גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רואים את הנושה הפשוט

תזכיר החוק החדש בתחום דיני חדלות הפירעון הוא מהלך מהפכני ואמיץ

איילת שקד / צילום: נועם מושקוביץ
איילת שקד / צילום: נועם מושקוביץ

משרד המשפטים הציג לאחרונה תזכיר הכולל שינויים משמעותיים רבים בתחום דיני חדלות הפירעון, ש"המהפכה הגדולה" הגלומה בו נוגעת לסדרי הנשייה. כלומר, לאופן חלוקת הכספים בין הנושים במסגרת הליכי פירוק או הסדר בחברה.

נכון להיום, במסגרת חלוקת הכספים בהליכי פירוק וחדלות פירעון, קיימות 3 קבוצות מרכזיות שזוכות להיפרע ממרבית החוב כלפיהן, אם לא כולו: עובדי החברה, הבנקים והמדינה. כך, פעם אחר פעם, הספקים מוצאים את עצמם עומדים בסוף התור ומסתפקים ברסיסים שנותרו בקופה אחרי התשלום לעובדים, למדינה ולמערכת הבנקאית. מצב זה אינו משרת את הצרכים הכלכליים של משק חופשי, אלא דווקא פוגע בו.

התזכיר החדש יביא למהפכה באופן חלוקת הכספים בין קבוצות הנושים השונות. במסגרת זו, הן קופת המדינה והן המערכת הבנקאית נאלצות למצוא עצמן מסתפקות בפחות, על מנת להבטיח כי הספקים ויתר הנושים "הקטנים" לא ימצאו את עצמם בסופו של יום נותרים בלא כלום, כפי שהיה פעמים רבות בהליכי חדלות פירעון.

בנוגע לעובדים - ביחס לשכר העבודה ממשיך התזכיר החדש להבטיח כי שכר העבודה ישולם לעובדים שייהנו מהגנה בחסות חוק הביטוח הלאומי. התזכיר אף ממשיך ומחזק את מעמדם של העובדים, בכך שהוא מפעיל את הביטוח הלאומי כמקור פירעון חובות השכר לעובדים, גם בהליכי הסדר נושים, שבסופם החברה אינה מתפרקת אלא ממשיכה להתקיים - דבר שלא היה עד עתה.

בנוגע לחובות למוסדות המדינה - בנוסף לסוגיית שכר העבודה, מציע התזכיר לבטל את מעמד הקדימה לחובות רבים אשר חבה החברה הקורסת לקופת המדינה. מדובר בחובות לגופים כמו מע"מ, מס הכנסה ורשויות מקומיות, אשר משולמים כיום מקופת הנשייה עוד קודם לתשלום יתר החובות, ומוגדרים כ"חוב בדין קדימה", ובחלקו, חוב שמוגדר כשיעבוד ראשון לפי פקודת המסים גבייה. מטבע הדברים, תשלום חוב זה גורע מיתרת הכספים הנותרים בסופו של יום לחלוקה לספקיה של החברה וליתר נושיה הרגילים.

אינטרס כלכלי של המדינה

יצוין כי ביטול המעמד המועדף של המדינה מבטא "תובנה חדשה", שלפיה האינטרס הכלכלי של המדינה הוא לספוג נזק כדי להקטין נזק לאחר, במקרה של קריסת חברות, במטרה להגן על הנושה "הפשוט" ולעצור את כדור-השלג. כשחברה קורסת, מגיע גל פיטורים, קריסות של ספקים ונושים, וכל אלה נופלים בסופו של יום על קופת המדינה, האוצר והביטוח הלאומי.

זוהי חרב-פיפיות, שכן במצב של פשיטת-רגל האוצר מוצא את עצמו משלם הרבה יותר בסופו של דבר, הן כאשר מאות מפוטרים נפלטים לשוק ונופלים למעמסה על המדינה; וכך גם כאשר קריסה של תאגיד גוררת כאפקט דומינו קריסות של ספקים מהותיים שלו, שהיו תלויים בתאגיד לפרנסתם, ואינם מסוגלים להשתקם מהחוב שהוא חייב להם. קריסה מעין זו משפיעה גם על מבטחי אשראי, ועוד ועוד - תגובת שרשרת שסופה ועלותה - מי ישורנה.

בנוגע לבנקים - מלבד ההשתתפות המשמעותית של קופת המדינה בעקבות ביטול "דין הקדימה", נדרשים אף הבנקים "לתת כתף", כך שייוותר נתח גם לנושים הרגילים. מדובר בהתערבות משמעותית ראשונה של המדינה לצמצום העדפתם של הבנקים על פני יתר הספקים. יצוין כי הזכאות להעדפתם של הבנקים עד היום נבעה מכוח הדין, בהיותם מחזיקי שיעבודים.

כך למשל, בתזכיר החוק החדש מוצע להגביל את היקפי הריבית על החוב באמצעות שלילת גבייה של ריביות פיגורים חונקות, שגורעות מהיתרה בקופה על חשבון ציבור הספקים.

יתרה מכך, על-פי ההצעה החדשה יוכלו הבנקים המחזיקים בשיעבודים שוטפים על נכסי החברה, לקבל רק 75% מערך הנכסים המשועבדים - והיתרה תישמר לצורך חלוקה לציבור הספקים.

השינוי המהפכני בסדרי הנשייה יגרור בעקבותיו אף קיצור דרמטי של משך ההליך. על-פי הדין כיום, יש הכרח לסלק קודם כל את מלוא החובות בדין קדימה ושל הנושים המובטחים; ורק לאחר מכן יש להתפנות ולטפל בנושים הרגילים, אם וככל שנותרו נכסים בקופת החברה שקרסה.

הטיפול בנשייה בדין קדימה אורך לעתים קרובות זמן רב. כך למשל לוקח חודשים רבים עד שניתן לדעת מה היקף החוב של קופת הפירוק למוסד לביטוח לאומי, חוב שמתגבש רק עם תשלום חובות השכר של העובדים על-ידי הביטוח הלאומי. בנוסף, גם ההתנהלות מול רשויות המס אורכת זמן רב.

הצעת החוק, ככל שתתקבל, תגרום לקיצור דרמטי של משך ההליך, כך שהטיפול בנושים הרגילים יוכל להיעשות במקביל לטיפול בנושים המובטחים ובנושים בדין קדימה.

לפיכך, הגם שיש מקום לבצע תיקונים ושינויים בהצעת החוק - וללשכת עורכי הדין תפקיד מהותי בתהליך זה - יש לברך ולקדם את הליכי החקיקה של הסדר מהפכני ואמיץ זה.

■ הכותב, ממשרד עורכי הדין כהן-וילצ'יק, מתמחה בדיני חדלות פירעון ובשיקום חברות בקשיים.

עוד כתבות

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות