גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רמיסת כללים פיסקליים

ממשלת ישראל משחקת באש כשהיא מעלה את יעד הגירעון

בנימין נתניהו ומשה כחלון / צילום: אמיל סלמן - הארץ
בנימין נתניהו ומשה כחלון / צילום: אמיל סלמן - הארץ

בשעה טובה ובאיחור עצום ביחס ללוח-הזמנים המקורי, אושר תקציב מדינת ישראל לשנים 2015- 2016. גובה תקציב המדינה לשנת 2015 הוא 329.5 מיליארד שקלים; ולשנת 2016 - 343.3 מיליארד שקלים. הגידול הריאלי בתקציב המדינה בין השנים 2014 ל-2016 הוא 7.2%. התקציב צמח בכ-22 מיליארד שקלים ביחס לתקציב 2014, גידול שמאפשר לממשלה להציג את התקציב כ"חברתי" ולהוסיף לו עוד סופרלטיבים כנהוג במקומות שבהם הנחתום מעיד על עיסתו מדי יום, כל היום.

בתקציב נרשמו הגדלת התקציבים בתחומי החינוך, הבריאות, הרווחה, והביטחון האישי. משרד החינוך יקבל תוספת של 4.9 מיליארד שקלים. משרד הבריאות יקבל תוספת של 4.6 מיליארד שקלים. המשרד לביטחון-פנים יקבל תוספת של 1.7 מיליארד שקלים. תחום הרווחה יקבל תוספת של 1.3 מיליארד שקלים. יצוין, כי גם בתקציב השנתי המקורי שתכנן שר האוצר הקודם יאיר לפיד בשלהי שנת 2014, היו מתוכננות הגדלות משמעותיות למשרדי הממשלה, כך שבהתבוננות בסך התקציב במעבר בין צמד שרי האוצר זזו להם בין המשרדים מיליארדים בודדים על בסיס תעדוף פוליטי, ואין מדובר בסדר-יום כלכלי חדש.

אם מישהו מקוראינו תמה ושואל את עצמו איפה הוא היה כאשר כולנו התעשרנו, ומנין המקורות הכספיים לגידול התקציבי הניכר בתוך שנתיים, נסביר, שמעבר לגידול המתמשך בהכנסות המדינה ממסים בעקבות צמיחת הכלכלה המקומית בכ-3% בשנה, הפתרון לחידה הכלכלית הזו טמון בהחלטת הממשלה להגדיל מהותית את יעד הגירעון הממשלתי בשנים הבאות.

יעד הגירעון של ממשלת ישראל הפך במרוצת השנים האחרונות לפלסטלינה המעוצבת בהתאם לצרכים הפוליטיים ולאירועים מזדמנים. הנהגת הבנק המרכזי אינה חזקה ציבורית דיה כדי לגרום לממשלת ישראל למחויבות פיסקאלית ברמה גבוהה. הגירעון הממשלתי הגבוה מן היעד באופן עקבי, הוא גירעון מבני אשר אינו נובע מפעילות ממשלתית אנטי-מחזורית לעידוד הכלכלה בעת מחזור עסקים שלילי. בעולם כלכלי שבו מדינות רבות רומסות כללים פיסקאליים מקובלים, ובנקים מרכזיים מחלצים כלכלות מסביב לגלובוס, קברניטי המשק בישראל חשים כי גם להם מותר לגנוב סוסים, ושוכחים כי מאחוריהם לא ניצב הפד האמריקני ולא הבנק המרכזי של אירופה.

על-פי יעד הגירעון הממשלתי הקודם שנרמס, הגירעון השנה, 2015, היה אמור להסתכם ב-2.5% תוצר; ובשלוש השנים הבאות החל בשנה הבאה, אמור היה הגירעון להסתכם ב-2% תוצר. אך בתקציב המעודכן צפוי גירעון גבוה של 2.9% מהתוצר, בכל אחת מהשנים 2015-2016; ורק בשנת 2019 צפוי הגירעון לרדת ל-2%. קביעת יעד הגירעון השנתי לרמה של 2.9% ולא 3% ומעלה, היא חלק ממשחק מקובל מול סוכנויות דירוג החוב הגלובליות. על מנת לתרגם את המונחים הכלכליים היבשים לכסף, נאמר כי כל 1% של גירעון ממשלתי שנתי שקול לנטילת חוב נוסף של כ-11 מיליארד שקלים, וכך העלאת יעד הגירעון בארבע שנים בכ-3% תוצר, מגדילה במצטבר את המשאבים הזמינים להגדלת ההוצאה הממשלתית בלי צורך מיידי לממש את מסקנות "ועדת לוקר", ולנהל מלחמות עולם עם משרד הביטחון; בלי לחלק את העוגה התקציבית מחדש במסגרת סדר עדיפויות לאומי עדכני; ובלי צורך לבטל הטבות-מס מיותרות ולהעלות מסים בהתאם לצורך.

יתר על כן, נגידת בנק ישראל קרנית פלוג חשפה בקול רם סוד ידוע על יצירתיות חשבונאית קלוקלת של ממשלות ישראל, אשר מאפשרת רישום הוצאות ממשלתיות באופן שמקטין למראית-עין את הגירעון הממשלתי הרשמי.

הפטנט הממשלתי פשוט ומוכר לרבים מחיי היום-יום, כאשר אנו נמנעים מתעדוף כואב ומתיש של הוצאות משפחתיות, מגדילים את הצריכה השוטפת למטרות "קדושות" כמו השקעה בילדים, השקעה בבית, השקעה בעצמנו וכו', ובמקביל נוטלים הלוואות ארוכות טווח, או נכנסים ליתרות-חובה, שאותן משלמים בתשלומים החונקים אותנו מדי חודש.

אמנם היחס של חוב-תוצר של ישראל עדיין נמוך מהותית מהממוצע של מדינות ה-OECD, והוא כ-67.6% תוצר מול 110% תוצר בממוצע במדינות ה-OECD, אולם לאחר שנים רבות של ירידה שיטתית ביחס חוב-התוצר הלאומי בשל צמיחה מואצת ואחריות פיסקלית, הרי בנתונים הנוכחיים (האטה בצמיחה ופחות אחריות פיסקלית) מגמה זו צפויה להיבלם ואף להתהפך.

גרוע יותר הוא עניין הריבית של המשק לשלם - הוצאות הריבית השנתיות של המדינה למימון החוב הלאומי הן 3.1% בשנה, והן כמעט כפולות מהוצאות הריבית הממוצעות במדינות ה-OECD שהן 1.7% בלבד; ולפיכך כל עלייה בעלות המימון של החוב הלאומי גורעת משאבי מדינה לטובת מימון האוברדרפט הלאומי.

הפרדוקס הוא כי בעולם של ריבית אפס והיעדר אלטרנטיבות השקעה ראויות, פרמיית הסיכון הנדרשת על החוב הלאומי לא צפויה לצמוח למרות ההעלאה הרב-שנתית של יעד הגירעון הממשלתי. כך שהחטא הפיסקלי המתמשך לכאורה של ממשלות ישראל האחרונות, משתלם ואף מתבקש, אולם אם המשק העולמי או המקומי ייקלעו למיתון, נקודת הפתיחה הפיסקלית של ישראל תהיה רעה. זאת, בשל הגירעון המבני המנופח, טאטוא הבעיות המבניות במשק אל מתחת לשטיח התקציבי, והצגת תקציב המדינה כיצירת מופת כלכלית-חברתית.

הכותב הוא ההאסטרטג הראשי בקבוצת איילון

עוד כתבות

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלה נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה האחד מגיע משוק התקשורת, השני בנקאי ותיק ושניהם יעמדו בראש אפליקציות תשלום מובילות ● איך עמית דדוש ואריק פרישמן ישפיעו על התשלום הדיגיטלי?

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

מגמה מעורבת בוול סטריט; מטא יורדת בכ-1% לקראת הדוחות

הנאסד"ק נסחר סביב רמות הבסיס ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

פעם הוא היה סגן שר ההגנה של איראן, עכשיו הוא מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

נטפליקס אכזבה וטסלה הפתיעה: מה צפוי הלילה בדוחות מטא?

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, צפויה לפרסם את תוצאותיה הכספיות לרבעון ● האנליסטים אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך גם חוששים מגידול בהוצאות החברה בתחום הבינה המלאכותית

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים יוסי ושלומי אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק לבעלי המניות מהציבור בסכום הנע בין 146-232 מיליון שקל