גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מסע הצלב של הספורט העולמי נגד המתחזים והרמאים

ווליום ההוקעה הציבורית של תופעת ה"פלופים" טיפה רועש מדי ביחס להיקפיה, ולכשלים חמורים בהרבה מהן סובלת התעשייה. אולי בגלל קסנופוביה, אולי חוסר ההשלמה עם העובדה שלא באמת מדובר על שדה טהור ומוסרי - ואולי זו בסך הכל השלכה פסיכולוגית

נובאק דיוקוביץ' / צלם: רויטרס
נובאק דיוקוביץ' / צלם: רויטרס

אחד החידושים העונה בפרמיירליג, שיצאה לדרך ביום שבת, הוא ההחמרה בענישה על פלופים (Flops). חוק חדש קובע שאם מצלמות הטלוויזיה יוכיחו (אחרי המשחק) שהעמדת פנים, למשל זיוף פציעה, הובילה להרחקה של שחקן - עונש ההרחקה יבוטל אוטומטית, והשחקן שהערים על השופט יעמוד לדין, כשהעונש המקסימלי על ההתחזות הוא השעיה משלושה משחקים. את הנזק שנעשה לשחקן המורחק ולקבוצה שלו במשחק עצמו זה אמנם לא יתקן, אבל לפחות הפרמיירליג יכולה להרגיש טוב עם עצמה בזכות ההצטרפות למסע הצלב האחרון של עולם הספורט.

מסע הצלב נגד הפלופים - מה שבכדורגל מכנים צלילות, ובאנגליה קיבל את השם המכובס Simulation - הוא אחת המלחמות היותר מדוברות בספורט בשנים האחרונות. למעשה, קשה לחשוב על מאבק שמקבל יותר תשומת לב, בין אם מדובר בקמפיינים נגד חוקים גרועים במשחקים עצמם (לדוגמה, אדום ופנדל על הכשלה מאחור בתוך הרחבה בכדורגל, עונש כפול שמחסל את המשחק), נגד ניהול שערורייתי (פיפ"א), או נגד תופעות הרבה יותר משמעותיות כמו גזענות בספורט, המסחור הבלתי נסבל שלו, הסווט-שופס שקבוצות בייסבול מתפעלות ברפובליקה הדומיניקנית כדי להכשיר שחקנים צעירים, ועוד.

על הרצינות של המלחמה בפלופים, בעיקר בכדורגל, מעידה זהות הצלבנים. כבר בשנת 2006 ה"טיימס" הלונדוני יזם קמפיין נגד צלילות תחת הכותרת "להעיף את הרמאים". הסופר האמריקאי המוערך דייב אגרס, אוהד כדורגל מושבע, כתב בספרThe Thinking Fan's Guide to the World Cup שצלילות הן "קומבינציה של לשחק, לשקר, להתחנן, ולרמות", וטען שזו אחת הסיבות העיקריות לפופולריות הנמוכה של המשחק בארה"ב. אלכס פרגוסון האגדי, לשעבר מנג'ר מנצ'סטר יונייטד, הצהיר בסמינר של אופ"א ב-2014 שהעמדת פנים מצד שחקנים "נהייתה מחלה במשחק, אין בכלל שאלה לגבי זה".

גם בכדורסל מתייחסים לפלופים כמחלה. לפני שלוש שנים ה-NBA הכריזה על מדיניות חדשה: הפלופ הראשון - שמתגלה אחרי המשחק באמצעות מצלמות הטלוויזיה - עולה לשחקנים באזהרה, השני בקנס של 5,000 דולר, השלישי ב-10,000 דולר, הרביעי ב-15 אלף, והחמישי ב-30. מהפלופ השישי והלאה הקנסות נעשים כבדים יותר ועלולה להתווסף אליהם השעיה. למארק קיובן, הבעלים של דאלאס מאבריקס, זה לא הספיק: ב-2013 הוא החליט לממן מחקר של פיטר וונד, מומחה לביומכניקה מאוניברסיטת SMU, על הכוח המעורב בהתנגשויות בכדורסל, בתקווה שהתוצאות יוכלו לעזור בניתוחי הווידאו של הפלופים.

אם את האינטרס של קיובן בנושא אפשר להבין, העניין העצום שמגלה הציבור בפלופים למיניהם - שקטעי הווידאו שלהם מככבים בעידן הרשתות החברתיות, בדרך כלל בליווי תגובות זועמות - הוא קצת פחות ברור. אחרי הכל, בספורט קורים על בסיס קבוע דברים הרבה יותר קיצוניים מהתחזות: מתן בונוסים כספיים לשחקנים שפוצעים יריבים בפוטבול; קרבות אגרוף בהוקי קרח, שנחשבים לחלק לגיטימי מהתרבות בענף; סימום שיטתי במשככי כאבים בכדורגל (39% מהשחקנים בגביע העולם ב-2010 הודו שהם נוטלים משככי כאבים). ובכל זאת, כשזה מגיע לפלופים עושה רושם שהווליום של ההוקעה הציבורית הרבה יותר גבוה.

השאלה המתבקשת, לפיכך, היא למה התגובה לפלופים כל כך אמוציונלית. תשובה אפשרית אחת היא קסנופוביה, במיוחד במקרה של היחס במדינות האנגלו-סקסיות לצלילות בכדורגל. "לאורך השנים", אמר אלכס פרגוסון, "היו הרבה שחקנים שצללו בפרמיירליג, וחייבים להגיד שבעיקר שחקנים זרים". גם בכדורגל האמריקאי צלילות הן לא מקובלות בגלל החלוקה לאנחנו והם. "זה כל כך לא מקובל", אמר קייל מרטינו, ששיחק ב-MLS בין 2002-2007, "שבצורה לא מודעת שחקנים בארה"ב לא רוצים להוכיח את הסטריאוטיפ. במיוחד כשהם צעירים, הם לא רוצים לשמוע את זה מאנשים סביבם".

עוד דרך שבה הסביבה משפיעה על היחס לפלופים היא הצביעה שלהם בצבעים לא גבריים. גבר אמיתי, לפי התפישה המקובלת, לא נופל לקרקע מכל מגע, ובוודאי לא עושה את זה בכוונה, אלא מנער את השומר שלו וממשיך הלאה. גארי ליניקר, חלוץ ברצלונה ונבחרת אנגליה בשנות ה-80 וה-90, אפילו הציע פעם להמציא כרטיס מיוחד לצוללנים, בצבע ורוד - מה שמרמז על קשר בין התגובה הקשה לצלילות לבין מיזוגיניה.

מי שמעדיף לא להתעסק בתמות כמו מיזוגיניה וקסנופוביה, יכול לתלות את התגובה לפלופים באשליה שיש לאנשים שספורט הוא שדה טהור. "ספורט אף פעם לא היה טהור, למען השם", אמר ג'יי קוקלי, פרופסור לסוציולוגיה באוניברסיטת קולורדו, שכתב את הספר Sports and Society Issues and Controversies. "זה תמיד מצחיק אותי שאנשים מדברים על מוסר. מדובר בפרנסה של אנשים. אני לא תומך ברמאות, אבל אני חושב שאנשים יעשו כל מה שהם יכולים לעשות (כדי לנצח)".

נובאק דיוקוביץ' הוכיח את הטענה הזאת בגמר אליפות אוסטרליה השנה נגד אנדי מארי, עם הגרסה שלו לפלופ: במצב של 1-1 במערכות ו-2-0 למארי במערכה השלישית, דיוקוביץ' נתן למארי, ולכל הצופים, את הרושם שהוא פצוע עם כמה נפילות לא מוסברות אחרי חבטות פשוטות. התרגיל עבד; מארי איבד ריכוז, נשבר בחזרה, ודיוקוביץ' ניצח במערכה ובמשחק. "הוא בבירור נראה פצוע בתחילת המערכה השלישית", אמר מארי, "אף פעם לא חוויתי דבר כזה". דיוקוביץ' הכחיש שהוא זייף פציעה, והסביר את הכשל הגופני בחולשה רגעית, אבל זו לא הייתה הפעם הראשונה שהוא נקט בטקטיקה הזאת - והרוחות בטוויטר סערו.

ההסבר האחרון לסערה הקבועה סביב פלופים בספורט קשור יותר אלינו מאשר לספורטאים. אולי כשאנחנו רואים אותם מזייפים פציעות או מנסים לתחמן את השופט לשרוק לפנדל, כלומר מרמים, זה מזכיר לנו את כל הפעמים שאנחנו מרמים בקטנה בחיי היומיום. אולי זה משמש כמראה שאנחנו רוצים לשבור, ומכאן התגובות האגרסיביות והניסיונות לבער את הנגע הנורא. אולי, בקיצור, מדובר בסך הכל בעוד השלכה.

עוד כתבות

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם