גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שאלת מיליון הדולר: להישאר יחיד בעסק או להפוך חברה בע"מ

מה הכי טוב לעסק שלכם – מעמד של יחיד, שותפות או חברה בע"מ? מדובר בוויכוח מוכר, אבל למעשה השאלה האמיתית היא כיצד יותר נכון להתאגד ומה יביא לחיסכון מירבי במס?

סימן שאלה- דולר / צילום: שאטרסטוק
סימן שאלה- דולר / צילום: שאטרסטוק

*** הכתבה בשיתוף לשכת יועצי המס

אחד הוויכוחים העתיקים בין בעלי המקצוע בנושא החשבונאות וייעוצי מסים הוא מה עדיף לעסק - להיות רשום כיחיד, כשותפות או כחברה בע"מ. הנימוק הנפוץ ביותר בוויכוח בעד עשיית המהלך וההתאגדות כחברה הוא האפשרות להימלט מתשלום דמי ביטוח לאומי, לפני שמגיעים לתקרה שהיא 43,240 שקל לחודש.

התשלום לביטוח לאומי נחשב לנטל כבד מאוד, לכן מוצע לחלק את רווחי החברה חלקם כמשכורת וחלק כדיבידנד, כאשר הדיבידנד, כידוע, פטור מתשלום דמי ביטוח לאומי ומשולם לאחר תשלום מס חברות, בשיעור 26.50%. המס על הדיבידנד עצמו הוא בשיעור של 30%, כשהדיבידנד מחולק מיתרת הרווח הנותרת לאחר תשלום מס החברות.

והנה החישוב במספרים:

חלוקת רווחי החברה/ הנתונים באדיבות לשכת יועצי המס בישראל

אין מדרגות מס כמו אצל היחיד. על המשכורת המשולמת לבעל שליטה לפני חלוקת הדיבידנד חלים שיעורי המס הרגילים. המס של היחיד הוא פרוגרסיבי. כדי להגיע למס ממוצע של 26.5% לפני זיכויים וניכויים, יש להגיע להכנסה של כ-500 אלף שקל.

האם להתאגד כחברה?

בשנת המס 2014, תקרת התשלום לביטוח לאומי עמדה על 518,880 שקל לשנה והתשלום המקסימלי מסתכם בסך 80,016 שקל לעצמאי, כולל מס בריאות. מתוכם, סך של 55,315 שקל (החלק של הביטוח הלאומי), מגיע ליחיד ניכוי בסך 52%.

לגבי בעל השליטה, זה ישלם סך של 56,712 שקל, ללא כל זכות לזיכוי או ניכוי. החברה תשלם סך של 32,856 שקל כהוצאה מותרת לניכוי.

על פי חוק החברות התשנ"ט-1999, כל חברה חייבת בניהול חשבונות בשיטת החשבונאות הכפולה. העלות לניהול ספרים בשיטה זו, יקרה בכמה מונים מן העלות בשיטת התקבולים והתשלומים. (החד צידית).

חברה זקוקה לרואה חשבון כדי לבקר את הדוחות הכספיים שלה. ביקורת זו כרוכה בתשלום שכר טרחה (תוספת של כ-15 אלף שקל לשנה).

- על החברה לשלם אגרה שנתית לרשם החברות (כ-1,500 שקל לשנה).

- עצם הקמת החברה כרוך בתשלום אף הוא (הוצאת יסוד בסך כ-2,650 שקל - הוצאה שאינה מותרת בניכוי). בנוסף לתשלום לעו"ד שיטפל בקטע הבירוקרטי וב"ניירת", בעלות כספית של כ-2,000 שקל. הוצאה שמטבע הדברים, נחסכת מהיחיד.

- מנהל בחברה בעל שליטה המושך כספים מעל למשכורת שקבע לעצמו (נמצא בחובה בחברה), צפוי למיסוי של ריבית רעיונית (4.31% לשנה), בתוספת מס ערך מוסף (18%) - סך הכל 5.09%.

- לפקיד השומה ישנה הסמכות לראות בסכום הנמשך מעל למשכורת כמשכורת נוספת נטו אשר יש לגלמה או לחלופין, לראות בסכום העומד בחובה כדיבידנד נטו לחלוקה.

- חברה משלמת, נוסף על המקדמות שנקבעו לה, מקדמת מס נוספת על חשבון הוצאות עודפות. מקדמת מס זו אינה מוחזרת כל עוד החברה נמצאת בהפסדים.

- יש לכלול בחישוב המס של בעל השליטה שווי רכב וטלפון נייד, וכדומה. לעומתו היחיד, מתאם את הוצאות הרכב בסוף שנת המס, עם הגשת הדוח השנתי.

- תשלום לביטוח הלאומי - חלקו של בעל השליטה כשכיר המנוכה ממשכורתו הוא נטו. ההשלמה של החברה היא הוצאה מותרת בניכוי. המשמעות לכך היא שחברה צריכה להראות רווח גבוה יותר לכיסוי הוצאה זו. אצל היחיד, חלק זה, שמשולם על ידו למוסד לביטוח לאומי (לא כולל דמי ביטוח בריאות) נהנה מ-52% ניכוי.

- תשלום לקרן השתלמות לבעל שליטה - 6% מסך של כ-188,544 שקל, סך של 11,313 שקל מחולקים כך: על חשבון העובד 1.5% נטו - 2,828שקל. הוצאה לחברה - 4.5% - 8,485 שקל.

- אצל היחיד, ניתן להפקיד 7% מסך 263,000 שקל, סך של 18,410 שקל. על חשבון היחיד 2.5% נטו - 6,575 שקל. הוצאה מותרת בניכוי 4.5% - 11,835 שקל.

- בעל השליטה יקבל זיכוי עד לתקרה של 7% מסך 104,400 שקל, כלומר 7,308 שקל, המקנים לו זיכוי ממס בשיעור של 35% - 2,558 שקל.

-תשלום עצמאי: 33,408 שקל, מתוכם 22,968 שקל כניכוי ו-10,440 שקל, 35% זיכוי - 3,654 שקל.

כשדברים אינם מסתדרים כשורה

- אם ביום מן הימים יוחלט מסיבות כאלה ואחרות להפסיק ולפעול במסגרת החברה, יהיה צורך בעריכת הליך של פירוק מרצון של החברה. הליך זה כרוך בתשלום, וגם הוא הוצאה שאינה מותרת בניכוי (ראו הוצאות הקמת החברה).

- נטישת החברה, כפי שהיה מקובל בעבר, או אי תשלום אגרה שנתית, יגררו אחריהם הטלת עיצומים כספיים שיחולו על המנהלים.

- דמי אבטלה: גם היחיד וגם בעל השליטה אינם זכאים לאלה.

- פיצויי פרישה: בעל שליטה זכאי להפריש לעצמו פיצויי פרישה, כהוצאה מוכרת. הפקדה לפיצויים עבור בעל השליטה, עד 12,360 שקל לשנה, (לפי 8.33% מהשכר ברוטו).

- ליחיד אין כל זכאות לתשלום פיצויים, למרות העובדה שהוא נחשב כמעסיק של עצמו (Self employed).

כדאי לזכור שחישובי המס ליחיד הם על-פי מדרגות המס, כלומר מס פרוגרסיבי, ולא על-פי המס השולי - נכון להיום 48% - בזמן שהמס על החברה ועל הדיבידנד קבוע מהשקל הראשון.

להלן דוגמה כדי להבין לעומק את ההבדל. ישנה גישה שלפיה קיים יתרון להקמת חברה ברמת הכנסה שנתית בסך של כ-3םם אלף שקל, בהנחה שהרווחים אינם מחולקים וברמת הכנסה שנתית חייבת בסך של כ-800 אלף שקל בהנחה שהרווחים מחולקים.

כיוון שאחד השיקולים העיקריים להקמת חברה מבוסס על חיסכון במיסוי ובביטוח הלאומי, זה הזמן לבחון זאת. אם נערוך השוואה בין שני המצבים ונתחשב אך ורק בשני גורמים אלה - רווחי החברה, בסך 800 אלף שקל, בניכוי עלות המעביד לביטוח לאומי בסך 17,500 שקל ולפני תשלום שכר בסך 300 אלף שקל.היתרה בסך 482,500 שקל, מחולקת כולה כדיבידנד.

והנה החישוב לפניכם:

חברה מול יחד / הנתונים באדיבוןת לשכת יועצי המס בישראל

על פי החישוב הזה, עדיין אפשר לראות במובהק הפרש לטובת היחיד. כשמנסים להבין אם לעשות את המהלך או לא - חשוב להביא בחשבון את כל תוספת ההוצאות הנלוות, ולבחון אם בנתונים אלה קיימת הצדקה להקמת חברה או לא.

יתרה מזאת. אם בעל השליטה ייפגע חלילה בתאונת עבודה, הוא יקבל דמי פגיעה על בסיס משכורתו החייבת בביטוח לאומי, כלומר 25 אלף שקל לחודש. לעומת זאת, היחיד יקבל דמי פגיעה לפי התקרה לתשלום דמי ביטוח לאומי, כלומר 43,240 שקל.

הגבלת אחריות

הגבלת האחריות אינה פוטרת חברה אוטומטית כלל וכלל. ברגע שמנהל חתם ערבות אישית, כל הגבלת האחריות פגה, גם אם לא הוזכר ולו ברמז כי קיים מושג שנקרא "הרמת מסך". במקרים מסוימים, החקיקה מאפשרת לייחס לבעלי מניות את הזכויות והחובות של התאגיד ואף ניתן להטיל אחריות אישית על מנהל בחברה, מכוח דיני נזיקין. על החברה לשלם תשלומי שכר וזכויות סוציאליות, בהתאם לדינים וחוקי העבודה.

בית המשפט המחוזי המטפל במקרים מסוג זה, יכול לבצע למעשה הרמת מסך ברגע שהוא סבור כי השימוש ב"חברה" והגבלת האחריות משמשת כתרגיל הונאה, כלומר הברחת נכסים מהחברה, מתן או לקיחת הלוואות מהתאגיד בתנאי אשראי לא סבירים וכדומה. הליך "הרמת המסך", משלים את הטלת האחריות האישית על חלקים בחברה, לרבות בעלי המניות שלה, בהתאם לנזק או החוב שנוצר.

ישנה בהחלט אפשרות להעמיד לדין פלילי בשל אי העברת ניכויים את מי שאחראי לכך, כלומר "המנהל" ואת מי שלא מילא אחר אחת מהחובות המנויות בפקודת מס הכנסה - אי-תשלום מקדמה בשל הוצאות עודפות וכדומה.

איך לוקחים את ההחלטה הנכונה?

כבר עם פתיחת העסק, יש לבדוק היטב את כל האופציות העומדות בפניכם. כיום, ישנה אפשרות לערוך בדיקה כזו תוך הכנת סימולציות, וזאת על מנת לקבל את התמונה המשוערת/מדויקת לצפוי לך. חשוב לזכור כי בסופו של דבר, פתיחת עסק היא לשם הפרנסה. פרנסה צומחת מרווחים ועל אלה - כולנו רוצים לשלם כמה שפחות מס ואת זה ניתן לעשות באמצעות תכנון נכון ומשכיל.

מומלץ שלא לערוך את החישוב של היחיד לצורך השוואה על בסיס המס השולי, אלא על בסיס מדרגות המס ובכל מקרה לשקול את כל ההיבטים, הכדאיות והעלויות. יועץ המס, יוביל אתכם בביטחה בנבכי המס שאינם פשוטים כלל, הכל במסגרת החוק, תוך שהוא מוצא פרצות שימנעו מכם תשלומי יתר. בהצלחה!



עוד כתבות

וול סטריט / צילום: ap, M. Spencer Green

הדוח האפוקליפטי שהפחיד את המשקיעים בוול סטריט

דוח ויראלי של חברת המחקר Citrini Research הצית גל ירידות חריג בוול סטריט והעמיק את חשש המשקיעים כי האצה חדה בהתפתחות הטכנולוגיה והבינה המלאכותית עלולה לערער את השוק

הזמר במסכה / צילום: צילום מסך מאתר קשת

המדד שקובע אפקטיביות בפרסום: "הזמר במסכה" וליגת העל במקום הראשון

ניתוח של מאות קמפיינים שעלו בטלוויזיה ב-2025, והתרומה שלהם לחיפושי מותג, שיחות נכנסות, המרות ומכירות, הוביל את חברת אנימו ליצור את מדד אפקטיביות הפרסום ● החלק הראשון לא מתחשב בתקציב שהושקע אלא רק בביצועים, והחלק השני משקלל אותו לתוך הנוסחה

הסופרקמפיוטר של חברת סריבראס בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

יצרנית השבבים שרוצה להתחרות באנבידיה לוקחת צעד דרמטי

שלושה חודשים לאחר שדווח כי בכוונתה להגיש תשקיף, יצרנית שבבי ה־AI סריבארס הגישה מסמכים חסויים ל־SEC ומקדמת פגישות עם משקיעים ● במקביל, שווי החברה קפץ דרמטית ל-23 מיליארד דולר, ועסקת ענק עם OpenAI משנה את תמונת הסיכון

מתחם ביג גלילות, בשבוע שעבר / צילום: גלית חתן

שנה לביג גלילות, בשוק עדיין מורגשת "רעידת האדמה"

מתחם הענק בגלילות של רשת המרכזים המסחריים ביג עורר עניין עוד לפני הפתיחה, אבל אחרי ההייפ של החודשים הראשונים, הפדיון היומי ירד כצפוי בעשרות אחוזים ● רשימת ההמתנה עדיין קיימת, אך בשוק מספרים גם על תנאים מקלים לשוכרים ● על כמה עומד הפידיון היומי ומה קרה למתחרים?

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

נגיד בנק ישראל מגיב לסמוטריץ': "אני לא קם בבוקר, פותח חלון ומחליט מה גובה הריבית"

אמיר ירון התייחס בראיון לגלובס להחלטה להשאיר את הריבית ללא שינוי על רמה של 4%, וכך לקטוע רצף של שתי הפחתות ● הוא התייחס למצב הכלכלה ול"רוחות המלחמה" שהיוו שיקול מרכזי בהחלטת הוועדה, הגיב בתקיפות לדרישתו של שר האוצר בצלאל סמוטריץ' לחזור בו מהחלטתו, וגם סיפר איפה הוא מוכן להתגמש בדיונים בכנסת על רפורמת הבנקים הקטנים

ספינה של צים / צילום: Lior Patel/jצים

הקלה בשביתה בעקבות מכירת צים: ועד העובדים עובר לעיצומים

יו"ר ועד עובדי צים, אורן כספי, אמר לגלובס כי המנכ"ל אלי גליקמן קיבל מהרוכשת הפג-לויד את המנדט לנהל מו"מ עם העובדים: "לא רצינו למוטט את החברה – זו לא המטרה שלנו" ● בוועד פרסמו הבהרה ולפיה בחברת "צים החדשה" שתהיה בבעלות קרן פימי ייקלטו קרוב ל-100 עובדים - "גם הם ללא כל ביטחון תעסוקתי אמיתי"

קניות באינטרנט / אילוסטרציה: Shutterstock

"אנשים גילו בבוקר שהם צריכים לשלם מס שלא לקחו בחשבון"

הכנסת הצליחה לבטל הלילה את הצו של שר האוצר סמוטריץ' להרחבת הפטור ממע"מ ביבוא אישי ל-150 דולר ● מה קורה עם חבילות שכבר הוזמנו, איך נדע אם דרוש חיוב נוסף, ומהי תקרת הפטור עכשיו? ● גלובס עושה סדר

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: דוברות שר האוצר

מכה לסמוטריץ': הכנסת ביטלה את הצו להרחבת הפטור ממע"מ

רק 25 ח"כים הצביעו בעד הצו של שר האוצר סמוטריץ' הפוטר צרכנים ממע"מ ביבוא אישי עד לסכום של 150 דולר ● 59 ח"כים התנגדו, לאחר שראש הממשלה נתניהו החליט על חופש הצבעה לקואליציה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לא רק הפטור ממע"מ: הסדקים בקואליציה מאיימים על הבטחות האוצר

ההפסד בהצבעה על המע"מ מסמן את הקושי הצפוי לסמוטריץ' בקידום צעדיו הכלכליים ● עתיד רפורמות החלב ומס הרכוש תלוי ביכולתו לגייס רוב בוועדות, בעוד ההתנגדות בקואליציה גוברת

איור:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

התרגיל שנכשל: עקף את המתווך דרך אשתו - וישלם דמי תיווך כפולים

המחוזי בת"א מציב תמרור אזהרה לרוכשי הדירות: חתמתם על סעיף "פיצוי מוסכם"? בית המשפט עשוי לחייב אתכם לשלם אותו, גם אם טענתם שהמתווך לא היה "הגורם היעיל" בעסקה ● השופטת אביגיל כהן: "במקרה זה המערער ניסה בחוסר תום־לב למנוע מהמשיב להשתלב בקידום העסקה ולהפוך ל'גורם יעיל'"

השפעת הבינה המלאכותית על שוק התוכנה / צילום: Shutterstock

ירידות חדות גם בת"א: הדוח האפוקליפטי על ה–AI שזרע בהלה בשווקים

המסמך הוויראלי של Citrini Research מתאר תרחיש עתידי תיאורטי שבו האצת ה–AI מטלטלת את שוק התוכנה, פוגעת בצריכה ומחלחלת למערכת האשראי ● התגובה השלילית לדוח בוול סטריט הגיעה גם לבורסה ת"א, שם מניות הביטוח - שהובילו את הירידות - איבדו כ–7%

בניינים בראשון לציון / צילום: Shutterstock

המכרז המדובר בראשל"צ נסגר: שווקו שטחים ב-1.4 מיליארד שקל

לאחר התמודדות של שחקניות מרכזיות בענף, נסגר המכרז לשטח הבסיס המתפנה בראשון לציון ● מדובר במהלך פתיחה לפרויקט שיכלול כ־10,000 יחידות דיור חדשות בדרום העיר

אסדת כריש / צילום: איל יצהר

מכרז נוסף לחיפוש גז יוצא לדרך: זו עשויה להיות המרוויחה הגדולה

במשרד האנרגיה מעריכים כי במים הכלכליים של ישראל, עשויים להימצא עוד מאות BCM של גז טבעי שטרם התגלו ● יחד עם זאת, עם זאת, הזכיות בהליך התחרותי הקודם שתוצאותיו התפרסמו בספטמבר 2023 טרם תורגמו לחיפושים פעילים

תעשיות ''מלח הארץ'' / צילום: אתר החברה

הקרקעות ששימשו לרכישת השליטה בבנק הפועלים עברו לידי המדינה: זה הרווח של הבעלים

חברת המזון סוגת מעדכנת כלפי מעלה את הרווח שתרשום מההסכם לפינוי בריכות המלח שלה בעיר הדרומית, מ־70 לעד 105 מיליון שקל ● הקרקע תשמש לבניית דירות, מסחר ומלונאות

מכשיר בדיקה של קווליטאו / צילום: אתר החברה

הגיוס הענק של חברת השבבים שעלתה בת"א במעל 4,000%

חברת השבבים קווליטאו מנצלת את הגאות במחיר מנייתה כדי לגייס מהמוסדיים סכום של כ-225 מיליון שקל ● בגיוס השתתפו בעלי המניות הגדולים של החברה, בהם בית ההשקעות ילין לפידות

איפה יש הזדמנויות? / צילום: Shutterstock

הלהיט החדש בוול סטריט, והאם הוא באמת יחליף את מניות ה-AI?

ההימור הנוכחי של וול סטריט הוא על חברות שנתפסות כחסינות מפני איומי הבינה המלאכותית ● אלו מגיעות מסקטורים מפתיעים וכוללות למשל את מקדונלד'ס ויצרנית הטרקטורים ג'ון דיר

אילוסטרציה: shutterstock

הבורסה בת"א ננעלה בירידות; מדד הביטוח צנח ב-7.5%, הבנקים ב-2%

מדד ת"א 35 ירד בכ-1.7% ● הירידה במניות הביטוח והפיננסים באה בעקבות דוח אפוקליפטי של חברת המחקר Citrini Research סביב עתיד ה-AI ● המניה שנמחקת מהבורסה בתל אביב אחרי 25 שנים  ● טרמינל איקס זינקה בעקבות נפילת הצעתו של שר האוצר להעלות את תקרת הפטור ממע"מ

מטוס אל על / צילום: עידו וכטל

אל על בתגובה לייצוגית: לא יכולנו לנצל את כוחנו בגלל כוחות השוק

חברת התעופה הגישה את תגובתה לבקשה לאישור תובענה ייצוגית נגדה בטענה לגביית מחירים מונופולסטיים בתקופת המלחמה ● לטענתה, היא לא הייתה יכולה לנצל את כוחה המונופוליסטי הנטען, כאשר בכל רגע חברות זרות יכלו לחדש את טיסותיהן ארצה ● לפי הבקשה לייצוגית, רווחי אל על זינקו בזמן המלחמה מ־0.9% מהעלות ל־13.3% מהעלות

כותרות העיתונים בעולם

המדינה שבה הנשיא וראש הממשלה בעימות בגלל ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: האם איראן מוכנה למלחמה, מה עומד מאחורי האסטרטגיה של ארה"ב מול טהרן, וראש ממשלת קרואטיה והנשיא נמצאים בעימות בשל שת"פ עם ישראל • כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט התאוששה בהובלת מניות התוכנה; AMD זינקה ב-9%

נאסד"ק עלה ב-1% ● מנכ״ל ג'יי.פי.מורגן, ג'יימי דיימון, מזהיר כי האווירה בשווקים מזכירה באופן מדאיג את השנים שלפני המשבר הפיננסי העולמי ● AMD זינקה בעקבות עסקת ענק שחתמה עם מטא ● הביטקוין בדרך לחודש הגרוע ביותר מאז יוני 2022 ורצף של חמישה חודשי ירידות, הארוך ביותר מאז 2018