גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אדמה תמוזג לסנונדה: תהיה חברה ציבורית בשווי 4.5 מיליארד דולר

פתרון יצירתי של בעלי השליטה יהפוך את אדמה לחברה ציבורית בסין שאותה תוביל ההנהלה הנוכחית של אדמה, בראשות המנכ"ל חן ליכטנשטיין ■ אדמה תחלק דיבידנד של עד 300 מיליון דולר לאי.די.בי ולכמצ'יינה

אדוארדו אלשטיין / צילום: רוני שיצר
אדוארדו אלשטיין / צילום: רוני שיצר

מהלך מפתיע שהוכרז היום (א') צפוי להפוך את חברת מוצרי ההדברה אדמה (לשעבר מכתשים אגן) לציבורית, וזאת בדרך של מיזוג הפוך אל תוך חברת ההדברה הסינית סנונדה, עליה הייתה אמורה אדמה להשתלט. במסגרת העסקה המתגבשת בין החברות יוקצו מרבית מניות סנונדה, הרשומה למסחר בבורסת שנזן שבסין, לידי בעלי אדמה הנוכחיים (כמצ'יינה הסינית ודיסקונט השקעות מקבוצת אי.די.בי) והם ימשיכו לשלוט בה.

את החברה הממוזגת, שאמורה לאחר השלמת העסקה לשנות את שמה לאדמה, תמשיך להוביל ההנהלה הנוכחית של אדמה בראשות המנכ"ל חן ליכטנשטיין, כאשר הנהלת סנונדה תנהיג את הזרוע הסינית שמקים ליכטנשטיין בסין. חתימת הסכם מפורט והשלמת העסקה צפויים לארוך בין 9 ל-12 חודשים, והם יחייבו אישור של בעלי מניות המיעוט בסנונדה. בתקופה זו לא יתקיים מסחר במניית החברה הסינית.

המהלך כולל רכיב נוסף, שלפיו רגע לפי השלמת העסקה תחלק אדמה דיבידנד של 220-300 מיליון דולר לשני בעלי מניותיה הנוכחיים. דיבידנד זה (שהיקפו הסופי טרם נקבע) יעניק לדסק"ש 90-120 מיליון דולר שישמשו לתשלומי הריבית, למשך 18-24 חודשים, על הלוואת הענק בהיקף של 960 מיליון דולר, אותה קיבלה מהסינים כנגד החזקתה באדמה.

העסקה הנוכחית אמורה לפתור במקביל הן את הצורך של אדמה להשלים את רכישת פעילות האגרוכימיה הפרטית של כמצ'יינה, הן את הרצון להפוך את מניותיה של אדמה לסחירות, והן את הצורך הדחוף של דסק"ש במזומנים. זאת, כדי שתוכל לשלם את הריבית על ההלוואה לסינים החל מדצמבר 2015, בהיקף של 15 מיליון דולר מדי רבעון. בנוסף לכך, ובניגוד למתווה הקודם, היא מעניקה לאדמה בעלות מלאה על נכסיה של סנונדה.

ההנפקה בניו יורק בוטלה

כזכור, בנובמבר 2011 השלימה כמצ'יינה רכישה של 60% ממניות אדמה מידי הציבור וקבוצת אי.די.בי, והפכה לבעלת השליטה בה. במסגרת אותה עסקה, סוכם בין כמצ'יינה לבין בעל השליטה הקודם באי.די.בי, נוחי דנקנר, כי נכסי אדמה ימוזגו עם פעילות האגרוכימיה של כמצ'יינה ובתוך שלוש שנים תונפק אדמה מחדש בבורסה בינלאומית שאינה בישראל או בסין.

להנהלת אדמה ניתנה אז הזכות לבחור באילו מבין נכסי כמ'ציינה היא מעוניינת, ולפני כשנה נחתם הסכם במסגרתו נקבע כי אדמה תרכוש את הבעלות המלאה על שלוש חברות סיניות פרטיות, וכן 20% ממניות חברת סנונדה הציבורית. כחלק מהמהלך גם הגישה אדמה הצעת רכש למניות סנונדה מסוג B בפרמיה של 40% על ערכן בשוק, אולם הצעה זו נענתה באופן חלקי בלבד ואדמה הצליחה לשים יד רק על 10.6% מהחברה הסינית. את המניות הללו, בשווי של כ-55 מיליון דולר, תמכור אדמה לחברה האם כמצ'יינה. באופן זה תגדיל אדמה את נזילותה ובמקביל תגדיל כמצ'יינה את החזקה בחברה הממוזגת.

בנובמבר אשתקד ביקשו בכמצ'יינה ובדסק"ש להנפיק את מניות אדמה בניו יורק, אולם תנאי שוק קשים מנעו ממנה לקבל את השווי שביקשה, וראשי שתי החברות החליטו לבטל את המהלך. מאז נרשמו ירידות שערים במניות סקטור האגרוכמיה בעולם, כך שבדיעבד ייתכן שביטול ההנפקה עבד לטובת החברה הישראלית והביא לפתרון טוב יותר עבורה.

בדירקטוריון אדמה חיפשו מאז מתווה טוב יותר, שמשלב הן את רעיון ההנפקה והן את רכישות הנכסים מכמצ'יינה. לפני כשלושה חודשים פנה יו"ר כמצ'יינה, רן ג'יאנשין, ליו"ר דסק"ש, אדוארדו אלשטיין, עם המתווה הנוכחי, אולם אלשטיין דחה את ההצעה מאחר שבאותה התקופה נסחרה סנונדה במחירי שיא, וההצעה לא נראתה כלכלית לטעמו. אלא שבהמשך, בחודשים יוני-יולי, התרחשה המפולת בשוק המניות הסיני, וסנונדה איבדה בתוך חודש כמעט מחצית מערכה. אלשטיין מיהר לקפוץ על העגלה ושלח לסין את שולם לפידות, נציגו בישראל ובעצמו דירקטור באדמה ובדסק"ש, כדי לסגור עסקה עם בכירי כמצ'יינה.

אדוארדו אלשטיין רכש את השליטה בקבוצת אי.די.בי בהשקעה עצומה שמסתכמת עד כה ב-1.2 מיליארד שקל, וגישתו היא לשמור ככל שניתן על הנכסים המרכזיים שבידי אי.די.בי, כשההחזקה באדמה מוגדרת ככזאת. אלשטיין אינו מעוניין בסיבובים פיננסיים קצרי טווח, ולכן, במקביל לתשלום הריבית על ההלוואה הנוכחית, תנסה דסק"ש בראשותו לשנות את תנאי ההלוואה ולדחות לפחות חלק מפירעונה.

בזכות פרסום תקנה חדשה בסין

המתווה הנוכחי שהציעה כמצ'יינה הפך לאפשרי רק לאחרונה, בעקבות פרסום תקנה חדשה בסין המאפשרת לחברה בינלאומית, שנשלטת בידי חברה סינית מעל שלוש שנים, להתמזג עם חברה ציבורית בסין. מאחר שהשליטה (60%) באדמה עברה לכמצ'יינה בסוף 2011, הרי שמהלך המיזוג עם סנונדה הפך בעקבות תקנה זאת לאפשרי.

לסנונדה מניות מסוג A הנקובות ביואן ומניות B הנקובות בדולר הונג-קונג. לאחר השלמת העסקה ימשיכו המניות מסוג A להיסחר בשנזן, בעוד שאת המניות מסוג B תנסה החברה הממוזגת להמיר למניות מסוג H הנסחרות בבורסת ההונג קונג, שנחשבת נוחה יותר להשקעה עבור משקיעים מחוץ זרים.

סנונדה מייצרת מגוון רחב של חומרי הדברה, אולם נאלצת כיום לשווקם מחוץ לסין דרך מפיצים חיצוניים ומאבדת בשל כך חלק ניכר מרווחיותה. ב-2015 אמורה סנונדה לייצר הכנסות של 360 מיליון דולר, רווח תפעולי תזרימי של 74 מיליון דולר ורווח נקי של 32 מיליון דולר.

לאחר השלמת המיזוג, תהפוך אדמה למפיץ היחיד של מוצרי סנונדה בעולם וסינרגיות אלו לבדן אמורות לייצר לחברה הממוזגת תוספת של עשרות מיליוני דולרים בשנה לרווח התפעולי התזרימי (EBITDA). אדמה לא מתכוונת לוותר על רכישת שלוש החברות הסיניות האחרות, אולם רכישתן תישמר לשלב השני במהלך, ותתבצע בידי החברה הממוזגת. אדמה שלאחר המיזוג תהפוך כאמור לחברה בת בבעלות מלאה של החברה הממוזגת, והאג"ח שלה מסדרות ב' ו-ד', שהונפקו בת"א בערך נקוב של 4.3 מיליארד שקל, ימשיכו להיסחר ללא שינוי.

לאחר נפילה של כמעט 50% מרמת השיא, משקף כיום מחיר מניית A של סנונדה שווי של כ-800 מיליון דולר לחברה, ומכפילים של 32 על הרווח הנקי החזוי ל-2015 ושל 14 על היחס EV/EBITDA. גם תחת הנחה מחמירה יותר לפיה המניה תיסחר במכפיל נמוך יותר של 12 על ה-EBITDA, הרי שמכפיל זה יעניק לחברה הממוזגת שווי של יותר מ-4.5 מיליארד דולר, לאחר השלמת העסקה וחלוקת הדיבידנד.

שוויה של אדמה בעסקה ייקבע במסגרת הערכת שווי חיצונית שתוכן עבור סנונדה, כאשר הציפייה היא שהמכפיל שיוענק לאדמה במסגרת העסקה לא ידמה למכפילים המקובלים בסין, אלא למכפילים נמוכים יותר, כפי שמקובל בסקטור האגרוכימיה בעולם. מסיבה זו קשה לחשב בדיוק כמה מניות בחברה הממוזגת תקבל דסק"ש במסגרת העסקה (ככל הנראה סביב 30% לעומת 40% כיום). למרות זאת, לאחר פתיחת המסחר, המניות הללו יקבלו שווי שוק גבוה יותר כי יעברו להיסחר לפי רמות המכפילים הסיניות, ועניין זה אמור להציף ערך לבעלי המניות של דסק"ש, לפחות על הנייר.

המיזוג לתוך חברה בורסאית קיימת הנסחרת במכפילים גבוהים גם יאפשר לאדמה גיוסי הון חדשים בערכים אטרקטיביים, וכן רכישות של חברות זרות שנסחרות במכפילים נמוכים יותר. גם הסחירות במניה תהיה גבוה יותר, ותאפשר לבעלי השליטה מימוש חלקי בקלות רבה יותר.

בנוסף לכך, אם בעסקה הקודמת הייתה נדרשת השקעה של עוד כמיליארד דולר לצורך רכישת מלוא הבעלות על סנונדה, הרי שהמתווה הנוכחי מייתר השקעה עצומה זו, שהייתה יוצרת כאב ראש גדול להנהלת אדמה.

אדמה וסנונדה

עוד כתבות

נשיא אזרבייג'ן אילהם אלייב (מימין) עם נשיא איראן מסעוד פזשכיאן / צילום: ap

המל"ט שחשף ידידה ותיקה של ישראל להאשמות איראניות

על רקע קשריה ההדוקים עם ישראל, מוצאת את עצמה אזרבייג'ן מטרה לחשדות של טהרן בשיתופי-פעולה ביטחוניים עם ישראל בזמן המלחמה, לרבות תנועות של מל"טים על גבול איראן ● באקו מכחישה, אבל המשטר האיראני דורש הסברים - והמתיחות האזורית מתגברת

מבנה בית המשפט העליון / צילום: Shutterstock

העליון בפסק דין תקדימי: גם נכסים מלפני הנישואים עשויים להתחלק שווה בשווה בגירושים

בפסק דין תקדימי, נקבע כי הזכויות בחלקת קרקע שקיבלה האישה במתנה לפני הנישואים יחולקו בינה לבין בן זוגה ● שופטת העליון יעל וילנר קבעה כי התנהגות הזוג לאורך השנים, מלמדת על הסכמה ביניהם לשתף גם את הנכס שהיה רשום רק על שם האישה

עסקים סגורים בקניון ערים כפר סבא בזמן מבצע ''עם כלביא'' / צילום: רמי זרנגר

"לעג לרש": ביקורת חריפה במשק על מתווה הפיצויים לעסקים

במשק טוענים כי המתווה שפורסם לא יספק מענה לנזקים האמיתיים שנגרמו לעסקים כתוצאה ממלחמת "עם כלביא" - ובמיוחד לעסקים הקטנים והזעירים ● "גם אם הפיצוי יגיע, עבור עסקים קטנים וזעירים ככל הנראה זה יהיה מעט מדי ומאוחר מדי"

ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

בעקבות חשיפת גלובס: דרישה לדיון בוועדת הכספים בנושא מצוקת השוכרים והמשכירים

חברי הכנסת נאור שירי וולדימיר בליאק מבקשים דיון דחוף בנושא הסדרת הפיצויים לשוכרים ולמשכירים עקב הטילים מאיראן ● בבקשה נכתב כי "בעלי הדירות נמצאים במצב בעייתי, הם נותרים עם נכס שאינו ראוי למגורים ושאינו מניב הכנסה"

ג'רמי בלנק, מבעלי יעז / צילום: תמר מצפי

ג'רמי בלנק פועל להביא את חברת ההתחדשות העירונית יעז להנפקה

יעז התחדשות עירונית, שבבעלות משפחת יקואל רייפמן וקרן קומיוניטי של בלנק, שואפת לגייס 65 מיליון שקל בהנפקה בתל אביב ● החברה, שבונה עשרות פרויקטים בת"א, סיימה את השנה החולפת עם מכירות של מעל 200 מיליון שקל ● השווי המתוכנן אינו מהווה הצפת ערך משמעותית

טיל מיירט של מערכת THAAD / צילום: ויקימדיה, The U.S. Army/Ralph Scott

עלות היירוטים האמריקאים במלחמה: כמעט מיליארד דולר

לפי דיווח שהתפרסם, עולה כי במשך 12 ימי המלחמה, ארה"ב שיגרה כ־15%-20% מכלל מיירטי מערכת THAAD בעולם לעבר הטילים הבליסטיים האיראניים, בסך כולל של יותר מ־800 מיליון דולר ● מזכירות ההגנה האמריקאית הציגה בשבוע שעבר את בקשת התקציב שלה לשנה הפיסקלית 2026, שעומדת על כ־961.6 מיליארד דולר

השקל מתחזק, אבל מחירי המזון לא יורדים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

השקל מתחזק ומחירי הסחורות בירידה, אז למה ההוזלות לא מגיעות לצרכנים?

הדולר נחלש, מחירי הסחורות בירידה - אבל המחירים בסופר לא צפויים לזוז בקרוב ● בכירים בתעשייה מסבירים כי היבואנים והיצרנים לא ממהרים להוזיל בשל התנודתיות הרבה של השקל, התחייבויות עבר וקשיים לוגיסטיים ● ירידות מחירים, אם יגיעו, לא צפויות לפני 2026

המשרוקית מארחת. חברה ממשלתית / צילום: Shutterstock

להפריט או לא? זה המושג שעומד בלב המחלוקת המתמשכת

בממשלה נאבקים על השליטה בהן, והוויכוחים אודותן נמשכים כבר עשורים • מה עומד מאחורי "החברות הממשלתיות"? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

מארק צוקרברג מנכ''ל מטא / צילום: ap, Godofredo A. Vásquez

הבונוסים השמנים של צוקרברג: כך מנסה מטא למשוך את הטאלנטים מ־OpenAI

על רקע ביצועים מאכזבים של מודל ה־AI של מטא, Llama 4, מארק צוקרברג פותח את הארנק, עורך פגישות אישיות עם החוקרים המבריקים ביותר, ומציע, לפי פרסומים, בונוסים של עד 100 מיליון דולר ● בתוך המאבק האגרסיבי הזה, OpenAI מסרבת להרים ידיים

ועדת חוץ וביטחון / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

דרמה פוליטית: גדי איזנקוט פורש מהמחנה הממלכתי ויתפטר מהכנסת

איזנקוט אמר בשיחות סגורות כי "הפריימריז כפי שהתגבשו במחנה הממלכתי לא מאפשרים התמודדות אמיתית, ואינם מבטאים עקרונות דמוקרטיזציה שנדרשים בראייתי למפלגת שלטון" • בתחילת החודש, סיעת המחנה הממלכתי קיימה ישיבה שבסופה הוחלט כי ייערכו בחירות לראשות המפלגה

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

ניצחה את הגרמנים והצרפתים: רפאל זכתה בעסקת ענק

לפי דיווחים שפורסמו, המערכת שרפאל צפויה לספק לרומניה בעסקת הענק היא ספיידר, המספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, אל מול מגוון איומים ● ככל שתיחתם, תהיה זו העסקה השנייה בגודלה אי פעם של מדינת ישראל, לאחר מכירת מערכת חץ 3 לגרמניה, תמורת כ-3.5 מיליארד דולר

בני לנדא / צילום: Miguel Gutierrez

המשקיעים שוויתרו והמשמעות לעובדים: מאחורי ההתרסקות של חברת הדפוס של בני לנדא

לנדא דיגיטל פרינטינג הגישה אתמול בקשה לעיכוב הליכים בשל החלטת המשקיעים האירופאים להפסיק להזרים לה הון ולחדול מהענקת הלוואות ● מה הביא להתרסקות החברה המבטיחה, ובמה שונה הקריסה של לנדא דיגיטל פרינטינג מקריסת לוסיקס, חברת היהלומים הסינתטיים של בני לנדא?

פאנלים סולאריים על גג בית מגורים / צילום: Shutterstock

המדינה תחייב התקנת גגות סולאריים בבתים פרטיים - מי ישלם את החשבון?

החל מדצמבר קבלת טופס 4 תותנה בהתקנת גג סולארי במגוון סוגי מבנים ● במשרד האנרגיה מדגישים את התרומה לביזור רשת החשמל ולהפחתת זיהום - אלא שמומחים מזהירים: הדבר יעלה את מחירי הדיור, יפגע בזכות הקניין והציבור יסבסד את המהלך דרך חשבון החשמל

אלי שגיב, מנכ''ל לוריאל ישראל / צילום: גדי סיארה

בהיקף של 100 מיליון אירו: לוריאל משיקה תוכנית עולמית בנושא חדשנות

קבוצת לוריאל משיקה תוכנית האצה עולמית לחדשנות בת-קיימא בהיקף של 100 מיליון אירו על פני חמש שנים ● האקזיטים של שלוש חברות הייטק הפכו לאחרונה לתרומה של 1.2 מיליון שקל לארגונים ועמותות, באמצעות קרן תמורה ● לאור הנזק שנגרם בבאר שבע מהטילים, ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד האמריקאי גייס תרומה של כ-10 מיליון שקל עבור שורת מיזמי חירום לסיוע לתושבים ● אירועים ומינויים

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: עמוס בן גרשום לע''מ

נתניהו: "נפתחו הרבה הזדמנויות - לחלץ את החטופים ולהכריע את חמאס ואפשרויות אזוריות רחבות"

סמל ישראל נתן רוזנפלד, נהרג בפיצוץ בתוך מבנה בג'באליה, האירוע מתוחקר ● שב"כ סיכל תשתית חמאס בחברון, מהגדולות שנחשפו בשנים האחרונות ● צה"ל יגיע בימים הקרובים לשליטה ב-75% משטחי הרצועה, הרמטכ"ל יציג היום לקבינט: אנו מגיעים ליעדים שהגדרתם לנו ● 632 ימים למלחמה 50 חטופים בעזה • עדכונים שוטפים

בני לנדא / צילום: Miguel Gutierrez

אחרי הפיטורים - ספינת הדגל של בני לנדא הגישה בקשה לעיכוב הליכים

לפני כשבועיים ביצעה לנדא דיגיטל פרינטינג של בני לנדא מהלך קיצוצים במסגרתו פוטרו יותר מ-100 עובדים ● כעת הגישה החברה לבית המשפט בקשה לעיכוב הליכים, לאחר שנקלעה לחובות של 1.7 מיליארד שקל ● עם זאת, בחברה מאמינים כי יוכלו להשתקם

ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: יוסי כהן

החמרה בפיקוח על הנפקות בבורסה: מפיצים יידרשו להירשם ולדווח לרשות ני"ע

בעקבות העלייה בפעילות המפיצים בשוק ההון, רשות ניירות ערך תחייב גופים שפעלו עד כה בענף ללא פיקוח להירשם במרשם החתמים – גם אם אינם מציעים חיתום ● מרבית המפיצים כבר רשומים, אך ברשות פועלים להגביר את הפיקוח על גורמים נוספים הגוזרים קופון מהנפקות

"כיפת סייבר": הפרויקט של ישראל עם בעלת הברית הקרובה באירופה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: קרן הפנסיה הנורבגית הודיעה כי לא תשקיע עוד בחברות טינסקרופ ואושקוש, פרטים חדשים על חיסול מדעני הגרעין האיראנים, וגרמניה מקימה עם ישראל "כיפת סייבר" ● כותרות העיתונים בעולם

מתחם בזן במפרץ חיפה / צילום: שגיא מורן

בזן חוזרת לפעילות חלקית ותשוב לפעילות מלאה עד אוקטובר

בשל טיל האיראני שפגע בתחנת הכוח של בזן במפרץ חיפה, שלושה מעובדי בית הזיקוק נהרגו, ופעילות בזן הופסקה לחלוטין ● כעת בזן מודיעה: חזרנו לפעילות חלקית ● מניית בזן   עלתה ב-20 הדקות האחרונות של יום המסחר ב-1.6%, ובכך השלימה עלייה יומית של 2.5%

כסף בקיר. עם שחר שני / צילום: פרטי

תכנון המס אפשר לו לקנות שתי דירות להשקעה, והוא רק בן 23

שחר שני עבד כנער בצביעת בתים ובשיפוצים, ולכן לא נבהל מקניית דירה שזקוקה לשיפוץ ● לאחר מכן מינף את הניסיון שצבר בבית ואת מבצעי הקבלנים - כדי להחזיק שתי דירות בגיל שבו רוב הצעירים עוד חוסכים לטיול אחרי צבא