גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם המחשבים של גוגל ומיקרוסופט ישנו אופן הלמידה בישראל?

ילדי ישראל אמנם גדלים כדור דיגיטלי לכל דבר, אך מערכת החינוך מתקשה להדביק את הפער ■ ההורים עדיין רוכשים ספרי לימוד, הילדים עדיין סוחבים והשימוש בלמידה אינטראקטיבית יחסית מועט ■ המחשב שהופך לטאבלט, מצויד בעט מגע ועמיד לנפילות - עשוי לחולל את השינוי

תוך מספר שנים הכיתה בה התלמידים לומדים בבתי הספר תשתנה כליל. במקום שולחנות, מחברות, עפרונות ולוח, הכיתה העתידית תכלול מסך מגע ענק שעליו יוקרנו סרטונים אינטראקטיביים. התלמידים יישבו עם טאבלטים בכיסאות פזורים ויבצעו פרויקטים בעזרת מדפסות תלת-ממד.

בנוסף, מכשירים ישדרו בקלות למחשב של הילד נתונים מדעיים על פרויקטים שהוא מבצע, נגיעה על המסך בסרט טבע תציג את כל הפרטים החשובים על אותן חיות וכל הכתיבה תתבצע על מסך עם עט מגע. המורה יוכל להעביר בקלות מידע הנמצא אצלו בטאבלט הגמיש והדק למכשירים שנמצאים אצל התלמידים והולוגרמות שונות ימחישו את החומר הלימודי.

הכיתה העתידית הזו מוצגת בסרטון קונספט שמיקרוסופט שיחררה לרשת בחודש מארס האחרון. היא אמנם צפויה להפוך למציאות רק בעוד 5 עד 10 שנים, אבל כבר עכשיו ברור לכולם שחוויית הלימוד בכיתה משתנה. חלק מהתלמידים כבר לומדים ביסודי ובתיכון עם לפטופים ועם טאבלטים, ומשרד החינוך עורך פיילוטים שונים בתחום. המטרה היא לאפשר לתלמידים להגיע לבית הספר עם לפטופ ולא עם תיק גב עמוס בספרים.

מלבד הורדת משקל מגב התלמיד, מעבר לעולם הדיגיטלי מאפשר לילדים ולבני נוער ללמוד באופן אינטראקטיבי, לחפש באופן מהיר ויעיל בספרים ובעיקר להעשיר את החומר הנלמד על ידי סרטונים, מצגות והתנסויות שונות. כמובן שהשימוש במחשבים בבית הספר צריך להתבצע בשילוב למידה עם ספרים אמיתיים. אבל עד שיגיע היום שעולם החינוך יהיה דיגיטלי, חברות הטכנולוגיה מנסות להביא את המהפכה שלהם לתחום.

לאחרונה השיקו אינטל ומיקרוסופט לפטופ לתלמידי בית הספר בישראל. מדובר בלפטופ היברידי בו המסך יוצא מהמקלדת ומאפשר לעבוד איתו גם כטאבלט. דגם Flux Plus מיוצר על-ידי חברה בשם MyMaga והוא שייך לפרויקט עולמי של אינטל בשם Intel Education Solutions. בארץ הלפטופ נמכר במסגרת פרויקטים בבתי ספר וניתן לרכוש אותו בחלק מסניפי סטימצקי בעלות של 2,000 שקל.

ה-Flux Plus פותח כמוצר לתלמידים ולא כלפטופ לגיימרים או אנשי עסקים, הוא עמיד לנפילות מגובה 70 ס"מ, הוא מוגן מפני התזות של מים ואבק ועשוי ממשטח מונע החלקה. מלבד זה, הוא כולל גם ידית אחיזה, כך שהתלמיד אמור להסתובב עם הלפטופ בחופשיות בין כותלי בין הספר, ללא פחד שהוא יינזק. כתוצאה מזה הלפטופ קצת גדול, אך עדיין קומפקטי מאוד.

ה-Flux Plus מגיע עם גישה למאגר ספרי לימוד אינטראקטיביים של המרכז לטכנולוגיה חינוכית (מטח), ומציע גם גישה למאגר הספרים הדיגיטליים של קלספר. מדובר במאגר הכולל ספרי לימוד לכיתות ז' עד כיתה י"ב הניתן בחלקו בחינם. שירות קלספר פועל על לפטופי/טאבלטי ווינדוס 8.1 ומעלה, טאבלטי אנדרואיד ואייפד. השירות מאפשר הורדת ספרים לשימוש ללא חיבור לאינטרנט, הקמת קבוצות לימוד ותקשורת בין התלמידים, כאשר המורים מקבלים בקרה על השיגי התלמידים.

