גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההווה ורוד, העתיד חלום: האימפריה הכלכלית של הפרמיירליג

נתוני הפתיחה הכלכליים של הפרמיירליג כל כך טובים, שהקיץ שוב המירו הקבוצות את הררי הכסף שלהן במירוץ חימוש היסטרי ■ הבשורות היותר רעות לליגות שמעבר לים: החל מהעונה הבאה המספרים של הליגה האנגלית ימשיכו להמריא, בחסות ההתכתשות של זכייני השידור הבריטיים

צ'לסי מול ארסנל במגן הצדקה 2015 / צלם: רויטרס
צ'לסי מול ארסנל במגן הצדקה 2015 / צלם: רויטרס

פרמיירליג

זה לא שהיינו זקוקים לראיות חדשות לכך שהפרמיירליג, שגירסת 2015/16 שלה תצא בשבת הקרובה לדרך - נמצאת בספירות פיננסיות משל עצמה. הסיפור הזה הרי התחיל כבר ב-1992, כשרופרט מרדוק החליט לראשונה לשפוך סכומים גרנדיוזיים על זכויות השידור של הכדורגל האנגלי ולטלטל לנצח את כלכלת הענף. אבל יש מספרים טריים שממשיכים לזרום ומעלים תובנה אחת ברורה שחייבת להיות מודגשת: הטירוף לא עצר מעולם, לא נבלם גם בקיץ הנוכחי - ולא יפסיק גם בעתיד הנראה לעין.

***

בכתבה שפורסמה השבוע ב-BBC, בסיועם של המרצה לכלכלת ספורט באוניברסיטת שפילד רוב ווילסון וחברת דלויט - התבשרנו כי 20 קבוצות הפרמיירליג הוציאו בשני חלונות ההעברות של 2015 סך של 835 מיליון ליש"ט על רכש "ברוטו" (ללא קיזוז כסף שנכנס ממכירת שחקנים), שיא כל הזמנים המהווה זינוק בשיעור של כ-10% לעומת 2014, ושל כ-40% בתוך חמש שנים. אנד קאונטינג: יש לזכור כי נתוני 2015 אינם סופיים והם נכונים ליום שישי האחרון, ה-31 ביולי. חלון ההעברות ייסגר רק בתחילת ספטמבר, וניסיון העבר מלמד שדווקא לקראת הגונג האחרון שלו מתרחש ההיקף המאסיבי ביותר של העסקאות.

קל כמובן להסתכל על מעצמת הנפט של מנצ'סטר סיטי ששפכה סכום התחלתי של 44 מיליון ליש"ט על ראחים סטרלינג של ליברפול, במה שהוביל את האחרונה להשקיע למעלה מ-60 מיליון ליש"ט בשני שחקני ההתקפה כריסטיאן בנטקה (אסטון וילה) ורוברטו פירמינו (הופנהיים), או על מנצ'סטר יונייטד, הקבוצה עם ההכנסות הטבעיות הגדולות ביותר בכדורגל האנגלי (433.2 מיליון ליש"ט בעונת 2013/14, על-פי הדיווח שלה לבורסה) שמחזיקה בכוח קנייה המאפשר לה להשתולל מדי קיץ (בינתיים רכשה בכסף ארבעה שחקנים בסך של 83 מיליון ליש"ט, הנוצץ והמוכר ביניהם הוא בסטיאן שוויינשטייגר מבאיירן מינכן - וזה עוד לפני נחיתתו הצפויה של פדרו מברצלונה תמורת יותר מ-20 מיליון ליש"ט). אבל כדי להבין לעומק את הפסיכוזה של השוק האנגלי - מוטב להביט דווקא על ניוקאסל, קבוצה בסדר גודל בינוני שסיימה אשתקד במקום ה-15 בטבלה - והוציאה הקיץ יותר מ-50 מיליון ליש"ט על שחקנים חדשים (כאשר מנגד מכרה שחקנים קיימים בפחות מ-4 מיליון). הרכישה המעניינת מכולן: אלכסנדר מיטרוביץ', חלוץ סרבי בן 20 בגובה של 1.90 מ' ששיחק אשתקד באנדרלכט הבלגית וכבש במדיה 27 שערים ב-50 הופעות.

אפשר להוסיף גם את טוטנהאם, סאות'המפטון, ווסטהאם, אסטון וילה, קריסטל פאלאס, סנדרלנד, ווסט ברומיץ', לסטר סיטי ואפילו העולה החדשה הקיקיונית בורנמות', שתשחק העונה באצטדיונה הקטנטן (פחות מ-12 אלף מושבים) ותופיע לראשונה בתולדותיה בליגה העליונה: כולן רכשו לפחות שחקן אחד הקיץ שעלותו עמדה על 10 מיליון ליש"ט או צפונה מכך, על-פי אתר transfermarkt.

בנקודה הזאת, שווה להתעכב על ההשלכות המקצועיות של הכסף הגדול על איכותה של הליגה. רוב כוכבי המשחק הבכירים ביותר, כפי שלמדנו בשנים האחרונות בעקבות הפרידה של הפרמיירליג משמות כמו כריסטיאנו רונאלדו, לואיס סוארז וגארת בייל - יעדיפו אמנם למצות את האפשרויות שלהם לשחק בשתי מעצמות העל הספרדיות, ברצלונה וריאל מדריד. אלו שני המועדונים היחידים בכדורגל העולמי שגם לקבוצות העשירות ביותר באנגליה קשה להתחרות איתן, ולא רק בגלל הפן הכלכלי אלא גם הפרסטיז' שמדבר חזק. יחד עם זאת - איכותה המקצועית של הפרמיירליג נמדדת בעומק שלה ובמעגליה הרחבים יותר, בעובדה שבמשחק בין סוונזי לאברטון, לדוגמה, מתרוצצים על המגרש מיטב מהשחקנים הזרים שיש לשוק האירופי והעולמי להציע, ושהוא כמעט תמיד יהיה אירוע כדורגל קצבי ומהנה לצפייה. וכנראה שזה מה שהופך את הפרמיירליג להצגת הכדורגל הכי טובה על-פני כדור הארץ.

רבות מדובר על כך שעבור ההצגה הזאת, ישלמו זכייני השידורים באנגליה ובחו"ל קרוב ל-8.5 מיליארד ליש"ט החל מהעונה הבאה (2016/17) למשך שלוש שנים - לעומת כ-5.5 מיליארד תחת ההסכמים הנוכחיים. זהו, כמובן, מקור הכסף הגדול: הקבוצות פותחות את הארנקים כי הן כבר רואות באופק תמלוגי טלוויזיה מינימליים של 100 מיליון ליש"ט ב-2016/17, שיוכלו לצמוח עד ל-150 מיליון ליש"ט במקרים של הקבוצות הגדולות. במילים אחרות - גם הקבוצות הכי קטנות באנגליה יכניסו מטלוויזיה בלבד סכום שנמצא בסביבה התקציבית השנתית של אתלטיקו מדריד, דורטמונד ונאפולי.

אך מבחינת האנגליות, אלו לא רק תמלוגי הטלוויזיה של הליגה המקומית שהופכים אותן לארגונים כל כך מבוססים: החל מהעונה הנוכחית ייכנסו לתוקף הסכמי השידורים החדשים של ליגת האלופות והליגה האירופית עם BT (בריטיש טלקום), שצפויים להכניס לאופ"א 897 מיליון ליש"ט בשלוש השנים הקרובות - יותר מכפול ביחס לחוזים הקודמים. שיטת חלוקת כספי הטלוויזיה של הארגון האירופי לקבוצות המשתתפות במפעליו נשענת על היקף התשלומים שהוא מקבל מהזכיינים של כל מדינה (Market Pool), סעיף שהיה שווה לארבע האנגליות בצ'מפיונס ליג בעונת 2013/14 סך של 71.7 מיליון אירו, סכום דומה בעונה החולפת, והחל מהעונה הקרובה, כאמור - יותר מפי שניים מכך.

***

אך אבוי: למרות כל ההכנסות שמובטחות לבעלי הבית של המועדונים עוד לפני שהם זקוקים להוציא לירה אחת מהכיס, והעתיד שנראה כל כך ורוד - הפרמיירליג אולי "איבדה קצת מהזוהר שלה", לפי כתבה שפורסמה השבוע ב"פייננשל טיימס" - כיוון ש"חמש מקבוצותיה ניהלו הקיץ מגעים למכירתן - אך ללא הצלחה". מדובר על אסטון וילה, ווסט ברומיץ', קריסטל פאלאס, האל סיטי וסאות'המפטון. גם העובדה שהפרמיירליג הפכה לביזנס שאפשר לגזור ממנו קופון - 16 מתוך 20 המועדונים סיימו את עונת 2013/14 עם רווח לפני מס, כאשר השורה התחתונה של הליגה כולה עמדה על 190 מיליון ליש"ט (הנתון הטוב ביותר בכל הזמנים) - לא הצליחה לשכנע את הקונים הפוטנציאליים.

