גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ארז דליות נגד אבנר שנור: "מכר יהלומים ללא רשות"

"לייף דיימונדס", שדליות משמש לדבריה כיועץ שלה, תובעת את "אסטרא יצרני יהלומים" שבבעלות שנור, בטענה כי מסרה 6 יהלומים בשווי 4.7 מיליון דולר בקונסיגנציה ל"אסטרא", אך זו מכרה אותם ולא העבירה לה תמורה

יהלומים טבעת יהלום תכשיט / צילום: פוטוס טו גו
יהלומים טבעת יהלום תכשיט / צילום: פוטוס טו גו

תביעה המתנהלת בימים אלה בבית המשפט ביוהנסבורג שבדרום-אפריקה מערבת שתי דמויות מהמסקרנות בעולם היהלומנות הישראלי: אבנר שנור, מבעלי השליטה בחברת קרדן יזמות הציבורית (מחזיק ב-19%), וארז דליות, היהלומן המפורסם, לא תמיד בטובתו.

התובעת בתיק היא חברת "לייף דיימונדס", שדליות משמש כיועץ שלה, להגדרתה. הנתבעת היא חברת "אסטרא יצרני יהלומים", שבבעלות מלאה של שנור, כאשר ברבע ממניותיה הוא מחזיק באופן אישי ואת השאר - באמצעות חברת "ריאתלון" שבבעלותו.

"לייף דיימונדס", המאוגדת בדרום-אפריקה, טוענת כי מסרה ל"אסטרא" 6 יהלומים יקרים במיוחד, בשווי של כ-4.7 מיליון דולר, לצורך ליטוש, מבלי להעביר את הבעלות, אלא במסגרת עסקת קונסיגנציה.

"לייף דיימונדס" טוענת כי בחודשים האחרונים נודע לדליות כי "אסטרא" עמדה למכור את היהלומים לצד שלישי ללא רשות ממנה, הבעלים. לתביעה צורף מזכר ממארס השנה המפרט את שליחת ששת היהלומים הבלתי מלוטשים ל"אסטרא", שערכם הכולל הוא 2.5 מיליון דולר (בשלב חומר הגלם). היקר שביהלומים הוא יהלום במשקל 51.7 קראט ששוויו 1.4 מיליון דולר (לפני ליטוש).

"לייף דיימונדס" מבקשת מבית המשפט להורות על השבת היהלומים, או על תשלום 4.7 מיליון דולר - שווי היהלומים לטענתה לאחר ליטוש, וזאת בתוספת ריבית של 9%.

בית המשפט ביוהנסבורג הורה בשלב זה על עיקול נכסים של "אסטרא" בסך 1.7 מיליון שקל.

יועץ או שולט?

לתביעתה של "לייף דיימונדס" צורף תצהיר של היהלומן ארז דליות, שמוגדר בכתב התביעה כ"יועץ" של החברה. לאחרונה התגלעו מספר סכסוכים בין רשות המסים לבין אנשי עסקים שהוגדרו כ"יועצים" של חברות, ואילו הרשות סברה כי הם בעלי השליטה בפועל באותן חברות.

"לייף דיימונדס" מכחישה כל טענה לפיה דליות הוא בעלי השליטה בחברה בפועל, ומצביעה על כך שבעלת המניות הרשומה בחברה היא חברת "סמפיריה", המאוגדת בבליז, ושבעל המניות היחיד בה הוא ישראלי בשם פתחיה צ'לצ'נסקי.

דליות עצמו מכחיש אף הוא כי הוא בעל שליטה בחברה. "החברה אינה בבעלותי, ושנור הצהיר בעצמו בבית המשפט כי מעולם לא עשה עסקים איתי או עם מישהו מטעמי", מסר דליות ל"גלובס".

בין שנור לגרינפלד

חברת "אסטרא" שבבעלות שנור מסרה בתגובה לפניית "גלובס" כי "החברה נמצאת בבעלותו הבלעדית ובניהולו של שנור מאז 2011. החברה הגיבה על התביעה בבית המשפט בדרום-אפריקה.

"יצוין כי גם מטענות התובעת עולה כי 'אסטרא' שילמה עבור משלוח היהלומים שהחזרתו נתבעת, ודי בכך כדי להעיד על מידת אי-רצינותה של התביעה. 'אסטרא' תעמוד על מלוא זכויותיה ותמשיך לנהל את ענייניה בבית המשפט ולא מעל דפי העיתונות".

עד לשנת 2011 ובמשך עשורים הייתה "אסטרא" בבעלות משותפת של שנור ויוסף גרינפלד, שותפו הוותיק של שנור לעסקים כ-4 עשורים, שנקלע בחודשים האחרונים להליך של פשיטת-רגל. גרינפלד ושנור הגיחו יחד אל התודעה בישראל כשותפים למספר עסקי יהלומים, ובהם "אסטרא" (שנקראה בעבר "גראשטיאם" וגם "אסטרא פי.די.די יהלומים").