שיעור במדעים

נתוני החומרה היבשים של ה-Flux Plus כוללים מסך מגע בגודל 10.1 אינץ', מעבד אטום של אינטל מרובע ליבות מדגם Z3745D במהירות 1.33 ג'יגה הרץ עם 2 ג'יגה זיכרון. המעבד ממוקם במסך, מה שמאפשר לו לעבוד בתצורת טאבלט. גם המקלדת וגם המסך כוללים סוללה פנימית. הלפטופ מגיע עם ערכת התוכנות אופיס, הכוללת את מעבד התמלילים וורד, תוכנת הטבלאות אקסל ואת תוכנת המצגות - פאוואר פוינט. מערכת ההפעלה היא ווינדוס 8, כאשר ניתן לשדרג אותו גם לווינדוס 10 ללא עלות.

כאמור, הלפטופ מסוגל להפוך לטאבלט במהירות והוא גם משלב עט מגע, המחובר אליו בחוט. העט מיועד לשימושים שונים, כמו כתיבה על המסך והדגשה של נתונים מסוימים.

ייחודו של ה-Flux Plus הן התוכנות והאביזרים המגיעים איתו, ההופכים את הלפטופ למוצר לתלמידים. אינטל פיתחה תוכנת ניהול ייעודית, הנקראת Intel Classroom Management, המאפשרת למורה לשלוט ולנהל בצורה מלאה את כל מחשבי התלמידים בכיתה. המורה יוכל לשלוח משימות למחשבי התלמידים, לשתף קבצי מולטימדיה, מסמכים ומצגות, לראות את מסכי המחשב של כל התלמידים או תלמיד מסוים, לשלוט על הפעלת מחשבי התלמידים, לאפשר או לחסום גישה לאתרים או משאבים שונים, לשלוח מבחנים מקוונים ולאסוף אותם בתום זמן המבחן.

אינטל שילבה ב-Flux Plus ערכת מדעים, הכוללת עדשת מיקרוסקופ המתחברת למצלמה של המחשב, כך שניתן לחקור דברים גם לעומק. בנוסף, יש גם מד חום, מה שמאפשר לבצע ניסויים שונים ולקבל את כל המידע על מסך המחשב.

מתפקד כמחשב בסיסי

לא הכול ורוד ב-Flux Plus. הורה שיקנה את המחשב באופן פרטי לילד או הילדה שלו, יגלה מוצר שמיועד לשימושיים בסיסיים בלבד, מקלדת קטנה ולא מאוד נוחה ומשטח עכבר שדורש שדרוג רציני מבחינת מהירות התגובה (עדיף לחבר עכבר חיצוני).

האלטרנטיבה החינוכית של גוגל

מיקרוסופט וגוגל מצאו זירה חדשה-ישנה להילחם בה - תלמידי בית הספר. התלמידים בבתי הספר והתיכונים נמצאים בשלב בו אפשר להוביל אותם לפלטפורמות שתישאר האהובה עליהן - בין אם מדובר בווינדוס של מיקרוסופט, כרום OS של גוגל או OS X של אפל. ענקיות הטכנולוגיה החליטו לא להשאיר את העדפת התלמידים ליד המקרה.

גוגל מוכרת כבר מספר שנים בשוק העולמי מחשבי כרומבוק. מדובר בלפטופים יחסית זולים שמבוססים על דפדפן האינטרנט של החברה - כרום. גוגל מקדמת את השימוש במחשבים הללו בבתי ספר, כאשר גם בארץ היא פעילה בתחום. גוגל ישראל קיימה בשנה האחרונה פיילוט בשלושה בתי ספר בארץ, לבדיקת השימוש במחשבי הכרומבוק שלה. הפיילוט ימשיך גם בשנה הבאה.

בישראל פועלות בתחום הכרומבוקים שלוש חברות: לנובו, אייסר ו-HP. דגם 100s של לנובו, אמור להיות המוצר הראשון של החברה הסינית שימכר בישראל. מחירו המוערך 1,400 שקל והוא אמור לפנות לתלמידים ולמשתמשים רגילים שרוצים ליהנות ממחשב עם חוויית גוגל.

המפרט של המחשב צנוע: מעבד פנטיום מדגם 3540, זיכרון 4 ג'יגה, נפח אחסון של 32 ג'יגה כולל כניסה לכרטיס זיכרון, מצלמת אינטרנט ומסך בגודל 11.6 אינץ'.

הכרומבוק כולל מקלדת נוחה ואפילו משטח מגע סביר, מסך ברזולוציית HD באיכות סבירה עם גוון מט, שבהחלט מספקת עבור שימושי אינטרנט שונים. זמן התגובה מוצלח, מכיוון שהוא מותאם בדיוק לפלטפורמת גוגל. השימושים במחשב מוגבלים ומתאימים בעיקר למשתמשי גוגל: אין כאן אופיס אלא גוגל דוקס, שעושה עבודה מוצלחת בכתיבת מסמכים, גם ללא חיבור לאינטרנט. הממשק של הכרומבוק בעברית, כך שאין בעיה למשתמשים דוברי עברית לעבוד איתו.

בשורה התחתונה, הכרומבוק הזה עושה בדיוק את מה שהוא אמור לעשות - גישה לשירותי גוגל האינטרנטיים וגלישה בדפדפן, במחיר נמוך ואטרקטיבי.

ובינתיים, הלפטופים תופסים תאוצה/ מיכל רז חיימוביץ'

אין ספק שהקדמה לוקחת את התלמידים לכיוון הלימוד המתוקשב, על יתרונותיו וחסרונותיו. אלא שבשעה ששימוש במחשב נייד יכול למזער חלק מהחסרונות, בהם למשל קרינה בשל שימוש באינטרנט אלחוטי בכיתה, יש בתי ספר, שבעידוד משרד החינוך, מדלגים על שלב המחשב הנייד, ומהספרים עוברים ישר ללימוד באמצעות טאבלט. לשם נשיאה טאבלט הוא הידידותי מכולם, אולם המסך הקטן, היעדר המקלדת ובעיקר סימן השאלה המרחף על משמעות הקרינה בכיתה שבה לפחות 30 תלמידים ישתמשו באינטרנט אלחוטי - אלה מתפוגגים מול לחץ של בתי הספר על ההורים לאמץ את השיטה.

בתיכון עירוני א' בתל אביב לשם הדוגמה, כיתות ז' שייקלטו השנה בבתי הספר יצטרפו אל כיתות ח' וילמדו באמצעות טאבלטים, מה שהעולים לכיתות ט' כבר התנסו בו במהלך השנה. נדרשה 80% הסכמה מצד ההורים כדי להוביל לשינוי הזה, והמתנגדים השמיעו טענות חמורות, בעיקר בדבר ההשלכות העתידיות האפשריות של הקרינה. טענות אלה נהדפו בתשובה כי נערכות בדיקות קרינה בכפוף לתקן.

טענות אחרות התייחסו להשלכות רפואיות על עיני הילדים הבוהים שעות ארוכות במסך המרצד. תלמידים שכבר למדו כך בשנה החולפת, טענו לתחושת עייפות מוגברת בסוף יום הלימודים. אחרים טענו לחוסר ריכוז ולחופש וסיפרו כי אפשר לשחק במהלך השיעורים, בהיעדר יכולת של המורה לעקוב טכנית אחר פעולת כל תלמיד בטאבלט האישי שלו. היו גם מי שהלינו על הזווית הסוציאלית שבה אין קשר עין בין המורה לבין התלמידים, אלא דרך מסך.

המתנגדים טוענים שלא מעט בתי ספר ברחבי העולם ויתרו על לימוד בטאבלטים לאחר שניסו זאת. גם למחיר יש משקל: טאבלט יכול בקלות לעלות 2,000 שקל ויש לרכוש את הספרים הדיגיטליים (שמחירם 60% מספרי הנייר) - כל זה אל מול מחיר השאלת ספרים שיכול היה להסתכם ב-325 שקל לשנה.

עוד כתבות

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

שאלות ותשובות: איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

מירב בן ארי, יש עתיד טוויטר, 23.5.21 / צילום: שלומי יוסף

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד של בן גביר חריג ביחס למקובל?

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד אבשלום פלד הוא חריג? צללנו להיסטוריה ● המשרוקית של גלובס

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

איך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הבכיר שחושף באופן נדיר את הסודות על איך משקיעים את הפנסיה שלכם

הצצה אל מאחורי הקלעים של דיוני ועדת ההשקעות של גוף מוסדי: היכן להגדיל סיכון, כמה פיצוי נדרש עבורו, עד כמה משפיעים השווקים העולמיים על החוסך הישראלי, ואילו אתגרים ייחודיים עומדים בפני מנהלי קופות הגמל וקרנות הפנסיה וההשתלמות המקומיים

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד