גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אדמה תמוזג לסנונדה: תהיה חברה ציבורית בשווי 4.5 מיליארד דולר

פתרון יצירתי של בעלי השליטה יהפוך את אדמה לחברה ציבורית בסין שאותה תוביל ההנהלה הנוכחית של אדמה, בראשות המנכ"ל חן ליכטנשטיין ■ אדמה תחלק דיבידנד של עד 300 מיליון דולר לאי.די.בי ולכמצ'יינה

אדוארדו אלשטיין / צילום: רוני שיצר
אדוארדו אלשטיין / צילום: רוני שיצר

מהלך מפתיע שהוכרז היום (א') צפוי להפוך את חברת מוצרי ההדברה אדמה (לשעבר מכתשים אגן) לציבורית, וזאת בדרך של מיזוג הפוך אל תוך חברת ההדברה הסינית סנונדה, עליה הייתה אמורה אדמה להשתלט. במסגרת העסקה המתגבשת בין החברות יוקצו מרבית מניות סנונדה, הרשומה למסחר בבורסת שנזן שבסין, לידי בעלי אדמה הנוכחיים (כמצ'יינה הסינית ודיסקונט השקעות מקבוצת אי.די.בי) והם ימשיכו לשלוט בה.

את החברה הממוזגת, שאמורה לאחר השלמת העסקה לשנות את שמה לאדמה, תמשיך להוביל ההנהלה הנוכחית של אדמה בראשות המנכ"ל חן ליכטנשטיין, כאשר הנהלת סנונדה תנהיג את הזרוע הסינית שמקים ליכטנשטיין בסין. חתימת הסכם מפורט והשלמת העסקה צפויים לארוך בין 9 ל-12 חודשים, והם יחייבו אישור של בעלי מניות המיעוט בסנונדה. בתקופה זו לא יתקיים מסחר במניית החברה הסינית.

המהלך כולל רכיב נוסף, שלפיו רגע לפי השלמת העסקה תחלק אדמה דיבידנד של 220-300 מיליון דולר לשני בעלי מניותיה הנוכחיים. דיבידנד זה (שהיקפו הסופי טרם נקבע) יעניק לדסק"ש 90-120 מיליון דולר שישמשו לתשלומי הריבית, למשך 18-24 חודשים, על הלוואת הענק בהיקף של 960 מיליון דולר, אותה קיבלה מהסינים כנגד החזקתה באדמה.

העסקה הנוכחית אמורה לפתור במקביל הן את הצורך של אדמה להשלים את רכישת פעילות האגרוכימיה הפרטית של כמצ'יינה, הן את הרצון להפוך את מניותיה של אדמה לסחירות, והן את הצורך הדחוף של דסק"ש במזומנים. זאת, כדי שתוכל לשלם את הריבית על ההלוואה לסינים החל מדצמבר 2015, בהיקף של 15 מיליון דולר מדי רבעון. בנוסף לכך, ובניגוד למתווה הקודם, היא מעניקה לאדמה בעלות מלאה על נכסיה של סנונדה.

ההנפקה בניו יורק בוטלה

כזכור, בנובמבר 2011 השלימה כמצ'יינה רכישה של 60% ממניות אדמה מידי הציבור וקבוצת אי.די.בי, והפכה לבעלת השליטה בה. במסגרת אותה עסקה, סוכם בין כמצ'יינה לבין בעל השליטה הקודם באי.די.בי, נוחי דנקנר, כי נכסי אדמה ימוזגו עם פעילות האגרוכימיה של כמצ'יינה ובתוך שלוש שנים תונפק אדמה מחדש בבורסה בינלאומית שאינה בישראל או בסין.

להנהלת אדמה ניתנה אז הזכות לבחור באילו מבין נכסי כמ'ציינה היא מעוניינת, ולפני כשנה נחתם הסכם במסגרתו נקבע כי אדמה תרכוש את הבעלות המלאה על שלוש חברות סיניות פרטיות, וכן 20% ממניות חברת סנונדה הציבורית. כחלק מהמהלך גם הגישה אדמה הצעת רכש למניות סנונדה מסוג B בפרמיה של 40% על ערכן בשוק, אולם הצעה זו נענתה באופן חלקי בלבד ואדמה הצליחה לשים יד רק על 10.6% מהחברה הסינית. את המניות הללו, בשווי של כ-55 מיליון דולר, תמכור אדמה לחברה האם כמצ'יינה. באופן זה תגדיל אדמה את נזילותה ובמקביל תגדיל כמצ'יינה את החזקה בחברה הממוזגת.

בנובמבר אשתקד ביקשו בכמצ'יינה ובדסק"ש להנפיק את מניות אדמה בניו יורק, אולם תנאי שוק קשים מנעו ממנה לקבל את השווי שביקשה, וראשי שתי החברות החליטו לבטל את המהלך. מאז נרשמו ירידות שערים במניות סקטור האגרוכמיה בעולם, כך שבדיעבד ייתכן שביטול ההנפקה עבד לטובת החברה הישראלית והביא לפתרון טוב יותר עבורה.

בדירקטוריון אדמה חיפשו מאז מתווה טוב יותר, שמשלב הן את רעיון ההנפקה והן את רכישות הנכסים מכמצ'יינה. לפני כשלושה חודשים פנה יו"ר כמצ'יינה, רן ג'יאנשין, ליו"ר דסק"ש, אדוארדו אלשטיין, עם המתווה הנוכחי, אולם אלשטיין דחה את ההצעה מאחר שבאותה התקופה נסחרה סנונדה במחירי שיא, וההצעה לא נראתה כלכלית לטעמו. אלא שבהמשך, בחודשים יוני-יולי, התרחשה המפולת בשוק המניות הסיני, וסנונדה איבדה בתוך חודש כמעט מחצית מערכה. אלשטיין מיהר לקפוץ על העגלה ושלח לסין את שולם לפידות, נציגו בישראל ובעצמו דירקטור באדמה ובדסק"ש, כדי לסגור עסקה עם בכירי כמצ'יינה.

אדוארדו אלשטיין רכש את השליטה בקבוצת אי.די.בי בהשקעה עצומה שמסתכמת עד כה ב-1.2 מיליארד שקל, וגישתו היא לשמור ככל שניתן על הנכסים המרכזיים שבידי אי.די.בי, כשההחזקה באדמה מוגדרת ככזאת. אלשטיין אינו מעוניין בסיבובים פיננסיים קצרי טווח, ולכן, במקביל לתשלום הריבית על ההלוואה הנוכחית, תנסה דסק"ש בראשותו לשנות את תנאי ההלוואה ולדחות לפחות חלק מפירעונה.

בזכות פרסום תקנה חדשה בסין

המתווה הנוכחי שהציעה כמצ'יינה הפך לאפשרי רק לאחרונה, בעקבות פרסום תקנה חדשה בסין המאפשרת לחברה בינלאומית, שנשלטת בידי חברה סינית מעל שלוש שנים, להתמזג עם חברה ציבורית בסין. מאחר שהשליטה (60%) באדמה עברה לכמצ'יינה בסוף 2011, הרי שמהלך המיזוג עם סנונדה הפך בעקבות תקנה זאת לאפשרי.

לסנונדה מניות מסוג A הנקובות ביואן ומניות B הנקובות בדולר הונג-קונג. לאחר השלמת העסקה ימשיכו המניות מסוג A להיסחר בשנזן, בעוד שאת המניות מסוג B תנסה החברה הממוזגת להמיר למניות מסוג H הנסחרות בבורסת ההונג קונג, שנחשבת נוחה יותר להשקעה עבור משקיעים מחוץ זרים.

סנונדה מייצרת מגוון רחב של חומרי הדברה, אולם נאלצת כיום לשווקם מחוץ לסין דרך מפיצים חיצוניים ומאבדת בשל כך חלק ניכר מרווחיותה. ב-2015 אמורה סנונדה לייצר הכנסות של 360 מיליון דולר, רווח תפעולי תזרימי של 74 מיליון דולר ורווח נקי של 32 מיליון דולר.

לאחר השלמת המיזוג, תהפוך אדמה למפיץ היחיד של מוצרי סנונדה בעולם וסינרגיות אלו לבדן אמורות לייצר לחברה הממוזגת תוספת של עשרות מיליוני דולרים בשנה לרווח התפעולי התזרימי (EBITDA). אדמה לא מתכוונת לוותר על רכישת שלוש החברות הסיניות האחרות, אולם רכישתן תישמר לשלב השני במהלך, ותתבצע בידי החברה הממוזגת. אדמה שלאחר המיזוג תהפוך כאמור לחברה בת בבעלות מלאה של החברה הממוזגת, והאג"ח שלה מסדרות ב' ו-ד', שהונפקו בת"א בערך נקוב של 4.3 מיליארד שקל, ימשיכו להיסחר ללא שינוי.

לאחר נפילה של כמעט 50% מרמת השיא, משקף כיום מחיר מניית A של סנונדה שווי של כ-800 מיליון דולר לחברה, ומכפילים של 32 על הרווח הנקי החזוי ל-2015 ושל 14 על היחס EV/EBITDA. גם תחת הנחה מחמירה יותר לפיה המניה תיסחר במכפיל נמוך יותר של 12 על ה-EBITDA, הרי שמכפיל זה יעניק לחברה הממוזגת שווי של יותר מ-4.5 מיליארד דולר, לאחר השלמת העסקה וחלוקת הדיבידנד.

שוויה של אדמה בעסקה ייקבע במסגרת הערכת שווי חיצונית שתוכן עבור סנונדה, כאשר הציפייה היא שהמכפיל שיוענק לאדמה במסגרת העסקה לא ידמה למכפילים המקובלים בסין, אלא למכפילים נמוכים יותר, כפי שמקובל בסקטור האגרוכימיה בעולם. מסיבה זו קשה לחשב בדיוק כמה מניות בחברה הממוזגת תקבל דסק"ש במסגרת העסקה (ככל הנראה סביב 30% לעומת 40% כיום). למרות זאת, לאחר פתיחת המסחר, המניות הללו יקבלו שווי שוק גבוה יותר כי יעברו להיסחר לפי רמות המכפילים הסיניות, ועניין זה אמור להציף ערך לבעלי המניות של דסק"ש, לפחות על הנייר.

המיזוג לתוך חברה בורסאית קיימת הנסחרת במכפילים גבוהים גם יאפשר לאדמה גיוסי הון חדשים בערכים אטרקטיביים, וכן רכישות של חברות זרות שנסחרות במכפילים נמוכים יותר. גם הסחירות במניה תהיה גבוה יותר, ותאפשר לבעלי השליטה מימוש חלקי בקלות רבה יותר.

בנוסף לכך, אם בעסקה הקודמת הייתה נדרשת השקעה של עוד כמיליארד דולר לצורך רכישת מלוא הבעלות על סנונדה, הרי שהמתווה הנוכחי מייתר השקעה עצומה זו, שהייתה יוצרת כאב ראש גדול להנהלת אדמה.

אדמה וסנונדה

עוד כתבות

אילוסטרציה / צילום: Shutterstock

חברת המכשור הרפואי שגייסה מיליוני דולרים וחתמה על הסכם הפצה

חברת המכשור הרפואי Pathkeeper Surgical הודיעה על השלמת גיוס סיד בהשתתפות משקיעים בולטים ● לפני כמה חודשים חתמה החברה על הסכם הפצה בארה"ב עם חברת המכשור הרפואי Highridge Medical בהיקף של מאות מיליוני דולרים בשנה

הסכמי מתנה / איור: לירון בר עקיבא

אחות נתנה לאח את הדירה שירשו, ואז התחרטה. מה קבע ביהמ"ש?

אחות העבירה לאחיה את כל זכויותיה בנכסים שירשו יחדיו מהוריהם המנוחים ללא תמורה ● לאחר שהאח העביר את הזכויות בנכסים לבתו ללא תמורה, הגישה האחות תביעה נגד אחיה ובתו בטענה כי החוזים היו למראית עין בלבד ● מה קבע בית המשפט?

אף אחד לא קרא אותו, אבל הספר הכי אנטישמי הפך לרב מכר בעולם הערבי

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: ארה"ב הצליחה לצמצם את כוחה של ישראל במזרח התיכון, בחיזבאללה לא יודעים איך להגיב לחיסול הרמטכ"ל, ישראל ממשיכה להשפיע על בחירות בארה"ב, ואיך הפך "מיין קאמפף" לרב מכר בעולם הערבי ● כותרות העיתונים בעולם

בנק הפועלים / צילום: אביב גוטליב

בנק הפועלים מחלק עוד מניות ללקוחות: מי זכאים

הבנק השיק מהלך נוסף של חלוקת מניות, כחלק מדרישות מתווה ההטבות של בנק ישראל ● לקוחות הבנק יוכלו לבחור בין 2 מניות לבין תשלום מזומן של 125 שקל עד אמצע החודש הבא

העיר מודיעין / צילום: Shutterstock

זו העיר עם תוחלת החיים הגבוהה ביותר בישראל על פי הלמ"ס

על פי דוח הלמ"ס, העיר עם תוחלת החיים הגבוהה ביותר בארץ היא מודיעין, עם 87.5 שנים, ואילו באום אל פאחם נרשמה תוחלת החיים הנמוכה ביותר – 78.8 שנים ● גם שיעורי הזכאות לתעודת בגרות היו גבוהים יותר בערים החזקות כלכלית: בגבעתיים ובמודיעין הוא הגיע ליותר מ-90%, בהרצליה, הוד השרון ורעננה הוא הגיע לכ-90%

שי באב''ד, מנכ''ל קבוצת שטראוס / צילום: אבי רוקח

שטראוס מציגה זינוק ברווח, תעניק למנכ"ל הטבה של 12 מיליון שקל

חברת המזון מציגה עלייה במכירות וקפיצה ברווח הרבעוני, בעיקר עקב עדכון מחירי המכירה בחו"ל ● האופציות למנכ"ל שי באב"ד יעמידו את התגמול השנתי שלו על 9.3 מיליון שקל

אילוסטרציה: Shutterstock

הדירה נרשמה על שם האישה, אך הבעל טען שמחצית ממנה שלו: כך הכריע בית המשפט

דירת המגורים נרכשה באמצעות כספים שהאישה קיבלה בירושה ומשאבים משותפים שצברו שניהם, אולם נרשמה על שם האישה בלבד

מייסדי Spacial. מימין: מאור גרינברג ועמי אברהמי / צילום: Spacial

"אנחנו מחליפים את מהנדסי הבניין והאינסטלציה ב-AI, מי שיישאר זה רק האדריכל"

עמי אברהמי רצה להדפיס קירות במפעל ולהרכיב בית חדש בתוך שבועות. אבל החברה שהקים, Veev, קרסה - עד שצצה מחדש תחת בעלות אחרת ● עכשיו הוא חוזר עם סטארט־אפ חדש לשילוב בינה מלאכותית בתכנון, ומגייס מיליוני דולרים מאחת מקרנות הצמרת הישראליות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

וול סטריט ננעלה בעליות; אנבידיה ירדה ב-2.5%, מטא טיפסה בכ-4%

מטא מנהלת שיחות להוציא מיליארדים על שבבי ה-AI של גוגל ● צים זינקה לאחר שהדירקטוריון הודיע על בחינת חלופות אסטרטגיות לרכישת החברה ● אירופה ננעלה בעליות, על רקע ההתקדמות במגעים להפסקת אש באוקראינה ● חברות פרטיות בארה"ב איבדו 13 אלף משרות ● המכירות הקמעונאיות בארה"ב עלו ב־ 0.2% בספטמבר, פחות מהצפי ● רמזים על אינפלציה עיקשת: מדד מחירי היצרן עלה ב־0.3% בספטמבר

מפעל מרצדס־בנץ. תעשיית הרכב הגרמנית היא בין הנפגעות העיקריות מהמשבר הכלכלי / צילום: Reuters, Christoph Steitz

כך קורסת התעשייה הגרמנית: רבבות עובדים מפוטרים בעלות של מיליארדים

שישה מיליארד אירו הוציאו השנה חברות ענק כחלק מ"ארגון מחדש" בגרמניה ● "הן מפטרות בלי להתחשב בעלויות", נכתב ● הרקע: המשבר הכלכלי בתעשייה וקריסת שוק הרכב הגרמני בסין

עמית גל, הממונה על שוק ההון, בכנס ההשקעות של גלובס / צילום: שלומי יוסף

האולטימטום שהוצב לחברות הביטוח: הורידו את הפרמיות לביטוחי הרכב

שנה וחודשיים עברו מאז שהממונה על שוק ההון החל בבדיקה האם קיימת הלימה את בין הפרמיות על ביטוחי הרכב לבין פרמיית הסיכון ● כעת מסתבר שהממונה מצא שזו לא קיימת, והערב הוא מבקש מחברות הביטוח להוזיל את הפרמיות

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

רבעון טוב לקרן קיסטון והמיזוג שהקפיץ את הרווח של להב

גלובס מביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● מימוש האופציה באגד יצר לקיסטון רווח חד פעמי של 98 מיליון שקל ● להב אל.אר: מיזוג בתחום האנרגיה הירוקה סייע לזינוק דרמטי של 300% ברווח הנקי

