גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ליצמן בוחן הכנסת תרופות מצילות חיים לביטוחים המשלימים

סגן השר הורה לבכירי משרדו לבחון כיצד ליישם את המהלך, שנאסר בחוק ב-2007 ■ המהלך של ליצמן מעורר מחלוקת בתוך משרד הבריאות

יעקב ליצמן / צלם: איל יצהר
יעקב ליצמן / צלם: איל יצהר

סגן שר הבריאות, יעקב ליצמן, ביקש מאנשי משרדו לבחון "מסלול עוקף חקיקה", שיאפשר להחזיר את מרכיב התרופות המצילות והמאריכות חיים אל הביטוחים המשלימים באמצעות פרסום תקנות חדשות בלבד, זאת אף ששיווק התרופות בביטוחים המשלימים נאסר בחוק בשנת 2007.

ל"גלובס" נודע כי בכירי המשרד חלוקים מאוד ביניהם לא רק על הדרך, אלא גם על המהות. מי שתומכים במהלך הם סגן ראש הלשכה המשפטית, עו"ד נתן סמוך, והסמנכ"לית לפיקוח על קופות החולים והביטוחים המשלימים, רויטל טופר. מהצד השני, מתנגד בתוקף סמנכ"ל התכנון האסטרטגי, ניר קידר, ואפילו המנכ"ל משה בר סימן טוב מלא סייגים בעצמו.

נודע כי באגף של טופר עובדים באופן אינטנסיבי על התוכנית להחזרת מרכיב התרופות אל הביטוחים המשלימים וגם על האפשרות להימנע מהצורך בשינוי חקיקה. איך אפשר לעקוף הוראה מפורשת שנקבעה בחקיקה ראשית בכנסת כבר לפני 8 שנים? על-פי מקורות במערכת הבריאות, הגורמים המקצועיים והמשפטיים עמלים על "משחק בהגדרות" כך שהתקנות החדשות לא יתנגשו באופן מפורש עם החוק.

"צריך להבין שההגדרה 'מצילות חיים' או 'מאריכות חיים' נולדה בזמנו במשרד האוצר כשהם ביקשו למנוע מהביטוחים המשלימים לשווק את התרופות האלה, וזו הגדרה שניתנת לפרשנות", מסביר אחד הגורמים. כך למשל, התקנות החדשות של משרד הבריאות יוכלו לאפשר שיווק תרופות נגד סרטן ומחלות שונות, בלי לקבוע שמדובר בהארכה או הצלת חיים. למעשה, כבר היום הביטוחים המשלימים כוללים היקף מצומצם של תרופות שלא קיימות בסל, וככל הנראה הכוונה היא להרחיב את האפשרות הזאת.

עוד לפני המחלוקות, על דבר אחד מסכימים כל הצדדים: האיסור על קופות החולים לשווק תרופות מצילות חיים כאשר מנגד לא הוטל איסור דומה על חברות הביטוח הפרטיות, יצר עיוות ש"תדלק" את הביטוחים המסחריים ובמקום לרסן את המימון הפרטי - רק האיץ אותו.

"חברות הביטוח ניצלו את זה כדי למכור לציבור לא רק כיסוי ביטוחי לתרופות, אלא גם כיסויים נוספים שחלקם קיימים ממילא בביטוחים המשלימים", מסביר עו"ד עדי ניב-יגודה, מומחה למשפט רפואי ששימש גם חבר בוועדת גרמן. יגודה עצמו מתנגד למהלך של ליצמן למרות שהוא מכיר בעיוות הקיים, זאת בין היתר בשל החשש כי הדבר יסיר לחלוטין את האחריות של המדינה לשפר את סל התרופות הממלכתי ולתקצב אותו כראוי.

קידר ובר סימן טוב, כך על פי הערכות, חוששים כי בניגוד להצהרות של קופות החולים לפיהן הכנסת מרכיב התרופות ייקר את הפרמיות החודשיות ב-5-7 שקלים בלבד, הרי שבטווח הארוך הפרמיות האלה יתייקרו יותר, בין היתר, לאור העלויות הגדלות והולכות בשוק התרופות ובתחום הסרטן בפרט.

בר סימן טוב וקידר מכירים כאמור בעיוות הקיים, אולם חוששים מפני מהלך שייצר עיוות חדש ומהותי יותר - פגיעה בסל הממלכתי לאורך זמן.

במערכת הבריאות מסכימים כי המודל הטוב והשוויוני ביותר הוא לאסור גם על חברות הביטוח הפרטיות לשווק תרופות מצילות חיים ובמקביל לשפר באופן עקבי את הסל הממלכתי, אולם רוב הגורמים מסכימים כי מדובר בצעד מרחיק לכת ובעייתי על פניו מבחינה משפטית.

"אפשר היה להוביל מהלך כזה בעבר, מבעוד מועד, אבל במציאות הקיימת שבה התרופות האלה קיימות כבר במסגרת הביטוחים הפרטיים ואנשים משלמים על כך כבר שנים, מהלך כזה יהיה בבחינת פגיעה בציבור והוא בוודאי גם ייתפס כך", מסביר עו"ד יגודה. על בסיס נקודת המוצא הזו, יגודה מציע שלא לאפשר לביטוחים המשלימים לשווק תרופות מצילות חיים, אולם במקביל להקים "ועדות חריגים" בלתי תלויות מחוץ לקופות החולים, שידונו בבקשות של חולים לקבל תרופות שאינן קיימות בסל הממלכתי. הוועדות האלה יהיו דומות בהרכבן לוועדת הסל הממלכתי, ויישבו בהן גם מומחים לרפואה וגם נציגי ציבור. המודל הזה, שיוצג על ידי יגודה במהלך ספטמבר הקרוב ונחשף כאן לראשונה, אמור לחזק את האמון של הציבור במערכת, לאפשר יותר אישורים חריגים לתרופות ולרסן את הנהירה אל הביטוחים הפרטיים.

על פי הערכות, באגף הפיקוח על קופות החולים צפויים להתנגד למודל הזה, שמפחית מכוחו של הרגולטור ומכוחן של הקופות.

גם פרופ' גבי בן נון מאוניברסיטת בן גוריון, לשעבר סמנכ"ל משרד הבריאות וחבר בוועדת גרמן, מודאג מהנחישות של ליצמן בעניין: "מצד אחד מדברים בחוק ההסדרים על ריסון המימון הפרטי, ומצד שני מבקשים להרחיב את הביטוחים שמהווים חלק מרכזי במימון הזה. רק בשבוע שעבר פורסמו נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה שלפיהם שיעור בעלי הביטוחים הפרטיים (כולל ביטוחים משלימים. ש"נ) בישראל הוא מהגבוהים בעולם וכך גם לגבי שיעור המימון הפרטי.

"אני חושש גם ממדרון חלקלק. עכשיו אומרים שאין מספיק כסף בתקציב המדינה בשביל לשפר את הסל הממלכתי ולכן נאפשר לביטוחים המשלימים לשווק תרופות, ומחר יאפשרו לביטוחים לממן קיצור תורים או טיפול נמרץ. זה לא מקובל עלי שכל פעם נכנסים לכיס של האזרח".

עוד כתבות

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות באירופה; וולוו: זינוק חד במכירות המכוניות החשמליות

שנגחאי עולה ב-1% ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

סמל מיכאל רוזל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל מיכאל רוזל הוא ההרוג הרביעי ממטח הפצמ"רים אתמול לכרם שלום

בכיר בחמאס לרויטרס: פינוי רפיח מצד ישראל הוא "הסלמה מסוכנת" • הסלמה בצפון: חשד לחדירת כטב"ם במטולה • גורם ישראלי בכיר ל"ניו יורק טיימס": "היינו קרובים לעסקה, חמאס הקשיח עמדות - בגלל נתניהו"; לשכת רה"מ בתגובה: "שקר מוחלט" • דיווח: התקדמות בדרך להקמת כוח שמירת שלום ערבי בעזה • לקראת פעולה: צה"ל החל בפינוי האוכלוסייה ברפיח • עדכונים בולטים

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

ההפגנות בקמפוסים בארצות הברית העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים