גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דור ללא עתיד פנסיוני

הממשלה צריכה לראות בעובד אזרח שזכאי לרשת ביטחון ולא "אויב התקציב"

משה כחלון / צילום: אמיר סלמן - הארץ
משה כחלון / צילום: אמיר סלמן - הארץ

בלקסיקון של הפוליטיקה הישראלית, "רפורמה" היא כל דבר אשר יביא ליחסי-ציבור טובים לשר הממונה, ולראש-הממשלה; ואילו "משבר" הוא דבר שיתרחש בעתיד הלא קרוב, כאשר שניהם כבר לא יהיו בתפקיד שנים רבות. את הכלל הפשוט הזה צריך לזכור כאשר דנים ביוזמה של שר האוצר משה כחלון להגדיל באופן פרוגרסיבי את ההפרשות של עובדים שזכאים לפנסיה תקציבית עד ל-7% משכרם.

אין ספק שסוגיית הפנסיה התקציבית דורשת טיפול, בשל ההתחייבות העצומה של הממשלה, ובעצם של הציבור כולו, אשר מגיעה למאות-מיליארדי שקלים במהלך השנים הבאות. ייתכן שהיה צורך בפרוגרסיביות גדולה יותר, כדי שעיקר הנטל ייפול על בעלי שכר גבוה במיוחד, אך בעיקרון יש פה מהלך של התמודדות נדרשת.

אלא שמי שנדרש לסוגיית הפנסיה התקציבית היה צריך לעשות זאת במסגרת של צעדים הרבה יותר נרחבים, והרבה יותר נדרשים, כדי למנוע את המשבר הפנסיוני אשר יפגע בחלקים גדולים של העובדים בישראל, במיוחד כאלה שהם מתחת לגיל 40. אם לא ייעשו מהלכים הכרחיים כדי למנוע את המשבר הזה, שיעור גדול יחסית של אותה אוכלוסיית עובדים אלה יסבלו מירידה דרסטית ברמת חייהם עם פרישתם, וחלקם אף יחיו בעוני ובמחסור.

הדור הזה של העובדים בא לשוק העבודה כמעט ללא רשת ביטחון, בכל מה שקשור לחיסכון הפנסיוני. הממשלה הסירה מעליה כל אחריות לגורלם הפנסיוני, פרט לתשלומי הביטוח הלאומי. עובדים אלה אמורים לבסס את תשלומי הקצבה הפנסיונית על מה שיחסכו מתוך שכרם. זאת, כאשר המשק הישראלי מבוסס, בחלקים גדולים שלו, על העיקרון של "שכר נמוך - פריון נמוך", והמדיניות הממשלתית מטילה על משפחות עול גדול והולך של מימון שירותי חינוך ובריאות.

אז למה יכול לצפות זוג הורים עם הכנסה משותפת שבין 8,000 שקל ל-15,000 שקל לחודש? כל החיסכון שלהם יהיה מוסדי; כלומר, ההפרשות שלהם לקרנות פנסיה, ובמשך שנים רבות הם ייאלצו להוציא סכומים גדולים יותר מהכנסותיהם, בעיקר על השלמת שירותי חינוך, תשלומי משכנתא, טיפולי רפואיים שלא כלולים בסל ועוד. במקרים רבים הם יסבלו מפיטורים, ואולי אף מתקופות אבטלה.

כאשר הם יגיעו לגיל פרישה, אם הם לא יפוטרו קודם לכן, הם יגלו שהקצבה שהובטחה להם על-ידי המוסד לביטוח לאומי אינה אפשרית, שכן הממשלה רוקנה את הקרן של הביטוח לאומי, שהייתה אמורה לממן קצבה זו. מה שיישאר להם זה חיסכון של כמה מאות-אלפי שקלים, שיתורגם לקצבה חודשית של כמה אלפי שקלים לחודש.

הבעיה עם תיאור זה היא, שלא מדובר באיזה סיפור מדע בדיוני או אפוקליפטי, אלא במציאות עתידית ידועה, אשר "זכתה" כבר להתייחסויות רבות. השאלה היא - מה אמורה ממשלה לעשות עם המידע הזה, והאם היא מוכנה לנקוט צעדים נדרשים לשיפור המצב. אם לשפוט על-פי התנהגות הממשלות בישראל, אין לצפות שמשהו ישתנה בקרוב.

כך, למשל, לפני שנה ערכה ועדת הכספים של הכנסת דיון על הצורך להגדיל את הפרשות המעסיקים לביטוח הלאומי, וכן השתתפות הממשלה בהגדלת הרזרבה האקטוארית שלה. למהלכים אלה אין כל זכר בהצעת התקציב שאישרה הממשלה.

הנטייה של ממשלות רבות בעולם, וגם בישראל, היא לראות באפשרות של משבר הזדמנות לקצץ בזכויות עובדים, ו/או להסיר מעליהן אחריות נוספת -- למשל, הקטנת קצבאות, או העלאת גיל הפרישה, גם כאשר יודעים שמהלך זה רק יעביר את הבעיה הכספית לכיס של העובד אשר יישאר ללא עבודה ממילא שנים לפני הפרישה הרשמית.

רפורמה אמיתית הייתה מסתכלת על העובדים לא כאל "אויבי התקציב", אלא כאזרחים אשר ממשלתם חייבת לספק להם רשת ביטחון. רפורמה אמיתית הייתה מבססת חלק מהפנסיה, נניח רבע ממנה, על שיטה של זכויות פנסיה בהתאם לוותק בעבודה והשכר, ובמקביל פועלת לשיקום העתודות של הביטוח הלאומי. שני צעדים אלה היו מספקים רשת ביטחון מינימלית לעובדים, ולפחות מונעים מקרים של עוני לאחר פרישה.

למען האמת, מקום לאופטימיות אין. לרבים נראה כי פנסיה היא בעיה רחוקה, גורמת לפיהוקים ונחשבת למשהו שמתעניינים בו רק סמוך לגיל הפרישה. באין לחץ ציבורי לשינוי יסודי, הממשלה תמשיך בהקטנת אחריותה לרווחה העתידית של העובדים.

כפי שצוין, אם זה לא יוצר יחסי-ציבור טובים - מדוע צריך לשנות משהו בהתנהגות הציבורית? ששר האוצר בעוד 30 שנה ידאג לפנסיונרים, בינתיים אפשר להמשיך בדרך אל המשבר.

עוד כתבות

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

הוא חתום על אחד האקזיטים המדהימים בתולדות ישראל אבל 4 חברות שלו כבר נקלעו לקשיים. למה זה קורה?

בני לנדא נחשב לאחד מהיזמים הבולטים בישראל, בין היתר, בזכות האקזיט המדהים של אינדיגו ואלף פטנטים שרשם ● אך לפחות ארבע חברות המקושרות אליו נקלעו לקשיים - בשל פיתוחים יקרים, קצב חדירה איטי לשוק, תלות במשקיעים אירופים והשלכות המלחמה ● האם מדובר בצירוף מקרים מצער, או בכשל מובנה במודל?

בינה מלאכותית ציבורית בסין / צילום: Shutterstock

מודל AI חדש הושק היום. מה תהיה ההשפעה שלו על התחום החם בוול סטריט?

חברת באידו הסינית הכריזה על הפיכת מודל השפה של לקוד פתוח, שניתן להשתמש בו באופן עצמאי ובחינם ● מדובר על בשורה מרעישה בתחום הבינה המלאכותית, אך יש מי שלא ממהר להתרגש: "קוד פתוח אינו בהכרח שקול לשקיפות מלאה", מסבירים אנליסטים

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

עסקים סגורים בקניון ערים כפר סבא בזמן מבצע ''עם כלביא'' / צילום: רמי זרנגר

"לעג לרש": ביקורת חריפה במשק על מתווה הפיצויים לעסקים

במשק טוענים כי המתווה שפורסם לא יספק מענה לנזקים האמיתיים שנגרמו לעסקים כתוצאה ממלחמת "עם כלביא" - ובמיוחד לעסקים הקטנים והזעירים ● "גם אם הפיצוי יגיע, עבור עסקים קטנים וזעירים ככל הנראה זה יהיה מעט מדי ומאוחר מדי"

ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: יוסי כהן

החמרה בפיקוח על הנפקות בבורסה: מפיצים יידרשו להירשם ולדווח לרשות ני"ע

בעקבות העלייה בפעילות המפיצים בשוק ההון, רשות ניירות ערך תחייב גופים שפעלו עד כה בענף ללא פיקוח להירשם במרשם החתמים – גם אם אינם מציעים חיתום ● מרבית המפיצים כבר רשומים, אך ברשות פועלים להגביר את הפיקוח על גורמים נוספים הגוזרים קופון מהנפקות

טל יעקובסון, מנכ''ל פריון / צילום: אוהד דיין

איך לדבר על שיווק בשפה שסמנכ"לי כספים מבינים, והקשר ל-AI

תעשיית הפרסום הדיגיטלי צמאה לא רק ליצירתיות, אלא גם לאופטימיזציה ומדידה עסקית, אומר טל יעקובסון מנכ"ל פריון, שרכשה את Greenbids המתמחה ברכש מדיה מבוסס בינה מלאכותית ● "עכשיו אנחנו בשוק של 750 מיליארד דולר, שמחבר קריאייטיב, מדיה וטכנולוגיה"

מטוס F-15 של חיל האוויר האמריקאי / צילום: Reuters, Mark Cosgrove

מערכת ישראלית תשמש את חיל האוויר האמריקאי

לגלובס נודע כי מערכת של חברת TSG הישראלית תוטמע בחיל האוויר האמריקאי, כחלק מעסקה בגובה מאות אלפי דולרים

מייסדי אימג'ין. מימין לשמאל: יהונתן צלח, דין ביתן, שחר פורת והמדענית הראשית ד''ר נורית פז-יעקב / צילום: כפיר זיו

גיוס של 23 מיליון דולר לחברת אימג'ין AI בהובלת לארי אליסון

גיוס סבב נוסף בהיקף של 23 מיליון דולר לאימג'ין AI, שפיתחה טכנולוגיה לגילוי מהיר של סרטן, שאותו מוביל, כמו את סבב הגיוס הקודם, מייסד חברת אורקל והמשקיע לארי אליסון ● בעקבות הגיוס הנוכחי, סך ההשקעות בחברה מגיע ל-45 מיליון דולר

ועדת חוץ וביטחון / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

דרמה פוליטית: גדי איזנקוט פורש מהמחנה הממלכתי ויתפטר מהכנסת

איזנקוט אמר בשיחות סגורות כי "הפריימריז כפי שהתגבשו במחנה הממלכתי לא מאפשרים התמודדות אמיתית, ואינם מבטאים עקרונות דמוקרטיזציה שנדרשים בראייתי למפלגת שלטון" • בתחילת החודש, סיעת המחנה הממלכתי קיימה ישיבה שבסופה הוחלט כי ייערכו בחירות לראשות המפלגה

בניין מערכת וואלה בתל אביב / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

גל העזיבות בוואלה נמשך: סגן העורך דוד רוזנטל עוזב אחרי חודשיים בתפקיד

התפקיד הבא של רוזנטל: עורך אתר "ישראל היום" ● בוואלה הודיעו כי ליאת להב תחליף את רוזנטל ותמונה לסגנית העורך הראשי ● לאחרונה עזבו את וואלה גם סגן העורך צחי קומה, המנכ"ל עידן אלרום והפרשן המדיני ברק רביד

יצחק מירילשוילי, בעלי רוטשטיין וערוץ 14 / צילום: wikimedia ,RONENGOLDMAN.COM

קבלת פנים צוננת: המניה שנפלה ביומה הראשון במסחר

אנשי העיר, חברת הנדל"ן שבשליטת רוטשטיין, ירדה בחדות בבורסה בתל אביב, לאחר שהשלימה הנפקה ראשונית לפי שווי של רבע מיליארד שקל

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

המניה הלוהטת שחזרה לככב בוול סטריט, והמניות שאכזבו בת"א

האופטימיות ביחס להסכמי הסחר והמערכה הקצרה עם איראן צבעו את המסכים בבורסה בתל אביב ובוול סטריט בירוק במהלך החודש החולף ● סקטור השבבים ובעיקר מניית אנבידיה הובילו את העליות, מי אכזבו והאם הראלי יימשך?

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג / צילום: ap, Nic Coury

האם זו החברה הראשונה בוול סטריט שתגיע לשווי שוק של 6 טריליון דולר

58 מתוך 66 האנליסטים שמסקרים את מניית אנבידיה בוול סטריט ממליצים לרכוש אותה, ואנליסט אחד אף צופה שהיא תזנק עד למחיר של 250 דולר, כ-60% מעל מחירה כעת ● "אנחנו בנקודה שבה אנבידיה מתחילה להגדיל את ייצור שבבי ה-Blackwell"

סטיב וויטקוף, השליח האמריקאי למזרח התיכון / צילום: ap, Evelyn Hockstein

גורם המעורה במו"מ: תיתכן פריצת דרך לעסקה מול חמאס בזמן הקרוב

איראן: מתקני הגרעין שלנו ניזוקו בצורה קשה, אין לפי שעה תאריך לחידוש שיחות הגרעין ● שרי החוץ של מדינות ה-G7: יש לפעול לחידוש המו"מ עם איראן על הסכם הגרעין ● נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הסיר את הסנקציות מהמשטר בסוריה ● דיווחים ערביים: כוחות צה"ל פועלים באזור שכם ● עדכונים שוטפים

שלמה אליהו, בעל השליטה במגדל / צילום: תמר מצפי

לחץ המכירות על מניית מגדל השתחרר, ואליהו כבר מורווח מעל 3 מיליארד שקל

מימוש אופציות על־ידי גופים מוסדיים הכביד עד לאחרונה על מניית מגדל ● בעל השליטה, שלמה אליהו, יכול כעת לחייך, אך השקעה במדד הביטוח הייתה מניבה לו תשואה של פי כמה וכמה

מבנה נטוש בחיפה / צילום: תמר מצפי

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים. לעירייה יש יוזמה להשמיש אותם

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים, הגורעים מהכנסות הארנונה כ־33 מיליון שקל בשנה ● כעת בעירייה נוקטים במספר צעדים להילחם בתופעה, בין היתר בעירייה יסייעו בקידום תוכניות או היתרי בנייה, כמו גם קידום חקיקה על פיה יחויבו בעלי הנכסים לשלם עליהם ארנונה לאחר 3 שנים

כסף בקיר. עם שחר שני / צילום: פרטי

תכנון המס אפשר לו לקנות שתי דירות להשקעה, והוא רק בן 23

שחר שני עבד כנער בצביעת בתים ובשיפוצים, ולכן לא נבהל מקניית דירה שזקוקה לשיפוץ ● לאחר מכן מינף את הניסיון שצבר בבית ואת מבצעי הקבלנים - כדי להחזיק שתי דירות בגיל שבו רוב הצעירים עוד חוסכים לטיול אחרי צבא

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בת"א לאחר יום מסחר תנודתי; מדד הביומד ירד בכ-2%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.4% ● החשב הכללי: "השפעת המלחמה על הגירעון מתונה" ● פרמיית הסיכון של ישראל ממשיכה לרדת ● בעקבות פרישת המנכ"לים בנופר אנרג'י, בקשה לתביעה ייצוגית נגד החברה ● במיטב מצביעים על חולשה של הכלכלה בארה"ב ● למרות שהיא בשיאה, בוול סטריט אופטימיים לגבי אנבידיה: "תגיע לשווי שוק של 6 טריליון דולר"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; רובינהוד קפצה ב-13%, פלנטיר בכ-4%

נאסד"ק עלה ב-0.5% ● אירופה ננעלה בירידות קלות ● פעילות הייצור בסין התכווצה בחודש יוני זה החודש השלישי ברציפות ● קנדה מבטלת את המס על שירותים דיגיטליים "מתוך ציפייה" להסכם סחר כולל עם ארה"ב ● סין מזהירה את ארה"ב כי לא תסבול הסכמי סחר עם מדינות אחרות אשר מנוגדים לאינטרסים שלה ● בוול סטריט, שבוע המסחר יהיה מקוצר ויסתיים ביום חמישי ב-20:00 שעון ישראל

מטוסים בנתב''ג / צילום: Shutterstock, Dmitry Pistrov

חברות התעופה מבקשות פטור רטרואקטיבי על הטיסות שבוטלו, איך זה ישפיע עליכם?

חברות התעופה פנו בבקשה דחופה להעניק להם פטור רטרואקטיבי מחובת מתן הטבות לנוסעים שטיסותיהם בוטלו או שונו בעקבות מבצע "עם כלביא" ● במקביל, אלפי ישראלים כבר תובעים את חברות התעופה על הפרת זכויותיהם במהלך תקופת המבצע ● נראה כי בחברות התעופה מנסים לדחוף לשינויים רגולטוריים כדי להימנע מתביעות הענק ● ומה קבעו בתי המשפט במשברי תעופה עולמיים?