גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אדמה תמוזג לסנונדה: תהיה חברה ציבורית בשווי 4.5 מיליארד דולר

פתרון יצירתי של בעלי השליטה יהפוך את אדמה לחברה ציבורית בסין שאותה תוביל ההנהלה הנוכחית של אדמה, בראשות המנכ"ל חן ליכטנשטיין ■ אדמה תחלק דיבידנד של עד 300 מיליון דולר לאי.די.בי ולכמצ'יינה

אדוארדו אלשטיין / צילום: רוני שיצר
אדוארדו אלשטיין / צילום: רוני שיצר

מהלך מפתיע שהוכרז היום (א') צפוי להפוך את חברת מוצרי ההדברה אדמה (לשעבר מכתשים אגן) לציבורית, וזאת בדרך של מיזוג הפוך אל תוך חברת ההדברה הסינית סנונדה, עליה הייתה אמורה אדמה להשתלט. במסגרת העסקה המתגבשת בין החברות יוקצו מרבית מניות סנונדה, הרשומה למסחר בבורסת שנזן שבסין, לידי בעלי אדמה הנוכחיים (כמצ'יינה הסינית ודיסקונט השקעות מקבוצת אי.די.בי) והם ימשיכו לשלוט בה.

את החברה הממוזגת, שאמורה לאחר השלמת העסקה לשנות את שמה לאדמה, תמשיך להוביל ההנהלה הנוכחית של אדמה בראשות המנכ"ל חן ליכטנשטיין, כאשר הנהלת סנונדה תנהיג את הזרוע הסינית שמקים ליכטנשטיין בסין. חתימת הסכם מפורט והשלמת העסקה צפויים לארוך בין 9 ל-12 חודשים, והם יחייבו אישור של בעלי מניות המיעוט בסנונדה. בתקופה זו לא יתקיים מסחר במניית החברה הסינית.

המהלך כולל רכיב נוסף, שלפיו רגע לפי השלמת העסקה תחלק אדמה דיבידנד של 220-300 מיליון דולר לשני בעלי מניותיה הנוכחיים. דיבידנד זה (שהיקפו הסופי טרם נקבע) יעניק לדסק"ש 90-120 מיליון דולר שישמשו לתשלומי הריבית, למשך 18-24 חודשים, על הלוואת הענק בהיקף של 960 מיליון דולר, אותה קיבלה מהסינים כנגד החזקתה באדמה.

העסקה הנוכחית אמורה לפתור במקביל הן את הצורך של אדמה להשלים את רכישת פעילות האגרוכימיה הפרטית של כמצ'יינה, הן את הרצון להפוך את מניותיה של אדמה לסחירות, והן את הצורך הדחוף של דסק"ש במזומנים. זאת, כדי שתוכל לשלם את הריבית על ההלוואה לסינים החל מדצמבר 2015, בהיקף של 15 מיליון דולר מדי רבעון. בנוסף לכך, ובניגוד למתווה הקודם, היא מעניקה לאדמה בעלות מלאה על נכסיה של סנונדה.

ההנפקה בניו יורק בוטלה

כזכור, בנובמבר 2011 השלימה כמצ'יינה רכישה של 60% ממניות אדמה מידי הציבור וקבוצת אי.די.בי, והפכה לבעלת השליטה בה. במסגרת אותה עסקה, סוכם בין כמצ'יינה לבין בעל השליטה הקודם באי.די.בי, נוחי דנקנר, כי נכסי אדמה ימוזגו עם פעילות האגרוכימיה של כמצ'יינה ובתוך שלוש שנים תונפק אדמה מחדש בבורסה בינלאומית שאינה בישראל או בסין.

להנהלת אדמה ניתנה אז הזכות לבחור באילו מבין נכסי כמ'ציינה היא מעוניינת, ולפני כשנה נחתם הסכם במסגרתו נקבע כי אדמה תרכוש את הבעלות המלאה על שלוש חברות סיניות פרטיות, וכן 20% ממניות חברת סנונדה הציבורית. כחלק מהמהלך גם הגישה אדמה הצעת רכש למניות סנונדה מסוג B בפרמיה של 40% על ערכן בשוק, אולם הצעה זו נענתה באופן חלקי בלבד ואדמה הצליחה לשים יד רק על 10.6% מהחברה הסינית. את המניות הללו, בשווי של כ-55 מיליון דולר, תמכור אדמה לחברה האם כמצ'יינה. באופן זה תגדיל אדמה את נזילותה ובמקביל תגדיל כמצ'יינה את החזקה בחברה הממוזגת.

בנובמבר אשתקד ביקשו בכמצ'יינה ובדסק"ש להנפיק את מניות אדמה בניו יורק, אולם תנאי שוק קשים מנעו ממנה לקבל את השווי שביקשה, וראשי שתי החברות החליטו לבטל את המהלך. מאז נרשמו ירידות שערים במניות סקטור האגרוכמיה בעולם, כך שבדיעבד ייתכן שביטול ההנפקה עבד לטובת החברה הישראלית והביא לפתרון טוב יותר עבורה.

בדירקטוריון אדמה חיפשו מאז מתווה טוב יותר, שמשלב הן את רעיון ההנפקה והן את רכישות הנכסים מכמצ'יינה. לפני כשלושה חודשים פנה יו"ר כמצ'יינה, רן ג'יאנשין, ליו"ר דסק"ש, אדוארדו אלשטיין, עם המתווה הנוכחי, אולם אלשטיין דחה את ההצעה מאחר שבאותה התקופה נסחרה סנונדה במחירי שיא, וההצעה לא נראתה כלכלית לטעמו. אלא שבהמשך, בחודשים יוני-יולי, התרחשה המפולת בשוק המניות הסיני, וסנונדה איבדה בתוך חודש כמעט מחצית מערכה. אלשטיין מיהר לקפוץ על העגלה ושלח לסין את שולם לפידות, נציגו בישראל ובעצמו דירקטור באדמה ובדסק"ש, כדי לסגור עסקה עם בכירי כמצ'יינה.

אדוארדו אלשטיין רכש את השליטה בקבוצת אי.די.בי בהשקעה עצומה שמסתכמת עד כה ב-1.2 מיליארד שקל, וגישתו היא לשמור ככל שניתן על הנכסים המרכזיים שבידי אי.די.בי, כשההחזקה באדמה מוגדרת ככזאת. אלשטיין אינו מעוניין בסיבובים פיננסיים קצרי טווח, ולכן, במקביל לתשלום הריבית על ההלוואה הנוכחית, תנסה דסק"ש בראשותו לשנות את תנאי ההלוואה ולדחות לפחות חלק מפירעונה.

בזכות פרסום תקנה חדשה בסין

המתווה הנוכחי שהציעה כמצ'יינה הפך לאפשרי רק לאחרונה, בעקבות פרסום תקנה חדשה בסין המאפשרת לחברה בינלאומית, שנשלטת בידי חברה סינית מעל שלוש שנים, להתמזג עם חברה ציבורית בסין. מאחר שהשליטה (60%) באדמה עברה לכמצ'יינה בסוף 2011, הרי שמהלך המיזוג עם סנונדה הפך בעקבות תקנה זאת לאפשרי.

לסנונדה מניות מסוג A הנקובות ביואן ומניות B הנקובות בדולר הונג-קונג. לאחר השלמת העסקה ימשיכו המניות מסוג A להיסחר בשנזן, בעוד שאת המניות מסוג B תנסה החברה הממוזגת להמיר למניות מסוג H הנסחרות בבורסת ההונג קונג, שנחשבת נוחה יותר להשקעה עבור משקיעים מחוץ זרים.

סנונדה מייצרת מגוון רחב של חומרי הדברה, אולם נאלצת כיום לשווקם מחוץ לסין דרך מפיצים חיצוניים ומאבדת בשל כך חלק ניכר מרווחיותה. ב-2015 אמורה סנונדה לייצר הכנסות של 360 מיליון דולר, רווח תפעולי תזרימי של 74 מיליון דולר ורווח נקי של 32 מיליון דולר.

לאחר השלמת המיזוג, תהפוך אדמה למפיץ היחיד של מוצרי סנונדה בעולם וסינרגיות אלו לבדן אמורות לייצר לחברה הממוזגת תוספת של עשרות מיליוני דולרים בשנה לרווח התפעולי התזרימי (EBITDA). אדמה לא מתכוונת לוותר על רכישת שלוש החברות הסיניות האחרות, אולם רכישתן תישמר לשלב השני במהלך, ותתבצע בידי החברה הממוזגת. אדמה שלאחר המיזוג תהפוך כאמור לחברה בת בבעלות מלאה של החברה הממוזגת, והאג"ח שלה מסדרות ב' ו-ד', שהונפקו בת"א בערך נקוב של 4.3 מיליארד שקל, ימשיכו להיסחר ללא שינוי.

לאחר נפילה של כמעט 50% מרמת השיא, משקף כיום מחיר מניית A של סנונדה שווי של כ-800 מיליון דולר לחברה, ומכפילים של 32 על הרווח הנקי החזוי ל-2015 ושל 14 על היחס EV/EBITDA. גם תחת הנחה מחמירה יותר לפיה המניה תיסחר במכפיל נמוך יותר של 12 על ה-EBITDA, הרי שמכפיל זה יעניק לחברה הממוזגת שווי של יותר מ-4.5 מיליארד דולר, לאחר השלמת העסקה וחלוקת הדיבידנד.

שוויה של אדמה בעסקה ייקבע במסגרת הערכת שווי חיצונית שתוכן עבור סנונדה, כאשר הציפייה היא שהמכפיל שיוענק לאדמה במסגרת העסקה לא ידמה למכפילים המקובלים בסין, אלא למכפילים נמוכים יותר, כפי שמקובל בסקטור האגרוכימיה בעולם. מסיבה זו קשה לחשב בדיוק כמה מניות בחברה הממוזגת תקבל דסק"ש במסגרת העסקה (ככל הנראה סביב 30% לעומת 40% כיום). למרות זאת, לאחר פתיחת המסחר, המניות הללו יקבלו שווי שוק גבוה יותר כי יעברו להיסחר לפי רמות המכפילים הסיניות, ועניין זה אמור להציף ערך לבעלי המניות של דסק"ש, לפחות על הנייר.

המיזוג לתוך חברה בורסאית קיימת הנסחרת במכפילים גבוהים גם יאפשר לאדמה גיוסי הון חדשים בערכים אטרקטיביים, וכן רכישות של חברות זרות שנסחרות במכפילים נמוכים יותר. גם הסחירות במניה תהיה גבוה יותר, ותאפשר לבעלי השליטה מימוש חלקי בקלות רבה יותר.

בנוסף לכך, אם בעסקה הקודמת הייתה נדרשת השקעה של עוד כמיליארד דולר לצורך רכישת מלוא הבעלות על סנונדה, הרי שהמתווה הנוכחי מייתר השקעה עצומה זו, שהייתה יוצרת כאב ראש גדול להנהלת אדמה.

אדמה וסנונדה

עוד כתבות

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק