גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ניתוח: שוק העיתונות בישראל מתנדנד בין החינם למותג

העיתונות המודפסת בישראל עובדת לפי 3 מודלים: החינמונים, עיתוני החצי-חינם ועיתוני המנויים הקלאסיים ■ מבחינת המגמות בשוק העיתונות המודפסת בישראל בעשור האחרון עולה מגמה עיקרית אחת: ניצחון החינמיות

עיתונים בישראל / צילום: תמר מצפי
עיתונים בישראל / צילום: תמר מצפי

החינמיות הישראלית ניצחה את מגמות הקריאה העולמיות בעיתונות. ככה זה נראה לפחות במבט ראשון מניתוח 10 השנים האחרונות של החשיפה לעיתונות הישראלית המודפסת.

כשסוקרים את מגמות החשיפה לעיתונים בארץ על-פי סקרי ה-TGI שערכה "קנטאר מדיה ישראל" בין 2005-2015, הנתון הבולט ביותר הוא העובדה שהעיתון החינמי "ישראל היום" מגיע במחצית הראשונה של שנת 2015 לנתון חשיפה של 40.8% - פער גבוה משמעותית מ"ידיעות אחרונות" בתקופה זו, אך גם גבוה ממצבו של "ידיעות אחרונות" בשנת 2006 - שנתיים לפני ש"ישראל היום" התחיל להימדד, אז החשיפה לעיתון של המדינה עמדה על 39.8%.

החינמיות של "ישראל היום", חריגה בשוק העיתונות המודפסת הישראלית, טלטלה את התעשייה מהרגע שהעיתון של שלדון אדלסון צץ. כבר בשנת 2008, השנה הראשונה למדידתו, הוא זכה לחשיפה של 21.5% מדהימים וגרע ל"ידיעות אחרונות" 2 נקודות. ההורדה הדרמטית במחירי הפרסום שהעיתון כפה על השוק יצרה מציאות כלכלית חדשה על גופים שהמודל הכלכלי שלהם נבנה כך שההכנסות מפרסום הם הרגל העיקרית עליה הוא נשען.

"מעריב", החולייה החלשה, שילם את המחיר. בשנת 2008, שאפשר לסמן אותה כנקודת מפנה בעיתונות המודפסת הישראלית, צנחה החשיפה של "מעריב" מ-17% בשנת 2007 ל-14.5%.

מאז צלל "מעריב", אחרי שהחליף שוב ושוב ידיים, עד שבמחצית הראשונה של שנת 2014 עמד על חשיפה של 3.2% עצובים בלבד. במחצית הראשונה של שנה זו, כשהוא כבר ממותג מחדש תחת "מעריב השבוע" ומצוי תחת ההנהלה החדשה של קבוצת "הג'רוזלם פוסט", הוא רושם התאוששות ראשונה בעשור האחרון - 4.2%.

השינוי במצבו של "מעריב השבוע" אינו מקרי. הוא משתלב כהלכה עם עליונתה הנוכחית של החינמיות בישראל. אחרי הכול, כעת, בתקופת החדירה שלו, העיתון נסמך לא מעט על יכולות ההפצה של הקבוצה לה הוא שייך ואשר מפיצה את החינמון המצליח "פוסט".

מספר מודלים של עיתונות

3 סוגים של מודלים נפוצים היום בעיתונות הישראלית המודפסת. יש את החינמונים - "ישראל היום" ו"פוסט", ואפשר לשייך לקטגוריה הזו גם את "בשבע" הדתי-לאומי. שלושת העיתונים שהמודל הכלכלי שלהם נסמך על פרסום ופרסום בלבד מדגימים מגמה הולכת וגדלה בשנים האחרונות, למרות שעוגת הפרסום בעיתונים מתכווצת.

בעוד ש"פוסט" מזכיר יותר במתכונתו המבנית את חינמוני המטרו המצומצמים מחו"ל, גם מבחינה מערכתית, שכן הוא נסמך רבות על שיתופי תוכן בקבוצה והן מבחינת ממדיו - ממשיך "ישראל היום" להתנהל כעיתון ממוסד ועצמאי לכל דבר, מה שממשיך להעלות השערות עיקשות בשוק התקשורת כי העיתון בלתי כלכלי בעליל. ב"ישראל היום" מכחישים זאת שוב ושוב.

המודל השני הוא מודל החצי-חינם. גופים כמו "ידיעות אחרונות" ו"מעריב השבוע", שלאורך השנים גיבשו מאגר מנויים לצד הכנסות ממכירה במוקדי המכירה והתעשרו בעיקר מהכנסות מפרסום. אלה, בעיקר עקב נחשולי הענק שיצרה חדירתו האגרסיבית של "ישראל היום" לבריכה הישראלית הזעירה, החלו לעשות מה שנקרא "מבצעי הפצה". כלומר, חלוקה של עותקים רבים בחינם, כחינמונים לכל דבר. זה מה שמסייע להתאוששות של "מעריב השבוע", וזה מה שסייע ל"ידיעות אחרונות" להפוך את המגמה בשנת 2010.

"בשנים 2011-2012 מגמת ההיחלשות של 'ידיעות אחרונות' נעצרת, ואפילו יש תיקון כלפי מעלה", אומר איתן כסיף, מנכ"ל קנטאר מדיה שעורכת את מחקרי ה-TGI מדי חצי שנה. "אני מניח שבנקודה הזו 'ידיעות אחרונות' התחיל לקרוא את המפה ולחלק חינם, והוא אכן השפיע על החשיפה".

כסיף מציין כי העיתונים החינמיים החזירו את הסומק ללחיי העיתונות, שסבלה מאז ראשית שנות ה-2000 מירידה הולכת וגדלה בחשיפה אליה, והפכו את המגמה.

יש מי שמשייך במידה רבה גם לשייך את העיתונים הכלכליים "כלכליסט" ו"דה מרקר" למגמת החצי עיתון-חצי חינמון, שכן חלק ניכר מהחשיפה שלהם נתמכת על-ידי העיתון על גבם הם מחולקים ללא תוספת תשלום - "דה מרקר" עם "הארץ" ו"כלכליסט" עם "ידיעות אחרונות". ובעוד "כלכליסט" מתחזק עם "ידיעות אחרונות", המוסף הכלכלי של "הארץ" נחלש יחד איתו.

המודל השלישי הוא זה של עיתוני המנויים הקלאסיים, ובהם אפשר למנות יחד את "גלובס" ובמידה רבה את "הארץ". אלה עיתונים שהמודל הכלכלי שלהם נסמך בעיקר על מנויים ועל הכנסות מפרסום, ללא חלוקה חינמית, ועם מכירה מצומצמת ביותר במוקדי המכירה.

בעוד ש"גלובס" שמר על המודל הזה לאורך השנים, "הארץ" הולך ומתחדד אליו רק באחרונה, כשהוא בוחר להוריד תפוצה ולהעביר השקעה לדיגיטל, שם הוא מנהיג חומת תשלום.

"אנחנו החלטנו שאנחנו רוצים להרוויח כסף", אומר ל"גלובס" מו"ל "הארץ-דה מרקר", עמוס שוקן. "הפסקנו לתת עיתונים במחירי הפסד, מה שאחרים עושים. השתנה משהו בשוק, ורואים את זה בדוח הכספי של ה'ניו-יורק טיימס' שנים אחורה - ההכנסות מפרסום היו הרבה יותר גדולות מההכנסות מקוראים, ובאחרונה המגמה הזו התהפכה. ההכנסות מפרסום רק קטנות ויורדות. הרעיון של להפיץ בחינם ולהסתמך רק על פרסום - אני סקפטי לגביו".

"העיתונות החינמית לא תגדל"

על-פי נתוני פירמת ראיית החשבון והייעוץ PwC ישראל, שוקן צודק. בין השנים 2013-2018 צפויה עוגת הפרסום בעיתונים לרדת ב-5.6%, כשהמעבר הטבעי והברור הוא לכיוון הדיגיטל. בשנת 2015 עמדה העוגה על 231.8 מיליון דולר, והיא צפויה לעמוד על 197.3 מיליון ב-2018.

"זו תופעה בכל מקום בגלל הגוגולים והפייסבוקים בעולם", אומר שוקן. "ה'ניו-יורק טיימס' ממשיך להרוויח, כי יש לו את הפרינט וגם הכנסות מהדיגיטל. גם לנו הדיגיטל מביא הכנסה נוספת, אבל לבדו הוא לא יכול להחזיק את ה'ניו-יורק טיימס' ולא יכול להחזיק את 'הארץ'. גם ה'ניו-יורק טיימס' וגם 'הארץ' נשענים בעיקר על הפרינט".

לדברי עמיר גלייט, ראש מגזר התקשורת הבידור והמדיה של PwC ישראל, "העיתון המודפס יהפוך לכזה שכולל תכנים מעמיקים ופרשניים יותר, שהקורא ירצה לשלם עבורם, והמפרסם יהיה מעוניין לכלול פרסום רלוונטי בהם. חלק גדול מהצלחת המודלים הללו תלוי בהתאמת התוכן לפלטפורמה, בעיקר לאור התחזית לשנים הקרובות, אשר מצביעה על עלייה משמעותית בחדירה של סמארטפונים וטאבלטים בקרב האוכלוסייה. אותן טכנולוגיות צפויות להשפיע באופן משמעותי על אופן צריכת המידע של הציבור הרחב. בתוך כך, ניתן לומר כי עולם שכפול התוכן המודפס לאתר האינטרנט ילך וידעך בהדרגה.

"האם העיתונות כולה תעבור למודל חינמי? כפי שניתן לראות מהתחזיות, העיתונות החינמית תשמור על היקפה ולא תגדל באופן משמעותי. צרכני החומר העיתונאי יעברו למדיה הדיגיטלית, בה היתרון של התאמת התכנים והיכולת לקבל תכנים מותאמים ממספר מקורות מהווים עבורם ערך מוסף גבוה יותר מהקריאה של העיתונות החינמית".

על-פי גורם בכיר מאוד בעיתונות הישראלית, מה שנותר לעיתונים כדי להתמודד מול החינמיות, אם הם לא רוצים להיכנע לה ולשוק הפרסום ההפכפך, הוא המותגיות. עיתונים שהם מותג בעל ערך מוסך עבור המפרסמים והקוראים יכולים לשרוד, גם בלי סקר ה-TGI, שמשנה לשנה קמים לו יותר מתנגדים.

"העיתונים הישראלים שורדים רק בזכות המותגיות שלהם", אומר אותו בכיר, "מי שרוצה להפיק בחינם, ולא יכול להרשות לעצמו להיות שלדון אדלסון, חייב לחיות בצורה סגפנית - הוצאות שכר נמוכות ומעט מאוד עובדים".

נתוני החשיפה לעיתונים יומיים

עוד כתבות

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

ח'ליל אל-חיה, בכיר בזרוע המדינית של חמאס שלקח חלק במשא ומתן לעסקה, במהלך ראיון לסוכנות הידיעות AP / צילום: Associated Press, Khalil Hamra

בכיר חמאס ל-AP: חמאס תניח את נשקה אם תקום מדינה פלסטינית

חבר הזרוע המדינית של חמאס, ח'ליל אל-חיה, קרא להקים מדינה פלסטינית בגבולות 67 • דיווח: צה"ל תקף בעומק השטח הלבנוני בבעלבכ • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • עדכונים בולטים

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה