גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אין מקום לכל-כך הרבה משרדי פרסום קטנים ובינוניים"

בעקבות הקריסה של פוגל והמהלך של שטרית מדיה גרופ: האם הסטגנציה בהיקפי הפרסום, השחיקה ברווחיות והעלות הגבוהה של הפרסום הדיגיטלי מביאות את המשרדים הבינוניים והקטנים לקו פרשת המים? ■ ניתוח מיוחד

רות שטרית/ צילום: איל יצהר
רות שטרית/ צילום: איל יצהר

בחודש האחרון עלו לכותרות שני משרדי פרסום, שהגיעו לסוף דרכם בפורמט שבו פעלו בשנים האחרונות: פוגל-אוגילבי, שצבר חובות של מיליוני שקלים, עד שהגיע לכינוס נכסים, ופעילותו נמכרה לאדלר-חומסקי; ושטרית מדיה גרופ, שהבעלים שלו, רות שטרית, איבדה בחודשים האחרונים את תקציב העוגן שלה מגה, ראתה לאן הדברים הולכים והעבירה את פעילות המשרד שלה למתכונת של יחידה נפרדת במשרד הפרסום דרורי-ארועטי-ברמן.

משרד דרורי-ארועטי-ברמן עצמו, נזכיר, נולד רק מספר חודשים קודם לכן כתוצאה ממיזוג בין דרורי-שלומי וארועטי-ברמן, לאחר שהצדדים הבינו כי ההיתכנות הכלכלית של שני המשרדים כישויות עסקיות נפרדות נעלמת.

הסיפור של שני המשרדים האלה הוא רק קצה הקרחון: עוד ועוד משרדים הולכים ומסתבכים מבחינה כלכלית, חיים על קו התפר של בין להיות או לחדול, ועלולים להיות פוגל הבא. בענף הפרסום לא מרבים לדבר על זה בגלוי, שכן הרגלי האגו המאפיינים את הענף מכתיבים פרצוף של "עסקים כרגיל" גם אצל מי שרץ ומתחנן לעוד קצת אשראי או פריסת חובות. אבל מתחת לפני השטח מתחילים לדבר על כך שהשנה הקרובה תהיה זאת שתדרדר אל מתחת לקו האדום משרדים נוספים".

המספרים של המהלכים האחרונים

"משרדים קטנים ייעלמו"

ברור למדי כי למשבר הנוכחי מספר גורמים: הסטגנציה בהיקף הפרסום בישראל לצד השחיקה ברווחיות מחד, והעלייה בדרישות המקצועיות מצד שני, הביאו לכך שתמורת הרבה יותר עבודה מרוויחים הרבה פחות. התוצאה היא שלא כולם יכולים להרשות לעצמם לספק את המוצר הנדרש היום. כפועל יוצא מכך, הצעת הערך שלהם נשחקת והמוצר שלהם פחות טוב - מה שמביא לאובדן לקוחות ולקושי לגייס חדשים.

יוסי לובטון, מנכ"ל באומן-בר-ריבנאי, מוצא את ה"אשמה" בדיגיטל: "המהפכה הדיגיטלית הפכה את הפרסום למקצוע מורכב ורב-ממדי. עשיית מהלך פרסומי טוב דורשת מגוון התמחויות ואיכות של אנשים, שלמשרדים הקטנים אין יכולת ועומק כספי להחזיק. כדי להצליח צריך אנשים טובים, ובכל תחומי הדיגיטל אין הרבה אנשים טובים. על אלה שיש נלחמים לא רק בענף הפרסום, אלא בתעשיות מקבילות, שיודעות לשלם הרבה מאוד והתחרות עליהם קשה.

"מנגד, לפחות בתקופת המעבר שבה אנחנו נמצאים, בין עולם ישן לחדש, היקפי תקציבי הפרסום יורדים, כי בשביל קמפיין וידיאו אפקטיבי בדיגיטל צריך הרבה פחות כסף. אז יש ירידה בתקציבים, לצד מצב לא פשוט של חלק מהמפרסמים. כל זה דוחק את משרדי הפרסום הקטנים, ולהערכתי זה ילך ויעמיק.

