גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הדברים שלא רוצים שתדעו בקרב על הגז / אלי ציפורי

למה יו"רית רשות החשמל לא מפרסמת את הפרוטוקולים המעידים על תמיכתה בחוזה הגז עם חברת החשמל? ■ דעה / אלי ציפורי

אורית פרקש הכהן, דרור שטרום ושלי יחימוביץ' / צילום: אוריה תדמור, איל יצהר, תמר מצפי
אורית פרקש הכהן, דרור שטרום ושלי יחימוביץ' / צילום: אוריה תדמור, איל יצהר, תמר מצפי

התמיכה הכמעט חד-משמעית של הנגידה ד"ר קרנית פלוג במתווה הגז ("הוא סביר, עונה על צורכי המשק וצריך לקדמו") הוציאה את האוויר לחלוטין מהניסיונות ומהספינים המביכים להפוך את אורית פרקש-הכהן, יו"רית רשות החשמל, לקדושה מעונה שערפו את ראשה על מזבח המקצועיות המופלאה שלה והעצמאות הבלתי מעורערת שלה. מתברר שגם לפרקש-הכהן ולחבר מרעיה בתקשורת אין מונופול על מקצועיות, ובוודאי שאין להם מונופול על האינטרס הציבורי. למרבה הפלא יש גם כאלה שחושבים מקצועית ועצמאית אחרת ממנה לגמרי אבל לא נהנים מיחסי הציבור שלה (אגב, לרשות החשמל דובר פנימי פלוס דובר חיצוני על חשבון משלם המסים, הכול כמובן "למען האינטרס הציבורי" שפרקש-הכהן כה חרדה לו).

מתווה הגז נמצא לקראת הישורת האחרונה ובשולי הפסטיבל הדועך סביב הדחתה המוצדקת לחלוטין של פרקש-הכהן אספנו כמה נקודות למחשבה.

מי שהתייצב לימינה של רשות החשמל וגינה במילים תקיפות מאוד את הרפורמה ברשות שהביאה למעשה לסיום תפקידה של פרקש-הכהן הוא דרור שטרום, לשעבר הממונה על ההגבלים העסקיים. הוא זכה לראיון רדיופוני אמפתי, סימפטי ונטול לחלוטין כל בדל של ספקנות עיתונאית בריאה. הוא תיאר בצבעים שחורים משחור את הרפורמה ("חמורה", "רפיסות" ו"מי שלא מיישר קו מועף" ושאר הסיסמאות הידועות), אבל דבר אחד הוא לא סיפר למאזינים, דבר חמור למדי בפני עצמו. למר שטרום יש היכרות לא רעה בכלל עם פרקש-הכהן. היא עבדה תחתיו ברשות ההגבלים העסקיים, הוא היה זה שהמליץ עליה בפני שר האנרגיה בזמנו עוזי לנדאו לתפקיד יו"רית רשות חשמל.

וגרוע מכול: פרקש-הכהן ביקשה כיו"רית רשות החשמל להעסיק את שטרום בהליך חריג של פטור ממכרז בסכום של 40 אלף דולר כדי לבדוק את ההשלכות שיש להסכם הגז עם חברת החשמל על התחרות במשק החשמל והגז. וזאת, אף שהממונה על ההגבלים העסקיים פרופ' דיוויד גילה ביצע במקביל בדיקה משלו. רשות החשמל נימקה את הפטור ממכרז בכך ששטרום הוא "בעל ידע ומעמד ייחודיים בתחומו ואין לו מגבלות לביצוע העבודה".

בעקבות הביקורת ב"גלובס" בפרט והביקורת הציבורית בכלל ("זו כפילות מיותרת ובזבוז כספי ציבור" תהו בשוק האנרגיה), החליטה פרקש-הכהן לוותר על שירותיו של שטרום, אבל זה לא משנה את התמונה החמורה: שטרום לא חשף את המידע הזה בפני המאזינים וגם מי שסיפק לו את הבמה המפנקת לא טרח לעשות זאת, אף שזה סוד גלוי.

בזמנו טענו פרקש-הכהן ושטרום שהעיסוק של "גלובס" בנושא הוא "מגוחך", "צהוב" ו"לא מכובד" ורמזו שהעיתון לא פועל למען האינטרס הציבורי (כלומר, רק הם כן). התגובה הזאת מאוד אופיינית לכל חברי כת הטהרנים של ישראל וכתבנו על זה בעבר: אם אתה שייך לצד ה"נכון" לכאורה של המפה או האג'נדה, מניעיך טהורים, זכים ומקצועיים, ואתה שייך לזן נדיר של אנשים שעובדים למען האינטרס הציבורי (זה בציניות כמובן). ואם חלילה וחס אתה לא שייך לחברי המועדון האקסקלוסיבי הזה אתה בהכרח לא מקצועי, אינטרסנטי ואף מושחת. זה הרי מגוחך: אנשים מסוגם של שטרום ופרקש-הכהן מתקשים להחיל על עצמם אותם כללים של קדושים שהם מטיפים לאחרים. לו הקשרים ביניהם היו אצל אחרים, לא מהצד הנכון, אנו מתארים לעצמנו ששטרום היה מתייצב נגדם ומטיף על טוהר המידות וניגוד עניינים לכאורה. אבל לטהרנים מותר הכול, זו סודה של הטהרנות והצביעות: הדו-פרצופיות.

העובדות ברורות ושטרום לא יכול להכחישן: הוא מכיר את פרקש-הכהן מעבודתה ברשות ההגבלים, הוא המליץ עליה לתפקיד הבכיר והיא רצתה לשכור את שירותיו ב-40 אלף דולר לעבודה של שלושה שבועות, שרבים ראו בה מיותרת לחלוטין. האם זה "צהוב" או עניין להולכי רכיל בלבד? ממש לא. וחוץ מזה, תן לציבור המאזינים להחליט ולשפוט, מר שטרום, ואל תחליט בשבילם. הם הרבה יותר חכמים מכפי שאתה חושב.

ההתעלמות מבקשת "גלובס"

מתחילת השבוע מבקש "גלובס" מרשות החשמל את הפרוטוקולים של מליאת רשות החשמל שאישרה את הסכם הגז הענק עם חברת החשמל - פרוטוקולים שיוכיחו את הברור מאליו, שפרקש-הכהן תמכה בהסכם, על מחיריו ועל מנגנוני ההצמדה שלו (ורק לאחר מכן ביצעה פליק-פלאק), ודווקא אחרים התנגדו (מה שאומר שכל הטיעונים שלה על לחצים שהופעלו עליה הן פשוט סוג של הטעיה. יש כאלה, מתברר, שעמדו בלחצים). הרשות מתעלמת בצורה מופגנת מבקשת "גלובס".

ועוד: כבר לפני יותר מחצי שנה פנה "גלובס" באמצעות חוק חופש המידע לרשות החשמל וביקש את רשימת היועצים שהיא עובדת איתה והיקף ההתקשרויות הכספיות. עד עתה, למרות פניות חוזרות ונשנות, הרשות לא העבירה שום מידע.

אם פרקש-הכהן עובדת ללא לאות לטובת האינטרס הציבורי, כפי שהיא מעידה על עצמה, מה יש לה להסתיר? למה היא לא חושפת את המידע לעין כול? האם שקיפות היא לא בבית ספרנו אלא רק בבית ספרם של האחרים? האם היא מתקשה לחשוף לציבור את היועץ המסתורי ורב ההשפעה של רשות החשמל לאורך שנים ארוכות, ששמו אבי טיילטמן? הולך ומתברר שפרקש-הכהן מפרסמת רק את מה שנוח לה לפרסם ורק את מה שמשרת את יחסי הציבור שלה.

וחזרה לדרור שטרום: הוא השכיל למצב את עצמו כ"מר תחרות" וכמי שפועל לא חת לכאורה למען שבירת הריכוזיות במשק. אז ככה: הוא היה אחד מאדריכלי ועדת בכר הכושלת שהבטיחה מפץ גדול לחוסכים, אבל גרמה הרבה יותר נזק לצרכנים מאשר תועלת (העלאת דמי הניהול). היא הגבירה את הריכוזיות בשוק החיסכון הפנסיוני, העבירה מצד לצד את ניגודי העניינים ולא השיגה כמעט אף אחת מהמטרות שלשמן הוקמה. זאת ואף זאת: שטרום היה גם מי שקיבל בזמנו החלטה שנויה במחלוקת ואיפשר את רכישת קלאב מרקט על ידי שופרסל, צעד שהגדיל את רמת הריכוזיות בענף הרשתות, גם אם באופן זמני (זה האוצר אומר בדוח שפרסם לפני כשבועיים, לא אנחנו).

הרקורד הזה לא מפריע לשטרום לדלג מאולפן לאולפן, מוועדה לוועדה, ולהטיף נגד הריכוזיות, ואיש לא טורח להציב בפניו את העובדות. עכשיו הוא עומד בראש הוועדה (עוד ועדה, הוא הרי חובב ועדות) להגברת התחרותיות בענף הבנקאות. היו בטוחים: כשיתפרסמו ההמלצות הן יוגדרו וישווקו על ידיו ועל ידי חבריו בתקשורת כמפץ היסטורי וכד', אבל מה הצרכנים ירוויחו? האם שוב זה ייגמר רק בסיסמאות מנותקות מהמציאות?

הבית החם של קול ישראל

השבוע פרסם "גלובס" את תדירות ההופעות של פוליטיקאים בקול ישראל בשנתיים וחצי האחרונות. התוצאות הן חמורות: הרצוג, יחימוביץ' וגלאון נמצאים בראש הרשימה בהפרש גדול. יחימוביץ' וגלאון הן שתיים מהמתנגדות הבולטות ביותר למתווה הגז (במיוחד יחימוביץ') והשאלות העקרוניות חייבת להיות על השולחן, אף שהן לא נעימות לרשת ב'.

ראשית, ההעדפה לתת חופש ביטוי בצורה מוגזמת לאחד היא חניקה עקיפה של חופש הביטוי של האחר, וזה דבר שהוא אנטי-דמוקרטי בעליל, במיוחד כשמדובר במשאב ציבורי ולא פרטי, ובמיוחד כשהמילה דמוקרטיה תקועה בגרונם של כל אלה האחראים על אותו משאב ציבורי ומחזיקים בשאלטר (מיקרופונים).

לכן, העובדה שנעשה שימוש במשאב ציבורי בצורה כה לא מאוזנת וכה חריגה מעלה את החשש שאלו ששולטים על המשאב הציבורי, גם אם חלקם, מנצלים את כוחם לרעה בדיוק כמו כל מונופול ציבורי אחר: הם מפקיעים את המשאב הציבורי, הופכים חלק מתוכניות הרדיו לתוכניות אירוח של מועדון החברים שלהם, בין אם הם פוליטיקאים ובין אם הם עיתונאים, שחושבים בדיוק כמוהם - ומעניקים להם שעות על גבי שעות של שידורים בלי לעמת אותם עם שאלות מטרידות. זה כמו לעשות זה לזה נעים בגב - המראיין למרואיין ולהיפך. לעומת זאת, מי שלא מיישר קו עם האג'נדות הפרטיות מוחרג, ממודר או מקבל במה רק כדי להיסקל באבנים.

מי שמשתמש במשאב ציבורי - במיוחד משאב כמו מיקרופון פתוח - צריך להשתמש בו בחרדת קודש. למרבה הצער, ולפחות לפי תדירות ההופעה של פוליטיקאים מסוימים שם, זה לא ממש קרה או קורה בקול ישראל.

עוד כתבות

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נאסד"ק ננעל בירידות יום שישי ברציפות; מניית אנבידיה צנחה ב-10%

ה-S&P 500 רשם את השבוע השישי ברציפות של ירידות - ברצף ההפסדים הארוך ביותר שלו מזה למעלה משנה, הנאסד"ק סגר יום שישי ברציפות של ירידות לראשונה מאז אוקטובר 2022 ● הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ● בורסות אירופה ננעלו במגמה מעורבת

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"