צילום: שיווק מחסני השוק

אחרי ויקטורי ואושר עד: האייפונים מגיעים גם למחסני השוק

קמעונאית המזון מתחילה למכור בסניף אילת מכשירי אייפון 17 במחיר מוזל ● קניון עזריאלי אילון משיק לקראת הבלאק פריידי מתחם פופ-אפ בהובלת השף מושיק רוט ● גוגל ערכה אירוע באקספו תל אביב, בהשתתפות ראש העיר ● ומי המנכ"ל החדש של גינדי גלובל? ● אירועים ומינויים

בצלאל סמוטריץ', שר האוצר / צילום: ap, RONEN ZVULUN

באוצר צופים שיחס החוב יחזור לרמתו ערב המלחמה בעוד עשור, וזה התרחיש האופטימי

במשרד האוצר מעריכים כי בתרחיש הסביר יחס החוב–תוצר יירד לרמה של 60% רק ב–2035 ● ברקע: דרישת הביטחון לגיוס 60 אלף אנשי מילואים בשנה ● ומה בנוגע להפחתות הריבית?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

תל אביב ננעלה בעליות; מניות השבבים קפצו, מניות הביטוח נפלו

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.9% ● מגדל: הממונה על שוק ההון מאשרר את תעריפי הביטוח שלנו ● המאבק על ההגמוניה בשוק השבבים מתחמם, אנבידיה: "אנחנו מקדימים את התעשייה בדור שלם" ● ג'יי.פי.מורגן: הדולר יחלש ב-3% עד אמצע השנה הבאה ●  בבריטניה דריכות גבוהה לקראת התקציב שתציג שרת האוצר ● ג'יי.פי.מורגן: התנודתיות הגבוהה בתיקי 60/40 מעמידה בספק את כדאיות ההשקעה הזאת

מנסור יבאש, ראש עיריית אנקרה (מימין), עם הנשיא ארדואן / צילום: Reuters, Anadolu

אחרי שדרש כ־2,000 שנות מאסר ליריבו, ארדואן מסמן את האיום הבא

נשיא טורקיה ממשיך בהכנה לבחירות, שכוללת סילוקם של איומים פוליטיים ● כעת אישר משרד הפנים הטורקי חקירה נגד מנסור יבאש, ראש עיר הבירה ומגדולי יריביו הפוליטיים של הנשיא

צביקה שווימר, מנכ''ל אלטקטרה צריכה / צילום: איל יצהר

קרפור מציגה שיפור ברווח, עיתוי החגים פגע בהכנסות הרשת

רשת הקמעונאות, שבשליטת אלקטרה צריכה, סבלה במהלך הרבעון השלישי מירידה של 6% במכירות בחנויות זהות, אך הצליחה לשפר את הרווח התפעולי ובשורה התחתונה רשמה רווח נקי של 5 מיליון שקל

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; אורקל קפצה במעל 4%, לצד מניות AI נוספות

הנאסד"ק עלה בכ-1% ● אלפאבית ירדה, אנבידיה טיפסה • הבנקים הגדולים בארה"ב מעריכים: מה יקרה ל-S&P 500 בשנה הבאה? ● הביטקוין התאושש ונסחר לזמן קצר מעל 90 אלף דולר ● מחירי הנפט רשמו עליות

תחנת כוח OPC בחדרה / צילום: באדיבות החברה

דוחות חברות האנרגיה מגלים: מחסור בטורבינות מעכב הקמת תחנות כוח

שלוש תחנות כוח בישראל דיווחו בשבוע האחרון על עיכובים בהקמתן, דבר שעשוי לבלום את התחרות במשק החשמל ואף להתגלגל לחשבונות החשמל של הצרכנים בשל חוסר תחרות ● מהסיבות לעיכוב:רשימת ההמתנה המתארכת של שלוש החברות המשמעותיות בעולם לייצור טורבינות גז

רייצ'ל ריבס, שרת האוצר הבריטית. לחץ עצום / צילום: ap, Leon Neal

האתגר של שרת האוצר הבריטית: להציג תקציב שלא יזעזע את "מפלצת האג"ח"

הלחץ העצום על רייצ'ל ריבס: לא רק הציבור והתקשורת, אלא בעיקר שוק אג"ח ממשלתיות אדיר של 2.7 טריליון ליש"ט שיכריע אם התקציב שתציג יביא יציבות או יגדיל את הסיכון הפיננסי ● כעת כל העיניים עליה, ודויטשה בנק כבר הודיע כי ישיק כלי AI שינתח כל מילה שלה