"בתקופת המעבר לקוחות פיצלו תקציבי פרסום למשרדים מתמחים בגוגל, בפייסבוק ובמובייל; אבל בהדרגה הם מבינים, שכדי לייצר מהלכים טובים חייבים עבודה אינטגרטיבית, ולכן הם מחפשים משרדים שנוגעים בכל נקודות המגע עם הלקוח. גם לקוחות שפעם אמרו לעצמם 'אלך למשרד קטן ושם אני אהיה מלך', מבינים שהתוצר שהם מקבלים במשרדים האלה לא מתאים לעולם של היום".

לובטון מאמין, שהפועל היוצא של השינויים יהיה התעצמות של המשרדים הגדולים: "גם אלה שנרדמו בשמירה, ועוד לא השכילו להתאים עצמם לעולם החדש, ישלימו פערים. זה יבוא על חשבון משרדים בינוניים וקטנים. מצד שני, יהיו גם משרדים עם התמחויות ספציפיות בתעשייה כזאת או אחרת, בעיקר בתחומים של טכנולוגיה. אבל משרדים קטנים שינסו 'להיות כמו הגדולים' - שזה מה שקרה לפוגל - ייעלמו, כי הם לא מתאימים לאתגרים של העולם החדש".

אדם אבנון, מנכ"ל משותף ב-y&r ישראל, מסביר שהמגמה שנמשכת לאורך שנים - שוק בסטגנציה, מרווחים שנשחקים ותחרותיות שגוברת, לצד משתנים שלא קשורים לענף כמו מלחמות או שינויים רגולטוריים - נותנת את אותותיה: "במשרדים הקטנים בינוניים יכלו להתמודד עם המצב עד גבול מסוים אבל עכשיו החמצן נגמר.

"למשרד גדול יש מספיק שומן כדי להתייעל ולהתאים עצמו לשינוי - הוא מתייעל ומפטר וזה לא נעים, אבל הווליום שלו גדול יותר והרווחיות במספר סופי, לא באחוזים, יותר גבוהה מרוב המשרדים הבינוניים והקטנים, שבנויים מלקוח עוגן או שניים גדולים וכמה קטנים. במשרד כזה, לקוח עוגן שעוזב או מקצץ, זה משנה את כל המאזן. ברגע אחד הוא עובר מרווח להפסד.

"במשרדים הקטנים והבינוניים הגבול בין רווח להפסד הוא דק. יש גבול, גם בתקופת משבר, לכמה משרד חפץ חיים יכול לצמצם בכוח אדם. הבעיה היא שרוב בעלי המשרדים לא חושבים בצורה עסקית, ומונעים מדברים אמוציונליים כמו אגו וניסיון לחזור למקום של פעם. הם מתאהבים בחלום שהגלגל יסתובב חזרה, וכך הזמן עובר ומתחילים לסגור עליהם בנקים ומדיה, וכולם רוצים את הכסף".

אבנון מספר כי בשנתיים האחרונות הוא נפגש עם לא מעט משרדים שנקלעו למשבר וחיפשו פתרון בצורת מיזוג. לדבריו, "רוב העסקאות לא התבצעו בגלל מרקם אנושי או בגלל ענייני אגו, כמו מיקומים והשם של מי יהיה על הדלת - לא בגלל דברים ענייניים".

"חיים בעולם הישן"

רמי יהודיחה, מבעלי פרסום LEAD, ראה בשנים האחרונות את ספרי החשבונות של מספר לא מבוטל של משרדים כשחיפש לממש את האסטרטגיה לגדול באמצעות מיזוג. לדבריו, רוב משרדי הפרסום שמצויים היום בקשיים, הם כאלה שלא השכילו להתאים עצמם לעולם החדש - הן מבחינת כוח אדם, והן מבחינת איכות המוצר שהם מציעים.

- מה השתנה מבחינת המוצר?

"המקצוע השתנה בשנים האחרונות. נכון שפרסום הוא פרסום, אבל הדרך להגיע לצרכנים השתנתה דרמטית, ולא כל המשרדים התאימו עצמם לשינוי. רוב המשרדים שמצויים בבעיה היום הם לא חוד החנית של העבודה בענף. גם כאלה שהבינו שהם בבעיה והלכו לפתרון של מיזוג, אך לא הכניסו בו שינוי אסטרטגי, טאלנטים חדשים, אנשי מקצוע או דיסציפלינות חדשות - לא עשו בעצם כלום. חלק עדיין חיים בעולם הישן וחושבים שהכול זה הקשר עם הלקוח - להיות חבר שלו ולהביא לו דילים במדיה.

"רוב המשרדים המתמזגים לא באמת הצליחו להגדיל היקפים. הם משחקים במספרים קטנים, אז הבשר שהיה להם הלך וקטן ואין להם מספיק שומנים להתאים את עצמם לתקופה הזאת. רובם לא שמרו על רלוונטיות, והחשיבות שלהם בעיני מקבלי ההחלטות בתחום השיווק הלכה וקטנה. כדי שמשרד יהיה רלוונטי, הוא חייב להיות טרנדי, נחשק ובועט; אחרת, הוא יוצא מסט המחשבות של המנהלים ולא נמצא בבנצ'מרק של החלופות".

ליהודיחה ברור שקונסולידציה בענף היא צו השעה, אלא שלדעתו רוב המשרדים שנמצאים במשבר מפחדים מהתהליך: "אנשים מפחדים לסגור מפעל חיים. הם משכנעים את עצמם שעוד רגע יהיה יותר טוב ומתעלמים מהעובדות; דוהרים אל תוך קיר, אבל מקבלים החלטה שני מטרים לפני במקום עשרים מטר קודם. הרבה אנשים לא מסתכלים על התמונה הגדולה, ולא מבינים שעדיף יותר מניות במשרד עם יותר כוח".

"האגו מנהל את העסק"

רות שטרית, מבעלי משרד הפרסום שטרית מדיה גרופ, נמנית עם הבודדים בענף שמדברים על המשבר בגילוי-לב, לאחר שביצעה מהלך כאשת עסקים, לא כפרסומאית. "אין היתכנות לכל-כך הרבה משרדים קטנים ובינוניים", היא אומרת. "הלקוח היום הוא חכם ומוטה שיווק מתוחכם. כדי לתת לו עבודה טובה, צריך את כל שרשרת הפיקוד - גם קריאייטיב ואסטרטגיה, אבל גם מדיה, דיגיטל וטכנולוגיה.

"כוח האדם הופך ליקר מאוד, ואם אין אסופה גדולה מאוד של לקוחות שמצדיקים את זה, משרד קטן-בינוני פשוט לא יכול להחזיק אותו. אי-אפשר להיות משרד בינוני ולתת עבודה גדולה. מנגד, הלקוח הולך ושוחק את הרווחיות. למשרד שלא קונה בעצמו מדיה, בכלל לא נשאר כמעט ממה להרוויח. לכן, במציאות של היום שם המשחק הוא מיזוג. מי שחכם יודע להגיד: 'אני לא מוכן להפסיד את מה שהרווחתי'.

"מנגד, יש בעלי משרדים שלוקחים תקציבים בכל מחיר - גם אם זה מחיר הפסד - רק כדי לא להסתכל למציאות בעיניים. הם מוכנים לעשות הכול בשביל לשמור על הדירוג ביפעת או בשביל כותרת טובה של יח"צ. גם פרסום זה ניהול, וברגע שהאיזון בין מה מכניסים למה שמוציאים מופר לאורך זמן, אין טעם לעסק. הבעיה היא שבהרבה משרדים האגו מנהל את העסק, והבעלים לא רואים את המציאות".

"או גדולים או קטנים ממש"

הפרסומאי אסי שביט כבר עשה את כל הדרך משכיר בכיר במשרדים גדולים לשותף במשרד בינוני, וכיום הוא בעלים יחיד של משרד בוטיק. שביט לא מאמין בהיתכנות של משרדים בינוניים וקטנים לאורך זמן, ולטעמו עיקר הבעיה הוא בקרב המשרדים הבינוניים הקטנים, שנמצאים בדירוג בין העשירייה השנייה לשלישית.

לדבריו, "רוב המשרדים מתנהלים כמו גדולים, אבל מרוויחים כמו קטנים. לפעמים יש שומנים משנים קודמות, אבל הם נאכלים, ובמציאות של היום רובם לא יכולים להרוויח. יש מקום לגדולים מאוד או לקטנים ממש. אם הבעלים של משרד קטן הוא לא פרסומאי בעצמו, שמסוגל לעשות חלק ניכר מהעבודה בעזרת צוות מצומצם ויעיל - אז אין לו סיכוי. כולם מדברים על שינוי מודל תמחור בענף, אבל לא יהיה שינוי כזה בשנים הקרובות, ולכן צריך לדעת לחיות במציאות הזאת".

בסיבוב הקודם שלו כבעלי משרד בינוני נתקל שביט בכמה ניסיונות מיזוג והתייעלות, אבל לטענתו הרוב מסרבים להכיר במציאות וטומנים את הראש בחול: "אני מסתכל על הפעילות שלי היום - עשרת הלקוחות הרווחיים ביותר שלי כלל לא מופיעים ביפעת. אלה תקציבים שלא מעניינים את המשרדים הבינוניים, כי זה הרבה עבודה, זה לא מופיע ביפעת, והם לא יודעים לתפעל ולהרוויח מזה. לא משתלם להם להפשיל שרוולים ולכתת רגליים על פתרונות שיווק מתקדמים. אבל ללקוחות האלה אפשר לתת ערך אמיתי ומהם אפשר גם להרוויח".

משרדים מתמזגים כדי לשרוד

אחד הפתרונות שמוצאים חלק מהמשרדים שמתחילים להיחלש, הוא מיזוג עם משרד אחר. הבעיה היא שבדרך-כלל מדובר במיזוג עם משרד אחר שנחלש, וכך המהלך אינו נובע מחשיבה אסטרטגית אלא פשוט נועד לאפשר שרידות. ההיסטוריה של ענף הפרסום הוכיחה כי למיזוגים מסוג זה אין הצלחה גדולה, אך זה לא מונע מרבים לנסות.

לדברי שביט, "רוב המיזוגים הם של אחת ועוד אחת ששווה אחת וחצי לא שלוש, כי במקום להסתכל לעצמם בעיניים ולראות מה החבילה הממוזגת נותנת, בונים על זה שעכשיו אנחנו יותר גדולים".

גם יהודיחה סבור, שמיזוג הוא לא תמיד פתרון, והגודל של משרד ממוזג הוא לא ערך בפני עצמו: "חלק מהמיזוגים נעשים מאוחר מדי, או במהלכים שאין בהם סינרגיה בין שני המשרדים - מהלך כולל שמשרד אחד מביא ערך מסוים והמשרד השני מביא ערך אחר. צריך שיהיה היגיון כלכלי, אבל גם אסטרטגי, בשורה אמתית ללקוח ולא רק גודל".

גם אבנון סבור כי השנה הקרובה תהיה מכרעת עבור חלק לא מבוטל מהמשרדים: "אנחנו צפויים לראות יותר ויותר מיזוגים - מודל אחד הוא זה של דרורי-שלומי עם ארועטי-ברמן, שבו שני משרדים מקצצים תקורות, ועל כוח אדם של משרד אחד מנהלים פי 1.5 פעילות - מה שמביא לייעול וליציבות רבה יותר, כי פחות תלויים בלקוח כזה או אחר.

"סוג אחר של מיזוגים שנראה הוא של רותי שטרית, שהסתכלה על הפרסום כמו עסק, הבינה שהסיטואציה השתנתה ובהסתכלות רציונלית עסקית, בניגוד להסתכלות האמוציונלית של אחרים, החליטה שאם היא לא רוצה להפסיד כסף, היא צריכה להכניס את הפעילות תחת כנפיים אחרות.

"נראה גם משרדים שנסגרים ומגיעים לסף של פשיטת רגל. בניגוד לשנה-שנתיים אחורה, שבהן דיברו על משבר, אך הוא עוד לא נתן אותותיו בפועל, בשנה הקרובה נראה משרדים שנגמר להם החמצן.

"האירועים האחרונים עם שטרית ופוגל הם סוג של טראומה עבור חלק מהמשרדים. עם כל השוני ביניהם, מה שקרה בשני המשרדים האלה - ובעיקר בפוגל - הבהיר למשרדים אחרים במצבים דומים, שזה יכול לקרות גם להם. חלק לא מבוטל מהם עוסק היום בשאלה 'איך אני לא מגיע למצב הזה'. אני מאמין שעם הגב אל הקיר האגו יפנה מקום להחלטות רציונליות, כי זה באמת צו השעה. אין מקום לכל-כך הרבה משרדים בינוניים וקטנים".

עוד כתבות

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

ישי דוידי / צילום: כדיה לוי

מעצמה ביטחונית: המניות שהציפו לפימי רווחים של כ־3 מיליארד שקל

בפחות משנה מימשה קרן ההשקעות מניות בחמש חברות תעשייה ביטחוניות שבשליטתה תמורת מיליארד שקל וברווחים עצומים ● איתות למשקיעים? הקרן נותרה עם החזקה משמעותית בחברות

מגדלי משרדים בתל אביב / צילום: Shutterstock

דירוג הערים היקרות בעולם: מי ראשונה ואיפה תל אביב?

פער משמעותי בין יוקר המחיה בתל אביב לאיכות החיים בה: לפי דירוג של דויטשה בנק, העיר ניצבת במקום השמיני ברשימת הערים היקרות בעולם, אך מדורגת רק במקום ה-28 באיכות חיים ● אלו הפרמטרים שבחן הבנק

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה היום"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית היום (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה היום עומדת על 65%

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים אישרו את הצעת החוק להחלשת היועמ״שים במשרדי הממשלה

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות קלות בבורסת ת"א; מניית אמות משילה 4%, ישרוטל 3%

ת"א 35 יורד ב-0.2% ● ירידות באסיה ובחוזים בוול סטריט ● בנק הפועלים: הפחד מפספוס הזדמנויות מניע עתה את בורסת ת"א ● בנק ישראל לצפוי להותיר היום את הריבית ללא שינוי, אך עיני השוק נשואות לתחזיות ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט ● וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

הגופים המוסדיים היו הגופים הפעילים ביותר בשוק המניות בשבוע החולף

המגמה התהפכה: כספים זורמים מחו״ל לישראל. אלה המספרים

יוני הפך לאחד החודשים החזקים בבורסת תל אביב, גם הודות להזזת כספי משקיעים מקרנות נאמנות המשקיעות במדד S&P 500 אל הבורסה המקומית ● לידר: "קשה לראות תפנית שלילית משמעותית או תיקון בשוק" ● במגדל מזהים הזדמנות במניות נדל"ן מסחרי ותקשורת

הבורסה בשנזן, סין / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באירופה בעקבות החדשות בנוגע למכסים של טראמפ

ירידות בחוזים העתידיים בוול סטריט ● שר האוצר סקוט בסנט אמר אתמול כי המכסים ייכנסו לתוקף ב־1 באוגוסט עבור מדינות שלא יגיעו להסכם ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט • וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט