גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"הקרב" בין אדידס לנייקי? כבר יש הכרעה

התאגיד האמריקאי מכניס הרבה יותר, מרוויח הרבה יותר, צומח בקצב מהיר הרבה יותר ומנצח אפילו ברשתות החברתיות ■ הגרוע מכל מבחינת החברה הגרמנית: מילא להפסיד בארה"ב, אבל שורת מחקרים מצביעה על אובדן הבכורה המסתמן שלה גם בשווקי הליבה המערב האירופיים

כדור הפרמיירליג הרשמי של נייקי לעונת 2015/16 / צלם: רויטרס
כדור הפרמיירליג הרשמי של נייקי לעונת 2015/16 / צלם: רויטרס

אומרים שתמונה אחת שווה אלף מילים, אבל לפעמים מספר אחד עושה את העבודה אפילו טוב יותר: נייקי, ענקית מוצרי הספורט שסמל ה"סווש" שלה מוכר בכל רחבי הגלובוס, כמו גם מותג ה"ג'ורדן" שלה - בנתה לעצמה נתח שוק של כמעט 60% מסך מכירות נעלי הספורט בארה"ב. לאדידס יש רק 4.4%. אמנם התאגיד הגרמני הרבה יותר תחרותי עם המוצרים שהוא מוכר מחוץ לאמריקה - שתי החברות מתחרות ראש בראש במערב אירופה, כאשר אדידס מובילה בגדול ברוסיה, בעוד לנייקי יש יתרון קל בסין; אבל הדומיננטיות של נייקי בשוק נעלי הספורט החשוב בעולם - ארה"ב - מעניקה לה יתרון חד במיוחד על אדידס, וכואב מבחינת האחרונה - שמצידה פיתחה אסטרטגיה לנסות לנגוס במתחרה בחזרה באמצעות בגדי ספורט, עם דגש, כמובן - על השוק האמריקאי. ובכל זאת, ועם כל הכבוד לבגדים - כשהמרחק בתחום ההנעלה כל כך גדול, משימתה של אדידס נראית כמעט בלתי אפשרית לפיצוח.

"מחוץ לארה"ב יש שוויוניות הרבה יותר גדולה בין נייקי לאדידס. אבל ארה"ב היא מרכז הרעש הגלובלי של שוק הנעליים ובגדי הקז'ואל ספורט", אומר מאט פאוול, אנליסט בחברת המחקר NPD, שחישבה את נתחי השוק. "בסופו של דבר, כדי לנצח ברמה הגלובלית - מותגי נעלי ספורט צריכים לנצח קודם כל בארה"ב, וזו מדינה בה יש לנייקי הבנה עמוקה ועשירה של הצרכנים".

***

נייקי הייתה הצלחה דוהרת בחמש השנים האחרונות. היא חברת הלבשת הספורט הגדולה בעולם מבחינת מכירות - כאשר בשנה שהסתיימה ביוני 2015 הכנסותיה צמחו ב-10%, אל סך של 30.6 מיליארד דולר. בינתיים, אדידס דיווחה בשנה המלאה 2014 על עלייה של 6% במחזור, אל סך של 14.5 מיליארד אירו (כ-16 מיליארד דולר כיום). הרווחים של נייקי עלו בשיעור דו-ספרתי, למרות שעסקיה מעבר לים נאבקים עם שער הדולר המתחזק, שהופך את המחירים שלה לפחות תחרותיים. ועדיין, אדידס תהיה חייבת להגדיל את המכירות בקצב מהיר - לא כדי לצמצם את הפער מנייקי, אלא רק על מנת לשמור אותו על הרמה הקיימת.

השוק המערב אירופי מוכיח כמה קשוח הולך להיות המירוץ הזה: על-פי אנליסטים ב-USB, קצב צמיחת המכירות של נייקי שם עקף את זה של אדידס (ושל מותג הבת שלה ריבוק) ב-10% בממוצע בשלוש השנים האחרונות, במידה ולא מכניסים לתחשיב את התנודות בערכי המטבע. התוצאה: כוחן של נייקי ואדידס שווה כיום דווקא באיזור שאמור להיות מבצרה של החברה הגרמנית. לפי חישוב של חברת חקר השווקים יורומוניטור - לשני התאגידים היה ב-2014 נתח שווה ממכירות מוצרי הספורט במערב אירופה. נטאשה קאזין, אנליסטית בכירה ביורומוניטור אינטרנשיונל: "נייקי החלה 'לתפוס' חזק בשוק הליבה המערב אירופי, ועשויה אף להשתלט עליו כבר בטווח הקצר - וזה אמור להדאיג מאוד את אדידס". לטענתה, הדחיפה האגרסיבית שנותנת נייקי באיזור הזה סייעה לה להגדיל את נתח השוק שלה - ואף הפכה אותה למותג הבכיר ביותר בסך של שבע מדינות באירופה.

גם שמירה על מאזן האימה הנוכחי עשוי להיות קשה מבחינת אדידס, אומרת סוזנה פוז, אנליסטית ב-ברנברג בנק. "אדידס מוכרת יפה במערב אירופה, אבל היא הרי חייבת לעשות זאת - בהתחשב בעובדה שהיא מוציאה 14% מההכנסות שלה על שיווק ופרסום", לדבריה. "השאלה היא האם זה מודל שיכול לקיים את עצמו, בזמן שהממוצע בתעשייה הוא בין 10% ל-11%".

מחקר שנעשה לאחרונה על-ידי האנליסטים ב-USB מצא עדויות לזינוק מיוחד של נייקי בקרב צעירים. הסקר בדק כמה "לייקים" גרפו עמודי הפייסבוק של מותגי הספורט, ומצא כי נייקי מוליכה בכל השווקים האירופיים הגדולים על-פני מתחרותיה - והיא אפילו עקפה בגרמניה (!) את אדידס. המחקר גם מצא כי המותג של נייקי נתפש כמוכר יותר מזה של אדידס בלונדון ופריז, שתיים מתוך שש ערים בעולם שאדידס מתמקדת בהן כחלק ממאמציה להחזיר מלחמה למתחרה האמריקאית שלה. "ללא ספק, אדידס חייבת לשפר את תפישת המותג שלה בקרב צרכנים צעירים. אבל החדשות הטובות הן: אנחנו חושבים שיש לה הזדמנות גדולה לעשות זאת, במידה ותתמקד יותר ברשתות החברתיות, תמנף את בסיס נכסי הספונסרשיפ שלה, ותייצר מוצרים יותר רלוונטיים עבור בני נוער", נכתב במחקר.

אדידס ביצעה לאחרונה אוברול כללי לקו נעלי הכדורגל שלה, וזו אמורה להיות אחת הדרכים בהן היא תקרוץ יותר לבני נוער. החברה גם עשתה צעדים לשיפור העמדה שלה בתחום הצומח של ניטור הכושר הגופני, כאשר רכשה את מפתחת האפליקציות Runtastic. סוזנה פוז אומרת כי התמקדות בתוכנות ספורט זו הדרך הנכונה לצעוד בה - אך מדגישה כי אדידס מנסה לצמצם פערים, ולא מצליחה להיות זו שמכתיבה את הקצב.

***

נייקי, בפער גדול - מכתיבה את הטרנדים בשוק הביתי שלה בארה"ב. לא רק שיש לה אחיזה כלכלית ניכרת על הסכמי הספונסרשיפ הגדולים ביותר במדינה בספורט המקצועני וגם בספורט המכללות - היא גם הייתה הראשונה לזהות את החשיבות של הרשתות החברתיות והפרסום ביוטיוב. במהלך גביע העולם האחרון לנשים שנערך בקנדה, על-אף שאדידס שימשה כנותנת החסות של האירוע מטעם פיפ"א - נייקי ניצחה במונחי מעורבות גולשים ("אנגייג'מנט"): הקמפיין שלה, NoMaybes#, זוהה ב-121% יותר עם המונדיאל מאשר אדידס זוהתה איתו - לפי חברת Amobee Brand Intelligence. אך גם זה איזור בו לאדידס יש פוטנציאל למחוק את הפער ולזכות באהדתו של דור ה-Y: היא מתכננת לשפר את השיווק, להיות חדשנית יתר במוצריה ולהביא אותם מהר יותר אל השוק. "אדידס עשתה החלטה נכונה כשהחליטה לשווק את מוצריה הגלובליים גם בארה"ב", אומר מאט פאוול. "זה יסייע להם לפתח גישה קצת פחות אירופית".

מה שמסייע לאדידס זה התחזקות טרנד בגדי הספורט קז'ואל: כשיותר ויותר אנשים נוהגים ללבוש אותם, גם כשהם הולכים למקומות שנחשבים פורמליים, כולל מקומות העבודה שלהם - זה בהחלט נותן מקום לחברות רבות להתרחב. אך המשמעות של זה, כמובן, היא גם העמקת התחרות מול תאגידים נוספים: אנדר ארמור, למשל, שחקנית חדשה יחסית בשוק - מכרה בשנה שעברה בארה"ב יותר נעלי ספורט, אימוניות וטי-שרטים מאשר אדידס. חוץ מזה, אופנה היא דבר הפכפך: יש אנליסטים שתוהים האם מותגי ספורט באמת מרוויחים ממרדף אחר טרדנים או סלבריטאים - כמו שאדידס עושה עם קניה ווסט, לאחר שכוכב הפופ סיים את היחסים שלו עם נייקי. פול סווינלנד מחברת המחקר מורנינגסטאר חושב שעבור חברה שזכות הקיום שלה מושתת על ביצועים ספורטיביים, שגם מייצרים נאמנות למותג - מרדף אחר אופנה יביא בסופו של דבר לרווחים רק בטווח הקצר, והוא דווקא פוגם במותג.

***

בזמן שאדידס מיישמת את האסטרטגיה שלה בארה"ב, נייקי שומרת על קצב הגידול שמשביע את רצון המשקיעים בה. "יש לה צמיחה כל כך חזקה בתחומי ההלבשה והכדורסל, אבל היא פשוט לא יכולה להימשך לנצח", אומר סווינלנד. "אתה לא יכול לצמוח לנצח ב-15%-20% בשנה".

ובכל זאת, להיות המתחרה של נייקי ודאי מרגיש מתסכל. "בלתי אפשרי זה כלום" (Impossible is Nothing), טוען הסלוגן של אדידס, שיכולה רק לקוות שהוא לא יתברר כמוטעה.

שוק הלבשת הספורט

עוד כתבות

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

מנכ''ל מקורות, עמית לנג / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; בשוק ממתינים לפרסום התחזיות להמשך

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● המשקיעים ממתינים לפרסום התחזיות להמשך שיתפרסמו היום בשעה 16:00 ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי