גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סקר CFO: מה חושבים מנהלי הכספים על תפקוד הממשלה?

56% מסמנכ"לי הכספים בחברות תעשייתיות סבורים כי לממשלה החדשה צפויה השפעה שלילית על התעשייה

56% מסמנכ"לי הכספים בחברות תעשייתיות סבורים כי לממשלה החדשה צפויה השפעה שלילית על התעשייה - כך עולה מסקר ה-CFO שערכה פירמת רואי החשבון דלויט בשיתוף פורום סמנכ"לי הכספים של התאחדות התעשיינים. 32% ממשתתפי הסקר אמרו בהתייחס למידת ההשפעה של ממשלת נתניהו הנוכחית על המגזר היצרני כי לדעתם היא לא תשפיע כלל על התעשייה.

הסקר נערך בקרב כ-70 סמנכ"לי כספים בחברות תעשייתיות שפעילות בענפי המזון והמשקאות, המתכת, נייר ופלסטיקה, כימיה, הלבשה, פרמצבטיקה ועוד - בניסיון לעמוד על הרווחות והמגמות הצפויות במגזר היצרני.

מתשובות הנשאלים עולה כי סוגיית הרגולציה הנרחבת ממשיכה להיות הגורם השלילי המרכזי בקרב התעשיינים: 66% ממשתתפי הסקר הגדירו את הרגולציה כחסם משמעותי בפיתוח התעשייה. 73% מהמשתתפים טענו כי הדרישות של הרגולטורים בענפים השונים, נושאות השפעות שליליות על הצמיחה עסקית. מדובר בדרישות שונות של הממונה על ההגבלים העסקיים, חוקי עבודה, חוק המזון, דרישות נרחבות שנוגעות לסוגיות איכות סביבה ועוד.

49% מבין הנשאלים בסקר אמרו כי הם משקיעים בין 6% ל-10% מזמן העבודה שלהם בציות או היערכות לרגולציות נדרשות על בסיס חודשי. 20% מבין הנשאלים טענו כי הם משקיעים אף יותר מכך, בין 16% ל-20% מזמנם בציות רגולטורי. רק 6% מבין משתתפי הסקר טענו כי לרגולציה יש השפעה חיובית על התעשייה.

בסקר קודם שעשתה דלויט בקרב סמנכ"לי כספים בתעשייה, טענו 63% כי לדרישות הרגולטוריות השפעה שלילית על הצמיחה העסקית. הסקר הנוכחי מצביע כאמור על עליה של 10% במספר הסמנכ"לים הסבורים כי לרגולציה השפעה שלילית.

העלאת השכר לא תשפיע

מתוצאות הסקר עולה כי 35% מסמנכ"לי הכספים בתעשייה סבורים כי על הממשלה להפחית את הרגולציה - במטרה להגדיל את חלקה של התעשייה בתוצר הישראלי. 16% מהם טענו כי הדרך להגדלת התוצר היא פיתוח של כלים לעידוד הייצוא; 15% טענו כי על הממשלה להגדיל לשם כך את המענקים למפעלים ממרכז ההשקעות; 10% ציינו כי על הממשלה להכשיר כח אדם טכנולוגי ו-8% סבורים כי כדי להגדיל את התוצר התעשייתי על הממשלה ליצור איזונים בחוקי העבודה.

משתתפי הסקר ציינו גם את פיתוח התשתיות ופיתוח כלי המימון של ערבויות ממשלתיות כגורמים שבכוחם להעלות את התוצר (6%), ו-3% מבין הנשאלים סבורים כי על הממשלה לפעול להפחתת מס החברות.

במסגרת הסקר נבדקה גם עמדת סמנכ"לי הכספים בחברות בעניין ההשפעה האפשרית של חוק שכר המינימום על התעשייה: 49% מהנשאלים טענו כי למהלך זה אין השפעה משמעותית על תוצאות החברה; 33% השיבו כי מהלך זה יוביל להעלאת שכר גורפת בכל שכבות השכר בחברה; 11% טענו כי בהעלאת שכר המינימום יש כדי לפגוע בצמיחת החברה; 5% ענו כי הדבר יוביל לעליית מחירים בשוק ו-2% אמרו כי בשל העלאת שכר המינימום במשק - צפויה להתקבל החלטה על שינוי אתרי ייצור ופעילות בישראל.

25% מהמשתתפים בסקר של דלויט ציינו כי מהלכים של קיצוצים בהוצאות החברה והתייעלות - נמצאים במרכז סדר היום שלהם בשנה הקרובה. 20% ציינו כי סדר היום שלהם עוסק בפריצה לשווקים בעולם; 16% ציינו כי סדר יומם עוסק בהשקעה בחדשנות ובפיתוח של מוצרים; 13% השקעה בציוד ובמכונות; 13% בעמידה בדרישות הרגולציה; 5% ההשקעה בהון האנושי; 3% בשינויים מבניים, מיזוגים ורכישות; 3% במחירי חומרי הגלם הדרושים לייצור ו-2% בעניין מימון ונזילות.

במענה על השאלה, מה הגורם המשפיע ביותר על התחרותיות של התעשייה הישראלית, ציינו 66% ממשתתפי הסקר את ההון האנושי; 62% את עלות הזמינות של עובדים; 56% רגולציה; 55% את מדיניות הריבית ושער החליפין; 54% את עלות זמינות חומרי הגלם; 51% את חוקי העבודה; 44% את איכות ויעילות התשתיות; 36% את השקעות הממשלה בתעשייה ו-28% את שיעור המס ומורכבותה של מערכת המיסוי.

74% מסמנכ"לי הכספים ציינו את האשראי הבנקאי כמקור המימון האטרקטיבי ביותר עבור תעשיינים - עליה של 28% ביחס לסקר קודם שעשתה דלויט בקרב תעשיינים. בפירמת רואי החשבון מציינים כי נתון זה מעיד כי שוק ההון הישראלי לא מהווה מענה מספק לצרכי התעשיינים.

"ניכר שהתעשיינים מתמקדים במנועי צמיחה שמרניים, כמו קיצוצים בהוצאות ובמהלכי התייעלות לצד השקעה בציוד ובמכונות על פני השקעה בהון האנושי, וזאת למרות שהם מאמינים כי לנושאים כמו איכות ההון האנושי השפעה חזקה על התחרותיות בתעשייה", מנתחת ראש מגזר התעשייה בדלויט, שרון שתוי-כהן: "ממחקר שהפירמה שלנו פרסמה באחרונה עולה כי כח העבודה הצעיר דורש מצוינות בחדשנות ובביצוע, ולפיכך קריירה בענפי התעשייה אינה מהווה אפשרות מבחינתו. כדי לעמוד באתגרי הגיוס של כח אדם, חברות תעשייתיות יצטרכו לתת מענה לנושאים כמו פיתוח העובדים וחיבורם למקום העבודה, ועל התעשייה להבין מה הם הערכים שימשכו את הדורות הבאים בשוק העבודה. עליהם לחשוב כבר עכשיו על אסטרטגיות למשיכת טאלנטים כחלק בלתי נפרד מהאסטרטגיה העסקית", אומרת שתוי-כהן.

נשיא התאחדות התעשיינים, שרגא ברוש אמר בהתייחס לתוצאות הסקר כי "כפי שאנו רואים מהתוצאות, הבעיה הדחופה ביותר שמטרידה את מרבית התעשיינים היא נטל הרגולציה הכבד שאיתו הם נאלצים להתמודד מדי יום מצד רשויות המדינה", דברי ברוש.

מה התעשיינים מצפים

עוד כתבות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית בת"א; מדד הביטוח מזנק ב-2%, הבנקים ב-1%

מדד ת"א 25 עולה ב-0.5% ● היום יתפרסמו נתוני האינפלציה, הצפי הוא שהמחירים ירדו ב-0.5% בנובמבר ● סיבה לדאגה: גירעון בחשבון השוטף של ישראל, לראשונה משנת 2013 ●  מיטב: לשוק הנדל"ן בישראל יהיה קשה להתאושש ● פערי הריביות בעולם מעוררים תסיסה בשוק המטבע, בעיקר בשווקים המתעוררים

עומס תנועה בנתיבי איילון / אילוסטרציה: Shutterstock

הקמתה של מערכת מס הגודש יצאה לדרך, ומומחי תחבורה סקפטיים לגבי יעילותה

220 שערי אגרה ו־140 אתרי חיוב יוקמו בשלוש טבעות סביב תל אביב ● המערכת צפויה להתחיל לפעול ב־2027 ● המומחים עונים: האם המהלך יעבוד בלי שיפור משמעותי בתחבורה הציבורית?

נשיא בית המשפט העליון יצחק עמית, שר המשפטים יריב לוין והיועמ''שית גלי בהרב-מיארה / צילום: נועם מושקוביץ - דוברות הכנסת, דוברות בתי המשפט

בג"ץ ביטל את הדחת היועמ"שית: "הממשלה לא הייתה רשאית לפטר אותה"

הרכב מורחב עם רוב של שופטים שמרנים קבע: החלטת הממשלה על הדחת היועמ"שית גלי בהרב-מיארה - פגומה • השופטים ציינו כי הניסיון לעקוף את ועדת גרוניס ומהירות הבזק שבה התקבלה ההחלטה הובילו לביטולה • לוין וקרעי קראו להתעלם מפסיקת בג"ץ: "לחסום את כניסתה למשרדי הממשלה"; באופוזיציה בירכו

המשקיעים הזרים הכפילו את החשיפה לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בבורסה לא ראו מעולם נהירה כזו של משקיעים זרים. האם זו רק ההתחלה?

גופי ההשקעות הזרים הזרימו מתחילת השנה מעל 2.3 מיליארד דולר לשוק המניות בת"א, והחזקותיהם בו נמצאות בשיא ● רוב ההחזקות - במניות בנקים, ביטוח ונדל"ן - באמצעות מדדים ● בבורסה מעריכים שהמעבר למסחר בימי שישי יתמוך בהמשך המגמה ● וגם: אילו גופים בולטים מחו"ל משקיעים בת"א

Poco F8 Ultra מלפנים ומאחור / צילום: יח''צ

הסמארטפון הסיני שפיצח את חוויית השמיעה בטלפון

מותג POCO של שיאומי שחרר לשוק את המכשיר החדש Poco F8 Ultra, תוך הצהרה כי מדובר בכניסה רשמית לפלח מכשירי הדגל היוקרתיים ● הרמקולים, המסך והסוללה אכן מרשימים, אך תג המחיר גבוה מדי

40 עד 40 2026

ההרשמה לפרויקט 40 הצעירים המבטיחים של גלובס יוצאת לדרך

לנבחרת 40 הצעירים המבטיחים עד גיל 40 ל־‏2026, שמתפרסמת זו השנה ה־21, אנחנו מחפשים נשים וגברים מכל קצות החברה הישראלית שמובילים שינוי ויוזמה, בעלי עשייה מרשימה מוכחת ואופק מבטיח ● אם אתם רואים עצמכם מתאימים או מכירים אנשים ראויים, מוזמנים להגיש מועמדות ● ההרשמה תיסגר ב־31 בדצמבר

דירת שלושה חדרים בטלביה, ירושלים / צילום: דוד דוד, רימקס

רווח של 400 אלף שקל בשבוע: הדירה בירושלים שנמכרה פעמיים

הדירה בנויה על קרקעות שהיו שייכות לכנסייה בשכונת טלביה בירושלים, והפער במחירים עומד על מאות אלפי שקלים ● הבתים במתחם הוקמו בין שנות ה-50 לתחילת שנות ה-60 במאה הקודמת. חלקם מבני רכבת וחלקם מבנים רגילים, וכולם בני 4 קומות

זירת הפיגוע בסידני, אוסטרליה / צילום: ap, Mark Baker

פיגוע ירי המוני בחגיגות חנוכה: 11 בני אדם נרצחו, בהם ישראלי אחד

לפחות 11 בני אדם נהרגו ועשרות נפצעו בפיגוע ירי באירוע הדלקת נרות של הקהילה היהודית בחוף בונדי שבמזרח סידני, אחד מהם הוא המחבל • בין ההרוגים: הרב אלי שלנגר, שליח חב"ד במדינה • בתיעודים קשים מהזירה נראה מחבל יורה מגשר, ובסרטון נוסף אזרח משתלט על אחד היורים • גורם ישראלי תקף: "העברנו לאוסטרלים התרעות, הם לא עשו מספיק"

חנויות רחוב / אילוסטרציה: כדיה לוי

נציגי חנויות הרחוב לשר ברקת: הרחבת הפטור ממע"מ תחסל אותנו

במסגרת המאבק נגד הגדלת הפטור ממע"מ על יבוא אישי, 20 בעלי עסקים קטנים ובינוניים נפגשו הבוקר עם שר הכלכלה ניר ברקת ● "אם תקדמו את החוק, אתם מחסלים אותנו ומפקירים את הרחוב לטייקונים", טענו הנציגים בפני השר, שמתנגד אף הוא למהלך שמוביל האוצר ● נשיא איגוד לשכות המסחר: "המהלך מוצג כהקלה ביוקר המחיה, אך בפועל עושה ההפך"

העסקה נסגרה: אלביט עקפה את טורקיה, ותספק נשק לפרו

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: פרו תרכוש שלוש מערכות ארטילריה של אלביט בהיקף של 60 מיליון דולר, ארגון זכויות האדם אמנסטי אינטרנשיונל האשים את חמאס בפשעי מלחמה, ושיתוף הפעולה הצרפתי-אמריקאי שיכול לפרק את חיזבאללה מנשקו ● כותרות העיתונים בעולם

התחדשות עירונית בתל אביב / צילום: דיויד לוין

הקשיש מת? משרד המשפטים: הזכויות בפרויקט פינוי בינוי שיעברו בירושה

המשנה ליועמ"שית, עו"ד כרמית יוליס, פרסמה חוות-דעת העוסקת בסוגיית העברת התמורות הייחודיות המוקנות לבעלי דירות קשישים, במסגרת עסקאות התחדשות עירונית ליורשיהם ● בין היתר נקבע כי קבלת התמורות הייחודיות של הקשיש תיחשב כנכס מנכסי העיזבון שעובר בירושה ליורשיו

האם התרופה תתאים לחתולים? / צילום: Shutterstock

ניסוי "מיאו-1" יוצא לדרך: האם טיפול בהשמנת יתר אצל בני אדם יכול לעזור גם לחתולים?

בעוד וטרינרים רושמים לפציינטים הפרוותיים שלהם אוזמפיק של בני אדם כתרופה להשמנת יתר עם ביסוס מחקרי מועט על חתולים, חברת התרופות הווטרינריות Okawa יוצאת בניסוי קליני בתרופה ממשפחת ה-GLP-1 אך בעלת חומר פעיל שונה, בתקווה שתהיה מותאמת יותר לחברים החתוליים

חורף ביטקוין? / אילוסטרציה: Shutterstock

חורף ביטקוין? ההיסטוריה מלמדת מה קורה אחרי שהמטבע צולל ב־30%

המטבע המבוזר רחוק בעשרות אחוזים מהשיא האחרון, אבל האם יש סיבה לדאגה? הביטקוין ראה צניחות כאלו 7 פעמים בעשור האחרון, וכמעט אחרי כולן הוא הצליח להתאושש ● זה לא בהכרח אומר שגם הפעם הזינוק קרב, אבל החזאים כרגיל משתדלים להיות אופטימיים

אילוסטרציה: Shutterstock

עשור לאחר ההרשעה: לירז אברג’ל תשלם כ-62 מיליון שקל לרשות המסים

10 שנים אחרי הטלת כפל המס במסגרת פרשיית סחר לא חוקי בזהב והוצאת חשבוניות פיקטיביות, בית המשפט המחוזי דחה את טענותיה של לירז אברג'ל לאי-ידיעה וחייב אותה לשלם לרשות המסים כ-62 מיליון שקל

שיעורי האינפלציה / צילום: Shutterstock

מה צפוי היום בנתוני האינפלציה בישראל?

הכלכלנים מביעים אופטימיות לגבי המשך התמתנות האינפלציה במדד המחירים לצרכן של חודש נובמבר ● לדבריהם המדד צפוי לרדת ב־0.4% עד 0.55% והאינפלציה השנתית צפויה להישאר על רמה של כ־2.5% או אף לרדת קלות

עבודות המטרו בתל אביב / צילום: בר לביא

שאלת המעורבות הסינית בתשתיות של ישראל חוזרת לשולחן

מכרז התשתיות הגדול בתולדות המדינה, בעלות של 65 מיליארד שקל, נפתח כשעדיין לא גובשו קווים מנחים לגבי השתתפות חברות סיניות ● בלחץ אמריקאי גובר, לצד דעיכת עניין מצד חברות אירופיות וצמצום התחרות המקומית, שאלת המעורבות הסינית חוזרת למרכז הזירה

יבגני דיברוב ונדיר יזרעאל, מייסדי ארמיס / צילום: ארמיס

דיווח: חברת הסייבר הישראלית ארמיס במגעים למכירתה תמורת 7 מיליארד דולר

ארמיס הישראלית במגעים למכירתה לחברת ServiceNow האמריקאית תמורת עד 7 מיליארד דולר - כך מדווח בלומברג ● לפי הדיווח, העסקה עשויה להיות מוכרזת בימים הקרובים

לאיזה כיוון ילך השקל? / איור: גיל ג'יבלי

רוב המומחים מעריכים שהשקל יוסיף להתחזק. לפי סיטי הוא צריך ליפול ב־20%

בבנק האמריקאי טוענים, בניגוד לקונצנזוס, שהמטבע הישראלי אמור להיחלש לרמה של 3.87 שקלים לדולר ● כלכלן מקומי בכיר: "לא הייתי מייחס למודל שלהם חשיבות גדולה מדי, אלא אם הנאסד"ק ייפול ב–30% או אם הולכים למלחמה עם איראן עם תוצאות מאוד גרועות לישראל"

לובי משרדי ''יעדים נדל''ן''. בעיגול: מוטי אברג'יל / צילום: יוסי כהן, יוטיוב

כתב אישום: הונאת נדל"ן בהיקף של עשרות מיליוני שקלים ממאות משקיעים

הפרקליטות הגישה כתב אישום נגד מוטי אברג'יל, לשעבר הבעלים והמנכ"ל של קבוצת הנדל"ן יעדים, בגין גיוס לא חוקי של 75 מיליון שקל ללא תשקיף, מתוכם 17 במיליון במרמה ● לפי האישום, אברג'יל פרסם רכישת קרקעות ברשתות החברתיות, אך המתעניינים קיבלו הצעה לתת לקבוצה הלוואות

חיפה. הובילה את מכירת הדירות בתקופת חגי תשרי האחרונים / צילום: Shutterstock

היצע הדירות על המדף מתחיל לרדת - לראשונה זה שלוש שנים וחצי

היצע הדירות החדשות הלא מכורות ירד לראשונה מאפריל 2022, מה שעשוי להעיד על כך שהקבלנים התחילו להוריד את הרגל מהגז ● במקביל, מבצעי "דירה בהנחה" שימרו את מיקומה של חיפה בראש טבלת המכירות הארצית בחודשים אוגוסט־אוקטובר, יותר מתל אביב וירושלים