אצל אחת הקבוצות, מספרת הכתבה - הייתה זאת ההתרסקות שחווה לאחרונה הבורסה הסינית שגרמה לאובדן כוחו של המשקיע הפוטנציאלי. במקרה אחר - אלו היו הסנקציות שהוטלו על רוסיה שמנעו עסקה ("בזמן שחברות רוסיות מנסות לגייס הון - אף אחד מהאוליגרכים מקורבי הממשל לא רוצה לבוא אל פוטין ולהגיד לו שהוא הולך לבזבז מאות מיליונים בחו"ל על קבוצת כדורגל", מצוטט גורם המעורה בפרטי העסקה האבודה).

ועדיין, כיוון שמדובר על ליגת הספורט השנייה בעושרה בספורט העולמי אחרי ה-NFL, ושכמו ליגת הפוטבול האמריקאית בה הרווחיות היא קודש (31 מתוך 32 קבוצות בשנה האחרונה הרוויחו כסף, לפי "פורבס") גם בפרמיירליג מצאו לאחרונה את הנוסחה שמביאה ליצירת עודפים - סביר להניח שהקיפאון הזה הוא יותר עניין נקודתי, זמני, ולא מצביע על מגמה כלשהי. השוק בקרוב יתחמם מחדש. אנחנו עדיין מדברים על ליגה בה ניתן לספור על כף יד אחת את הקבוצות שמחזיקים בהן אנשי עסקים מקומיים. מגרש המשחקים הגלובלי של עשירי הפלנטה כאן כדי להישאר.

עוד כתבות

דורון טאובמן / צילום: אמנון חורש

זה עורך הדין שייצג את הממשלה בבג"ץ חוק הגיוס

בחודש שעבר אישרה היועמ"שית לממשלה לקבל ייצוג נפרד בבג"ץ חוק הגיוס ● מי שהסכים לקחת את המשימה הוא עו"ד דורון טאובמן, שותף במשרד רם כספי, בעל ניסיון בייצוג בבג"צים המציגים עמדה שמרנית ● בין היתר מייצג טאובמן את הרבנים הראשיים בבג"ץ מתווה הכותל

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ׳ / צילום: חיים צח-לע''מ

הגירעון זינק ל-7% וחצה את היעד השנתי כבר בארבעת החודשים הראשונים

הגירעון התקציבי עלה באפריל, והגיע לרמה שנתית של 7%, מעל היעד של 2024 כולה ● החשב הכללי אמר כי הוא צופה "שמגמת הגידול בגירעון תמשיך בחודשים הקרובים"

תא''ל (מיל') פיני יונגמן / צילום: יוסי זמיר

המהנדס שישיא משואה: "טיל בליסטי עם ראש קרב מאיראן יכול לעשות נזק משמעותי"

פיני יונגמן, ראש חטיבת ההגנה האווירית ברפאל, נבחר להשיא משואה ביום העצמאות לאור תרומתו לקו ההגנה מפני איומים אוויריים ● "זה אחד מהרגעים המרגשים בחיי, אני מסתכל על כל מי שהלך איתי" ● בראיון מיוחד לגלובס לרגל בחירתו, הוא מספר על הפעילות האינטנסיבית מאז 7 באוקטובר, מדבר על האיומים האוויריים העתידיים ומסביר למה אינו "מתבשם משיעור היירוטים הגבוה"

מרפסות מלון מפונים בקיבוץ גינוסר. ''שבר את המבנה הקהילתי'' / צילום: Associated Press, Ariel Schalit

המחקר שמגלה את עומק הפגיעה במפוני הצפון

סקר של הטכניון, שנערך בקרב 340 תושבים מגבול הצפון, משרטט תמונה עגומה בתחומי התעסוקה והחינוך וגם בפן הנפשי והמשפחתי של מי שפוזרו במאות נקודות ברחבי הארץ ● "המציאות שנוצרה סימנה להם - הממשלה לא מכירה בסיפור שלכם, אפשר בלעדיכם", אומרת פרופ' מירב אהרון–גוטמן

''גרניקה'' של פיקאסו, דוגמה לביקורת בדיעבד / צילום: ap, Manu Fernandez

החוקרים שמגלים: איזה תפקיד יש לתרבות במלחמה

ממוזיקה ואופנה ועד שירה ואמנות פלסטית, התרבות הישראלית בחצי השנה האחרונה מתכנסת בתוך עצמה ● חוקרים שדיברנו איתם מתעקשים שבניגוד לאימרה על מוזות בזמן מלחמה, הן לא שותקות, אבל גם לא ביקורתיות ● מה תפקיד האופנה בתיעוד, ומה אפשר ללמוד מסיפורם של משורר אנגלי והציור "גרניקה" על המשמעות שיצירות עשויות לקבל בעתיד?

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

השר ברקת: "הצעד של ארדואן יפגע בעיקר בתדמית הכלכלה הטורקית"

לפי נוכחים בכנס מכון היצוא בנושא קשרי הסחר של ישראל עם טורקיה אמר שר הכלכלה ניר ברקת כי תגובה לטורקיה תפגע ביוקר המחיה ● אך לא כולם מסכימים, יעל רביע־צדוק, סמנכ"לית כלכלה במשרד החוץ אמרה כי "צריך לצמצם את היקפי הסחר עם טורקיה"

היישוב עלי ביהודה ושומרון / צילום: מיכאל יעקובסון

לראשונה: בג"ץ חייב את המשטרה לחקור בנייה לא חוקית ביו"ש

בג"ץ קבע כי על משטרת ישראל לפתוח בחקירה פלילית בגין בנייה לא חוקית במאחז היובל, שנמצא ביישוב עלי ● ההכרעה בעתירה, שהוגשה על־ידי תנועת "שלום עכשיו", נדחתה מאז 2018, עקב הצהרת המדינה כי תוקם יחידת אכיפה ייעודית שתחקור חשדות לבנייה לא חוקית - שהקמתה בסוף בוטלה

משלוח יצוא בנמל אשדוד / צילום: תמר מצפי

"תהיו עם היד על הדופק": האזהרה לישראלים שמייצאים לדרום אפריקה

ברקע עצירת היבוא מטורקיה, חברת הביטוח "אשרא" פירסמה אזהרה ליצואנים לדרא"פ ● הבחירות במדינה בסוף החודש עלול לפגוע "בקשרי המסחר בין המדינות, באופן דומה למקרה של טורקיה"

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בורסת ת"א סוגרת שבוע ירוק: המדדים המובילים זינקו ביותר מ-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.9% ● הבורסה פרסמה את סיכום המסחר השבוע: מדדי הטכנולוגיה הובילו את העליות ● עליות שערים אפיינו גם את מדדי איגרות החוב המקומיות, בדומה לאגרות בארה"ב ● מניות קמטק, טאואר ונובה זינקו היום בעקבות הדוחות

מכונית הסופר–מיני ההיברידית MG3 / צילום: יח''צ

חסכונית וזולה: המכונית שעשויה לטלטל את השוק תגיע בקרוב לישראל

מכונית הסופר־מיני ההיברידית MG3 של קבוצת SAIC הסינית, שנחשבת ההיברידית "המלאה" הזולה באירופה, צפויה להגיע לישראל במחצית השנייה של השנה ● דלק מוטורס השיקה השבוע קרוס־אובר חשמלי חדש של NIO ● וגם: יצרנית הרכב הסינית GAC חוזרת לישראל ● השבוע בענף הרכב

הפגנה בירושלים נגד הקו הירוק / צילום: ap, Matt Rourke

התפרעויות נגד הקו הירוק: נזק של מאות מיליוני שקלים וחצי שנה עיכוב

בשבוע שעבר הוצתה מכונת קידוח בפרויקט ההקמה של הרכבת הקלה בבירה ● גורמים המעורבים בפרויקט חושדים כי היא הוצתה על ידי קומץ חרדים שמתנגדים להקמת הקו, וזה לא המקרה הראשון

שר האוצר סמוטריץ' וראש הממשלה נתניהו. הבור התקציבי מעמיק / צילום: Reuters, Ronen Zvulun

מודי'ס בדוח על ישראל: הגירעון והחוב יהיו גבוהים מהצפוי. השלכות המלחמה על הכלכלה יימשכו שנים

סוכנות הדירוג לא שינתה את דירוג האשראי של ישראל והשאירה את התחזית השלילית, זאת לאחר שבפברואר הורידה את הדירוג ל-A2 ● במודי'ס ציינו כי למרות שהסיכון להסלמה לעימות צבאי עם איראן אינו זניח, הוא עדיין נמוך יחסית "בשל גורמים ממתנים"

עמית גוטליב / צילום: ענבל מרמרי

"לא צריך להתנצל על זה שאני מרוויח": היו"ר החדש של ארגון הקבלנים בתל אביב בראיון

לתפקיד יו"ר איגוד הקבלנים בתל אביב נכנס עמית גוטליב בתקופה של משבר חמור בענף הבנייה, עם מחסור בכוח אדם וחרם על יבוא מטורקיה ● "אחי ואני באנו לאתר לעשות שפכטל בעצמנו כדי לסיים את הפרויקטים בזמן"

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

נתניהו על עצירת משלוחי הנשק מארה"ב: "אם נצטרך - נעמוד לבד"

דובר צה"ל עדכן כי שלושה חיילים נפצעו בפיצוץ פיר ממולכד • כמה כלי טיס של חיזבאללה יורטו אחרי שורה של אזעקות בגליל העליון והמערבי: נזק נגרם לבית בשלומי • הבית הלבן מבהיר אחרי ביטול משלוח הנשק: עדיין תומכים במיטוט חמאס - אבל מתנגדים למבצע נרחב ברפיח, ישראל תצטרך לקבל את ההחלטה • כל העדכונים

ברוכים הבאים

להתעורר מול חיזבאללה: הכפר הבדואי שתושביו לא מוכנים לנטוש

בתחילת המלחמה פונו אנשי ערב אל-עראמשה מבתיהם, אך הקשיים הכלכליים והמנטליים גרמו להם לחזור לכפר, הסמוך לגבול לבנון ● הפחד אמנם קיים, אך מבחינתם אין אפשרות אחרת: "הגענו למצב שבו למשפחות אין כסף לקנות גלידה לילדים שלהן. כמה אפשר לשבת במלון?"

שיגור מיירט חץ 3 / צילום: דוברות משרד הביטחון

הרכיבים המזויפים במטוסים, והטילים היקרים שגורמים מבוכה לארה״ב

לגלובס נודע כי החברה הביטחונית הממשלתית תומר מגייסת 60 עובדים חדשים, אלביט עם הזמנה ראשונה למערכות מרגמה, בריטניה שוקלת להיכנס לתוכנית מערך ההגנה האירופית, טורקיה מנסה לרכוש מטוסי קרב ממקורות רבים, ובכיר גרמני קורא להגדלה משמעותית של תקציב הביטחון ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

רשות החברות דורשת להקפיא את הליך מינוי מנכ"ל נת"ע

דרישה מאחד מחברי ועדת האיתור לפרוש, גרמה למ"מ רשות החברות ינקי קוינט להקפיא את הליך בחית המנכ"ל "מחשש לתקינות ההליך" ● אך לגלובס נודע כי והבה לא השתתף בניקוד המועמדים ● ומי המועמדים המובילים לתפקיד?

אלכס קארפ, מנכ''ל פלנטיר / צילום: ap, Thibault Camus

ענקית ה-AI הייתה אחת מהמניות האהודות בוול סטריט. ואז היא פרסמה דוחות

פלנטיר, אחת החברות הגדולות בתחומי ה־AI, נסקה בשנה האחרונה ביותר מ־175% והפכה לאחת המניות היקרות בוול סטריט ● עד שהגיעו הדוחות שהביאו לצניחה של 15% במניה

בנימין נתניהו. להחריש את האבדות / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

הדרך לניצחון המוחלט עוברת בעצימת עיניים

ראש הממשלה שוכח את האבידות בדרך לניצחון הגדול ● עורכי הדין חונקים את המערכת עם עתירות חסרות תכלית ● ומה מלמדים הרגלי הצריכה של אנשי המילואים ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק 

בית דיזנגוף, השבוע. ריק ועזוב / צילום: ניר וייס ודררו

על מצבו העגום של הבניין שבו הוכרזה עצמאות ישראל

כל מי שעובר בשדרות רוטשילד בתל אביב יכול לראות מה עלה בגורלו של הבניין האייקוני בו דוד בן גוריון הכריז על הקמת מדינה יהודית בארץ ישראל ● ההזנחה הפושעת של הבניין כמו מטאפורה למצב המדינה