בשנות ה-90 השתלטו שניר וגרינפלד על חברת קרדן, שהייתה שלד בורסאי, ובהמשך הפכו אותה לחברת אחזקות מגוונת (השם "קרדן" ניתן משום שגרינפלד ושנור קיבלו בשנות ה-80 זיכיון לשיווק תכשיטים של חברת "פייר קרדן").

היום מחזיקה קרדן, בין היתר, בחברת יבוא הרכב, UMI, ובאמצעותה בחברת הליסינג והשכרת הרכב קרדן רכב, בעלת הזיכיון של AVIS הבינלאומית. כמו כן מחזיקה קרדן בזרוע הנדל"ן, קרדן נדל"ן, ובחברות שונות בתחום הטכנולוגיה. במקביל מחזיקים הצמד גרינפלד ושנור יחדיו בשליטה בחברת קרדן אן.וי הפועלת בתחום הפיננסים והתשתיות במדינות שונות בעולם.

גרינפלד נקלע במארס השנה להליך של פשיטת-רגל, לאחר שצבר חובות של כ-350 מיליון שקל, מתוכם כ-250 מיליון שקל לבנקים הפועלים ולאומי. לאחרונה התנהל משא-ומתן בין המנהל המיוחד הזמני שמונה לנכסיו של גרינפלד, עו"ד עופר שפירא, לבין גרינפלד, במסגרתו הוסכם כי בתמורה להזרמת כספים מ"גורם שלישי" - שזהותו לא נמסרה - יוותרו הנושים על הכרזתו של גרינפלד כפושט-רגל. ואולם, בשבוע שעבר הודיע עו"ד שפירא לבית המשפט כי המגעים להסדר נכשלו.

בהודעה טען עו"ד שפירא כי סיפור "הגורם השלישי" הינו ככל הנראה משאת-נפש של גרינפלד יותר מאשר מציאות. "יהיה זה בלתי סביר להמשיך ולהמתין להגשמת תקוות של גרינפלד, שנראות בלתי מציאותיות בהתייחס לכך שלטענתו הוא מנסה חודשים ארוכים למצוא מקורות שיבואו לעזרתו - אך ללא הצלחה", כתב עו"ד שפירא בשבוע שעבר.

פניית "גלובס" לשנור בשאלה אם התבקש על-ידי גרינפלד להזרים כספים להליך חדלות הפירעון שלו - לא נענתה. את תגובת גרינפלד לא ניתן היה להשיג.

ארז דליות: חשבונות סודיים בשווייץ, חקירה בבלגיה ועסקים עם התכשיטן ארבוב

ארז דליות, המוגדר כ"יועץ" של חברת "לייף דיימונדס", הוא אזרח בלגיה וישראל, בעל עסקים בשתי המדינות וקשרים בתעשיית היהלומים במדינות שונות באפריקה. שמו של דליות עלה בשנים האחרונות במספר פרסומים לא מחמיאים במיוחד בארץ ובעולם.

אחד מאותם פרסומים הוא דיווח של עיתון ה"ניו-יורק טיימס" על תביעה שהגישה חברת היהלומים הניו-יורקית "לזר קפלן" נגד בנק "אנטוורפ דיאמונד", בטענה כי הבנק סייע לדליות להלבין לכאורה סכום של 135 מיליון דולר מעסקי היהלומים שלו, באמצעות חשבונות סודיים בשווייץ. לפי הדיווחים, רשויות החקירה בבלגיה חוקרות חשדות להלבנת כספים בפרשה.

בפרסום של ארגון התחקירנים הבינלאומי ICIJ, הארגון שעמד מאחורי פרויקט "סוויסליקס", נטען כי דליות החזיק 38.5 מיליון דולר בחשבונות סודיים על-שם חברות המאוגדות באיי הבתולה, בסניף HSBC ז'נבה, נכון לשנת 2007.

עוד נקשר שמו של דליות בעסקים שעשה במשותף עם יעקב ארבוב, הידוע בכינוי "ג'יקוב התכשיטן". מדובר במעצב תכשיטים ישראלי-אמריקאי שנודע כחביבם של מספר סלבריטאים אמריקאים, כמו הראפרים 50 סנט ו-Jay-Z. ארבוב הסתבך באמצע העשור הקודם בפרשת שעירבה ארגוני פשיעה מדטרויט בחשד לכיבוס של כספי סמים באמצעות עסקיו. ארבוב הודה בשיבוש חקירתו במסגרת הסדר טיעון, בתמורה להשמטת סעיפי הלבנת ההון נגדו מכתב האישום. התכשיטן הנודע נדון לשתי שנות מאסר, ומאז השתחרר ושב לעסקיו.

עוד כתבות

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה