-17 עובדים. כמה היא משלמת?

מאז פרצה המלחמה, רשות המסים שוכרת חניה ל־17 עובדים ותשלם כ־180 אלף שקל עד סוף 2024 ● "העובדים הועסקו במוקד למתן מענה לצורכי המלחמה. עובדים אלו נדרשו להגיע בשעות הבוקר המוקדמות וסיימו את עבודתם בשעות הערב המאוחרות" ● נכון להיום רשות המסים שוכרת חניות מבעלי חניונים פרטיים ב־48 חניונים ברחבי הארץ

צוות המייסדים של מנטי רובוטיקס / צילום: Mentee Robotics

ישטוף כלים ויעשה כביסה? אמנון שעשוע משיק רובוט דמוי אדם

הרובוט המכונה "מנטיבוט", פותח במסגרת חברה שהקים שעשוע לפני כשנתיים עם פרופ' ליאור וולף, שבעבר היה חוקר בינה מלאכותית במטא ● מדובר ברובוט דמוי אדם המיועד לבצע מטלות בסיסיות במשקי הבית או במחסנים תעשייתיים

רשא חולי, מנכ''לית חברת הביומד מדיפלסט / צילום: יונתן בלום

המנכ"לית שנוסעת 5 שעות ביום כדי להגיע לעבודה: "חיה באוטו"

רשא חולי, מנכ"לית חברת הביומד מדיפלסט, תמיד ידעה שהיא רוצה לנהל מפעל ייצור ● היום היא אחת המנכ"ליות הערביות היחידות בישראל, ובכל יום נוסעת חמש שעות למשרד ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

בנק דיסקונט ובנק לאומי

הריבית במשק נשארת גבוהה, המינוס לא השתנה, והבנקים מקזזים הטבות

בנק לאומי הודיע כי הוא מעלה את הריבית המקסימלית לחשבונות שנמצאים במשיכת יתר ● דיסקונט הודיע לפני כמה שבועות על ביטול ההטבה על אוברדאפט עד 2,000 שקל

שיגור כטב''ם איראני / צילום: Reuters, dpa via Reuters Connect

ישראל וארה"ב בוחנות נשק חדש נגד איום הכטב"מים האיראני

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ארה"ב וישראל בוחנות מערכות נשק מיקרו־גל ולייזר נגד כלי טיס בלתי מאוישים ● בזמן שיירוט באמצעות כיפת ברזל, למשל, מוערך בכ־30 אלף דולר, עלות יירוט באמצעות לייזר היא זניחה