גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תרמת זרע. מה לגבי מזונות?

מה קורה כשאישה דורשת מתורם זרע מזונות שאין ביכולתו לעמוד בהם?

פטיש דין משפט גזר דין עתירה דין וחשבון / צלם: פוטוס טו גו
פטיש דין משפט גזר דין עתירה דין וחשבון / צלם: פוטוס טו גו

גבר בשנות ה-40 לחייו, גרוש ואב לילדים, ניהל קשר רומנטי קצר-מועד עם רווקה בשנות ה-30 לחייה. על אף סיומה של מערכת היחסים, הגבר נענה לבקשת האישה להביא עמה ילד לעולם באמצעות הפריה מזרעו, ולשניים אכן נולדו תאומות.

האב, חסר השכלה אקדמאית, עובד כמדריך נוער במשכורת חודשית של כ-7,000 שקל וממצה בכך את פוטנציאל ההכנסה שלו. מאחר שלאורך השנים הוא פרנס ממשכורת זו לא רק את עצמו אלא גם את שני ילדיו מנישואיו, הוא מעולם לא צבר רכוש על שמו ואף מצוי בחובות רבים.

האישה, לעומת זאת, היא אקדמאית, עובדת בתפקיד ניהולי, משתכרת מעל ל-8,000 שקל בחודש ובנוסף מקבלת רכב מעבודתה. לאור זאת הגבר האמין להבטחה שנתנה לו, כאשר שכנעה אותו לתרום לה את זרעו, שלא יהיו לה דרישות כלכליות ממנו לאחר שייוולד הילד.

כאמור, בסופו של יום לא נולד ילד אחד אלא תאומות, ולמרות הבטחותיה המוקדמות, האישה פנתה לגבר בבקשה לקבל תמיכה כלכלית. האב הסכים לסייע באמצעות תשלום חודשי מצומצם, ולכן ניתן לשער את תדהמתו כאשר למרות נכונותו הוא קיבל לידיו תביעת מזונות של מעל ל-14 אלף שקל לחודש - פי שניים ממשכורתו.

חשוב לדעת כי מבחינה משפטית אין משמעות להבטחות שנותנת האם לאב בדבר ויתור על המזונות טרם הולדת הילד. הזכות לקבל מזונות מהאב היא זכות של הילד ולא של האם, ולפיכך היא אינה רשאית לוותר על המזונות בשמו, ובכל מקרה, כל הסכם שנוגע למזונות ילדים חייב לקבל אישור של בית המשפט בכדי שיהיה תקף.

בנוסף לכך, כאשר מדובר באב אמיד מבחינה כלכלית, גם נסיבות הורתו והולדתו של הילד אינן רלוונטיות, שכן ההסתכלות היא על הילד ולא על ההורה. נסיבות אלה אינן בשליטתו של הילד, הוא אינו אחראי לגניבת זרע, לתרומת זרע או לכל דרך אחרת, ואינו צריך "לשאת" בתוצאות. לילד יש אותם צרכים כלכליים אם הוא נולד לזוג אוהב או לזוג שונא, ומבחינת החוק המיושן, מי שצריך לשלם עבור צרכים אלה הוא האב.

למרות דברים אלה, בשנים האחרונות המגמה בבתי המשפט לענייני משפחה היא למצוא דרכים לצמצם את חובות המזונות המוטלים על אבות כדוגמת אב זה, המשתכרים שכר נמוך, ולחתור לאיזון כלכלי סביר יותר בין האב לאם.

בפסק הדין שניתן השבוע בבית המשפט לענייני משפחה בקריית גת, הרחיבה השופטת על הצורך לקדם את עיקרון השיוויון בין הגבר לאישה בתחום המזונות, הן על-ידי הפחתת סכום המזונות, אפילו למטה מהסכום המינימלי הקבוע כיום בפסיקה, והן על-ידי חיובה של האישה בחלק גדול יותר ממחצית עבור הוצאות חריגות.

למרות שסכום המזונות הבסיסיים המינימלי עומד כיום על סך של 1,300-1,400 שקל לחודש, במקרה זה פסקה השופטת כי האב ישלם לידי האם סך של 2,500 שקל לחודש בלבד עבור שתי הבנות, ובאורח חריג סכום זה כבר כולל בתוכו גם הוצאות עבור מדור. לגבי תשלום עבור המעון בו שוהות הפעוטות, האב ישתתף רק ב-35% מעלות זאת, לעומת 50% כמקובל, ובעלות של קייטנות וחוגים ישתתף ב-25% בלבד.

אם יש מקום להעביר ביקורת כלשהיא על פסק דין זה, היא על העובדה שהאם לא חויבה בתשלום הוצאות משפט בגין התביעה חסרת תום-הלב. הגשת כתב תביעה שבו נטען כי יש לחייב אב שמרוויח 7,000 שקל בחודש בתשלום מזונות בגובה 14 אלף שקל, היא שימוש לא ראוי בהליך משפטי והטרדת מערכת המשפט לשווא.

לו היה ניתן פסק דין שמחייב את האב במזונות אלה, האם יש דרך מעשית לגבות סכום כזה מאדם שאין לו רכוש אלא רק חובות? הרי גם אם ישליכו אותו לכלא וינערו את כיסיו, לא יצליחו להוציא ממנו כספים שאינם מותירים לו אפילו מינימום למחייתו. מאידך, הוכח בעבר כי כאשר נפסק סכום מזונות שהאב רואה אותו כהוגן ובר-השגה, הסיכוי שיישא בתשלום המזונות מרצונו וללא מעורבות של רשויות הגבייה הוא גבוה הרבה יותר.

■ עו"ד ליהיא כהן-דמבינסקי, מומחית לדיני משפחה וירושה, מנהלת פורום דיני משפחה ב"גלובס", בעלת אתר www.divorceinfo.co.il

עוד כתבות

רשות המסים / צילום: איל יצהר

הקלות מס לקרנות והטבות לחוזרים: כך מנסים באוצר לבלום את הירידה בהשקעות

הטבות מס דרמטיות, פטור ממע"מ ויצירת ודאות במיסוי - אלו רק חלק מהסעיפים הכלולים ברפורמה חדשה שנועדה להגביר את האטרקטיביות של ההייטק הישראלי ● מומחים במשק מברכים על היוזמה, אך קיים חשש מפני התנגדות של קרנות השקעה בתחומים כמו נדל"ן שאינן צפויות ליהנות מהרפורמה

מופע האבוקות בדרבי התל־אביבי שפוצץ / צילום: יהודה הליקמן, ספורטס רבי

האלימות משתוללת, והכדורגל הישראלי ניצב בצומת דרכים: איך מצילים אותו?

הביטול השנוי במחלוקת של הדרבי התל־אביבי העלה שוב לכותרות את חוליי הענף ● עזבו אשמים, השאלה היא איך מונעים הסלמה ● לתשומת־לב משטרת ישראל: בעולם כבר מצאו פתרונות ● כמה מילים מאוהד כדורגל מושבע

אסדת כריש / צילום: איל יצהר

בעלות מוערכת של מאות מיליוני דולרים: אנרג'יאן תקים צינור גז למדינה חדשה

אנרג'יאן מתכננת להקים צינור שיחבר את אסדת כריש למתקן ייצור חשמל של קבוצת Cyfield בלרנקה ● המהלך מותנה באישור הממשלה המקומית ועשוי לשבור את מונופול היבוא שלה, ואם יאושר, תהפוך קפריסין ליעד יצוא הגז השלישי של ישראל

רובע 3, תל אביב / צילום: גיא ליברמן

עיריות ת"א וירושלים עותרות לדיון נוסף בפסיקת העליון בנוגע להיטלי השבחה

שתי העיריות אינן משלימות עם פסק הדין שניתן לפני כשבועיים, שעלול לעלות להן בהפסדים של מיליוני שקלים ואף מיליארדים מהיטלי השבחה ● מומחים מעריכים כי סיכויי הבקשות להתקבל אינם גבוהים

החטופים החללים עומר נאוטרה, אסף חממי ועוז דניאל

זוהו החללים החטופים אסף חממי, עוז דניאל ועומר נאוטרה

משפחותיהם של החטופים החללים אל"ם אסף חממי ז"ל וסמ"ר עוז דניאל ז"ל עודכנו כי יקיריהן הושבו לישראל ● הנשיא טראמפ בישר על הזיהוי של עומר נאוטרה; אביו רונן: עומר בישראל, כמה כאב והקלה ● קנצלר גרמניה פרידריך מרץ שוחח אמש עם נתניהו: "הפסקת האש בעזה חייבת להימשך ולהחזיק מעמד" ● הנשיא טראמפ: "הייתי צריך ללחוץ קצת על נתניהו כדי להשיג את ההסכם לסיום המלחמה" ● עדכונים שוטפים

מכשיר האולטרסאונד הביתי של פלסאנמור / צילום: מצגת החברה

פלסאנמור נוסקת בעקבות קבלת אישור ה-FDA לאולטרסאונד הביתי

החברה, המפתחת מכשירי אולטרסאונד לשימוש ביתי ע"י נשים בהריון, הודיעה על קבלת אישור מה-FDA לשווק את מוצריה בארה"ב ● כעת היא נערכת לשווק את המוצר שלה עצמאית, אם כי אינה פוסלת הסכם עם מפיצים ● מנכ"ל פלסאנמור, ד"ר אלעזר זוננשיין: "אנחנו עצמאיים לחלוטין בתהליך היצור שלנו ומוכנים לשוק האמריקאי"

מארק צוקרברג, סונדאר פיצ'אי, סאטיה נאדלה, אנדי ג'סי / צילום: ap

"הקפקס": הסעיף שנחשב לשולי בדוחות ענקיות הטק, וכעת גונב את ההצגה

גוגל, אמזון, מיקרוסופט ומטא הציגו זינוק בהוצאות הון, קפקס (CAPEX), אך גם שמרו על רווחיות ● הוצאות אלה הן השקעות בתשתיות ובציוד הוני לטווח ארוך, שהפכו לליבת מהפכת ה־AI ● אולם בשוק עולות תהיות: האם ההחזר העתידי יצדיק את ההשקעה המסיבית?

חדשות הביומד / צילום: יונתן בלום

גלוטן הוא לא הבעיה? כתב העת שמערער על אחת הרגישויות הפופולריות בעולם

מאמר בכתב העת הרפואי "Lancet" טוען כי רוב האנשים שמדווחים על רגישות לגלוטן אינם מגיבים אליו כלל ● רמי לוי יתרום 5 מיליון שקל למכון השיקום של הדסה ● NeuroKaire הישראלית משתפת פעולה עם Compass Pathways הבריטית בתחום התרופות הפסיכדליות ● יורוג’ן קיבלה קוד ביטוחי קבוע לתרופה החדשה שלה ● ומחזור סטארט־אפים חדש של קרן דנגור והשגרירות הבריטית יתמקד בבריאות הנפש ● השבוע בביומד

אילוסטרציה: shutterstock

מכירת הענק של מנכ"ל אנבידיה, השיא של באפט ואילו מניות יזנקו היום בת"א?

בורסת תל אביב תפתח היום את המסחר אחרי שנרשמו שיאים חדשים ועליות חדות במדדים המקומיים ● המשקיעים יעקבו אחר עונת הדוחות של טבע, נובה ואודיוקודס, לצד המתיחות הגיאופוליטית וההשפעות מוול סטריט – שם אמזון זינקה, מטא צנחה והביטקוין איבד גובה ● ומה צפוי במניות הדואליות?

עו''ד יפעת תומר ירושלמי, צילום: דובר צה''ל

המשטרה עצרה את הפצ"רית האלופה יפעת תומר-ירושלמי

החשדות נגדה: מרמה, הפרת אמונים והפרת חובה ● האלופה אותרה בחיים לאחר שעות של חיפושים נרחבים מאז שנעלמה והותירה מכתב למשפחתה ● לאחר שכתבה את המכתב נסעה עם רכבה לכיוון חוף הצוק שם נטשה אותו ● המשטרה פועלת כעת לאתר את מכשירה הסלולרי של תומר-ירושלמי – שלא נמצא בזירה ● גם התובע הצבאי הראשי הקודם נעצר במסגרת הפרשה • שניהם יובאו בבוקר להארכת מעצר

צחי אבו / צילום: יונתן בלום

"יש לנו דירות עם 8% תשואה. אז שאנפיק כמו דירה בת"א שמפסידה?"

ב־2019, צחי אבו קיבל לידיו את חברת הנדל"ן המשפחתית ששלטה על מחצית מעתודות הקרקע של אשדוד ● הוא החליט שהוא יוצא מעיר הנמל, רכש נכסים של יצחק תשובה, התחרה עם צחי נחמיאס על קניון בנהריה והפך את העסק לאימפריה של מיליארדים

דרמה בשישים שניות: הישראלים שמביאים את הטרנד הסיני למערב

הן קצרצרות, ורטיקליות ומסתיימות בקליף האנגר: המיקרו־סדרות שכבשו את סין בקורונה תופסות תאוצה ומגלגלות מאות מיליוני דולרים בעולם - בעיקר בארה"ב ● כעת, יזמי גיימינג ומפיקי על ישראלים מסתערים על השוק שנשלט עד כה ע"י חברות סיניות, כשהם חמושים במודל תשלום חכם מעולם משחקי המובייל, שממיר סקרנות בהכנסה ● האם זהו טרנד חולף, או תחילתו של עידן חדש ורווחי במיוחד בבידור?

הנשיא נברוצקי ומשפחתו במהלך הקמפיין. גבר ברוב קטן על המועמד הליברלי / צילום: ap, Czarek Sokolowski

אירופה בעקבותיה: זה הצעד של פולין להילחם במשבר הילודה

הפרלמנט הפולני אישר בקריאה ראשונה את הצעת החוק שיזם הנשיא החדש: פטור ממס הכנסה למשפחות עם שני ילדים ● המהלך ספג ביקורת רבה, אבל הוא מייצג את הרצון הגובר של מדינות היבשת להילחם בשד הדמוגרפי ● גם בליטא, הונגריה וצ'כיה כבר נקטו צעדים דומים ● האם זו מדיניות שישראלים, שנאבקים ביוקר המחיה, יכולים לקנא בה?

בלייר בשארם. המפרציות מתנגדות, קטאר תתגמש / צילום: ap, Suzanne Plunkett

טוני בלייר הוא האיש של טראמפ לניהול עזה. האם המתווכות ישכנעו אותו אחרת?

היכרות רבת-שנים עם הסכסוך במזרח התיכון ויחסים קרובים עם החתן ג'ארד קושנר הפכו את טוני בלייר לנבחר של טראמפ לניהול עזה ● מי שסיבך את בריטניה בפלישה לעיראק ונחשב לפרו-ישראלי לא יכול להתקבל בקונצנזוס לג'וב המסתמן ● האם הוא יצליח לשכנע את המתווכות?

משרד האוצר בירושלים / צילום: Shutterstock

כדי לעודד השקעה בהייטק: משרד האוצר מעניק הטבות מס מפליגות לקרנות הישראליות

במסיבת עיתונאים שנערכה היום, עדכן משרד האוצר ברפורמת הפחתת המס על קרנות ההשקעה בהייטק ● בין היתר: הורדה משמעותית במס על דמי הצלחה, הטבה להייטקיסטים השוהים בחו"ל וגם הקלה לחברות בינלאומיות שמעוניינות לרכוש חברות ישראליות ● ברקע: ירידה של 80% בהשקעות בהון סיכון הישראלי

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

המסחר צפוי להיפתח במגמה מעורבת ● מיטב: המשך העליות בוול סטריט מקרב את הצורך בהתערבות בנק ישראל לבלימת התחזקות השקל ● סיגמא קלריטי: הזינוק במניות הבנייה, מוגזם, ההזדמנויות בת"א הן לא בענף הזה ● ה-OECD נותן לישראל תחזית פיסקאלית ארוכת טווח יחסית חיובית ● וול סטריט: שבע המופלאות מהוות כבר כ-40% מ-S&P 500, "ביג שורט" מזהיר מבועה ו"מלך האג"ח" מוכר אג"ח ארה"ב ● ההיסטוריה מלמדת: סבירות של 86% שגם נובמבר ודצמבר יסתיימו בעליות בניו יורק ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר

זירת נפילת הטיל האיראני בבית החולים סורוקה בבאר שבע / צילום: ap, Leo Correa

מאות מיליוני שקלים: תרומת הענק לשיקום בית החולים סורוקה

עקב פגיעת הטיל האיראני ביוני האחרון, בית החולים סורוקה בבאר שבע קיבל היום אישור רשמי לתקציב השיקום שלו: 360 מיליון שקל מהמדינה ועוד 100 מיליון דולר כתרומה מהפילנתרופ סילבן אדמס ● התרומה של אדמס היא הגדולה ביותר לבית החולים מאז הקמתו ● מנכ"ל סורוקה, פרופ' שלומי קודש: "זו תרומה שתשנה את פני המרכז הרפואי"

דן גרטלר / צילום: שלומי יוסף

בית המשפט בביקורת על הבורר אורנשטיין: "בהתנהלותו נפלו פגמים"

בית המשפט המחוזי קבע כי הפסק, שפרסם השופט בדימוס איתן אורנשטיין באפריל 2024, לא יקבל כרגע תוקף של פסק דין, אך גם לא יבוטל ויחזור לאורנשטיין ● השופטת דחתה את טענת גרטלר כי אורנשטיין היה בניגוד עניינים אך מתחה ביקורת על השופט לשעבר לגבי פגיעה בזכות הטיעון של הצדדים

הבנקים מסתערים על המטבעות היציבים / צילום: Shutterstock

כשהבינו שלא יוכלו לנצח אותם: הבנקים מסתערים על המטבעות היציבים

הבנקים הגדולים בעולם עברו מהתעלמות וחשש מהמטבעות הדיגיטליים היציבים, לאימוץ מסיבי ● במקביל, המטבעות היציבים הופכים לנשק שובר שוויון במאבק על הכסף העולמי ● אילו חברות ייהנו מכך, מי צפויות להיפגע ולהפסיד, ומה ההשלכות על המערכת הפיננסית בישראל?

הטבות המס לחברות הייטק / איור: Shutterstock

יש לכם חודשיים לבצע את תכנון המס הזה. והוא יכול לחסוך לכם הון

פחות מחודשיים לסוף השנה, גלובס יוצא בסדרת כתבות על ההטבות והתכנונים שיעזרו לכם לחסוך במס על ההשקעות שלכם. והפעם - קיזוז הפסדי הון ● איך הפסדים בהשקעה אחת, יכולים לחסוך במס בהשקעה אחרת, על איזה נכסים ההטבה חלה ועד מתי אפשר לממש את הזכאות?