גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חלשה כלכלית מאנגליה, איטליה וספרד: הבונדסליגה יוצאת לדרך

הליגה הגרמנית מתקשה להתחרות פיננסית עם מתחרותיה האירופיות ■ בהתחשב בקושי הגדול לשנות את תרבות הצריכה ולהביא את הצופים הגרמנים לרכוש ערוצי פרימיום שמשדרים כדורגל - הפתרון המסתמן להעלאת ההכנסות שונה לגמרי: שיווק אגרסיבי במזרח הרחוק

ארתורו וידאל, קווין דה ברוינה, סטפן קיסלינג / צילומים: רויטרס
ארתורו וידאל, קווין דה ברוינה, סטפן קיסלינג / צילומים: רויטרס

לבאיירן מינכן יש בעיה. למרות 260 אלף חברי מועדון, אצטדיון מלא בכל משחק עם קרוב ל-73 אלף צופים ו-1.3 מיליון חולצות רשמיות שלה שנמכרו בעונה שעברה - הקבוצה ניצבת במקום השלישי ברשימת הקבוצות המכניסות בעולם של דלויט עם 488 מיליון אירו. במיוחד הצד המסחרי מצליח לבווארים: 292 מיליון אירו מחסויות, פרסומות ומרצ'נדייז. אז רגע, מה הבעיה? ובכן, ההכנסות מזכויות שידור - זה מה שרע.

טלוויזיה, אם כן, זהו הסיפור העיקרי שמעיב על כלכלת הבונדסליגה.

למרות ההעפלה לחצי גמר ליגת האלופות ב-2013/14, סך ההכנסות מסעיף הטלוויזיה של באיירן בעונה זו עמד על 107.7 מיליון אירו בלבד, שהם 1.9 מיליון אירו בלבד יותר מאברטון האנגלית, שדורגה 20 ברשימה של דלויט. הסיבה לכך: הבונדסליגה, שגירסת 2015/16 תצא מחר לדרך - פשוט לא מייצרת מספיק כסף מזכויות שידור. ב-2014/15 עמדו ההכנסות של באיירן מהסעיף הזה על 71.9 מיליון אירו, סכום שגורם אפילו לקווינס פארק ריינג'רס, שירדה מהפרמיירליג מהמקום האחרון - להתפקע מצחוק.

חוזי הטלוויזיה של הבונדסליגה (והבונדסליגה 2) היו שווים בעונה החולפת סך של 850 מיליון אירו - 692 מיליון מהזכיינים המקומיים ועוד 153 מיליון מהבינלאומיים. מילא אנגליה העשירה, אבל הפיגור גדול אפילו מול הליגה האיטלקית הדועכת תמידית, שאיכשהו יהיו שווים חוזי השידורים שלה לעונת 2015/16 סך של 945 מיליון אירו מהזכיינים המקומיים - ועוד 186 מיליון אירו מאלו שבחו"ל. בספרד הענייה נמצאים בעיצומם של המכרזים לקראת העונה הקרובה - אבל במינהלת מדברים על סך של 1.2 מיליארד אירו מהזכויות. הזדמנות לגרמניה לשפר את מעמדה תגיע רק החל מעונת 2017/18, כאשר המכרזים צפויים לצאת לפחות עוד שנה מהיום.

הסיבות למצב העגום הזה? המדינה עשירה, אבל הקונספט של ערוצי פרימיום בתשלום לא ממש תפס אצלה: ל-Sky המונופוליסטית יש 4.23 מיליון מנויים בסך הכל (במגמת עלייה), מהם רואים כדורגל במצטבר, על-פני מחזור ליגה של שלושה ימים - 3.6 מיליון איש (כולל כפילויות), כ-1.5 מיליון ב"פיק". בגרמניה יש למעלה מ-80 מיליון תושבים, בכל בריטניה פחות מ-65 מיליון, אבל בממלכה יש יותר מ-11 מיליון מחוברים לערוצים בתשלום של Sky, שרובם רואה כדורגל, ויש בנוסף גם את בסיס המנויים של BT (בריטיש טלקום).

רק בתחילת שנות האלפיים התחילו בכלל לחשוב בבונדסליגה על הקונספט של מכירת זכויות בחו"ל. פה כמובן הפוטנציאל הגדול. המטרה הראשונה - "להכפיל את הסכום שמתקבל מהטלוויזיה העולמית", אמר ל"קיקר" יירג דאוביצר, מנכ"ל "DFL אנטרפרייזס", חברת בת של מינהלת הליגה. כבר ב-2013 נחתם חוזה עם תאגיד הענק "פוקס המאה ה-21", שישווק את הליגה בארה"ב ל-90 מיליון בתי אב (15 מיליון עד היום) ול-80 שווקים בארבע יבשות.

***

אבל חוזי טלוויזיה קולקטיביים לא מספיקים. הליגה והמועדונים צריכים לעבוד בעצמם. "אינטרנציונאליזירונג" היא מילת הקסם בגרמניה. הפוטנציאל קיים, הבונדסליגה מספקת ממוצע שערים גבוה, יש לה ממוצע גיל נמוך של שחקנים - וסיפורים למכור. קרל היינץ-רומיניגה, מנכ"ל באיירן, קרא לשאר המועדונים "לצאת החוצה, לאמריקה ולאסיה". לבאיירן עצמה יש כבר נציגות בניו יורק, ובקרוב גם בסין. ב-2014 יצאה המבורג למסע באינדונזיה, שטוטגרט לדרום אפריקה, וולפסבורג לסין (עם עצירה באמירויות). השנה יצאו וולפסבורג והאנובר לפולין, באיירן לסין (שלושה משחקים בשישה ימים, יחסי ציבור וחנוכת חנות אוהדים אונליין במדינה), והדוגמא הטובה ביותר - בורוסיה דורטמונד בדרום מזרח אסיה: 31 שעות טיסה על-פני 25 אלף קילומטר, 135 שעות עמוסות בפגישות, מסיבות ואירועי PR, כמו גם בשלושה משחקי כדורגל ביפן, מלזיה וסינגפור - וחמישה אימונים מפרכים לקראת העונה. המועדון מעריך שיש לו 25 מיליון אוהדים באיזור, ו"לבקר אותם זו חובה, אם אתה רוצה להיות מועדון גדול", אומר המנכ"ל האנס-יואכים ואצקה. מי שאחראי למסע הוא קארסן קראמר, מנהל שיווק במועדון ומי שנחשב לכוכב עולה בתחום. קראמר אחראי להצלחת הסלוגן "אהבה אמיתית" ולזיהוי המועדון עם יושרה וכנות, כשהוא מוכר מותג במיליונים ועדיין משמר את אהבת האוהדים הוותיקים, כפי שכותב העיתון "ווסטפאלנפוסט". מחקר של אוניברסיטת בראונשווייג הראה שאף מותג בגרמניה אינו מוצלח כמו בורוסיה דורטמונד.

הפנייה לאסיה מתבצעת בארגון מדוקדק. קראמר זיהה שלושה שווקי יעד: יפן, בזכות שינז'י קגאווה ובזכות היכרות מאז 1997, אז שיחקה דורטמונד, זוכת ליגת האלופות - בטוקיו; סינגפור ומלזיה. בטוקיו יש לבורוסיה אקדמיה עם מאמן במשרה מלאה, בסינגפור נציגות קבועה, ובמלזיה שיתוף פעולה בנוער עם קבוצת ג'והור סאות'רן טייגרס. שני שגרירי המועדון, כוכבי העבר קרל-היינץ רידלה ולארס ריקן - מגיעים לפחות פעמיים בשנה לאיזור.

בראיון ל"קיקר", הסביר קראמר שזו נקודת הזמן האידיאלית: "בלי ליגת אלופות אין 'אינטרנציונאליזירונג'. כך אנו מפצים על ההיעדרות בשנה הקרובה, בזכות ארבע שנים רצופות במפעל". אבל ביקור בודד לא מספיק, וגם 4 מיליון אירו הכנסות כתוצאה ממנו אינם פקטור."אנחנו מזמינים עיתונאים ואנשי תקשורת אלינו לדורטמונד, נתגבר את המשרד בסינגפור, אולי נרחיב את פעילות האקדמיה ויש לנו ספונסר שדואג למודעות בתקשורת. סוכנות נסיעות יפנית מביאה מדי משחק בית 20 עד 40 אוהדים יפנים לדורטמונד".

לקראת פתיחת העונה, כתב אתמול (ה') נשיא מינהלת הליגה ריינהארד ראובאל: "המטרה שלנו להיות גם בעתיד בין שלוש הליגות הבכירות באירופה מבחינת הכנסות. לכן צריכים הליגה והמועדונים להיות יצירתיים וגמישים. גם ובעיקר מנקודת המבט של רכישת שווקים בינלאומיים חדשים, בלי לאבד את תרבות הכדורגל המסורתית שלנו ואת האוהדים". למרות חולשת חוזי השידור, ההכנסות של הבונדסליגה עומדות על קרוב ל-2.5 מיליארד אירו בשנה. ביולי פירסמה חברת Repucom שההכנסות מזכויות שמיות על אצטדיונים בגרמניה מגיעות ליותר מ-48 מיליון אירו בשנה, כ-50% יותר מבבריטניה. וחוזי השידורים הבאים? "ב-2017 יוכלו הסכומים לצמוח לסביבות המיליארד אירו בשנה", אמר תומאס טרס, מנהל הכספים של דורטמונד. שזה אמנם לא בסקאלות של הפרמיירליג - אבל זה עדיין, בואו לא נתבלבל - בטופ העולמי.

עוד כתבות

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"